Fractal Design Define S2 Vision recenzija

Datum objave 15.05.2019 - Krešimir Matanović

Define S2 Vision - prvi dio

fd_define_s2_vision_1 fd_define_s2_vision_2

Iz Microlinea nam je na test stiglo najnovije Fractal Designovo kućište - Define S2 Vision. Osnova u obliku Define S2 je vrlo dobro poznata, a Fractal ju je doradio i uljepšao. Osnovni, monolitni dizajn je zadržan, samo su ovaj put četiri stranice napravljene od zatamnjenog kaljenog stakla. Vision dolazi u dvije izvedbe - RGB i Blackout, a nama je na test stigla potonja, potpuno zatamnjena verzija. Define S2 je poznato po svojoj modularnosti i odličnim mogućnostima za hlađenje, a Vision tu nije iznimka.

fd_define_s2_vision_3 fd_define_s2_vision_4

Define S2 Vision dolazi u kartonskoj kutiji dobro poznatog vanjskog dizajna, gdje Fractal detaljno oslikava sve njegove komponente i nabraja sve posebnosti i funkcionalnosti. Unutar je kartonske kutije, kućište smješteno u najlon, debelu stiro pjenu i svaka je od staklenih stranica s obje strane zaštićena zasebnim najlonom. Posebnost S2 je i dodatna kutija u kojoj nalazimo dodatke poput seta montažnih elemenata (vijci, vezice i slično), te dva dodatna dijela, tj. dvije dodatne površine za kućište. Jedno je plastična mreža za prašinu, a drugo nosač za ventilatore i komponente vodenih hlađenja koji dolazi ispod mreže. Oba ova dijela zamjenjuju staklenu gornju stranicu, no o tome ćemo detaljnije kasnije u tekstu.

fd_define_s2_vision_5

Već je po prvoj fotografiji lijepo vidljivo da je vrlo teško snimiti kućište sa svim staklenim površinama i refleksije ima posvuda. Define S2 Vision je zadržalo onaj isti monolitan dizajn kao i Define S te S2, a staklene su ga površine dodatno oplemenile. Jednostavnost prije svega, oštri bridovi i Blackout shema, za kućište koje nipošto ne smije stajati skriveno. Ako vam nije do Blackouta, tada potražite RGB verziju koja osim ventilatorima, bliješti i ugrađenim LED trakama. Nama se nekako, više sviđa ova stealth izvedba.

fd_define_s2_vision_6

Kućište krase četiri stranice od kaljenog stakla. Bočne su od ruba do ruba staklene, prednja također ali je ugrađena u plastični okvir, dok je gornja unutar metalnog dijela i odvojiva je. Kućište je zatvorenog tipa, tj. ima manje proreze za zrak koji se uvlači u njega. Na ovom su oni ograničeni na dvije tanke bočne trake, sa svake strane iza prednjeg stakla, a zrak može ulaziti i s donje strane kućišta. Svi su usisi filtrirani. Za one koji žele bolji protok zraka, gornja se staklena stranica može skinuti i zamijeniti prozračnijom. Kućište je dimenzija 543 x 233 x 465 milimetara i mase popriličnih 12.1 kilogram, za što su zaslužne i velike površine od zatamnjenog kaljenog stakla. Obje bočne stranice su pričvršćene thumb vijcima, ali i plastičnim mehanizmom koji ih drži na mjestu. Stoga je nakon skidanja thumb vijaka potrebno jače povući stranicu prema van - ovo je rješenje standardno za Fractalova kućišta.

fd_define_s2_vision_7 fd_define_s2_vision_8

Prednji panel je nadogradnja onoga što smo vidjeli kod S modela, tj. identičan je kao na S2. S lijeva na desno imamo odvojene utore za 3,5-milimetarske jackove (slušalice i mikrofon), zatim slijedi mala Reset tipka, USB 3.1 Gen2 Type-C utor, osvijetljena Power tipka, te po dva USB 2.0 i 3.0 porta - sasvim dovoljno za sve potrebe prosječnog korisnika. Kroz gornju se staklenu stranicu lijepo vide i tri velika usisna ventilatora koji su tu da u kombinaciji s jedim ispušnim stvore adekvatnu zračnu struju za hlađenje i moćnijih komponenata. Uz to, kućište i odlično izgleda s prozirnom gornjom stranicom, koja je dovoljno zatamnjena da baš ne otkriva sve što se nalazi unutra.

