Sa Define serijom je Fractal kupcima ponudio potpuno izolirano kućište čije su bočne, gornja i prednja stranica obložene gustim materijalom za upijanje zvuka, uz minimalistički dizajn koji će se svidjeti mnogima. Zbog dobrih opcija za provjetravanje i najjači bi hardver trebao biti pod kontrolom, a da se ne zaguši prašinom brinu filteri postavljeni na prednjoj i donjoj strani kućišta. Uz to, funkcionalnost mu je odlična jer prima osam diskova i dva 5.25" uređaja. R4 dolazi u velikoj kutiji koja udomljava njegovih 232 x 464 x 523 mm i 12.5 kh težine. Zaštita je vrlo dobra – sa gornje i donje strane je debeli stiropor, a kućište je dodatno zaštićeno najlonom. Na kutiji se nalaze informacije o proizvodu s detaljnim objašnjenjem i ilustracijom na njenoj stražnjoj strani.

Fractal je ovo kućište predstavio u srpnju ove godine, a inicijalno su dostupne tri verzije, tj. boje – Black Pearl, Arctic White i Titanium Grey. Kao što se sa gornje slike vidi mi smo na test dobili Titanium verziju kojoj je takva samo prednja otklopiva stranica dok je ostatak kućišta potpuno crn. Elegancija i jednostavnost dizajna se očituje u "praznoj" prednjoj stranici s tek dva detalja – prorez na desnoj strani za otvaranje i LED indikacija u plavoj boji koja se proteže i na gornju stranicu. Bočna je desna stranica prazna (gledano sprijeda), dok se na lijevoj stranici nalazi perforacija za opcijski 120 mm ventilator. Stražnja je strana također jednostavna, a sastoji se od donjeg proreza za napajanje, iznad kojeg je sedam vodoravnih bijelih limića koji pokrivaju utore za proširenja i jedan horizontalni. Iznad toga dijela se lijevo nalazi otvor za stražnji I/O panel matične ploče, dok je desno ispušni 140 mm ventilator. Bočne su stranice oblikovane tako da na krajevima imaju prostor za prste (izvlače se dakle prema nazad), a pričvršćene su svaka sa po dva thumbscrewa.

Prednja je maska plastična, debela je oko 5 cm, a sastoji se od vanjskih vrata, te dijela koji nasjeda na kućište a koji služi kao pokrov za ventilatore, ima dva 5.25" utora, do njih tipku za odabir napona ventilatora (12, 7 i 5V) te na vrhu tipke, utore i LED signalizaciju. Prednja otklopiva vrata (magnet), su vrlo kvalitetno sastavljena a vidimo i unutarnju oblogu od materijala za upijanje buke. Kada masku odvojimo laganim izvlačenjem donjeg dijela vidimo konstrukciju kućišta, nosač za ventilatore, te kabele i žice koji su povezani s tipkama, utorima i LED osvjetljenjem u gornjem dijelu maske (masku nose šest nosača koji su dovoljno čvrsti). Osim prednje maske, ostatak je konstrukcije kućišta napravljen od čelika i u potpunosti je obojan u crnu boju. Čelik u kombinaciji s debelim i gustim materijalom za upijanje zvuka, postavljenim na prednju otklopivu stranicu, obje bočne stranice i "strop" čini R4 vrlo teškim pa u osnovnoj konfiguraciji bez napajanja teži čak 12.5 kg. S prednje je strane moguće pristupiti samo 5.25" uređajima kojih je moguće ugraditi dva. Gornji nema zaštitu a donji ima metalnu pločicu koja se ukloni za 5.25" a ima i otvor za 3.5" uređaje.

