Fractal Design Meshify 2 Compact recenzija

Datum objave 24.02.2021 - Krešimir Matanović

Meshify 2 Compact - prvi dio

fractal_meshify_2_compact_1 fractal_meshify_2_compact_2

Švedski Fractal Design danas lansira svoje najnovije kućište - Meshify 2 Compact, a mi vam donosimo njegovu recenziju. Prije dva smo mjeseca testirali veće, Meshify 2 kućište koje je zaslužilo sve pohvale, a zanimljivo će biti vidjeti kakva je njegova kompaktnija izvedba. Stiglo nam je u sivoj izvedbi s prozirnom staklenom bočnom stranicom. Meshify 2 dizajn krasi visoka protočnost zraka pa bi i unatoč manjim dimenzijama veće komponente trebale imati dovoljno zraka.

fractal_meshify_2_compact_3 fractal_meshify_2_compact_4

Fractal se drži svog standardnog pakiranja za kućišta, koja su odlično zaštićena unutar kutije od debelog kartona, te smještena u najlon i debeli stiropor. Kutija je naravno puno manjih dimenzija nego ona kod Meshify 2 modela, i lakša je za transportiranje. Kod ovog kućišta je i manje dodataka jer je manje modularno, pa nije bilo potrebe za onom dodatnom kutijom.

fractal_meshify_2_compact_5

Meshify 2 Compact nasljednik je poznatog i dobro prihvaćenog Meshify C kućišta, a dolazi u pet izvedbi - Black Solid, TG Black Dark Tint, Black TG Light Tint, Gray TG Light Tint i White TG Clear Tint. Nama je na test stigla Gray TG Light Tint izvedba, a kao što ime kaže riječ je o sivom kućištu sa staklenom bočnom stranicom (kaljeno staklo) koje je lagano zatamnjeno. Ova je kombinacija odlična i kućište uživo izgleda odlično.

fractal_meshify_2_compact_6

Već su nam dosadili konstantno crni modeli i ova siva donosi određenu svježinu. Prednja je metalna maska perforirana, crna, u Meshify stilu. Uz to ima i karakteristični reljef i odlično se uklapa uz sivo kućište. Na dnu u lijevom kutu nosi Fractalov logo koji ujedno dublira i kao ručka za otvaranje prednje stranice.

fractal_meshify_2_compact_7

Da, baš kao i kod većeg Meshify 2, prednja se stranica otvara, a po potrebi i skida. Skidanje je nužno zbog uklanjanja prednjeg filtra za prašinu i njegovog čišćenja. Dok su vrata na šarkama nije moguće skidanje filtra. Iza vrata se nalaze tvornički ugrađena dva 140-milimetarska Dynamic X2 ventilatora koji će s trećim 120-milimetarskim napraviti solidan propuh kroz kućište. Alternativno, na ovu prednju stranicu možete staviti 360 ili 280 milimetarski radijator pod uvjetom da je grafička kartica kraća od 305 milimetara. Prednja je maska kompletno napravljena od plastike, dok je ostatak kućišta od čelika i stakla.

fractal_meshify_2_compact_8

Gornja stranica je metalna, s metalnom mrežicom, a na prednjem se dijelu nalazi prednji tj. gornji panel u ovom slučaju. S lijeva na desno tu dva audio konektora, USB-C port, power tipka, reset tipka, te dva USB-A porta. Identičan je to raspored kao i kod većeg Meshify 2 kućišta, što je i logično. Prednji je panel fiksno pričvršćen za kućište, a gornja maska ima izrezane proreze za portove i tipke.

fractal_meshify_2_compact_9

S donje se strane nalaze četiri masivne plastične nožice s dovoljno širokim gumenim podloškama koje sprječavaju klizanje po površini. Kao i kod velikog i tu je po sredini smješten filtar prašine. Napravljen je od plastike, lako se skida i još lakše čisti. Iznad njega je rešetka za koju je pričvršćen pomični kavez za 3,5-inčne diskove.

fractal_meshify_2_compact_10 fractal_meshify_2_compact_11

Osim što možemo skinuti prednja vrata kućišta, ukloniti možemo i cijelu prednju plastičnu stranicu radi lakšeg pristupa prednjim nosačima. Gornja stranica se također lako skida, a ispod nje se nalazi još jedan plastični filtar za prašinu u tipičnom Meshify dizajnu. Ispod je nosač za ventilatore ili radijatore, a i njega možemo skinuti uklanjanjem dva vijka koji ga drže. Tako nam je olakšan pristup gornjoj strani ploče. Ujedno, tako je i lakše montirati radijator.

fractal_meshify_2_compact_12

Stražnja je strana kućišta uobičajenog rasporeda. Na dnu je okvir utora za napajanje kojeg vadimo van i montiramo na PSU izvan kućišta. Iznad njega se nalazi sedam proreza za PCIe kartice, svaki sa zasebnim limom pričvršćenim thumb vijkom. Desno od njih je samo rešetka, nema mogućnosti za vertikalni smještaj grafičke kartice, a iznad je rešetka s ispušnim 120-milimetarskim ventilatorom te prorez za stražnji I/O matične ploče.

fractal_meshify_2_compact_13

Za razliku od Meshify C kućišta kojeg nasljeđuje, Meshify 2 Compact nema više vijke koji u kutevima drže staklenu stranicu nego je tu jednostavan tool less mehanizam kao i kod većeg Meshify 2 kućišta. Praktično i jednostavno, a istog se principa drži i desna puna stranica.

