Fractal_Design_Define_R6_1 Fractal_Design_Define_R6_2

Švedski je Fractal Design krajem prošle godine predstavio svoje novo flagship kućište iz Define serije – R6. Dvije su verzije dostupne, s metalnom lijevom bočnom stranicom i sa stranicom od kaljenog stakla, a nama je na test stiglo potonje. Kućište je po riječima proizvođača osmišljeno i napravljeno iz nule, s upotrebom najboljih rješenja koja su karakteristična za Define seriju. U ovo prostrano kućište stanu velike eATX ploče, ima prostora za radijatore vodenog hlađenja dužine do 420 milimetara, skrivene kaveze i nosače za diskove, pokrov za napajanje, čak tri 14-centimetarska ventilatora i materijal za upijanje buke. Dizajn je klasičan za Fractal, s prednjom otklopnom stranicom od brušenog aluminija.

Kućište dolazi u velikoj smeđoj kartonskoj kutiji debelih stranica, s tipičnom Fractal grafikom u kojoj je pokazan čitav proizvod sklopljen ali i u dijelovima. Uz to, tu je i detaljan popis svega čime se R6 može pohvaliti. Unutar već ionako debele kutije, nalazi se kućište, odlično zaštićeno u debeli stiropor, s debelom stiro pjenom na kaljenom staklu. Samo je kućište još dodatno zaštićeno u najlon, a i na staklu se nalazi prozirna naljepnica i to s obje strane. Premium proizvođač je tako dobro pokazao kako se pakira i štiti flagship kućište.

Fractal_Design_Define_R6_3

Define R6 je veliko i masivno kućište napravljeno od debelog čelika, a u prilog tome ide i podatak o masi – 12.4 kilograma neto. Odmah po vađenju iz kutije je jasno kako je riječ i flagship modelu premium proizvođača i kako kompromisi nisu rađeni. Kućište je dimenzija 543 x 233 x 465 milimetara, i po dužini vidimo kako izlazi izvan standardnih okvira midi towera. Dužina je tu kako bi se osiguralo dovoljno prostora za grafičke kartice, jer su kavezi za diskove fiksni i protežu se cijelim prednjim dijelom – kao što ćemo kasnije i vidjeti. R6 je kompletno crne boje, s bijelim ladicama koje ćemo kasnije vidjeti, a na lijevom boku se nalazi stranica od kaljenog stakla koje je 33% zatamnjeno. Uz potpuno crno kućište, Fractal nudi i Blackout te Gunmetal verzije koje dolaze s istim kaljenim staklom, te bijelu verziju ovoga kućišta uz koju dolazi potpuno prozirno kaljeno staklo. Sve verzije imaju otklopivu prednju stranicu čija je fronta od brušenog aluminija. Dizajn je tipičan za Fractal – jednostavan i elegantan.

Fractal_Design_Define_R6_4

Desna je bočna stranica metalna i s unutarnje strane “pojačana” debelim materijalom za upijanje zvuka, kakav smo već viđali kod Fractala. Obje su bočne stranice fiksirane thumb vijcima, no obje imaju i mehanizam za zakapčanje pa ih zapravo i ne trebamo osiguravati vijcima, a jedina je iznimka transport. Stražnja je strana klasične konfiguracije. Na dnu je okvir za napajanje kojeg je potrebno skinuti, montirati na napajanje i nakon toga zapravo napajanje ugrađujemo straga. Iznad su sedam horizontalnih mjesta za proširenje i dva vertikalna, a svaki je lim zasebno pričvršćen thumb vijkom, te je bijele boje. Vertikalni su prorezi kompatibilni s Fractal Design Flex VRC-25 PCIE x16 Vertical GPU Riser kitom koji omogućava vertikalnu orijentaciju grafičke kartice za bolji vizualni doživljaj. Prema vrhu je jasno otvor za stražnje I/O portove matične ploče, a desno od njega je rešetka na koju je montiran 140-milimetarski ispušni ventilator.

Fractal_Design_Define_R6_5 Fractal_Design_Define_R6_6

Konstrukcija prednje maske je plastična, s umetkom od brušenog aluminija na prednjoj otklopnoj stranici. Stranica se otklapa s desna na lijevo, no uz pomoć odvijača i malo strpljenja ju je moguće i preorijentirati da se otvara s lijeva na desno. Na unutarnjoj strani prednje otklopne stranice se nalazi spužvasti materijal za upijanja zvuka, a usisni ventilatori zrak uvlače s donje strane i kroz mrežaste otvore na bokovima.

Prednji je panel, zapravo gornji i nalazi se na plastičnoj konstrukciji. S lijeva na desno tu nalazimo 3.5-milimetarske utore za slušalice i mikrofon, reset tipku, osvijetljenu Power tipku, te po dva USB 2.0 i USB 3.0 utora.

Fractal_Design_Define_R6_7 Fractal_Design_Define_R6_8

Na plastičnom se dijelu prednje maske nalazi mrežica koja je ujedno i filtar za prašinu, a lako ju je skinuti radi čišćenja. Iza nje se u tvorničkoj konfiguraciji nalaze dva usisna Dynamic X2 GP-14, 140-milimetarska ventilatora koji osiguravaju dobar protok zraka uz ne preveliku razinu buke. Na ovaj je način, uz jedan ispušni ventilator osiguran dobar propuh kroz ovo kućište koje je zapravo zatvorenog tipa, i orijentirano ka tihom radu. Iznad ventilatora se nalazi plastikom pokriveni utor i ležište za 5.25-inčne uređaje što je danas već rijetkost za vidjeti, no i dalje će dobro poslužiti.

Fractal_Design_Define_R6_9 Fractal_Design_Define_R6_10

Na dnu se kućišta cijelom dužinom smjestio plastični okvir sa sitnom mrežicom koja služi kao filtar za prašinu. Mrežicu se lako uklanja povlačenjem prema naprijed i lako se čisti. Ispod mrežice vidimo Rešetku na koju nasjeda napajanje i dvije manje rešetke na koje možemo montirati radijatore vodenog hlađenja dužine do 280 milimetara ili dva ventilatora promjera do 140 milimetara. Kućište stoji na četiri nožice, obložene sjajnom plastikom, s gumenim podloškama na dnu koje sprječavaju klizanje. Kućište je vrlo masivno pa klizanje zapravo i nije nešto čega se treba bojati.