fractal_celsius_s24_1 fractal_celsius_s24_2

Fractal Design je nedavno predstavio dva nova AiO vodena hlađenja naziva Celsius S24 i S36. Zamjena je to za Kelvin S24 i S36 modele, a novi modeli donose višu kvalitetu materijala, 400 milimetara duge cijevi, Dynamic X2 GP-12 ventilatore i standardne G 1/4-inčne navoje za proširivanje sistema. Nužna je bila modernizacija jer su i konkurenti otišli korak dalje. Fractal obećava efikasnost i tih rad izborom jednog od dva moda rada, nove materijale uključujući i one za upijanje zvuka i općenito viši nivo kvalitete uz podršku za sve aktualne sockete uključujući i AM4.

fractal_celsius_s24_3 fractal_celsius_s24_4

I ovaj sistem zatvorenog vodenog hlađenja dolazi slično pakiran kao i svi drugi, u kutiji od recikliranog kartona, s blago svijenim cijevima i ostalom opremom koja se nalazi u sredini. Među opremom su dva 120 milimetarska ventilatora, slikovne upute za instalaciju na sve podržane sockete (LGA1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-v3 & AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+), te svom opremom potrebnom za instalaciju. Na kućištu pumpe i bloka se već nalazi nosač za Intelove sisteme, a odvojeno dolazi onaj za AMD-ove. Nosač koji dolazi ispod matične ploče je plastičan i namijenjen Intelovim pločama, dok se za AMD-ove očekuje korištenje originalnog koji već dolazi uz ploču.

fractal_celsius_s24_5

Celsius S24 ima klasični aluminijski radijator dimenzija 284 x 122 x 31 milimetar s posudom na vrhu. Tekućina za rashlađivanje ulazi u jedan dio radijatora, ventilatori ju hlade i tako se ohlađena drugom cijevi vraća prema pumpi i bakrenom bloku kako bi primila novu količinu topline. S24 ima 400 milimetara duge gumene cijevi koje su opletene najlonom i zadovoljavajuće su fleksibilne. Kvaliteta materijala, izrade i završne obrade je na vrlo visokom nivou, i Fractal Design je ovdje otišao korak dalje u odnosu na prethodnu seriju.

fractal_celsius_s24_6

Na krajevima se cijevi nalaze standardne G 1/4-inčne spojnice koje se mogu skinuti čime se omogućuje proširenje sistema s još primjerice vodenim blokom za GPU. Fractal Design garantira za ovakav zatvoreni sistem u potpunosti tijekom 5 godina, no ako se odlučite za dodavanje novih blokova tada se uvjeti jamstva mijenjaju i vrijede samo za pojedinačne komponente.  Na radijatoru se vrlo praktično smještena nalazi i pločica s dva konektora za ventilatore koja je pak kabelom koji ide uz gumenu cijev spojena s Auto/PWM kontrolerom na kućištu pumpe. Kabel je smješten između gumene cijevi i najlona kojim je upletena što je vrlo elegantno rješenje. Pločica nam tako omogućuje još elegancije unutar kućišta jer ne moramo spajati ventilatore na matičnu ploču, a uz pomoć kontrolera je na jednostavan način moguće odrediti i kako će ventilatori raditi.

fractal_celsius_s24_7

Uz S24 dolaze spomenuta dva Dynamic X2 GP-12 ventilatora koji imaju LLS ovješenje i promjenjivu brzinu vrtnje između 500 i 2.000 okretaja u minuti. Proizvođač navodi maksimalnu propusnost zraka od 87.6 CFM-a i maksimalni pritisak od 2.30 mmH2O. U automatskom su režimu rada vrlo tihi, gotovo nečujni a izmjerili smo 38 dB. Kada se sklopka na pumpi prebaci u PWM način rada tada pod opterećenjem konstantno rade na maksimalnom broju okretaja kada se buk kreće na već dosta glasnih 52 dB. Ventilatori su plastični i nemaju gumene elemente za smanjenje prijenosa vibracija, pa je to nešto na čemu Fractal može još dodatno poraditi.

fractal_celsius_s24_8 fractal_celsius_s24_9

U zajedničkom se kućištu kao i uvijek nalaze vodena pumpa pete generacije (Asetek) i bakreni blok. Unutar kućišta se nalaze i komponente koje upijaju zvuk. Bakreni je blok s doje strane kvalitetne završne obrade a na njemu se nalazi tvornički nanesena termalna pasta. Pumpa ima keramički ovjes i keramičku osovinu, a brzina vrtnje joj varira između 1.950 i 3.150 okretaja u minuti u ovisnosti o modu koji smo odabrali Auto ili PWM. Brzinu vrtnje određujemo okretnim mehanizmom. U Automatskom modu pumpa radi konstantno radi na najnižem broju okretaja baš kao i ventilatori, dok se PWM modu sami u UEFI sučelju možemo odrediti brzinu vrtnje ventilatora, dok je pumpa uvijek na maksimumu. Bitno za napomenuti je i kako su kabeli na strani pumpe fiksni i ne mogu se mijenjati, dok su metalni prstenovi tu samo za ukras.

fractal_celsius_s24_10

Fractal je vrh pumpe ukrasio glossy plastičnim poklopcem s graviranom snježnom pahuljicom, dok je okretni mehanizam premazan “gumiranom” bojom koja daje dobar grip. Zanimljivo je i kako na bloku ništa ne svijetli, Fractal ovdje nije htio pratiti moderne RGB LED trendove. Na bloku se tvornički nalazi instaliran metalni nosač za Intelove sockete. Skidamo ga jačim okretom koji je u ovom slučaju malo teže napraviti zbog okretnog mehanizma pa je potrebno malo pažnje i snalažljivosti. Novi nosač je jednostavnije postaviti nego ga skinuti.

fractal_celsius_s24_11

Najprije smo S24 instalirali na LGA1151 ploču za koju je potrebno postaviti donji plastični nosač, na koji montiramo vijke s dvostrukim navojem, na koje dolazi pumpa s blokom, tj. njezin nosač i onda četiri “thumb” matice s križnim utorima za pričvršćivanje. Instalacija je tako jednostavna i izvan i unutar kućišta. Unutar kućišta preporučujemo najprije montažu radijatora na mjesto jer je lakše nakon toga montirati blok.

fractal_celsius_s24_12 fractal_celsius_s24_13

Na prvoj slici vidimo kako to izgleda izbliza na LGA1151, dok je na drugoj AM4 mehanizam. Za AM4 koristimo postojeću donju ploču koja dolazi s pločom i na nju montiramo posebne vijke s dva navoja. Nakon toga je postupak isti kao i kod LGA. Instalacija je dakle vrlo jednostavna, a to vrijedi i za ostale sockete koji su podržani.