Na gornjem dijelu plastične maske se s lijeva na desno nalaze utori za slušalice i mikrofon, Reset tipka, Power tipka koja ima prozirni rub i LED osvjetljenje (povezano s prozirnim prorezom ispod tipke), te dva USB3.0 i dva USB2.0 konektora. Ovakav nam se smještaj posebno sviđa jer kućište u većini slučajeva stoji na podu pa je pristup tipkama i utorima vrlo jednostavan. Sa donje strane vidimo kabele koji ulaze u pločice i tipke i način na koji je sve posloženo. Čitava je konstrukcija masivna, napravljena od kvalitetnih materijala i dugo će dobro služiti (ovo se posebno odnosi na masivnu tipku za paljenje). Konektor koji se nalazi na desnoj strani povezuje prekidač za odabir brzine vrtnje ventilatora (12, 7 i 5V) a na njegovom drugom kraju je jedan 12V Molex konektor i tri tro-pinska konektora za ventilatore.

Na gornjoj se stranici kućišta nalazi mjesto za još dva 140 mm ventilatora, ili radijator vodenog hlađenja veličine 240/280mm. No, ne znamo zašto Fractal navodi kompatibilnost s radijatorima jer ovo kućište nije do kraja prilagođeno tom tipu rashladnog sustava – za početak nema rupe za cijevi. Ugradna mjesta za ventilatore su pokrivena izolacijom protiv buke no skidaju se vrlo lako uklanjanjem vijaka s gornje strane. Donja strana kućišta otkriva veliki prorez za zrak (jedan za ventilator napajanja a drugi za dodatni 140 mm ventilator) koji je zaštićen izvlačivim plastičnim filterom za prašinu. Uz onaj filter na prednjim ventilatorima ovime je pokriven kompletan usis i akumuliranje prašine u unutrašnjosti bi trebalo biti minimalno (nakon tri tjedna upotrebe i testiranja sve je još bilo čisto). Kućište stoji na četiri elegantne nožice koje imaju gumenu nasjednu površinu a rubovi su im obojani u sjajnu boju što pridodaje eleganciji prednje stranice.

Po otvaranju vrlo teške izolirane bočne stranice otvara nam se pogled na vrlo uredno posloženu unutrašnjost R4 kućišta. Kako bi bili naglašeni pojedini elementi su bijele boje – lopatice ventilatora, zaštitni limovi za utore za proširenja i ladice za diskove. Kućište prima matične ploče do ATX veličine uz mogućnost montaže i Mini te Micro ATX ploča. Otvor za donju pločicu CPU ležišta ili hladnjaka je dovoljno velik i neće stvarati probleme, a oko matične ploče su se smjestili utori za menadžment kabela koji su obloženi gumom. Ovaj će detalj veseliti svakog entuzijasta i Fractal tu nije zakazao. U desnom dijelu (gledano s boka) nalaze se tri kaveza za 3.5" i 5.25" uređaje. Gornji kavez za dva 5.25" uređaja je fiksni i ne da se izvaditi van baš kao i donji koji prima tri 3.5" ili 2.5" uređaja. Srednji dio, sa pet ladica se može izvući kako bi povećali prostor za dugačku grafičku karticu ili pak za poboljšanje protoka zraka ukoliko ne koristite ladice. Prednja je maska kao što vidimo na bokovima perforirana jer dva prednja ventilatora trebaju dosta prostora za uvlačenje friškog zraka kada su vrata zatvorena (što bi u pravilu trebala biti stalno). Desna je bočna stranica (gledano sprijeda), također obložena gustim materijalom za upijanje zvuka, a kada ju uklonimo vidimo kako je posložen dio kućišta u koji ćemo prilikom slaganja računala sakriti sve kabele za što imamo 26 mm prostora. Stražnja je strana ladica za diskove otvorena i pristup je na taj način olakšan, a svi kabeli prednjeg panela već imaju svoju rutu koja je najbliža matičnoj ploči i zapravo je idealna zbog same dužine kabela. Ono što je posebno zanimljivo je da se tik ispod otvora za stražnju ploču CPU nosača na matičnoj ploči nalaze i dva mjesta za montažu SSD-a. SSD-e je potrebno montirati prije matične ploče, a time se dodatno povećavaju mogućnosti ovoga kućišta kada je ugradnja storagea u pitanju.