fractal_define_s_1 fractal_define_s_2

Nakon dugo vremena ponovno testiramo jedno Fractalovo kućište. I premda je Define S predstavljen prije skoro godinu dana još uvijek je riječ o kućištu vrlo zanimljivog koncepta koje donosi neke nove razine protočnosti zračne struje i mogućnosti hlađenja moćnih komponenata. Potpuni nedostatak kaveza za diskove ili optičke uređaje omogućuje neometan protok zraka od usisa gdje imamo mogućnost ugradnje tri ventilatora veličine 140 mm, prema komponentama i stražnjoj strani kućišta. To je omogućeno novim načinom smještaja nosača za diskove koji su sa stražnje strane pregrade koja nosi matičnu ploču i komponente. Define S dolazi u smeđoj kartonskoj kutiji s tipičnim Fractalovim dizajnerskim obilježjima, te svim bitnijim informacijama o proizvodu s tzv. explode slikom kućišta i njegovih sastavnih dijelova.

fractal_define_s_4 fractal_define_s_5

Define S je standardno pakirano u najlon i u debeli stiropor, a uz njega u kutiji se nalaze i korisničke upute za instalaciju (uz njih je i lokalizacija na hrvatski koju stavlja uvoznik Microline), tu je maleni pamflet koji kupca upoznaje s Fractalovim proizvodima, te kutija u kojoj se nalaze svi potrebni vijci, odstojnici, plastične vezice i nosači za rezervoare s vodom. Kućište je naime vrlo fleksibilno po pitanju smještaja sistema vodenih hlađenja, pa tako na prednju stranicu prima radijatore veličine 360 mm.

fractal_define_s_6

Define kućišta su nam dobro poznata jer smo ih u zadnje četiri godine testirali četiri (Define Mini, R3, R4, i XL R2), i uvijek su na nas ostavljali pozitivan dojam. Define S prati neke osnovne smjernice dizajna svojih prethodnika, međutim tu nikada nije bilo nekih elemenata koji su bili naročito privlačni. Poprilično uniformirani dizajn, zatvorenost i crna boja apsolutno svih elemenata više idu u korist funkcije nego forme. A funkcija je u ovom slučaju maksimalno prigušenje buke te maksimiziranje protočnosti zračne struje.

fractal_define_s_7

Prednja stranica kućišta je potpuno plastična i lišena je ikakvih elemenata, osim malenog proreza na vrhu iza kojeg se krije plava statusna LED-ica koja signalizira da računalo radi, ali i HDD aktivnost. Na vrhu se nalazi prednji panel koji je opremljen s dva 3.5 mm utora za slušalice i mikrofon, Reset tipkom, Power tipkom te s dva USB 3.0 utora. Tipke i konektori su zadovoljavajuće kvalitete te ostavljaju dojam dugovječnosti.

fractal_define_s_8

Obje su bočne stranice kućišta potpuno zatvorene (i obložene materijalom za upijanje zvuka), a samo je na lijevoj (gledano sprijeda), postavljen plastični pokrov (ModuVent), preko rupe s nosačima za bočni 120/140 mm ventilator. Obje su stranice pričvršćene s po dva thumb vijka koji ostaju na stranicama nakon što ih odvijemo. Define S se može naručiti i s prozirnom bočnom stranicom za one koji vole pokazati svoj hardver. Stražnja je strana klasičnog rasporeda gdje napajanje dolazi na dno, a iznad njega se nalazi sedam mjesta za proširenja (slotovi na matičnoj ploči). Na vrhu su ispušni 140 mm ventilator te prorez za stražnje I/O portove matične ploče.

fractal_define_s_10 fractal_define_s_11

Na gornjoj se strani kućišta nalaze tri ModuVent plastična pokrova koje je moguće s unutarnje strane ukloniti (plastične kopčice), čime se otvara prostor za montažu tri 120/140 mm ventilatora ili pak 420 mm radijatora. U slučaju montaže 420 mm radijatora na vrh kućišta, na prednju stranicu više ne stane 360 mm, nego 280 mm radijator. Ukupna visina radijatora na obje stranice može biti 55 mm (radijator + ventilatori). S donje strane se nalazi filter za prašinu kojeg se lako ukloni radi čišćenja, a osim što pokriva usis napajanja, pokriva i mjesto za još jedan 120/140 mm ventilator koji je moguće montirati iza napajanja. Nožice su gumene i dosta teško (9.1 kg) i veliko (233 x 451 x 520 mm) kućište sigurno drže na podlozi.

fractal_define_s_12 fractal_define_s_13

Prednju, plastičnu stranicu je lako ukloniti povlačenjem na donjem dijelu, čime nam se otvara pristup velikom plastičnom filteru za prašinu koji pokriva sva tri mjesta za usisne 120/140 mm ventilatore. Filter s jedne strane drže magnetne kopče a s druge strane su nosići koji ulaze u proreze na metalnoj stranici. Kao što sa slika vidimo, zrak ulazi kroz bočne proreze prednje stranice, te naravni s donje strane. Ventilatori koje Fractal “bundla” uz ovo kućište su njihovi klasični GP14 (140 mm), hidrauličkog ovješenja i s maksimalnom brzinom vrtnje od 1.000 okretaja (68.4 CFM), koji su u radu zadovoljavajuće tihi.

fractal_define_s_14

Obje su bočne stranice, te gornja obložene materijalom za upijanje zvuka, poznatim iz ostalih Fractalovih kućišta. Ovaj materijal upija i prigušuje određenu količinu zvuka, ali djeluje i kao toplinski izolator pa je potrebno adekvatno provjetravanje kućišta kako ne bi došlo do pretjeranog zagrijavanja. Već je i kod ranijih modela to bilo dobro riješeno, a S sa svojim karakterističnim dizajnom unutrašnjosti je još efikasniji.