fractal_define_7_compact_13

Prednju je stranicu moguće skinuti kako bi se dobio pristup nosačima za ventilatore i eventualno radijatore. Prednja je stranica plastična, a na unutarnjoj strani se nalazi materijal za upijanje zvuka. Fractal je u ovo kućište na usis ugradio svoj poznati Dynamic X2 GP-14 140-milimetarski ventilator, a na ispuh Dynamic X2 GP-12 120-milimetarski. Oba su ventilatora zadovoljavajuće tiha u radu, čak i na maksimalnom broju okretaja. Inače, kućište prima ukupno sedam 120 milimetarskih ili četiri 140-milimetarska u kombinaciji s još dva 120-milimetarska ventilatora. Osim njih, prima i 280/360-milimetarski radijator maksimalne širine 145 milimetara na prednju stranu, do 240 milimetara radijator na vrh kućišta i do 120 milimetara radijator na ispuh. Ako uklonimo kavez za diskove, možemo ugraditi još jedan 120-milimetarski radijator.

fractal_define_7_compact_14 fractal_define_7_compact_15

fractal_define_7_compact_16 fractal_define_7_compact_17

Kao što smo napisali, a i znamo iz recenzije Define 7 kućišta, ovu seriju krasi zamjenjiva gornja stranica. U originalnoj tvorničkoj izvedbi je puna stranica koja ima materijal za upijanje zvuka, a stranica se za kućište drži putem poznatog mehanizma s kuglicama i plastičnim “kliještima” koje ih drže. Iz mehanizma ih vadimo samo podizanjem prema gore. Ispod stranice se nalazi još jedan plastični filtar za prašinu, a ispod njega je nosač za ventilatore i radijatore kojeg također možemo skloniti. Ako smo se odlučili za instalaciju ventilatora ili pak radijatora tada punu stranicu zamjenjujemo sa zamjenskom koja je perforirana i dozvoljava protok zraka. Jednostavno i genijalno rješenje koje povećava vrijednost ovoga kućišta.

fractal_define_7_compact_18 fractal_define_7_compact_19

Kao što smo već napisali, u ovaj prostor stanu mITX, mATX i ATX ploče, s tim da su tvornički već postavljeni odstojnici za ATX. Kao i svaki Define model, tako je i ovaj specifičan po gumiranim prorezima za kabele, a u ovom slučaju postoji i stepenica koja podiže desni prostor, kako bi se sa stražnje strane otvorilo više mjesta za organizaciju kabela. Dva su gumirana proreza na vrhu, i dva su na desnom boku ploče i taman su smješteni da ih ATX ploče ne zatvaraju. Prostor je dovoljno prostran i za veće komponente kao što ćemo vidjeti kod gradnje našeg testnog stroja.

fractal_define_7_compact_20

Lijevi je dio (gledano s boka), pokrova perforiran kako bi se omogućila izmjena zraka, a na desnoj su strani dvije plastične ploče koje je moguće ukloniti. Sklanjamo ih za slučaj da ugrađujemo dodatne ventilatore ili pak radijator. Ujedno, ovdje se nalazi još jedan širi prorez za kabele koji je gumiran, i jedan manji (lijevo) koji nije.

fractal_define_7_compact_21 fractal_define_7_compact_22

Na desnom boku (gledano sprijeda) ima prostora od 17 do 28 milimetara za kabele i za dva 2,5-inčna diska čiji se nosači nalaze tik ispod proreza za stražnji nosač CPU hladnjaka. Na lijevoj je strani taj dublji kanali i na njemu se nalaze tri plastične vodilice za kabele s čičak trakama. Kroz njih su provučeni kabeli prednjeg panela, a korisnik još dodaje ostatak kabela, u ovisnosti kakvu konfiguraciju slaže.

Tih 28 milimetara prostora može biti na knap kada se stavi ATX kabel i još kabeli za napajanje grafike, pa oni zapravo napinju bočnu stranicu kao što smo spomenuli ranije. Na desnoj se strani nalaze još tri čičak trake za aranžiranje kabela s EPS konektorima. U sredini, na vrhu i dnu se nalazi i dovoljno ušica u metalu za provlačenje vezica kojima vežemo kabele. Na dnu se još nalazi i kavez s dvije ladice za 2,5/3,5-inčne diskove, a desno od njega je i mjesto gdje dolazi napajanje koje može biti dužine do 200 milimetara. U najgorem slučaju napajanje može biti dugačko 165 milimetara ako imamo kavez i jedan usisni ventilator ugrađen.

