Define seriju kao što znamo prati karakteristika zvučno izoliranih kućišta za što se brine gustim materijalom za upijanje zvuka postavljen na bočne, gornju i prednju stranicu. Uz minimalistički i kako proizvođač navodi Skandinavski dizajn, Define serija se mnogima sviđa i izvrsno je prihvaćena. Sukladno svojim dimenzijama, XL R2 dolazi u velikoj kutiji dimenzija 322 x 637 x 655 mm i bruto mase od čak 19 kilograma. Zaštita je kao i uvijek vrlo dobra – debeli stiropor obujmljuje kućište, ono je još omotano i najlonom. Na kutiji se nalaze informacije o proizvodu s detaljnim objašnjenjem i ilustracijom svih dijelova kućišta.

Fractal je XL R2 predstavio u prosincu prošle godine, a na tržište je stiglo početkom ove. Pred nama se nalazi Black Pearl verzija, osim koje je još dostupna i Titanium Grey. Ono što razlikuje dvije verzije je boja prednje stranice koja u potpunosti prekriva prednji dio kućišta, a tek je pri vrhu napravljen prorez za završetak LED indikacije koja se preko kosog vrha proteže sve do tipke za paljenje računala. I premda se ovako sa slike čini kao Titanium, zbog odbljeska, zapravo je riječ o crnoj boji u koju je obojan i ostatak kućišta kako izvana tako i iznutra. Na lijevoj je bočnoj stranici perforacija za opcijski 120 mm ventilator koja koja je s unutrašnje strane pokrivena izolacijskim materijalom koji sprječava ulazak prašine. Stražnja je strana vrlo sličnog layouta kao i kod R4, s tek jednim detaljom koji nedostaje – vertikalni prorez za proširenja. Krenuvši odozdo gdje je prorez za napajanje, nastavljamo preko čak devet horizontalno postavljenih utora za proširenja što indicira kompatibilnost kućišta i s velikim XL-ATX pločama, koji su pokriveni bijelim zaštitnim limićima. Iznad njih je s lijeve strane smješten prorez za I/O utore matične ploče, do kojeg je smještena rešetka i iza nje montiran dobro nam poznat Silent Series R2 140 mm ventilator. Iznad svega je još jedna rešetka iza koje se nalaze mjesta za montažu dva 140 mm ventilatora ili pak 280 mm radijatora na gornju stranicu. Bočne stranice su pričvršćene svaka sa po dva thumbscrewa, a nakon što se oni uklone skidaju se izvlačenjem stražnjeg kraja prema van. S obzirom da su velikih dimenzija, napravljene od čelika te na sebi imaju gusti materijal za upijanje buke, stranice su vrlo teške i potrebno ih je s donje strane prihvatiti rukom kako ne bi svom težinom pale na podlogu kada se otvore.

Prednja je maska kao i kod R4 napravljena od plastike, debela je oko 5 cm, a sastoji se od više dijelova. Vanjska su vrata sastavljena od dva plastična dijela, postavljena su na tri metalna nosača, zatvorenima ih drži magnet a s unutrašnje strane je na njih postavljen gusti materijal za upijanje buke. Plastični dio koji koji nasjeda na kućište ima proreze na bokovima i dnu za uvlačenje zraka, a u njegovom donjem dijelu se iza još jednih vratašaca nalazi nosač za dva 140 mm ventilatora. Iznad nosača za ventilatore nalaze se četiri utora za 5.25" uređaje. Do utora nalazi se i kontroler brzine okretaja ventilatora koji ima tri stupnja – 5V, 7V i 12V. XL R2 je dimenzija 232 x 559 x 560 mm i mase 16.4 kg. Po ovome vidimo kako je uz istu širinu za 95 mm više, 37 mm duže i 4.4 kg teže od R4. Osim plastične prednje maske, ostatak je kućišta napravljen od čelika koji je vrlo kvalitetno obrađen te u potpunosti obojan u crnu boju.

Gornji je dio maske kao i kod R4 rezerviran za tipke i utore. S lijeva na desno tu se nalaze utori za slušalice i mikrofon, Reset tipka, Power tipka koja ima prozirni rub i LED osvjetljenje (povezano s prozirnim prorezom ispod tipke), te dva USB3.0 i dva USB2.0 konektora. Kao što smo kod R4 recenzije pisali, ovakav nam se smještaj sviđa jer kućište ove veličine u većini slučajeva stoji na podu pa je pristup tipkama i utorima olakšan. Kao i kod R4, kada kompletno skinemo prednju masku uočavamo kabele koji ulaze u pločice i tipke, a čitava je konstrukcija masivna i napravljena od kvalitetnih materijala. Na gornjoj se strani kućišta, kao i kod R4 nalaze rešetke i mjesto za montažu dva 140 mm ventilatora ili pak jednog 280 mm radijatora koje su pokrivene materijalom za upijanje buke, koji je u dva dijela i lako se skida. Što se podrške za vodena hlađenja tiče, trebamo napomenuti kako je osim 280 mm radijatora u ovo kućište moguće montirati 240 mm radijator na prednju stranicu, te 120 mm ili 140 mm radijatore na donju stranicu ispred napajanja, ili na stražnju stranicu.

Donja strana kućišta otkriva dvije velike rešetke. Na jednu nasjeda napajanje, a na drugi još jedan Silent Series R2 140 mm ventilator. Rešetke su s donje strane zaštićene izvlačivim plastičnim filterom za prašinu. Oba ventilatora (onaj na napajanju i Fractalov 140 mm), uvlače zrak u kućište pa je filter za prašinu neophodan. Kućište stoji na četiri sjajne nožice koje imaju gumenu nasjednu površinu. Silent Series R2 140 mm ima hidrauličko ovješenje, vrti se na brzini od 1000 okretaja u minuti, nije bučan a ima i vrlo dobar statički pritisak koji osigurava dobru protočnost zraka. Uz XL R2 će te dobiti tri takva ventilatora, a mjesta za ugradnju dodatnih ima još četiri – dva na vrhu, jedno na prednjoj stranici i jedno na bočnoj.

Prednji je kavez za ventilatore napravljen od plastike, a lako ga je ukloniti za instalaciju ventilatora ili čišćenje. Na prednjoj se strani, ispred ventilatora koji se konfiguriraju za usis, nalazi filter za prašinu koji svoj posao obavlja izvrsno. Samo će one najsitnije čestice proći, a ventilatori će dugo vremena ostati čisti baš kao i kompletna unutrašnjost računala. Ovime je Fractal korisnika poštedio čestog čišćenja unutrašnjosti računala, a tek je češće potrebno očistiti filtere koji se mogu oprati vodom ili usisivačem ukloniti prašinu. Bundle koji dolazi uz XL R2 kućište je vrlo bogat. Uz standardne upute za instalaciju tu je kutija s vijcima za PSU, SSD-e i matičnu ploču, odstojnicima za ploču, thumbscrew vijcima, antivibracijskim vijcima za tvrde diskove, gumenim pločicama i vezicama za kabele. Korisničke upute su na deset svjetskih jezika od čega svakom jeziku pripadaju dvije stranice. Uz korisne informacije o načinu čišćenja filtera, instaliranju dodatnih ventilatora i kombiniranju Power ili HDD activity LED signalizacije, tu je i podatak o 24 mjesečnom jamstvu te što onu uključuje. Posljednja je stranica izvlačiva i na njoj se nalazi shematski prikaz kućišta i svih njegovih sastavnih dijelova.