S ARC kućištima smo se do sada dobro upoznali. Početkom 2012. smo testirali prvu ARC verziju, a sredinom ove ARC Midi R2 verziju. Oba su nam se kućišta jako svidjela, a R2 je donio neke elemente i poboljšanja koja ga čine vrlo modernim i vrlo poželjnim proizvodom. Jedina negativna stvar je bila cijena u Hrvatskoj koja je bila takva zbog sivog uvoza. Sada su se cijene stabilizirale i konačno su Fractalova kućišta dostupnija hrvatskim kupcima, kao što su oduvijek i trebala biti. Prvi model kojeg testiramo veliki je XL koji donosi sve tehnologije manjega ali uz naravno više mjesta za različite komponente. Pakiranje je standardno, a kućište je zaštićeno u debelom stiroporu. Na kutiji se može vidjeti sva modularnost ovoga kućišta u zornom slikovnom prikazu s objašnjenjima.

ARC XL kućište namijenjeno je zahtjevnijim korisnicima koji žele dovoljno prostora za svoje komponente, u što često ulaze velike eATX ploče, dvije ili više grafičkih kartica, vodena hlađenja, veliki broj diskova i velika napajanja. Tako nakrcanim sistemima nudi dobra svojstva hlađenja, mnoštvo mogućnosti kombiniranja i pametna rješenja čišćenja usisnih filtera za prašinu. Dimenzije kućišta su 232 x 572 x 552 mm uz nemalu masu od 13.8 kg. Dizajnerski je kućište dobro riješeno, a jasno je kako je samo uvećano od početnog Midi-a bez daljnjih dizajnerskih uplitanja. Prednja strana donosi odvojivi metalno-spužvasti filter za dva usisna ventilatora iznad kojeg se nalaze četiri 5.25" ležišta. Na stražnjoj se strani nazire jedan od tri 140 mm ventilatora, čak devet mjesta za dodatne kartice i na dnu otvor za napajanje. Za bolji protok zraka tu su i dva perforirana otvora – jedan vodoravni na vrhu i jedan okomiti pored mjesta za kartice. Lijeva bočna stranica ima prozor kao i kod Midi verzije, što će se svidjeti svima onima koji vole pokazati svoje komponente. Nama je odmah na pamet pala svijetleća oznaka MARS GTX760 kartice – pa još da su dvije u SLI-u i to je sve što treba svijetliti u kućištu :)

Na vrhu prednje plastične maske s lijeva na desno prvi je kontroler za brzinu okretaja ventilatora (tri pozicije – 5, 7 i 12V za tri ventilatora). Dalje, tu su Audio konektori, Tipka za paljenje koja svijetli plavom bojom i na kojoj je ujedno i LED-ica za HDD aktivnost, Reset tipka, te dva USB3.0 i dva USB2.0 konektora.

Skidanjem bočnih stranica otvara nam se pogled na prostranu unutrašnjost. Tri su kaveza s desne strane – dva koja služe za instalaciju tvrdih diskova ili SSD-a a svaki ima po četiri ladice. Srednji je kavez moguće vrlo lako ukloniti jer se drži na dva vijka i na taj način povećati protok zraka prema grafičkim karticama. Donji je kavez u pravilu fiksni, no moguće ga je ukloniti uklanjanjem vijaka s donje strane kućišta. Gornji kavez je također fiksiran vijcima a u njega je moguće ugraditi četiri 5.25" uređaja – Fractal ovdje još uvijek nema tool-les dizajn već se hardver fiksira vijcima. Velika površina lijevo od kaveza rezervirana je za matične ploče i to miniITX, MicroATX, ATX, E-ATX i XL-ATX formata, a otvor za stražnju stranu CPU hladnjaka je dovoljno velik. Kada smo kod CPU hladnjaka, on može biti 180 mm visok. Oko matične ploče nalazi se čak šest otvora sa gumenim resicama za aranžiranje kabela pa je iste moguće vrlo uredno složiti. Na stražnjoj strani se nosača za matičnu ploču nalaze i dva vrlo praktična SSD nosača koje je moguće ukloniti radi lakše instalacije, a prostora do bočne stranice ima izdašnih 26 mm.

