Opis – drugi dio

Obje su bočne stranice kao što smo rekli obložene izolacijom, a bundle koji dolazi uz R4 kućište je vrlo bogat. Uz standardne upute za instalaciju tu je kutija s vijcima za PSU, SSD-e i matičnu ploču, odstojnicima za ploču, thumbscrew vijcima, antivibracijskim vijcima za tvrde diskove, gumenim pločicama i vezicama za kabele. Na kutiji je napisano koliko čega ima, a količina je sasvim dovoljna. Korisničke upute su na deset svjetskih jezika od čega svakom jeziku pripadaju dvije stranice. Uz korisne informacije o načinu čišćenja filtera, instaliranju dodatnih ventilatora i kombiniranju Power ili HDD activity LED signalizacije, tu je i podatak o 24 mjesečnom jamstvu te što onu uključuje. Posljednja je stranica izvlačiva i na njoj se nalazi shematski prikaz kućišta i svih njegovih sastavnih dijelova – vrlo korisno.

Detaljan pregled unutrašnjosti započinjemo od nosača za matičnu ploču koji prima Micro, Mini i ATX ploče, a kao što sa slika vidimo sve su rupe označene (uključujući i one na koje montiramo SSD) pa problema neće biti. Rupe s gumenom zaštitom su dovoljno odmaknute od ploče i osiguravaju dobar menadžment kabela. U kućište je maksimalno moguće ugraditi sedam ventilatora veličine do 140 mm (nosači su kompatibilni i sa 120 mm ventilatorima), a Fractal uz R4 standardno isporučuje dva 140 mm ventilatora iz Silent R2 serije, koji se vrte na maksimalnih 1000 okretaja u minuti i imaju hidrauličko ovješenje. Jedan se nalazi na usisu, a drugi na ispuhu i u radu nisu previše bučni no nisu ni bešumni. Ipak, za one osjetljivijih ušiju, Fractal je donio rješenje u obliku već spomenutog kontrolera na prednjoj stranici. Kućište ima sedam horizontalnih i jedno vertikalno mjesto za dodatne kartice a pokriveni su bijelim zaštitnom limovima. Na dno dolazi napajanje po ATX specifikacijama, a ono može biti duboko do 170 mm ukoliko koristimo dodatan ventilator na dnu ili do 270 mm ukoliko ga ne koristimo. Otvor na koji nasjeda napajanje je obložen gumom što će eliminirati prijenos vibracija i još je jedna potvrda koliko Fractal pazi na detalje. Što se prostora za CPU hladnjak tiče on može biti visok do 170 mm ako ne koristimo bočni ventilator, što je sasvim dovoljno za većinu hladnjaka na tržištu.

Što se prostora za grafičke kartice tiče ima ga 295 mm kada je srednji kavez u upotrebi ili čak do 430 mm kada je isti izvađen pa problema sa dugim grafikama ne bi smjelo biti. Gornji kavez za 5.25" uređaje nije po tool-less principu, a uređaje je potrebno vijcima pričvrstiti za njega. Donji pak kavezi koji primaju pet (srednji) i tri (donji) imaju izvlačive ladice koja svaka na sebi ima antivibracijsku gumu. Tvrde diskove veličine 3.5" za ladicu pričvršćujemo antivibracijskim vijcima za bočne stranice, dok SSD-e pričvršćujemo na rupe koje su na dnu ladice (s donje strane). Toliko u opisu ovoga kućišta, pokrili smo sve njegove strane a sada ćemo prijeći na slaganje računala koje će nam poslužiti za testove zagrijavanja i buke.

Za početak smo u kućište ugradili odlično Fractalovo Newton R3 600W napajanje i ubacili još jedan ventilator u prednji tool-less kavez za ventilatore (za 140 mm je tool-less). Ugradnja se pokazala vrlo jednostavnom i za naš 120 mm ventilator, a prednji filter je ovdje vrlo koristan (može se ispirati vodom, baš kao i donji). Nakon toga smo postavili odstojnike za matičnu ploču ATX dimenzija (Asus X58 Sabertooth), i zaštitni lim za stražnji I/O panel. Ploču smo umetnuli zajedno s već postavljenim Noctua NH-U12P hladnjakom na i7-980X procesoru i pričvrstili ju vijcima. Nakon toga smo ugradili grafičku karticu, prikopčali sve kabele i samo u donju ladicu ugradili dva tvrda diska i jedan SSD. Za potrebe efikasnijeg hlađenja smo uklonili srednji kavez ren nam nije potreban.

Sve smo kabele sakrili iza stražnje ploče kako ne bi smetali protoku zraka, a način na koji smo to napravili i ogledni pa neka nam oni sitničaviji ne zamjere :) Jednom kada je sve sjelo na svoje mjesto upalili smo računalo i proveli nekoliko testova čije rezultate možete vidjeti u tekstu ispod. Za kraj opisa možemo samo reći kako je Fractal na ovome kućištu baš sve napravio kako treba. Uvijek ima mjesta poboljšanjima, no stvarno bi bili sitničavi kada bi tražili mane – možda jedino nedostatak rupa za cijevi vodenog hlađenja. U svemu je ostalom i više nego zadovoljilo.

 

Rezultati testova

Nakon što smo složili kompletno računalo na red je došlo mjerenje potrošnje, zagrijavanja i buke. Sve smo mjerili u tri situacije – idle, light load i heavy load i pod ambijentalnom temperaturom od 21°C, a sva su mjerenja izvršena na maksimalnoj brzini ugrađenih ventilatora. Za simulaciju light loada smo koristili 7-Zipov benchmark koji je opteretio svih 12 threadova procesora, a za Heavy Load kombinaciju 7-Zip benchmarka za CPU i OCCT-ovog GPU testa. U stanju mirovanja je računalo trošilo oko 116W, pod lakšim opterećenjem 202W, a pod maksimalnim 340W. Temperature su kao što vidite iz priloženih screenshotova iz AIDA64 programa. Sve u svemu, uz potpuno zatvoreno kućište i tri ugrađena ventilatora temperature su sasvim pod kontrolom i ostavljeno je dovoljno prostora i za overclocking. Ipak, za jači OC biti će potrebno dodati još pokoji ventilator kako bi sva ta toplina lakše izašla iz kućišta u okolinu.

Uz simulaciju zagrijavanja zatvorenog kućišta pod visokim opterećenjem (prva slika), prednju smo stranicu otvorili i time olakšali usis svježeg zraka preko dva prednja ventilatora. Temperature su kao što vidimo na drugoj slici pale, a to se posebno primijetilo na CPU temperaturi. No, otvaranje se prednje stranice znatno odrazilo i na povećanje buke koja je sa 45dB skočila na 61dB što smo mjerili tik ispred prednje stranice uz pomoć Sound Meter aplikacije instalirane na Nexus S smartphone. Buka se dodatno može smanjiti za sva tri ugrađena ventilatora ukoliko na prednjoj stranici prekidač prebacimo na 7 ili 5V, no tada i temperatura malo poraste. Mi smo ostavili tipku na 12V jer nam je 45dB prihvatljivo za normalan rad.