Fractal Design Define R6 recenzija

Datum objave 11.04.2018 - Krešimir Matanović

Fractal Design Define R6 - prvi dio

Fractal_Design_Define_R6_1 Fractal_Design_Define_R6_2

Švedski je Fractal Design krajem prošle godine predstavio svoje novo flagship kućište iz Define serije - R6. Dvije su verzije dostupne, s metalnom lijevom bočnom stranicom i sa stranicom od kaljenog stakla, a nama je na test stiglo potonje. Kućište je po riječima proizvođača osmišljeno i napravljeno iz nule, s upotrebom najboljih rješenja koja su karakteristična za Define seriju. U ovo prostrano kućište stanu velike eATX ploče, ima prostora za radijatore vodenog hlađenja dužine do 420 milimetara, skrivene kaveze i nosače za diskove, pokrov za napajanje, čak tri 14-centimetarska ventilatora i materijal za upijanje buke. Dizajn je klasičan za Fractal, s prednjom otklopnom stranicom od brušenog aluminija. Kućište dolazi u velikoj smeđoj kartonskoj kutiji debelih stranica, s tipičnom Fractal grafikom u kojoj je pokazan čitav proizvod sklopljen ali i u dijelovima. Uz to, tu je i detaljan popis svega čime se R6 može pohvaliti. Unutar već ionako debele kutije, nalazi se kućište, odlično zaštićeno u debeli stiropor, s debelom stiro pjenom na kaljenom staklu. Samo je kućište još dodatno zaštićeno u najlon, a i na staklu se nalazi prozirna naljepnica i to s obje strane. Premium proizvođač je tako dobro pokazao kako se pakira i štiti flagship kućište.

Fractal_Design_Define_R6_3

Define R6 je veliko i masivno kućište napravljeno od debelog čelika, a u prilog tome ide i podatak o masi - 12.4 kilograma neto. Odmah po vađenju iz kutije je jasno kako je riječ i flagship modelu premium proizvođača i kako kompromisi nisu rađeni. Kućište je dimenzija 543 x 233 x 465 milimetara, i po dužini vidimo kako izlazi izvan standardnih okvira midi towera. Dužina je tu kako bi se osiguralo dovoljno prostora za grafičke kartice, jer su kavezi za diskove fiksni i protežu se cijelim prednjim dijelom - kao što ćemo kasnije i vidjeti. R6 je kompletno crne boje, s bijelim ladicama koje ćemo kasnije vidjeti, a na lijevom boku se nalazi stranica od kaljenog stakla koje je 33% zatamnjeno. Uz potpuno crno kućište, Fractal nudi i Blackout te Gunmetal verzije koje dolaze s istim kaljenim staklom, te bijelu verziju ovoga kućišta uz koju dolazi potpuno prozirno kaljeno staklo. Sve verzije imaju otklopivu prednju stranicu čija je fronta od brušenog aluminija. Dizajn je tipičan za Fractal - jednostavan i elegantan.

Fractal_Design_Define_R6_4

Desna je bočna stranica metalna i s unutarnje strane "pojačana" debelim materijalom za upijanje zvuka, kakav smo već viđali kod Fractala. Obje su bočne stranice fiksirane thumb vijcima, no obje imaju i mehanizam za zakapčanje pa ih zapravo i ne trebamo osiguravati vijcima, a jedina je iznimka transport. Stražnja je strana klasične konfiguracije. Na dnu je okvir za napajanje kojeg je potrebno skinuti, montirati na napajanje i nakon toga zapravo napajanje ugrađujemo straga. Iznad su sedam horizontalnih mjesta za proširenje i dva vertikalna, a svaki je lim zasebno pričvršćen thumb vijkom, te je bijele boje. Vertikalni su prorezi kompatibilni s Fractal Design Flex VRC-25 PCIE x16 Vertical GPU Riser kitom koji omogućava vertikalnu orijentaciju grafičke kartice za bolji vizualni doživljaj. Prema vrhu je jasno otvor za stražnje I/O portove matične ploče, a desno od njega je rešetka na koju je montiran 140-milimetarski ispušni ventilator.

