Opis – drugi dio

Po otvaranju teške izolirane bočne stranice otvara nam se pogled na dobar layout unutrašnjosti kućišta koji prati dizajn zadan kod R4. I tu su pojedini elementi bijele boje kako bi se razbila monotonija, ali i naglasila neka rješenja. XL R2 je kompatibilno s ATX, Micro ATX, mini-ITX, E-ATX i XL-ATX pločama. Otvor za donju pločicu CPU ležišta ili hladnjaka je vrlo velik, a kao i do sada oko prostora za montažu matičnih ploča se smjestio velik broj utori za menadžment kabela koji su obloženi gumom. Zbog toga je moguće vrlo uredno posložiti kabele u estetske svrhe ali i zbog poboljšanja prozračenosti. U desnom dijelu (gledano s boka) nalaze se tri kaveza za 3.5" i 5.25" uređaje. Gornji kavez prima četiri 5.25" uređaja i u potpunosti je fiksan, tj. njegovo uklanjanje nije moguće. Srednji kavez se sastoji od četiri ladice, a donji od pet. Gornji je kavez moguće u potpunosti ukloniti čime se sa standardnih 330 mm za grafičke kartice otvara prostor od 480 mm, a time se i poboljšava strujanje zraka. Donji je kavez moguće repozicionirati, tj. gurnuti dublje u kućište kako bi se omogućila ugradnja radijatora na prednju stranicu. Desna je bočna stranica, također obložena gustim materijalom za upijanje zvuka, a kada ju uklonimo otvara nam se prostor od oko 26 mm za slaganje viška kabela. Stražnja je strana ladica za diskove otvorena, pristup je lagan, a svi kabeli prednjeg panela već imaju svoju rutu koja je najbliža matičnoj ploči. Baš kao i kod R4, tik ispod otvora za stražnju ploču CPU nosača na matičnoj ploči nalaze se dva mjesta za montažu SSD-a. SSD-e je potrebno montirati prije matične ploče, a time se dodatno povećavaju mogućnosti ovoga kućišta.

Detaljnijim proučavanjem unutrašnjosti vidimo velike sličnosti s R4 dizajnom, osim naravno podrške za veće matične ploče. Rupe za menadžment kabela s gumenom zaštitom su dovoljno odmaknute od ploča svih dimenzija čime se olakšava pristup konektorima. U kućište je maksimalno moguće ugraditi sedam ventilatora veličine do 140 mm (nosači su kompatibilni i sa 120 mm ventilatorima), a ventilator koji je smješten na dno ima i svoj plastični kavez koji štiti od lopatica ventilatora. Na dno dolazi napajanje po ATX specifikacijama, a ono može biti duboko do 190 mm ukoliko koristimo dodatan ventilator na dnu ili do 345 mm ukoliko ga ne koristimo (što je za 20 odnosno čak 75 mm više nego kod R4). Otvor na koji nasjeda napajanje je obložen gumom što će eliminirati prijenos vibracija i još je jedna potvrda koliko Fractal pazi na detalje. Što se prostora za CPU hladnjak tiče on može biti visok do 170 mm ako ne koristimo bočni ventilator, što je sasvim dovoljno za većinu hladnjaka na tržištu. Za najveće ploče tu je čak devet horizontalnih rupa za proširenja. Ladice u koje ugrašujeno diskove su u potpunosti kompatibilne s SSD-ima baš kao i kod R4. Tvrde diskove veličine 3.5" za ladicu pričvršćujemo antivibracijskim vijcima za bočne stranice, dok SSD-e pričvršćujemo na rupe koje su na dnu ladice (s donje strane).

Testni je sistem korišten jednak kao i kod R4 recenzije. U kućište smo kao i tada ugradili Fractalovo Newton R3 600W napajanje, a 140 ventilator smo s donje strane premjestili na prednju stranu kako bi hladio diskove. Nakon toga smo postavili odstojnike za matičnu ploču ATX dimenzija (Asus X58 Sabertooth), i zaštitni lim za stražnji I/O panel. Ploču smo umetnuli zajedno s već postavljenim Noctua D14 hladnjakom na i7-980X procesoru i pričvrstili ju vijcima. Nakon toga smo ugradili grafičku karticu, prikopčali sve kabele i samo u donju ladicu ugradili dva tvrda diska i jedan SSD. Za potrebe efikasnijeg hlađenja smo kao i kod R4 uklonili srednji kavez. Asusova se GTX670 dosta zagrijava pa joj je potrebno osigurati čim bolje hlađenje. Sve smo kabele sakrili iza stražnje ploče kako ne bi smetali protoku zraka. Kao i kod R4 recenzije napravili smo nekoliko testova zagrijavanja.

Rezultati testova

Kao i kod R4, s istim smo sistemom mjerili zagrijavanje i buku. Mjerenja smo vršili u tri situacije – idle, light load i heavy load. Ambijentalna temperatura je bila 22°C, što je za stupanj više nego kod R4 testa. Sva su mjerenja izvršena na maksimalnoj brzini ugrađenih ventilatora. Za simulaciju light loada smo koristili 7-Zipov benchmark koji je opteretio svih 12 threadova procesora, a za Heavy Load kombinaciju 7-Zip benchmarka za CPU i OCCT-ovog GPU testa. U stanju mirovanja je kao i ranije računalo trošilo oko 116W, pod lakšim opterećenjem 202W, a pod maksimalnim 340W. Temperature su kao što vidite nešto niže od onih u R4, za što je zaslužan veći volumen kućišta i očito bolji protok zraka.

Uz simulaciju zagrijavanja zatvorenog kućišta pod visokim opterećenjem (prva slika), prednju smo stranicu otvorili i time olakšali usis svježeg zraka preko dva prednja ventilatora, nakon čega smo otvorili i stranicu koja je direktno na ventilatorima. Temperature su kao što vidimo na drugoj slici nešto pale, kada je riječ o CPU temperaturi. Otvaranje se prednje stranice odrazilo i na povećanju buke koja je sa 40dB skočila na 49dB što smo mjerili tik ispred prednje stranice uz pomoć Sound Meter aplikacije instalirane na Nexus S smartphone. Buka se dodatno može smanjiti za sva tri ugrađena ventilatora ukoliko na prednjoj stranici prekidač prebacimo na 7 ili 5V, no tada i temperatura malo poraste. I kada je mjerena buka u pitanju vidimo kako je XL R2 tiši od R4, što nije za zanemariti.