Na gornjoj se stranici nalazi plastični pokrov kojeg je moguće ukloniti, a s donje strane je filter spužva koju je moguće oprati od nakupljene prašine, baš kao i onu s prednje strane kućišta. Na metalnoj gornjoj stranici, nalaze se dva mjesta za instalaciju 140 mm ventilatora ili pak radijatora vodenih hlađenja. Jedan usisni 140 mm ventilator je već postavljen tik iznad mjesta gdje dolazi CPU hladnjak.

Na donjoj su strani četiri masivne nožice koje sprječavaju klizanje, ali i plastični filter za prašinu za napajanje i jedan opcionalni usisni ventilator. Ukoliko napajanje nije duže od 190 mm moguće je ugraditi dodatni ventilator, a maksimalno je 345 mm prostora za napajanje. Mjesta za 140 mm ventilatore ima čak sedam, a Fractal ih uz kućište daje tri. Ventilatori su to iz Silent R2 serije, promjera lopatica 140 mm koji su vrlo tihi u radu uz što ostvaruju zadovoljavajući protok zraka. Sva tri možemo spojiti na kontroler čime ih je moguće dodatno utišati sa standardnih 12 (1000 RPM), na 5 ili 7V. Uz instalirane kaveze mjesta za grafičke kartice ima 330 mm, a kada se kaveze ukloni to raste na impresivnih 480 mm.

Prednja je maska plastična, a kao što smo već napisali, ima odvojivi filter za dva usisna 140 mm ventilatora. Na taj način se eliminira potreba skidanja cijele prednje maske, a filter se odvaja pritiskom na dvije gornje spojne točke. Na prednjoj strani kućišta se nalazi jedan 140 mm ventilator koji dolazi uz kućište, a ispod njega je pametno ugraditi još jedan za efikasno hlađenje diskova i grafičkih kartica. Što se kvalitete izrade i materijala tiče ono je na vrlo dobroj razini, kao i uvijek kod Fractala. Završna je obrada na zavidnom nivou pa je pravo zadovoljstvo sklapati računalo u ovo kućište. Jedina malena zamjerka ide na odstojnike matičnih ploča koje često nije moguće prstima pričvrstiti već je potrebno koristiti ili kliješta ili poseban alat. Problem je u navoju rupa koje nisu savršeno narezane na metalnoj ploči koja služi kao nosač.

Kao što smo rekli, slaganje računala u ovo kućište je vrlo jednostavno i pravi gušt, jer na raspolaganju stoje različite opcije ali i mnoštvo mjesta. I najveće će se komponente u ovoliko prostoru lako izgubiti. Pravi izazov bi bilo tek postavljanje velikog 280 radijatora, dvije ili više grafičkih kartica, te višestrukih diskova. Naš menadžment kabela nikako može ne treba biti ogledni primjer jer ipak nismo slagali s velikom preciznošću, zbog kratkoće testiranja i potrebe ugradnje komponenata i u manje MINI R2 kućište. Za hlađenje i7-4770K procesora smo koristili Thermaltakeov NIC C5 hladnjak čija će recenzija biti objavljena kroz koji tjedan.

Za potrebe testiranja smo opteretili i grafiku i CPU te mjerili u dva slučaja – kada je NIC C5 radio na minimumu i maksimumu pa otuda i dvije slike. Razlika nije bila velika, a moramo priznati kako i grafika i NIC na maksimumu stvaraju popriličnu buku od oko izmjerenih 52 dB. Kada je NIC C5 na minimalnom broju okretaja, a grafika neopterećena, buka pada na oko 40 dB (mjereno Nexusom 4 na udaljenosti od oko 30 cm). Za sve one koji žele apsolutno tiho računalo preporučujemo jedno od Define kućišta, jer je ARC napravljen za maksimalni protok zraka a ne prigušenje buke. Usporavanjem tri ventilatora u kućištu nećemo drastično narušiti performanse, ali ni naročito utišati buku. Za one osjetljivije, ili pak noćni tihi rad preporučujemo 5V, no kada opterećujete računalo igranjem igara tada je maksimalna brzina najbolja – ionako će grafičke kartice uvijek biti bučnije.