Fractal_Design_Define_R6_5 Fractal_Design_Define_R6_6

Konstrukcija prednje maske je plastična, s umetkom od brušenog aluminija na prednjoj otklopnoj stranici. Stranica se otklapa s desna na lijevo, no uz pomoć odvijača i malo strpljenja ju je moguće i preorijentirati da se otvara s lijeva na desno. Na unutarnjoj strani prednje otklopne stranice se nalazi spužvasti materijal za upijanja zvuka, a usisni ventilatori zrak uvlače s donje strane i kroz mrežaste otvore na bokovima. Prednji je panel, zapravo gornji i nalazi se na plastičnoj konstrukciji. S lijeva na desno tu nalazimo 3.5-milimetarske utore za slušalice i mikrofon, reset tipku, osvijetljenu Power tipku, te po dva USB 2.0 i USB 3.0 utora.

Fractal_Design_Define_R6_7 Fractal_Design_Define_R6_8

Na plastičnom se dijelu prednje maske nalazi mrežica koja je ujedno i filtar za prašinu, a lako ju je skinuti radi čišćenja. Iza nje se u tvorničkoj konfiguraciji nalaze dva usisna Dynamic X2 GP-14, 140-milimetarska ventilatora koji osiguravaju dobar protok zraka uz ne preveliku razinu buke. Na ovaj je način, uz jedan ispušni ventilator osiguran dobar propuh kroz ovo kućište koje je zapravo zatvorenog tipa, i orijentirano ka tihom radu. Iznad ventilatora se nalazi plastikom pokriveni utor i ležište za 5.25-inčne uređaje što je danas već rijetkost za vidjeti, no i dalje će dobro poslužiti.

Fractal_Design_Define_R6_9 Fractal_Design_Define_R6_10

Na dnu se kućišta cijelom dužinom smjestio plastični okvir sa sitnom mrežicom koja služi kao filtar za prašinu. Mrežicu se lako uklanja povlačenjem prema naprijed i lako se čisti. Ispod mrežice vidimo Rešetku na koju nasjeda napajanje i dvije manje rešetke na koje možemo montirati radijatore vodenog hlađenja dužine do 280 milimetara ili dva ventilatora promjera do 140 milimetara. Kućište stoji na četiri nožice, obložene sjajnom plastikom, s gumenim podloškama na dnu koje sprječavaju klizanje. Kućište je vrlo masivno pa klizanje zapravo i nije nešto čega se treba bojati.

Fractal Design Define R6 - drugi dio

Fractal_Design_Define_R6_11 Fractal_Design_Define_R6_12

Bočna stranica od kaljenog stakla ima metalni okvir, koji služi za montažu u sklop kućišta. Na desnoj je strani izvučeni dio koji nasjeda u kućište, a straga su dva "štifta" koji ulaze u plastičnu kopču te tako drže stranicu uz kućište. Jasno, dodatno se stranica može i pričvrstiti thumb vijcima. Kaljeno je staklo debelo 4 milimetra, otporno je na grebanje, a i zatamnjeno je 33%. Fractal u bundleu daje i krpicu za održavanje stakla čistim.

Fractal_Design_Define_R6_13 Fractal_Design_Define_R6_14

Gornja je strana zapravo metalni poklopac ispod kojega se nalazi plastični okvir s mrežicom koja služi kao filtar prašine. Sve je to dio ModuVent tehnologije koja je u ovom kućištu u trećoj generaciji. Gornji panel se odvaja pritiskom na poveću tipku, koja ga oslobađa kako bi ga mogli ukloniti ili kompletno, ili samo gornji metalni dio kako bi ispod filtra mogli ugraditi ventilatore ili radijator. Dva su layouta, standardni i otvoreni. U otvorenom možemo ugraditi do tri 120/140-milimetarska ventilatora ili jedan 140/280/420-milimetarski radijator debljine 35 milimetara. U zatvorenom layoutu možemo maksimalno ugraditi do dva 120/140-milimetarska ventilatora ili 120/240/360-milimetarski radijator. Čitav je sustav odlično zamišljen i izveden i nudi stvarno mnoštvo mogućih kombinacija.

