fractal_meshify_2_compact_1 fractal_meshify_2_compact_2

Švedski Fractal Design danas lansira svoje najnovije kućište – Meshify 2 Compact, a mi vam donosimo njegovu recenziju. Prije dva smo mjeseca testirali veće, Meshify 2 kućište koje je zaslužilo sve pohvale, a zanimljivo će biti vidjeti kakva je njegova kompaktnija izvedba. Stiglo nam je u sivoj izvedbi s prozirnom staklenom bočnom stranicom. Meshify 2 dizajn krasi visoka protočnost zraka pa bi i unatoč manjim dimenzijama veće komponente trebale imati dovoljno zraka.

fractal_meshify_2_compact_3 fractal_meshify_2_compact_4

Fractal se drži svog standardnog pakiranja za kućišta, koja su odlično zaštićena unutar kutije od debelog kartona, te smještena u najlon i debeli stiropor. Kutija je naravno puno manjih dimenzija nego ona kod Meshify 2 modela, i lakša je za transportiranje. Kod ovog kućišta je i manje dodataka jer je manje modularno, pa nije bilo potrebe za onom dodatnom kutijom.

fractal_meshify_2_compact_5

Meshify 2 Compact nasljednik je poznatog i dobro prihvaćenog Meshify C kućišta, a dolazi u pet izvedbi – Black Solid, TG Black Dark Tint, Black TG Light Tint, Gray TG Light Tint i White TG Clear Tint. Nama je na test stigla Gray TG Light Tint izvedba, a kao što ime kaže riječ je o sivom kućištu sa staklenom bočnom stranicom (kaljeno staklo) koje je lagano zatamnjeno. Ova je kombinacija odlična i kućište uživo izgleda odlično.

fractal_meshify_2_compact_6

Već su nam dosadili konstantno crni modeli i ova siva donosi određenu svježinu. Prednja je metalna maska perforirana, crna, u Meshify stilu. Uz to ima i karakteristični reljef i odlično se uklapa uz sivo kućište. Na dnu u lijevom kutu nosi Fractalov logo koji ujedno dublira i kao ručka za otvaranje prednje stranice.

fractal_meshify_2_compact_7

Da, baš kao i kod većeg Meshify 2, prednja se stranica otvara, a po potrebi i skida. Skidanje je nužno zbog uklanjanja prednjeg filtra za prašinu i njegovog čišćenja. Dok su vrata na šarkama nije moguće skidanje filtra. Iza vrata se nalaze tvornički ugrađena dva 140-milimetarska Dynamic X2 ventilatora koji će s trećim 120-milimetarskim napraviti solidan propuh kroz kućište. Alternativno, na ovu prednju stranicu možete staviti 360 ili 280 milimetarski radijator pod uvjetom da je grafička kartica kraća od 305 milimetara. Prednja je maska kompletno napravljena od plastike, dok je ostatak kućišta od čelika i stakla.

fractal_meshify_2_compact_8

Gornja stranica je metalna, s metalnom mrežicom, a na prednjem se dijelu nalazi prednji tj. gornji panel u ovom slučaju. S lijeva na desno tu dva audio konektora, USB-C port, power tipka, reset tipka, te dva USB-A porta. Identičan je to raspored kao i kod većeg Meshify 2 kućišta, što je i logično. Prednji je panel fiksno pričvršćen za kućište, a gornja maska ima izrezane proreze za portove i tipke.

fractal_meshify_2_compact_9

S donje se strane nalaze četiri masivne plastične nožice s dovoljno širokim gumenim podloškama koje sprječavaju klizanje po površini. Kao i kod velikog i tu je po sredini smješten filtar prašine. Napravljen je od plastike, lako se skida i još lakše čisti. Iznad njega je rešetka za koju je pričvršćen pomični kavez za 3,5-inčne diskove.

fractal_meshify_2_compact_10 fractal_meshify_2_compact_11

Osim što možemo skinuti prednja vrata kućišta, ukloniti možemo i cijelu prednju plastičnu stranicu radi lakšeg pristupa prednjim nosačima. Gornja stranica se također lako skida, a ispod nje se nalazi još jedan plastični filtar za prašinu u tipičnom Meshify dizajnu. Ispod je nosač za ventilatore ili radijatore, a i njega možemo skinuti uklanjanjem dva vijka koji ga drže. Tako nam je olakšan pristup gornjoj strani ploče. Ujedno, tako je i lakše montirati radijator.

fractal_meshify_2_compact_12

Stražnja je strana kućišta uobičajenog rasporeda. Na dnu je okvir utora za napajanje kojeg vadimo van i montiramo na PSU izvan kućišta. Iznad njega se nalazi sedam proreza za PCIe kartice, svaki sa zasebnim limom pričvršćenim thumb vijkom. Desno od njih je samo rešetka, nema mogućnosti za vertikalni smještaj grafičke kartice, a iznad je rešetka s ispušnim 120-milimetarskim ventilatorom te prorez za stražnji I/O matične ploče.

fractal_meshify_2_compact_13

Za razliku od Meshify C kućišta kojeg nasljeđuje, Meshify 2 Compact nema više vijke koji u kutevima drže staklenu stranicu nego je tu jednostavan tool less mehanizam kao i kod većeg Meshify 2 kućišta. Praktično i jednostavno, a istog se principa drži i desna puna stranica.