fractal_define_7_compact_23

Ugradnja komponenata u ovo je kućište relativno lagana, bez obzira na smanjene dimenzije. Lako prima standardnu ATX ploču koja neće smetati ni jednom gumiranom prorezu za kabele. Jedino što je teže izvedivo ili uopće nije je montaža radijatora vodenog hlađenja na vrh, pa ako ga planirate koristiti bolje je smjestiti ga na prednju stranicu. Gornja tako ostaje slobodna za ventilatore ako idete na otvorenu “high airflow” verziju. Mi smo u kućište ugradili Gigabyteovu novu X570S Aorus Master ploču, na kojoj se nalazio AMD Ryzen 9 5950X procesor kojeg je hladio DeepCoolov SE-297-XT Black hladnjak kojeg nam je na test poslala Futura IT (recenzija uskoro). Na ploči se još nalazio i G.Skillova Trident Z Royal Gold memorija frekvencije 3.600 MHz.

fractal_define_7_compact_24

Aranžiranje je kabela proteklo relativno jednostavno, sve se može vrlo uredno složiti i privezati, pogotovo sa stražnje strane. Kod priključivanja je EPS konektora lakše skinuti gornji nosač ventilatora jer se otvara više prostora za manevriranje. Unutrašnjost ovoga kućišta može ostati relativno uredna i zrak može bolje strujati.

fractal_define_7_compact_25 fractal_define_7_compact_26

U kućište smo ugradili i Fractalovo ION+ 860P napajanje koje ima flat kabele pa je i organizacija olakšana. Usprkos tome, glavni je kabel s 24-pinskim konektorom nešto deblji pa zauzima nešto više prostora na lijevoj strani. Za kraj smo još ubacili i AMD Radeon RX 6900 XT karticu kako bi “Define 7 Compact” bacili na krajnje muke prilikom testiranja.

fractal_define_7_compact_27

 Ova tvornička konfiguracija nije podešena za visoki protok zraka pa će biti zanimljivo vidjeti koliko se sve zajedno zagrijava nakon torture. Naravno, mi ovo koristimo kao primjer i kao test u ekstremnim uvjetima. Za ovako moćne komponente ipak treba bolji protok zraka. No, zatvorenost ima svojih prednosti, baš kao i stranice opremljene materijalom za upijanje zvuka. Naime, maksimalna zabilježena buka je bila samo 43,1 dB(A) što smo izmjerili s udaljenosti od oko 50 centimetara Meterk MK09 uređajem.

fractal_define_7_compact_temp_1 fractal_define_7_compact_temp_2 fractal_define_7_compact_temp_3

Računalo smo opteretili istovremeno uz pomoć dvije aplikacije – stress test CPU-Z-a i 3DMark Time Spy u petlji. Potrošnja se pri tome kretala oko 500 W kontinuirano. Prema screenovima koje vidimo gore, procesor je u 1h i 38 minuta dugom testu radio na prosječnih 3,87 GHz, a GPU na oko 1,98 GHz. Maksimalna temperatura procesora je iznosila solidnih 83,6°C, te prosječnih 81,8°C uz prosječnu potrošnju od oko 125 W. Čipset se zagrijao do visokih 84°C i tu je svakako preporučljivo osigurati bolji protok zraka, a VRM je išao do solidnih 66°C. Memorijski su se moduli zagrijali do visokih 63°C, a i Force MP600 SSD je radio na visokih 72°C. Za kraj, grafički se procesor zagrijao do 93°C (Hot spot na 114°C). Vidljivo je da ovako moćna konfiguracija treba otvoreniji pristup hlađenju i još više ventilatora, no i ova su se dva ventilatora junački borila i temperature nisu tako strašne. Kućište dakle ima odlične termalne sposobnosti unatoč svojoj ipak zatvorenoj orijentaciji. Kritične točke su čipset i SSD i na to treba paziti i osigurati im više zraka.

fractal_define_7_compact_28

Već smo sve rekli o izgledu, mogućnostima i izvedbi Define 7 kućišta, pa sada to samo možemo ponoviti i za Compact verziju. Istina, ovo je kućište manje, skučenije i ima manje prostora za kabele i diskove, no toga morate biti svjesni prilikom nabavke. Jasno je da nećete ići graditi računalo s najvećim komponentama u kućište koje se zove Compact.

Design 7 Compact je iznimno kvalitetno napravljeno i dobro promišljeno kućište koje nudi sasvim dovoljno prostora za gradnju moćnog gaming računala koje može biti orijentirano prema tihom radu, ali isto tako možemo mu osigurati i više zraka promjenom gornje stranice. Kućište ima dovoljno prostora i za veće komponente, pa i veće AIO hladnjake, a ima i odlično riješene mogućnosti aranžiranja kabela s čičak trakama, plastičnim vodilicama i ušicama za plastične vezice. Upravo su ti detalji jake točke Fractal Designeove gradnje, kao i korištenje kvalitetnih materijala. S cijenom u Hrvatskoj od oko 980 kuna i oko 109 € u Njemačkoj nije riječ o cjenovno prihvatljivom kućištu, no to je cijena kvalitete.