Fractal_Design_Define_R6_15

Unutrašnjost je podijeljena pokrovom za napajanje i kavezima za diskove pa je s lijeve strane samo komora ili prostor za ugradnju matične ploče, hladnjaka i kartica. No, sve je potpuno modularno pa se korisnik može igrati s uređenjem unutrašnjosti po svojim željama - ukloniti nosač kaveza za diskove u potpunosti ili ga pak prebaciti na drugu stranu. Prostor je dovoljan za eATX (do 285 milimetara širine), ATX, mATX i ITX ploče, grafičke kartice duljine do 300 milimetara u standardnom layoutu i do 400 milimetara u otvorenom layoutu. Otvor za instalaciju CPU hladnjaka sa stražnje strane je vrlo velik, a hladnjak može biti maksimalne visine čak 185 milimetara. Oko matične ploče se nalazi pet gumiranih proreza za kabele, a onaj na vrhu za EPS konektor je dovoljno širok za manevriranje čak i kada se na procesoru nalazi hladnjak.

Fractal_Design_Define_R6_16 Fractal_Design_Define_R6_17

Iz ove perspektive vidimo kako je pokrov napajanja cijelom dužinom mrežast za bolje provjetravanje, što je posebno bitno kod tvorničkog setupa u kojem je donji ventilator ipak malo iznad napajanja. U našem je slučaju to bilo bitno i zbog fanless napajanja koje smo ugradili za potrebe testa. Na lijevoj se strani, odnosno na kavezu za diskove nalazi poklopac s dva thumb vijka koji služi samo kao ukras, kako se ne bi vidjeli "ružni" prorezi, a opet ga je lako skinuti kada zatreba pristup ili ako pak želimo nosač prebaciti na desnu stranu kućišta. GP-14 ventilatori koje Fractal isporučuje uz ovo kućište su više namjenski, imaju LLS ovješenje i aerodinamički su oblikovani za efikasan protok zraka i nisku razinu buke. Maksimalna brzina vrtnje je 1.000 okretaja u jednoj minuti, s maksimalnim pritokom zraka od 68.4 CFM-a i zračnim pritiskom od 0.71 mmH2O. Kabeli su dugi 500 milimetara, a konektor je tropinski.

Fractal_Design_Define_R6_18 Fractal_Design_Define_R6_19

Desna je strana posebno zanimljiva, jer nudi bijele metalne ladice za diskove. Na vrhu su četiri horizontalne koje primaju 2.5 i 3.5-inčne, a na dnu su  još dvije takve. Sve ladice imaju i gumene čepove za eliminaciju vibracija 3.5-inčnih mehaničkih diskova. Desno, ispod otvora za stražnji nosač CPU hladnjaka se nalaze dvije vertikalne ladice za 2.5-inčne diskove. Sve su ladice pričvršćene thumb vijcima, a diskove je potrebno pričvrstiti klasičnim vijcima - nisu tool-less. Kabeli od prednjeg panela se spuštaju po prednjoj vertikali i ne smetaju onima koji se penju po srednjoj vertikali, a koji imaju i dvije velcro vezice za pričvršćivanje.

Fractal_Design_Define_R6_20 Fractal_Design_Define_R6_21

Na spomenutoj se srednjoj vertikali nalazi i Nexus+ Smart Hub kontroler za ventilatore koji ima SATA konektor za napajanje i tropinski konektor koji spajamo na ploču. Tada uz pomoć ploče možemo kontrolirati brzinu vrtnje do devet ventilatora. U jednoj od ladica se nalazi i kutija u kojoj je bundle, tj. oprema koja nam je potrebna za sklapanje računala. Popis te opreme se nalazi i na kutiji, a osim različitih vrsta vijaka, odstojnika tu je i šest plastičnih vezica, krpica za brisanje stakla te vrlo koristan alat za pričvršćivanje odstojnika.

Fractal_Design_Define_R6_22 Fractal_Design_Define_R6_23

Kao i kod dosadašnjih testova kućišta, odlučili smo se za ugradnju Gigabyteove Z370 Aorus Ultra Gaming matične ploče koja se naravno ugodno smjestila na odstojnicima. Na ploči je bio i7-8700K i bio je spreman kit za montažu Noctue D15. Vertikalne su ladice ugostile dva SSD-a, a instalacija je vrlo laka i mjesta za kabele ima dovoljno, čak i one s konektorima L profila. Napajanje je bilo kao i do sada, Seasonicovo Fanless Titanium 600W.

