Fractal Design Define R4 test

Datum objave 28.11.2012 - Krešimir Matanović

Opis - prvi dio

Sa Define serijom je Fractal kupcima ponudio potpuno izolirano kućište čije su bočne, gornja i prednja stranica obložene gustim materijalom za upijanje zvuka, uz minimalistički dizajn koji će se svidjeti mnogima. Zbog dobrih opcija za provjetravanje i najjači bi hardver trebao biti pod kontrolom, a da se ne zaguši prašinom brinu filteri postavljeni na prednjoj i donjoj strani kućišta. Uz to, funkcionalnost mu je odlična jer prima osam diskova i dva 5.25" uređaja. R4 dolazi u velikoj kutiji koja udomljava njegovih 232 x 464 x 523 mm i 12.5 kh težine. Zaštita je vrlo dobra - sa gornje i donje strane je debeli stiropor, a kućište je dodatno zaštićeno najlonom. Na kutiji se nalaze informacije o proizvodu s detaljnim objašnjenjem i ilustracijom na njenoj stražnjoj strani.

Fractal je ovo kućište predstavio u srpnju ove godine, a inicijalno su dostupne tri verzije, tj. boje - Black Pearl, Arctic White i Titanium Grey. Kao što se sa gornje slike vidi mi smo na test dobili Titanium verziju kojoj je takva samo prednja otklopiva stranica dok je ostatak kućišta potpuno crn. Elegancija i jednostavnost dizajna se očituje u "praznoj" prednjoj stranici s tek dva detalja - prorez na desnoj strani za otvaranje i LED indikacija u plavoj boji koja se proteže i na gornju stranicu. Bočna je desna stranica prazna (gledano sprijeda), dok se na lijevoj stranici nalazi perforacija za opcijski 120 mm ventilator. Stražnja je strana također jednostavna, a sastoji se od donjeg proreza za napajanje, iznad kojeg je sedam vodoravnih bijelih limića koji pokrivaju utore za proširenja i jedan horizontalni. Iznad toga dijela se lijevo nalazi otvor za stražnji I/O panel matične ploče, dok je desno ispušni 140 mm ventilator. Bočne su stranice oblikovane tako da na krajevima imaju prostor za prste (izvlače se dakle prema nazad), a pričvršćene su svaka sa po dva thumbscrewa.

Prednja je maska plastična, debela je oko 5 cm, a sastoji se od vanjskih vrata, te dijela koji nasjeda na kućište a koji služi kao pokrov za ventilatore, ima dva 5.25" utora, do njih tipku za odabir napona ventilatora (12, 7 i 5V) te na vrhu tipke, utore i LED signalizaciju. Prednja otklopiva vrata (magnet), su vrlo kvalitetno sastavljena a vidimo i unutarnju oblogu od materijala za upijanje buke. Kada masku odvojimo laganim izvlačenjem donjeg dijela vidimo konstrukciju kućišta, nosač za ventilatore, te kabele i žice koji su povezani s tipkama, utorima i LED osvjetljenjem u gornjem dijelu maske (masku nose šest nosača koji su dovoljno čvrsti). Osim prednje maske, ostatak je konstrukcije kućišta napravljen od čelika i u potpunosti je obojan u crnu boju. Čelik u kombinaciji s debelim i gustim materijalom za upijanje zvuka, postavljenim na prednju otklopivu stranicu, obje bočne stranice i "strop" čini R4 vrlo teškim pa u osnovnoj konfiguraciji bez napajanja teži čak 12.5 kg. S prednje je strane moguće pristupiti samo 5.25" uređajima kojih je moguće ugraditi dva. Gornji nema zaštitu a donji ima metalnu pločicu koja se ukloni za 5.25" a ima i otvor za 3.5" uređaje.

Na gornjem dijelu plastične maske se s lijeva na desno nalaze utori za slušalice i mikrofon, Reset tipka, Power tipka koja ima prozirni rub i LED osvjetljenje (povezano s prozirnim prorezom ispod tipke), te dva USB3.0 i dva USB2.0 konektora. Ovakav nam se smještaj posebno sviđa jer kućište u većini slučajeva stoji na podu pa je pristup tipkama i utorima vrlo jednostavan. Sa donje strane vidimo kabele koji ulaze u pločice i tipke i način na koji je sve posloženo. Čitava je konstrukcija masivna, napravljena od kvalitetnih materijala i dugo će dobro služiti (ovo se posebno odnosi na masivnu tipku za paljenje). Konektor koji se nalazi na desnoj strani povezuje prekidač za odabir brzine vrtnje ventilatora (12, 7 i 5V) a na njegovom drugom kraju je jedan 12V Molex konektor i tri tro-pinska konektora za ventilatore.

