fractal_define_7_1

Define serija je najpopularnija Fractalova linija kućišta koja već dugi niz godina zadovoljava sve potrebe zahtjevnijih kupaca. Ove godine je svjetlo dana ugledala nova Define 7 serija koja ima devet različitih kombinacija boja i bočnih stranica, te sestrinsku Define 7 XL seriju u tri izvedbe. Nama je na test stigla Clear Tempered Glass izvedba u crno-bijeloj kombinaciji boja. Crno je izvana, a bijelo iznutra. Define zadržava neke od prepoznatljivih karakteristika serije kao što su monolitan dizajn i prednja vrata, a donosi neke potpuno nove karakteristike i mogućnosti.

fractal_define_7_2

Kućište dolazi u velikoj i debeloj kartonskoj kutiji, koja je pojačana zbog velike mase kućišta, a uz to ima i vrlo zanimljiv uzorak s cijele unutarnje strane. S vanjske se strane kutije nalaze bitne informacije i grafike proizvoda, a unutar kutije je kućište zaštićeno najlonom i debelim stiroporom. Dodatno nalazimo još jednu manju kutiju u kojoj se nalaze zamjenski paneli, ladice za diskove i ostalo.

fractal_define_7_3

Kao nasljednik vrlo uspješne Define R6 serije, sedmica je morala biti inovativnija, bolja i zanimljivija od prethodnika. Je li Fractal u tome uspio provjerit ćemo na tri stranice ove recenzije. Za početak, onaj poznati monolitni dizajn je i dalje tu, i samo će pravi znalci moći od prve ocijeniti je li riječ o šestici ili sedmici. Sprijeda su na sedmici vrata, baš kao i na šestici, a ono što će oštro oko odmah primijetiti je da gornji panel više nije blago nakošen, te da su nožice četvrtaste, a ne valjkaste i da su potpuno crne.

fractal_define_7_4

Define 7 dolazi u devet izvedbi, tj. kombinacija boja i bočnih stranica, a nama je na test pristiglo u verziji Tempered Glass Clear Tint, s bijelom unutrašnjošću i crnom vanjštinom. Kaljeno je staklo potpuno prozirno s minimalnim rubovima lijevo i desno, da bi pogled u unutrašnjost bio čim bolji. Ostale verzije kućišta uključuju Dark Tinted i Light Tinted bočne stranice s crnom unutrašnjosti, te u sivim ili crnim izvedbama. Sa suprotne strane nalazimo punu metalnu stranicu.

fractal_define_7_5

Fractal se i dalje drži dizajna s vratima koja omogućavaju tiši rad, a po potrebi veću propusnost zraka. Time osiguravaju svestranost, i proširuju moguću bazu korisnika. Kao i ranije, prednja je stranica plastična, a s unutarnje strane ima materijal za upijanje zvuka. Kućište je dimenzija 547 x 240 x 475 milimetara, čime je malo naraslo u odnosu na R6, a i masa je veća s 13,45 kilograma. Riječ je kao što vidimo o velikom mid-tower kućištu, koje je iznimno masivno zbog debelog lima korištenog u izradi, te mnoštva elemenata koji podižu masu. Kvaliteta materijala i izrade je na najvišem nivou, baš kao i do sada.

fractal_define_7_6 fractal_define_7_7

Vrata se otvaraju s lijeva na desno u tvorničkoj konfiguraciji, a obješena su na dva čvrsta i vrlo robusna mehanizma. Kao i kod R6, vrata i mehanizme je moguće okrenuti na drugu stranu, sve u ovisnosti o željama korisnika. Prednja je stranica inače kombinacija aluminija, plastike i materijala za upijanje zvuka. Na prednjoj se aluminijskoj stranici na dnu nalazi utisnut Fractalov logo koji je jedva vidljiv u crnoj boji, no tu je kao podsjetnik o kojem se proizvođaču radi.

fractal_define_7_8

Gornji (ili prednji) panel je na istom mjestu kao i kod R6 i vrlo je sličnog rasporeda. Sada više nije nakošen, nego je dio jedinstvene gornje stranice, lijepo uklopljen u metalnu gornju stranicu koju je moguće skinuti pri čemu se otkriva izgled plastičnog kućišta tog panela. S lijeva na desno na panelu se nalaze utičnice za audio jackove (slušalice i mikrofon), zatim reset tipka i USB Type C utor koji je novost kod sedmice. U sredini je velika Power tipka okružena bijelim LED svjetlom, koje se proteže i prema dolje, pa se kroz prorez na vratima vidi da li računalo radi. Desno od Power tipke, grupirani na svojoj strani, nalaze se četiri USB Type A utora – dva 3.0 i dva 2.0.

fractal_define_7_9 fractal_define_7_10

Define 7 je kao što smo rekli poprilično jednoličnog dizajna, crni monolit s prozirnom bočnom stranicom, no svejedno ga je dobro promotriti sa svih strana. S obzirom na dvostruku funkciju, s vratima zatvorenim zrak u kućište ulazi preko bočnih rebara prednje plastične stranice. Jasno, tako ne može baš previše zraka ući pa će u slučaju ugradnje moćnih komponenata vrata ipak morati biti otvorena kod intenzivnijih zadataka. Na sličan način i autor ovih redaka koristi svoj Define XL R2. Kada je riječ o običnom uredskom poslu vrata su zatvorena, no čim je potrebno bolje hlađenje kod igre ili kakvog intenzivnog posla, vrata se otvaraju.

fractal_define_7_11 fractal_define_7_12

A jednom kada se vrata otvore na sedmici, vidljiva su dva plastična filtra. Donji, veći, pokriva dva tvornički postavljena usisna ventilatora i mjesto za treći ispod njih, a gornji, manji, pokriva dio gornjeg ventilatora, tj. prostor za eventualni optički ili sličan 5,25-inčni uređaj kada se ventilator skloni ili pomakne prema dolje. Ovaj prostor prima i velike 360-milimetarske radijatore vodenih hlađenja.

Na suprotnoj strani kućišta je uobičajeni raspored proreza i mrežica. Na dnu se nalazi okvir za napajanje kojeg je najprije potrebno skinuti i montirati na PSU, a iznad njega je sedam vodoravnih i dva vertikalna mjesta za dodatne kartice. Sva su mjesta pokrivena limovima koje drže thumb vijci. Iznad njih je rešetka iza koje se nalazi ispušni 140-milimetarski ventilator, te prorez za stražnje I/O konektore matične ploče.

fractal_define_7_13 fractal_define_7_14

Obje bočne stranice imaju zanimljiv mehanizam koji ih drži, a otvaramo ih pritiskanjem palca o plastiku koja je oblikovana baš za to. Mehanizam koji drži stranice je robustan, a funkcionira tako da kuglice koje se nalaze na stanicama ulaze u “kliješta” koja ih drže čvrsto zatvorenima. Za otvaranje je potrebno samo malo jače gurnuti spomenuti plastični element. Na dnu se stranice nalazi metalna traka s perima koja ulaze u šasiju kućišta. Staklo je naravno kaljeno, i u ovom slučaju potpuno prozirno.

fractal_define_7_15

Kod Define R6 su nožice bile obložene sjajnom plastikom, te su bile okrugle, a kod ovog kućišta su crne i malo neobičnijeg oblika. Na dnu se nalaze debele gumene podloške koje sprječavaju klizanje kućišta po površini. Cijela je donja stranica mrežasta, a na njoj se s vanjske strane nalazi plastični perivi filtar kojeg vadimo sprijeda, ali tek kada otvorimo prednju stranicu – u suprotnom je skriven.