fd_define_s2_vision_9

Stražnja je stranica klasične izvedbe i tu se ne razlikuje od klasičnog S2 modela. Na dnu je ležište za napajanje, koje se ugrađuje straga skidanjem okvira koji se montira na napajanje - standardna Fractalova praksa. Iznad se nalazi sedam horizontalnih i dva vertikalna proreza za kartice. Svaki je pokriven svojim metalnim poklopcem koji je pričvršćen thumb vijkom s unutarnje strane. Svaki je naravno i perforiran za bolji protok zraka. Iznad se nalaze prorez za stražnje I/O portove matičnih ploča, i rešetka iza koje je veliki ispušni 140-milimetarski ventilator.

fd_define_s2_vision_10

Prednja je stranica plastični okvir, na kojem se sprijeda nalazi kaljeno staklo, a unutar okvira su i filteri za prašinu, kao i čepovi koji drže prednju stranicu za metalno kućište. Skidanjem prednje stranice (povlačenjem odozdo), otvara se pristup trima Dynamic X2 GP-14 PWM 140-milimetarskim ventilatorima. Kao što smo vidjeli, uz kućište dolazi i četvrti takav na ispuhu. Riječ je o poznatim ventilatorima iz ranijih serija kućišta, s LLS ovjesom (long life sleeve) i MTBF vremenom od 100.000 sati. Brzina vrtnje se kontrolira putem PWM-a i 4-pinskog konektora, i to između 500 i 1.700 okretaja u minuti. Maksimalni statički pritisak je 1.95 mmH2O, a maksimalni protok zraka je 105.9 CFM-a. Proizvođač navodi maksimalan podatak o buki od 33.7 dB, a mi smo Meterk MK09 uređajem izmjerili čak 47 dB i to na pola metra od kućišta. Naravno, ventilatori rijetko kada rade na maksimumu i najčešće se zadržavaju na buci od 40 do 42 dB.

Define S2 Vision - drugi dio

fd_define_s2_vision_11 fd_define_s2_vision_12

Donja strana kućišta je cijela perforirana i preko nje cijele montiran je plastični (najlonski) filtar za prašinu. Filtar je montiran na plastične tračnice i lako ga se uklanja radi čišćenja. Kada ga sklonimo vidimo strukturu donje mreže - veliki otvor za usis napajanja, i dva manja za 120/140 milimetarske ventilatore ili 240-milimetarske radijatore. Kućište stoji na četiri sjajne plastične noge u čijoj je bazi guma koja otežava klizanje po podlozi.

fd_define_s2_vision_13 fd_define_s2_vision_14

Na vrhu se nalazi staklena stranica koja s donje strane ima plastični okvir koji ulazi u mehanizam u samom kućištu. Na stražnjoj se strani pri vrhu nalazi poveća tipka za izbacivanje mehanizma, tj. gornje stranice. Kompletan se mehanizam može i izvaditi, kako bi se ugradio dodatni set nosača za ventilatore ili radijator te filtar prašine. Ugradnja je jednostavna, nosač staklene stranice se drži na četiri vijka, a isto toliko je potrebno za postaviti nosač ventilatora.

fd_define_s2_vision_15 fd_define_s2_vision_16

Na nosač je moguće instalirati tri 120/140-milimetarska ventilatora ili jedan 360-milimetarski radijator za vodeno hlađenje - pod uvjetom da komponenta na matičnoj ploči nisu više od 35 milimetara, u suprotnom maksimum je 280 milimetara. Tako ostvarujemo visoku protočnost ovoga kućišta za hlađenje najmoćnijih komponenata. Jednom kada je gornji nosač instaliran, potrebno je pritisnuti filtar u mehanizam i to je to. Uklanjanje filtra je identično kao i staklene stranice, pritiskom na tipku straga i izbacivanjem mehanizma.

