fnatic_rush_g1_silent_1 fnatic_rush_g1_silent_2

Fnatic (č: fanatic) je profesionalna esports organizacija poznata po vrhunskim rezultatima u esports natjecanjima. Svoj su veliki utjecaj među igračima kapitalizirali i Fnatic Gear tvrtkom koja prodaje igraću periferiju. Do hardvera su došli na lakši način, kupovinom tvrtke Func. Trenutno u portfoliju imaju jedne sluašalice, dva miša, dvije podloge i ovu mehaničku Rush tipkovnicu čiji vam test danas donosimo.

fnatic_rush_g1_silent_3

Rush G1 Silent dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji koja nas je jako podsjetila na Func KB-460 pakiranje. Dizajn je jasno drugačiji, no kutija i unutarnji način pakiranja su identični. Tipkovnica je odlično zaštićena unutar debele stiro-pjene sa svake strane, te kartona i najlona. Uz nju dolaze i kratke upute za rad, te podloga za dlanove s parom kopči/nosača u zasebnoj vrećici. Za razliku od Funca, nema ovdje medija sa softverom, nego ga je potrebno skinuti s njihovih stranica.

fnatic_rush_g1_silent_4

Kada smo napisali kako je Fnatic do hardvera došao na lakši način, to znači kako nisu morali ulagati u R&D nego su samo kupili tvrtku koja je razvoj već napravila pa je samo preostala proizvodnja i prodaja. Na svakom se koraku Rusha, vide sličnosti s KB-460. Gornja je ploča, s mat premazom, tipkama i osvjetljenjem apsolutno identična na obje tipkovnice baš kao i dimenzije. Široka je, duboka 148, a visoka 33 milimetra. Masa je respektabilnih 1.275 grama. Kabel je dužine 1.8 metara, upleten je crnim koncem, čime su izbačeni narančasti elementi kao kod KB-460.

fnatic_rush_g1_silent_5

Tipkovnica je u potpunosti napravljena od kvalitetne plastike i vrlo je masivna. Na dnu se nalaze gumene nožice koje odlično drže tipkovnicu pripijenom uz površinu. Dvije su i izvlačive nožice za podizanje nagiba. Naravno, layout donje strane je identičan kao kod KB-460.

fnatic_rush_g1_silent_6 fnatic_rush_g1_silent_7

Tipkovnica ima klasičan raspored tipaka, isti kao i na KB-460, no ovaj put je uvoznik dao gravirati hrvatske znakove. Ispod F1 do F6 tipaka su multimedijske tipke koje aktiviramo u kombinaciji s Fn tipkom. Multimedijske tipke volimo vidjeti potpuno odvojene, kao kod nekih drugih modela, no i ovo rješenje zadovoljava. Tipkovnica ima 128KB onboard memorije za macro profile koje aktiviramo F7, F8, F9, F10 i F11 tipkama, a softver je preuređeni Funcov. Na F12 je Fnatic tipka koja aktivira igraći mod u kojem se između ostalog i isključuje Windows tipka. Numerički dio tipkovnice je klasičan, a na tipkama 8 i 2 se nalazi i regulacija jačine osvjetljenja.

fnatic_rush_g1_silent_8

Na stražnjoj strani se nalaze dva USB passthrough konektora koji su po USB 2.0 standardu, no i unatoč tome su vrlo korisni jer često ne moramo tražiti konektor na kućištu ili monitoru, nego ga jednostavno iskoristimo na tipkovnici.

fnatic_rush_g1_silent_9

Rush G1 Silent dolazi s Cherry MX Red Silent prekidačima (alternativno se može kupiti i verzija s Brown i Blue prekidačima), koje smo imali prilike probati na Corsair Strafe RGB MX Silent tipkovnici i o njima imamo samo riječi hvale jer su ugodne za korištenje a i desetak decibela tiše od klasičnih. Imaju linearan hod, gold-crosspoint kontakte, pozlaćene kutijice kontakata te opruge otporne na pritisak koje jasno i dalje daju dobar mehanički osjećaj rada. Ove su i osvijetljene crvenim LED-icama, a jačinu osvjetljenja je moguće mijenjati u tri razine ili ju u potpunosti ugasiti. Gravirani hrvatski znakovi nisu osvijetljeni, no to je i razumljivo jer se sve radi naknadno a ne u tvornici.

fnatic_rush_g1_silent_10

Uz tipkovnicu dolazi i dovoljno veliko odmorište za dlanove (palmrest), koji je premazan istom gumiranom bojom dobrog gripa. Mana ovog premaza je da malo neurednije izgleda nakon dugog korištenja te prima otiske prstiju, no nije ga problem očistiti.

Kod ove tipkovnice možemo zaključiti sve već rečeno i kod Funcove KB-460. Tipkovnica je zadovoljavajuće kvalitete, masivna je i ugodna za igranje i rad s odličnim Cherry MX Red Silent prekidačima. Ima multimedijske tipke, mogućnost programiranja Macro naredbi i na kraju konkurentnu cijenu od oko 700 kuna. Od testa KB-460 se na tržištu pojavilo dosta novih modela koji plijene pažnju pa je ova Rush tipkovnica već malo zastarjelog dizajna, no još može zapapriti konkurenciji. Našu preporuku i dalje zaslužuje.