Flexglow Cyber Snipa Gamepad

Datum objave 10.12.2005 - Dean Narandžić

Uvod i instalacija

Dodatnih kontrolera za igranje postoji cijelo čudo: joystici, joypadi, volani itd. međutim svi su oni beskorisni ako je u pitanju igranje FPS igara. Zamjene za tipkovnicu koju uz miš najviše koristimo prilikom napucavanja iz prvog lica su doista rijetke, što nas čudi obzirom na popularnost ovog žanra. Nemojte nas krivo shvatiti, i sa tipkovnicom se može dobro i efikasno igrati, no višak tipki koje pri tome nisu ergonomski raspoređene nas je nagnao da potražimo alternativu.

Veliko odmorište za dlan se prema želji može i ukloniti

U Zagrebačkim dućanima smo pronašli par modela koje smo uzeli u obzir za kupovinu.zBoard je modularna tipkovnica koja se specijaliziranim setovima tipki pretvara u kontroler prilagođen igranju pojedine igre (ili tipa igara), no ovaj zanimljiv koncept nas je odbio svojom visokom cijenom. Terratec Mystify Claw je nadasve originalan dodataka za igranje, no prije nego ga možemo u potpunosti iskoristiti, moramo provesti previše vremena za navikavanje na potpuno novi način upravljanja. Thrustmaster Tactical Board je svojim karakteristikama bio najbliži idelanom kontroleru, no tada nam je za oko zapeo Flexiglow Cyber Snipa Gamepad koji se pojavio u web dućanu Cool PC. Kako je prva pošiljka doslovno planula, na svoj model smo malo pričekali, no zahvaljujući uvijek susretljivom Franu uskoro smo ga preuzeli u Zagrebu.

Niski profil kontrolera nam je prilikom igranja odgovarao

Cyber Snipa Gamepad se drži zlatnog KISS (Keep It Simple S...) pravila - za umjerenu cijenu nudi igrači kontroler koji koristi uobičajeni set tipki za igranje FPS igara. Zahvaljujući tome, krivulja učenja i privikavanja je izrazito strma, pa već nakon dan ili dva korištenja može u potpunosti zamijeniti tipkovnicu. Instalacija kontrolera nije nimalo drugačija - Cyber Snipa se računalu predstavlja kao dodatna tipkovnica koja se priključuje na bilo koji USB priključak, pri čemu tipke na kontroleru imaju iste funkcije kao tipke na uobičajenoj tipkovnici. Shodno tomu, upravljačkih programa nema, niti su potrebni, a kontroler sigurno radi u svim igrama (kao i u svim drugim aplikacijama, no što je naravno besmisleno). Već dugo nismo vidjeli ovako jednostavan i ujedno efikasan uređaj…

Upotrebljivost i zaključak

Na samom kontroleru pronalazimo ukupno 34 tipki. Osim uobičajenog AWSD seta i okolnih tipki, prisutne su i tipke za regulaciju glasnoće zvuka (nadasve korisno!), te 4 funkcijske tipke, kao i Esc tipka. Kako Windows tipke nema, nije ju moguće slučajno pritisnuti kao na tipkovnici i time prekinuti igru. Sve u svemu, tijekom višetjednog igranja različitih igara nismo primijetili da nam nešto nedostaje. Sa prednje strane zakvačen je dodatak koji služi kao odmorište za dlan (prema želji ga možemo ukloniti), a za svjetlosne efekte se brinu dvije plave LED diode (svaka sa jedne strane) koje prema želji palimo i gasimo na prekidač. Još jedna plava LED dioda slabijeg intenziteta svijetli cijelo vrijeme dok je Cyber Snipa uključen (čak i kada je samo računalo isključeno).

Sve tipke na kontroleru

U igrama se ponaša baš kako i treba - tipke su raspoređene ergonomski i dobro reagiraju na pritisak. Neki korisnici mogu zamjeriti što im je hod nešto kraći nego na običnoj tipkovnici, ali nas to nije smetalo... Ipak, same tipke bi mogle biti i malo bolje napravljene, no i ovakve su dovoljno dobre da kontroler preporučimo igračima. Kontroler je vrlo niskog profila, što nam je odgovaralo.

Plave LED diode sa strane svijetle radi efekta

Sa kontrolerom smo se intenzivno družili tijekom mjesec dana, a za to vrijeme smo uz njegovu pomoć uspješno završili nekoliko igara: Sniper Elite, Vietcong 2 i F.E.A.R. Osim u singleplayeru igrali smo i u mreži, i u oba slučaja smo zadovoljni performansama kontrolera. Zaključak se nameće sam od sebe - radi se o odličnom i ne preskupom dodatku koji preporučamo svim pasioniranim igračima koji često igraju FPS-ove. Od svih dodataka ovog tipa je najjeftiniji (9600 SIT što je otprilike 310 kn), pa predstavlja najbolju investiciju među konkurencijom. Kako ništa nije savršeno, i ovom kontroleru smo pronašli manu, no ništa značajno - radi se o kvaliteti tipki koja bi mogla biti malo bolja. Također nismo sigurni koliko će odgovarati ljevacima, no vjerojatno kao i bilo koja tipkovnica… Ukoliko smo vas zainteresirali, posjetite web dućan na adresi www.cool-pc.org, a više informacija o samom proizvodu možete pronaći na web stranici proizvođača www.cybersnipa.com.