Dodatnih kontrolera za igranje postoji cijelo čudo: joystici, joypadi, volani itd. međutim svi su oni beskorisni ako je u pitanju igranje FPS igara. Zamjene za tipkovnicu koju uz miš najviše koristimo prilikom napucavanja iz prvog lica su doista rijetke, što nas čudi obzirom na popularnost ovog žanra. Nemojte nas krivo shvatiti, i sa tipkovnicom se može dobro i efikasno igrati, no višak tipki koje pri tome nisu ergonomski raspoređene nas je nagnao da potražimo alternativu.

Veliko odmorište za dlan se prema želji može i ukloniti

U Zagrebačkim dućanima smo pronašli par modela koje smo uzeli u obzir za kupovinu.zBoard je modularna tipkovnica koja se specijaliziranim setovima tipki pretvara u kontroler prilagođen igranju pojedine igre (ili tipa igara), no ovaj zanimljiv koncept nas je odbio svojom visokom cijenom. Terratec Mystify Claw je nadasve originalan dodataka za igranje, no prije nego ga možemo u potpunosti iskoristiti, moramo provesti previše vremena za navikavanje na potpuno novi način upravljanja. Thrustmaster Tactical Board je svojim karakteristikama bio najbliži idelanom kontroleru, no tada nam je za oko zapeo Flexiglow Cyber Snipa Gamepad koji se pojavio u web dućanu Cool PC. Kako je prva pošiljka doslovno planula, na svoj model smo malo pričekali, no zahvaljujući uvijek susretljivom Franu uskoro smo ga preuzeli u Zagrebu.

Niski profil kontrolera nam je prilikom igranja odgovarao

Cyber Snipa Gamepad se drži zlatnog KISS (Keep It Simple S…) pravila – za umjerenu cijenu nudi igrači kontroler koji koristi uobičajeni set tipki za igranje FPS igara. Zahvaljujući tome, krivulja učenja i privikavanja je izrazito strma, pa već nakon dan ili dva korištenja može u potpunosti zamijeniti tipkovnicu. Instalacija kontrolera nije nimalo drugačija – Cyber Snipa se računalu predstavlja kao dodatna tipkovnica koja se priključuje na bilo koji USB priključak, pri čemu tipke na kontroleru imaju iste funkcije kao tipke na uobičajenoj tipkovnici. Shodno tomu, upravljačkih programa nema, niti su potrebni, a kontroler sigurno radi u svim igrama (kao i u svim drugim aplikacijama, no što je naravno besmisleno). Već dugo nismo vidjeli ovako jednostavan i ujedno efikasan uređaj…