Na gornjoj se stranici kućišta nalazi mjesto za još dva 140 mm ventilatora, ili radijator vodenog hlađenja veličine 240/280mm. No, ne znamo zašto Fractal navodi kompatibilnost s radijatorima jer ovo kućište nije do kraja prilagođeno tom tipu rashladnog sustava - za početak nema rupe za cijevi. Ugradna mjesta za ventilatore su pokrivena izolacijom protiv buke no skidaju se vrlo lako uklanjanjem vijaka s gornje strane. Donja strana kućišta otkriva veliki prorez za zrak (jedan za ventilator napajanja a drugi za dodatni 140 mm ventilator) koji je zaštićen izvlačivim plastičnim filterom za prašinu. Uz onaj filter na prednjim ventilatorima ovime je pokriven kompletan usis i akumuliranje prašine u unutrašnjosti bi trebalo biti minimalno (nakon tri tjedna upotrebe i testiranja sve je još bilo čisto). Kućište stoji na četiri elegantne nožice koje imaju gumenu nasjednu površinu a rubovi su im obojani u sjajnu boju što pridodaje eleganciji prednje stranice.

Po otvaranju vrlo teške izolirane bočne stranice otvara nam se pogled na vrlo uredno posloženu unutrašnjost R4 kućišta. Kako bi bili naglašeni pojedini elementi su bijele boje - lopatice ventilatora, zaštitni limovi za utore za proširenja i ladice za diskove. Kućište prima matične ploče do ATX veličine uz mogućnost montaže i Mini te Micro ATX ploča. Otvor za donju pločicu CPU ležišta ili hladnjaka je dovoljno velik i neće stvarati probleme, a oko matične ploče su se smjestili utori za menadžment kabela koji su obloženi gumom. Ovaj će detalj veseliti svakog entuzijasta i Fractal tu nije zakazao. U desnom dijelu (gledano s boka) nalaze se tri kaveza za 3.5" i 5.25" uređaje. Gornji kavez za dva 5.25" uređaja je fiksni i ne da se izvaditi van baš kao i donji koji prima tri 3.5" ili 2.5" uređaja. Srednji dio, sa pet ladica se može izvući kako bi povećali prostor za dugačku grafičku karticu ili pak za poboljšanje protoka zraka ukoliko ne koristite ladice. Prednja je maska kao što vidimo na bokovima perforirana jer dva prednja ventilatora trebaju dosta prostora za uvlačenje friškog zraka kada su vrata zatvorena (što bi u pravilu trebala biti stalno). Desna je bočna stranica (gledano sprijeda), također obložena gustim materijalom za upijanje zvuka, a kada ju uklonimo vidimo kako je posložen dio kućišta u koji ćemo prilikom slaganja računala sakriti sve kabele za što imamo 26 mm prostora. Stražnja je strana ladica za diskove otvorena i pristup je na taj način olakšan, a svi kabeli prednjeg panela već imaju svoju rutu koja je najbliža matičnoj ploči i zapravo je idealna zbog same dužine kabela. Ono što je posebno zanimljivo je da se tik ispod otvora za stražnju ploču CPU nosača na matičnoj ploči nalaze i dva mjesta za montažu SSD-a. SSD-e je potrebno montirati prije matične ploče, a time se dodatno povećavaju mogućnosti ovoga kućišta kada je ugradnja storagea u pitanju.