fd_define_s2_vision_17

Unutrašnjost je podijeljena u dva dijela, tj. na dnu je pokrov napajanja. Sam je pokrov multifunkcionalan, pa je na njega moguće postaviti dva kaveza za 2,5-inčne diskove na srednji dio, a prednji je moguće ukloniti i na njega instalirati spremnik za vodu za custom loop vodeno hlađenje. Unutrašnjost inače prima grafičke kartice dužine do 440 milimetara (pod uvjetom da nema ničega na prednjoj strani, i hladnjake za procesore visine do 185 milimetra. To je ostavilo 23 milimetra straga za aranžiranje kabela. Kućište je potpuno crno, vrlo masivno i napravljeno od čvrstog čelika koji se nigdje ne uvija i s odličnom završnom obradom.

fd_define_s2_vision_18

Desno na stražnjoj se strani kućišta nalaze tri kaveza za 2,5/3,5-inčne diskove koji se mogu ukloniti i ne koristiti. perforirani su radi efikasnijeg hlađenja i drže se samo na jednom thumb vijku. Smještanje 3,5-inčnih diskova na ovu poziciju nije najbolje, jer je njima potrebno prisilno hlađenje, a ovdje toga nema. Na sredini su dva velika gumirana proreza za provlačenje kabela, a još su dva takva na vrhu. Straga se nalazi i Nexus 9P hub za devet ventilatora koji se napaja iz SATA Power konektora, a ima 4-pinski PWM konektor za spajanje na ploču. Tu su i dvije Fractal brendirane čičak trake za aranžiranje kabela, a vidimo i dva dodatna nosača za 2,5-inčne diskove koje je moguće preseliti i na poklopac napajanja s druge strane kućišta. Kad smo kod napajanja, njegova dužina može biti do 300 milimetara, i kao što smo napisali izgrađujemo ga sa stražnje strane.

fd_define_s2_vision_19 fd_define_s2_vision_20

Kabeli i konektori prednjeg panela izlaze na stražnjem, užem dijelu, a dovoljno su dugački da dosegnu sve konektore i utičnice na matičnim pločama. U zasebnoj kutiji dolazi i sva potrebna oprema za instalaciju računala. To uključuje različite vijke za ploču, diskove, napajanje, dodatne odstojnike (premda su tvornički instalirani oni za ATX ploče), alat za odstojnike, gumene amortizere za diskove, brackete za rezervoare, tj. posude za vodu za custom loop hlađenja, produžni SATA Power kabel i plastične vezice za aranžiranje kabela.

Define S2 Vision - treći dio

fd_define_s2_vision_21

Detaljniji pogled na desnu stranu unutrašnjosti otkriva smještaj ventilatora, umjesto kojih je moguće ugraditi i 360-milimetarski ili manji radijator. Naravno, tada je potrebno skinuti pločicu koja služi za instalaciju bracketa za rezervoar, jer će radijator i tri ventilatora na njemu zauzeti više mjesta. Custom loop se tako treba kombinirati s radijatorom na vrhu. Ventilatori, unatoč nešto manjim prorezima za usis zraka, zapravo stvaraju vrlo dobru zračnu struju.

fd_define_s2_vision_22

Dva su gumirana proreza za kabele dovoljno daleko odmaknuti tako da u kućište stanu i E-ATX ploče širine do 285 milimetara, i da i dalje ostane dovoljno mjesta za kabele. Osim veće, stanu i sve manje ploče - ATX, mATX i ITX. Osim horizontalno, grafičku karticu možemo okrenuti i vertikalno, za što je potreban dodatni nosač koji ne dolazi uz kućište. Mnogi će to i poželjeti napraviti da pokažu osvjetljenje svojih grafika.

fd_define_s2_vision_23

Još jedan pogled na stražnju stranu koja je odlično organizirana, s dovoljno mjesta za provlačenje i aranžiranje kabela (23 milimetra), a svi se kabeli prednjeg panela mogu lijepo provesti i sakriti unutar kaveza za diskove.

fd_define_s2_vision_24 fd_define_s2_vision_25

Ukupan broj diskova koji se može ugraditi u kućište je pet, što je manje više dovoljno za većinu korisnika. I premda su kavezi za 3,5-inčne diskove perforirani, voljeli bi vidjeti rješenje u kojima su i prisilno hlađeni zračnom strujom jer je bolje za zdravlje mehaničkih diskova da ostanu hladni. Kao što smo ranije napisali, kaveze za 2,5-inčne je diskove moguće preseliti na pokrov napajanja ili ih jednostavno ostaviti tu gdje jesu jer ne smetaju ni za provlačenje kabela.

