fd_define_s2_vision_1 fd_define_s2_vision_2

Iz Microlinea nam je na test stiglo najnovije Fractal Designovo kućište – Define S2 Vision. Osnova u obliku Define S2 je vrlo dobro poznata, a Fractal ju je doradio i uljepšao. Osnovni, monolitni dizajn je zadržan, samo su ovaj put četiri stranice napravljene od zatamnjenog kaljenog stakla. Vision dolazi u dvije izvedbe – RGB i Blackout, a nama je na test stigla potonja, potpuno zatamnjena verzija. Define S2 je poznato po svojoj modularnosti i odličnim mogućnostima za hlađenje, a Vision tu nije iznimka.

fd_define_s2_vision_3 fd_define_s2_vision_4

Define S2 Vision dolazi u kartonskoj kutiji dobro poznatog vanjskog dizajna, gdje Fractal detaljno oslikava sve njegove komponente i nabraja sve posebnosti i funkcionalnosti. Unutar je kartonske kutije, kućište smješteno u najlon, debelu stiro pjenu i svaka je od staklenih stranica s obje strane zaštićena zasebnim najlonom.

Posebnost S2 je i dodatna kutija u kojoj nalazimo dodatke poput seta montažnih elemenata (vijci, vezice i slično), te dva dodatna dijela, tj. dvije dodatne površine za kućište. Jedno je plastična mreža za prašinu, a drugo nosač za ventilatore i komponente vodenih hlađenja koji dolazi ispod mreže. Oba ova dijela zamjenjuju staklenu gornju stranicu, no o tome ćemo detaljnije kasnije u tekstu.

fd_define_s2_vision_5

Već je po prvoj fotografiji lijepo vidljivo da je vrlo teško snimiti kućište sa svim staklenim površinama i refleksije ima posvuda. Define S2 Vision je zadržalo onaj isti monolitan dizajn kao i Define S te S2, a staklene su ga površine dodatno oplemenile.

Jednostavnost prije svega, oštri bridovi i Blackout shema, za kućište koje nipošto ne smije stajati skriveno. Ako vam nije do Blackouta, tada potražite RGB verziju koja osim ventilatorima, bliješti i ugrađenim LED trakama. Nama se nekako, više sviđa ova stealth izvedba.

fd_define_s2_vision_6

Kućište krase četiri stranice od kaljenog stakla. Bočne su od ruba do ruba staklene, prednja također ali je ugrađena u plastični okvir, dok je gornja unutar metalnog dijela i odvojiva je. Kućište je zatvorenog tipa, tj. ima manje proreze za zrak koji se uvlači u njega. Na ovom su oni ograničeni na dvije tanke bočne trake, sa svake strane iza prednjeg stakla, a zrak može ulaziti i s donje strane kućišta. Svi su usisi filtrirani. Za one koji žele bolji protok zraka, gornja se staklena stranica može skinuti i zamijeniti prozračnijom.

Kućište je dimenzija 543 x 233 x 465 milimetara i mase popriličnih 12.1 kilogram, za što su zaslužne i velike površine od zatamnjenog kaljenog stakla. Obje bočne stranice su pričvršćene thumb vijcima, ali i plastičnim mehanizmom koji ih drži na mjestu. Stoga je nakon skidanja thumb vijaka potrebno jače povući stranicu prema van – ovo je rješenje standardno za Fractalova kućišta.

fd_define_s2_vision_7 fd_define_s2_vision_8

Prednji panel je nadogradnja onoga što smo vidjeli kod S modela, tj. identičan je kao na S2. S lijeva na desno imamo odvojene utore za 3,5-milimetarske jackove (slušalice i mikrofon), zatim slijedi mala Reset tipka, USB 3.1 Gen2 Type-C utor, osvijetljena Power tipka, te po dva USB 2.0 i 3.0 porta – sasvim dovoljno za sve potrebe prosječnog korisnika.

Kroz gornju se staklenu stranicu lijepo vide i tri velika usisna ventilatora koji su tu da u kombinaciji s jedim ispušnim stvore adekvatnu zračnu struju za hlađenje i moćnijih komponenata. Uz to, kućište i odlično izgleda s prozirnom gornjom stranicom, koja je dovoljno zatamnjena da baš ne otkriva sve što se nalazi unutra.

fd_define_s2_vision_9

Stražnja je stranica klasične izvedbe i tu se ne razlikuje od klasičnog S2 modela. Na dnu je ležište za napajanje, koje se ugrađuje straga skidanjem okvira koji se montira na napajanje – standardna Fractalova praksa. Iznad se nalazi sedam horizontalnih i dva vertikalna proreza za kartice.

Svaki je pokriven svojim metalnim poklopcem koji je pričvršćen thumb vijkom s unutarnje strane. Svaki je naravno i perforiran za bolji protok zraka. Iznad se nalaze prorez za stražnje I/O portove matičnih ploča, i rešetka iza koje je veliki ispušni 140-milimetarski ventilator.

fd_define_s2_vision_10

Prednja je stranica plastični okvir, na kojem se sprijeda nalazi kaljeno staklo, a unutar okvira su i filteri za prašinu, kao i čepovi koji drže prednju stranicu za metalno kućište. Skidanjem prednje stranice (povlačenjem odozdo), otvara se pristup trima Dynamic X2 GP-14 PWM 140-milimetarskim ventilatorima. Kao što smo vidjeli, uz kućište dolazi i četvrti takav na ispuhu. Riječ je o poznatim ventilatorima iz ranijih serija kućišta, s LLS ovjesom (long life sleeve) i MTBF vremenom od 100.000 sati.

Brzina vrtnje se kontrolira putem PWM-a i 4-pinskog konektora, i to između 500 i 1.700 okretaja u minuti. Maksimalni statički pritisak je 1.95 mmH2O, a maksimalni protok zraka je 105.9 CFM-a. Proizvođač navodi maksimalan podatak o buki od 33.7 dB, a mi smo Meterk MK09 uređajem izmjerili čak 47 dB i to na pola metra od kućišta. Naravno, ventilatori rijetko kada rade na maksimumu i najčešće se zadržavaju na buci od 40 do 42 dB.