Opis - drugi dio i rezultati testova

Opis - drugi dio

Obje su bočne stranice kao što smo rekli obložene izolacijom, a bundle koji dolazi uz R4 kućište je vrlo bogat. Uz standardne upute za instalaciju tu je kutija s vijcima za PSU, SSD-e i matičnu ploču, odstojnicima za ploču, thumbscrew vijcima, antivibracijskim vijcima za tvrde diskove, gumenim pločicama i vezicama za kabele. Na kutiji je napisano koliko čega ima, a količina je sasvim dovoljna. Korisničke upute su na deset svjetskih jezika od čega svakom jeziku pripadaju dvije stranice. Uz korisne informacije o načinu čišćenja filtera, instaliranju dodatnih ventilatora i kombiniranju Power ili HDD activity LED signalizacije, tu je i podatak o 24 mjesečnom jamstvu te što onu uključuje. Posljednja je stranica izvlačiva i na njoj se nalazi shematski prikaz kućišta i svih njegovih sastavnih dijelova - vrlo korisno.

Detaljan pregled unutrašnjosti započinjemo od nosača za matičnu ploču koji prima Micro, Mini i ATX ploče, a kao što sa slika vidimo sve su rupe označene (uključujući i one na koje montiramo SSD) pa problema neće biti. Rupe s gumenom zaštitom su dovoljno odmaknute od ploče i osiguravaju dobar menadžment kabela. U kućište je maksimalno moguće ugraditi sedam ventilatora veličine do 140 mm (nosači su kompatibilni i sa 120 mm ventilatorima), a Fractal uz R4 standardno isporučuje dva 140 mm ventilatora iz Silent R2 serije, koji se vrte na maksimalnih 1000 okretaja u minuti i imaju hidrauličko ovješenje. Jedan se nalazi na usisu, a drugi na ispuhu i u radu nisu previše bučni no nisu ni bešumni. Ipak, za one osjetljivijih ušiju, Fractal je donio rješenje u obliku već spomenutog kontrolera na prednjoj stranici. Kućište ima sedam horizontalnih i jedno vertikalno mjesto za dodatne kartice a pokriveni su bijelim zaštitnom limovima. Na dno dolazi napajanje po ATX specifikacijama, a ono može biti duboko do 170 mm ukoliko koristimo dodatan ventilator na dnu ili do 270 mm ukoliko ga ne koristimo. Otvor na koji nasjeda napajanje je obložen gumom što će eliminirati prijenos vibracija i još je jedna potvrda koliko Fractal pazi na detalje. Što se prostora za CPU hladnjak tiče on može biti visok do 170 mm ako ne koristimo bočni ventilator, što je sasvim dovoljno za većinu hladnjaka na tržištu.

Što se prostora za grafičke kartice tiče ima ga 295 mm kada je srednji kavez u upotrebi ili čak do 430 mm kada je isti izvađen pa problema sa dugim grafikama ne bi smjelo biti. Gornji kavez za 5.25" uređaje nije po tool-less principu, a uređaje je potrebno vijcima pričvrstiti za njega. Donji pak kavezi koji primaju pet (srednji) i tri (donji) imaju izvlačive ladice koja svaka na sebi ima antivibracijsku gumu. Tvrde diskove veličine 3.5" za ladicu pričvršćujemo antivibracijskim vijcima za bočne stranice, dok SSD-e pričvršćujemo na rupe koje su na dnu ladice (s donje strane). Toliko u opisu ovoga kućišta, pokrili smo sve njegove strane a sada ćemo prijeći na slaganje računala koje će nam poslužiti za testove zagrijavanja i buke.

Za početak smo u kućište ugradili odlično Fractalovo Newton R3 600W napajanje i ubacili još jedan ventilator u prednji tool-less kavez za ventilatore (za 140 mm je tool-less). Ugradnja se pokazala vrlo jednostavnom i za naš 120 mm ventilator, a prednji filter je ovdje vrlo koristan (može se ispirati vodom, baš kao i donji). Nakon toga smo postavili odstojnike za matičnu ploču ATX dimenzija (Asus X58 Sabertooth), i zaštitni lim za stražnji I/O panel. Ploču smo umetnuli zajedno s već postavljenim Noctua NH-U12P hladnjakom na i7-980X procesoru i pričvrstili ju vijcima. Nakon toga smo ugradili grafičku karticu, prikopčali sve kabele i samo u donju ladicu ugradili dva tvrda diska i jedan SSD. Za potrebe efikasnijeg hlađenja smo uklonili srednji kavez ren nam nije potreban.