fd_define_s2_vision_26

Kao i u zadnjih par testova kućišta, za "build" smo koristili ASRockovu Z390 Phantom Gaming 9 ploču, na kojoj je bio i7 8700K procesor, Noctuin NH-U12A hladnjak i 16 GB G.Skillove DDR4 memorije brzine 3.200 MHz. Za grafiku smo ponovno koristili MSI-evu GTX 1660 Gaming X koja ulazi u gabarite ATX ploče.

fd_define_s2_vision_27 fd_define_s2_vision_28

U kućištu je dovoljno prostora sa svih strana i ništa ničemu ne smeta. Stoga je ugradnja komponenata iznimno jednostavna i svemu se lako pristupa. Kvaliteta materijala u kućištu je na visokom nivou, pa su čak i gume u prorezima za kabele čvršće i ne ispadaju lako ni kad kroz njih provlačimo deblje kabele. Kućište nudi i pregršt opcija za aranžiranje kabela, pa unutrašnjost ostaje potpuno čista za neometan protok zraka. Straga je dovoljno mjesta za kabele, od pomoći su i dvije čičak trake, ali i ušice za plastične vezice. I kad se ugradi puno više komponenata nego što smo to mi napravili, mjesta za kabele ima dovoljno. Kod S2 Visiona je i bitno sve lijepo organizirati, sa svih strana, pogotovo ako ćemo unutrašnjost osvijetliti.

fd_define_s2_vision_28zat fd_define_s2_vision_28otv

(zatvorena i otvorena gornja stranica)

Testirali smo najprije sa staklenom gornjom stranicom s kojom su temperature procesora i unutrašnjosti bile nešto više, nakon čega smo skinuli staklo, postavili filtar za prašinu i ponovili test. Vidimo da su temperature procesora nešto niže, a takve su bile i na ostatku senzora. Prosječna maksimalna temperatura na svim jezgrama je iznosila  71,33°C sa staklom, a 70,16°C s filterom. To je naravno utjecalo i na buku - sa staklom smo na oko pola metra od kućišta izmjerili 40 dB, a s filterom 42 dB. To je naravno bilo na PWM-u i pri nižim okretajima 140-milimetarskih ventilatora. Na maksimumu i sa zatvorenim kućištem buka je vrlo visoka - 47 dB.

fd_define_s2_vision_29a fd_define_s2_vision_29b

Define S2 Vision je jedno od najelegantnijih kućišta koje je Fractal Design napravio do sada. S četiri je strane omeđeno stranicama od zatamnjenog kaljenog stakla koje se lijepo uklapaju u ostatak crnog metala i plastike. Ova Blackout verzija i ljubomorno čuva unutrašnjost od pogleda, s tek laganim izbojem svjetla koje stvaraju komponente. Ako želite svjetlo i razigranost, Fractal će vam rado prodati i nešto skuplju RGB verziju koja dolazi s četiri RGB LED ventilatora i s RGB LED trakom (fotografija iznad). S2 Vision je moderno prostrano kućište u koje stanu i najveće komponente, velike matične ploče, visoki CPU hladnjaci i mnoštvo ventilatora ili radijatora vodenih hlađenja. Uz to, ima predispoziciju za ugradnju custom vodenih hlađenja. Dolazi s predinstalirana tri 140-milimetarska ventilatora koji su na srednjem broju okretaja zadovoljavajuće tihi, a na maksimumu postaju dosta bučni. Kućište ima i dvostruku "narav", može biti potpuno zatvoreno ili se staklena gornja stranica može zamijeniti za filtar pa je prozračnije i bolje za hlađenje moćnijih komponenata. Mjesta za diskove ima dovoljno za prosječnog korisnika, a jedino nas brine što po kavezima za 3,5-inčne diskove nema zračne struje. Opcija za aranžiranje kabela je dovoljno, mjesta za dodatne ventilatore također, a tu je i hub za njih devet. Hvalimo i USB 3.1 Gen2 Type C port na prednjem panelu koji je danas apsolutno nužan. Sve u svemu, S2 Vision Blackout je izvrsno kućište koje ima i visoku cijenu od 1.937,29 kuna za gotovinu (IQCentar). Ako želite RGB verziju ona će vas koštati 2.391,38 kuna.