Fractal Design Define R6 - treći dio

Fractal_Design_Define_R6_24 Fractal_Design_Define_R6_25

Aranžiranje kabela u ovom kućištu je vrlo jednostavno, dovoljno je gumiranih proreza, dovoljno je ušica sa stražnje strane, a pomažu i dvije velcro vezice. Mi se nismo naročito potrudili oko stražnje strane gdje je prostora za kabele 23 milimetra, jer smo računalo ionako rastavljali nakon testa. Dužina prostora u kojeg ugrađujemo napajanje je 300 milimetara, i to je dovoljno čak i za ona najduža 200-milimetarska i njihove kabele.

Fractal_Design_Define_R6_26 Fractal_Design_Define_R6_27

Nakon slaganja kabela, ostalo je još samo ugraditi hladnjak, koji u ovo kućište stane i s drugim ventilatorom, no mi smo se zbog kontinuiteta testiranja odlučili ostaviti samo jedan, centralni. Ostala kućišta koja smo nedavno testirali nikako ne mogu prihvatiti taj "stršeći" vanjski ventilator na Noctui, no ovo može - sve do 185 centimetara visine. Nakon hladnjaka na svoje je mjesto sjela i MSI RX570 Gaming X 4GB i testiranja su mogla započeti.

 Fractal_Design_Define_R6_26a Fractal_Design_Define_R6_26b Fractal_Design_Define_R6_26c Fractal_Design_Define_R6_26d

Istovremenim smo opterećivanjem procesora (7-Zip) i grafike (OCCT), kao i do sada promatrali zagrijavanje komponenata uz pomoć HWiNFO64 aplikacije. Nakon više od sat i pol torture napravili smo gornje screenshotove na kojima možete vidjeti kako se procesor nije zagrijavao više od 87°C na jednoj od jezgri. Dva je to stupnja niže nego kod Antecovog P110 kućišta koje je zatvorenog tipa, ali i 3°C više nego kod potpuno otvorenog CoolerMasterovog MB500. Ove brojke govore u prilog dobrog "propuha" unutar R6 kojeg stvaraju njegovi 140-milimetarski ventilatori. malo smo veću temperaturu primijetili kod grafičke kartice i SSD-a koji su se zagrijavali više nego u dva navedena kućišta.

Fractal_Design_Define_R6_28

S cijenom koja u hrvatskim dućanima kreće od oko 980 kuna na više ovo se kućište ne može nazvati pristupačnim širim masama. No to je otprilike i jedina stvar koja mu se može (uvjetno) zamjeriti. U svemu ostalom, počevši od kvalitete materijala, završne obrade, izgleda i izvrsne funkcionalnosti, o R6 se može govoriti u superlativima. I premda nije naročito uzbudljivo sa strane dizajna, prednja mu aluminijska fronta daje dozu elegancije, koja je samo dodatno naglašena blago zatamnjenim kaljenim staklom na lijevom boku. Prednja se stranica može otklopiti, i još pri tome podesiti na koju će stranu po vlastitim željama, pri čemu se pristupa filtru prašine i gornjem 5.25-inčnom slotu. Na vrhu je jednostavan i funkcionalan gornji panel, te poklopac koji može ostati zatvoren ili služiti kao filtar. Unutrašnjost kućišta je vrlo prostrana, potpuno modularna i vrlo funkcionalna. Tome u prilog govori kako je moguće ugraditi radijator vodenog hlađenja do 420 milimetara ili grafičke kartice do 400 milimetara ako tako poželimo. Dovoljno je mjesta za velike komponente, za veći broj diskova, velika napajanja, a tu su i odlične mogućnosti za organizaciju kabela i kontroler za ventilatore. Sve dakle što možemo poželjeti od premium proizvoda. Kao šlag na tortu dolaze i tri tiha 140-milimetarska ventilatora koja stvaraju dobar propuh unatoč zatvorenom tipu kućišta. Ukupnoj tišini rada doprinose i materijali za upijanje zvuka na bočnoj stranici te na gornjoj i prednjoj. Define R6 je iznova definirao Define seriju kućišta, dobro napravio još boljim i proizvod je kakav samo možemo poželjeti kada sklapamo sebi ili nekom drugom računalo. Definitivno zaslužuje nagradu urednikov izbor!