Sve smo kabele sakrili iza stražnje ploče kako ne bi smetali protoku zraka, a način na koji smo to napravili i ogledni pa neka nam oni sitničaviji ne zamjere :) Jednom kada je sve sjelo na svoje mjesto upalili smo računalo i proveli nekoliko testova čije rezultate možete vidjeti u tekstu ispod. Za kraj opisa možemo samo reći kako je Fractal na ovome kućištu baš sve napravio kako treba. Uvijek ima mjesta poboljšanjima, no stvarno bi bili sitničavi kada bi tražili mane - možda jedino nedostatak rupa za cijevi vodenog hlađenja. U svemu je ostalom i više nego zadovoljilo.

 

Rezultati testova

Nakon što smo složili kompletno računalo na red je došlo mjerenje potrošnje, zagrijavanja i buke. Sve smo mjerili u tri situacije - idle, light load i heavy load i pod ambijentalnom temperaturom od 21°C, a sva su mjerenja izvršena na maksimalnoj brzini ugrađenih ventilatora. Za simulaciju light loada smo koristili 7-Zipov benchmark koji je opteretio svih 12 threadova procesora, a za Heavy Load kombinaciju 7-Zip benchmarka za CPU i OCCT-ovog GPU testa. U stanju mirovanja je računalo trošilo oko 116W, pod lakšim opterećenjem 202W, a pod maksimalnim 340W. Temperature su kao što vidite iz priloženih screenshotova iz AIDA64 programa. Sve u svemu, uz potpuno zatvoreno kućište i tri ugrađena ventilatora temperature su sasvim pod kontrolom i ostavljeno je dovoljno prostora i za overclocking. Ipak, za jači OC biti će potrebno dodati još pokoji ventilator kako bi sva ta toplina lakše izašla iz kućišta u okolinu.

Uz simulaciju zagrijavanja zatvorenog kućišta pod visokim opterećenjem (prva slika), prednju smo stranicu otvorili i time olakšali usis svježeg zraka preko dva prednja ventilatora. Temperature su kao što vidimo na drugoj slici pale, a to se posebno primijetilo na CPU temperaturi. No, otvaranje se prednje stranice znatno odrazilo i na povećanje buke koja je sa 45dB skočila na 61dB što smo mjerili tik ispred prednje stranice uz pomoć Sound Meter aplikacije instalirane na Nexus S smartphone. Buka se dodatno može smanjiti za sva tri ugrađena ventilatora ukoliko na prednjoj stranici prekidač prebacimo na 7 ili 5V, no tada i temperatura malo poraste. Mi smo ostavili tipku na 12V jer nam je 45dB prihvatljivo za normalan rad.

Zaključak

Fractal je predstavljanjem Define R4 kućišta nastavio filozofiju započetu Define Mini i XL kućištima, a to je napraviti moderno i kvalitetno kućište koje će imati dobra svojstva upijanja zvuka, a opet ponuditi dobar protok zraka za hlađenje vitalnih komponenti računala. Mini je bi namijenjen manjim sistemima, XL velikim a R4 je svojom mid-tower konfiguracijom u mogućnosti udomiti i prosječnu ali i jaču konfiguraciju kao što je bila naša testna. Ovo se očituje i kroz dobro promišljanje i planiranje mjesta za ventilatore, pa je na sva mjesta moguće uraditi velike 140 mm modele koji donose dobar protok zraka uz ne preveliku buku. Tko nema mjesta za XL ili mu je preskupo R4 će mu biti idealno, a mogućnost ugradnje osam diskova 3.5/2.5" formata i još dva dodatna mjesta za SSD-e zadovoljiti će i najzahtjevnije. Kvaliteta materijala i završne obrade je na jako visokom nivou baš kao i briga za detalje. Mogućnosti za menadžment kabela su vrlo dobre, a tu je i podrška za moderni USB3.0 na prednjem panelu uz odličan smještaj istoga. Sve je na ovome kućištu napravljeno kako treba i malena zamjerka jedino može ići na nedostatak rupa za cijevi videnog hlađenja.

Cijena Define R4 za naše tržište još nije formirana ali vjerujemo kako će biti negdje točno na sredini između Mini i XL modela. Mini košta oko 600 kn, a XL oko 1000 kn. Tako bi 800 kn bila sasvim fer cijena za sve što R4 nudi i vjerujemo kako će naći dosta kupaca koji žele kvalitetu i mogu iskoristiti sve njegove prednosti.