fractal_define_7_compact_1 fractal_define_7_compact_2

Define 7 Compact je kućište koje je Fractal Design predstavio još prošle godine. Tada smo testirali njegovog većeg brata Define 7, a sada je došao na red i Compact. Riječ je o dizajnerski istom kućištu, samo je manjih dimenzija pa je i funkcionalno nešto drugačije. Nama je na test stigla Light Tempered Glass verzija, a u ponudi su i potpuno zatvoreni crni i bijeli modeli, te Dark TG verzija. U ovo smo ipak manje kućište ugradili moćne komponente i testirali zagrijavanje u tvorničkoj konfiguraciji hlađenja.

fractal_define_7_compact_3

Define 7 Compact dolazi u tipičnom pakiranju za Fractal. Tvrda smeđa kartonska kutija na kojoj se nalaze osnovne informacije o proizvodu i slika, a unutar nje je kućište odlično zaštićeno u debeli stiropor. Dodatno, na strani gdje se nalazi staklena stranica postavljena je kutija s dodacima koja ju štiti. Unutar te kutije se baš kao i kod većeg modela nalazi zamjenska gornja stranica, tj. poklopac. Poklopac je perforiran i spreman za prenamjenu u visoko protočnu varijantu Compacta. Poklopac je smješten u najlon i položen u strio-pjenu te je odlično zaštićen.

fractal_define_7_compact_4

Ispod poklopca se nalazi manja kartonska kutijica u kojoj se nalaze vijci, odstojnici, krpica za čišćenje stakla, plastične vezice, alat za pričvršćivanje odstojnika i ostalo. U plastičnoj vrećici, zasebno, smještene su korisničke upute za instalaciju (slikovne i opisne upute).

fractal_define_7_compact_5

U dizajnu nema nikakvih iznenađenja, sve je preneseno s većeg Definea 7. Crni monolit je dimenzija 427 x 219 x 474 milimetara što čini zapreminu od oko 39,3 litara. Samo za usporedbu, Define 7 je dimenzija 547 x 240 x 475, odnosno zapremine je 57,7 litara. Masa Compacta je 8,76 kilograma, a Define 7 teži 13,45 kilograma. Za razliku od većeg modela koji sprijeda ima vrata, Compact ima fiksnu prednju stranu, a utori za zrak su smješteni s lijeve i desne strane. Fronta je aluminijska, ali je smještena u plastični okvir koji je onda nasađen na prednju stranu kućišta. Fronta je kao što vidimo potpuno “čista”, samo je na dnu s lijeve strane utisnut Fractalov logo. Prednji panel je zapravo gornji, kao i kod većeg modela.

fractal_define_7_compact_6

Stražnji dio kućišta je klasičnog rasporeda. Na dnu je okvir na kojeg postavljamo napajanje, iznad je sedam proreza za dodatne kartice koji su svi perforirani i svaki je lim zaseban, pričvršćen vijkom. Pored je još jedna rešetka, i kućište nema mogućnost za vertikalnu orijentaciju grafičke kartice. Iznad je ispušni 120-milimetarski ventilator, te prorez za stražnji I/O panel matične ploče.

fractal_define_7_compact_7 fractal_define_7_compact_7a

Gornja je stranica izmjenjiva. U tvorničkoj konfiguraciji je puna, a kao što smo vidjeli možemo ju zamijeniti perforiranom. Tu se nalazi i fiksno postavljeni prednji (gornji) panel, a svaka od stranica ima rupe za konektore i tipke. S lijeva na desno na panelu se nalazi reset tipka, pa dvije utičnice za audio jackove (slušalice i mikrofon), zatim USB Type C utor. U sredini je velika Power tipka okružena LED trakom koja svijetli bijelo, a traka se proteže i na prednju stranicu pa se i tako vidi kada računalo radi. Desno od Power tipke nalaze se četiri USB Type A utora – 2x 3.2 Gen 1 i 2x 2.0.

fractal_define_7_compact_8 fractal_define_7_compact_9

Donja strana kućišta je potpuno perforirana i na tu je perforaciju postavljen plastični filtar za prašinu. Filtar se nalazi na tračnicama iz kojih ga je lako izvaditi van za čišćenje Kućište stoji na četiri plastične noge koje na sebi imaju gumene podloške i nije podložno lakom pomicanju po površini.

fractal_define_7_compact_10

Desna je bočna stranica puna (gledano sprijeda), metalna i na njoj se nalazi nalijepljen materijal za upijanje zvuka. Define 7 serija je okrenuta slabijem usisu zraka, ali i pojačanom prigušenju buke – idealna kombinacija za gradnju tihog računala. Lijeva je bočna stranica napravljena od blago zatamnjenog kaljenog stakla. Na vrhu i dnu ima metalne trake koje služe kao kontaktni dio s kućištem.

fractal_define_7_compact_11

Na obje se bočne stranice na dnu nalaze nosići koji ulaze u odgovarajuće rupe na kućištu, a na vrhu su kuglice koje nasjedaju u mehanizam koji stranice drži na mjestu. Na svakoj stranici na stražnjem dijelu postoji plastični dio koji služi za guranje palcem ili nekim drugim prstom i otpuštanje kuglica iz mehanizma. Ovo je dobro rješenje, omogućava brzo otvaranje stranice, ali ujedno i nema čvršćeg načina pričvršćivanja. Tako je recimo kod složenog računala na desnoj strani kada su iza kabeli stranica dosta napeta i lako ju je otvoriti. Čak i blažim udarom na bok računala!

fractal_define_7_compact_12

Šasija Definea 7 Compact je čelična i potpuno pobojana u crnu boju. Kvaliteta materijala je vrlo visoka, metal je dovoljno debeo i odlično je obrađen. Fractal uvijek drži svoju visoku kvalitetu i to nam se sviđa. Unutrašnjost je podijeljena u dva dijela, a donji dio u koji smještamo napajanje i gdje je kavez za diskove je pokriven metalnim poklopcem koji je djelomično perforiran, a djelomično prekriven plastikom. Gornji dio je zapravo nosač za matičnu ploču, a moguće je ugraditi mITX, mATX i ATX ploče. Prostora za grafičku karticu ima 341 milimetar, ili 360 milimetara ako nema usisnog ventilatora, a CPU hladnjak može biti visok do maksimalno 169 centimetara.