Meshify 2 Compact - drugi dio

fractal_meshify_2_compact_14

Kućište je dimenzijama nešto veće od prethodnika. Meshify C je mjerilo 413 x 210 x 453, a Meshify 2 Compact mjeri 427 x 210 x 474. Na ključnim je mjestima povećano i to se osjeti unatoč činjenici da sada ima 3 milimetra manje prostora za CPU hladnjak - 169 vs. 172 milimetra. Kao i ranije ima poklopac koji odvaja napajanje i kavez za diskove koji je metalni. Na perforiranom dijelu je moguće postaviti dva 2,5-inčna diska što je vrlo praktično.  Ujedno, na poklopcu se nalaze i dva proreza za provlačenje kabela - jedan veći i gumiran, a drugi nešto manji. Prednji dio poklopca su zapravo dvije plastične ploče koje je moguće skloniti ako ugrađujemo radijator.

fractal_meshify_2_compact_15

Prostora ima za ATX matične ploče standardne veličine koje neće pokrivati nakošene proreze za kabele. Naravno, i svi formati ispod ATX-a su podržani - Mini ITX i Micro ATX. Odstojnici za ATX ploče su tvornički postavljeni pa korisnik tu nema dodatnog posla. U kućište stanu grafičke kartice dužine do 360 milimetara ako uklonimo prednje ventilatore ili do 341 milimetar s njima ugrađenima (ili do 305 ako ugrađujemo radijator). Ispušni ventilator je dobro poznati Dynamic X2 GP-12 s 3-pinskim konektorom koji nije bučan u radu. Ovjes ventilatora je LLS, a maksimalna brzina mu je 1.200 okretaja u minuti. Prema tvorničkim specifikacijama proizvodi maksimalnu buku od 19,4 dBA, maksimalni protok zraka od 52,3 CFM-a i maksimalni zračni pritisak od 0,88 mm H2O.

fractal_meshify_2_compact_16

Sprijeda se nalaze dva Dynamic X2 GP-14 ventilatora koji također imaju 3-pinski konektor i ne proizvode puno buke na maksimumu, a stvaraju vrlo dobru zračnu struju. Ovjes im je LLS, a maksimalna brzina 1.000 okretaja u minuti. Prema tvorničkim specifikacijama proizvode maksimalnu buku od 18,4 dBA, maksimalni protok zraka od 68,4 CFM-a i maksimalni zračni pritisak od 0.71 mm H2O. Osim njih na ovu prednju stranu možemo montirati i 360 ili 280-milimetarske radijatore ili pak tri 120-milimetarska ventilatora. Kvaliteta materijala i izrade ovoga kućišta je na najvišem nivou, na što nas je Fractal već navikao. Lijepo je vidjeti da se toga drže i kod manjih kućišta, a i pravo je zadovoljstvo sklapati računalo u ovako dobro osmišljeno i izvedeno kućište.

fractal_meshify_2_compact_17

Stražnja strana obiluje čičak trakama za aranžiranje kabela i prostorom od 15 do 28 milimetara. Osim toga, tu su i dva vertikalna nosača za 2,5-inčne diskove, te dovoljno veliki prorez za stražnji nosač CPU hladnjaka. Na vrhu su još dva gumirana proreza za provlačenje kabela. Sve su gume vrlo čvrste i dobro nasjedaju te ih nije lako izbaciti iz ležišta. Ovo zna malo živcirati kod nekih drugih proizvođača, kada je gumu potrebno vraćati na mjesto, no kod Fractala ju nije lako izbaciti van.

fractal_meshify_2_compact_18 fractal_meshify_2_compact_19

U donjem dijelu ima dovoljno mjesta za napajanja dužine do 165 milimetara kada je kavez u najdaljoj poziciji i s ugrađenim prednjim ventilatorom. U ostalim je situacijama to moguće i povećati (vađenjem ili pomicanjem kaveza). Sam kavez dolazi s dvije metalne ladice koje drži thumb vijak. Ukupno je tako moguće ugraditi do šest diskova u ovo kućište - dva 3,5-inčna i dva 2,5-inčna ili šest 2,5-inčnih. No, za one koji žele napraviti file server u ovom kućištu postoji još pozicija za diskove - dva možemo staviti na vrh i jedan na dno. Kabeli prednjeg panela su dovoljno dug da dosegnu bilo koju poziciju na matičnoj ploči. Uz kućište dolazi i kutijica s priborom za instalaciju koji uključuje različite vijke, odstojnike, nastavak za pričvršćivanje odstojnika, krpicu za čišćenje stakla i plastične vezice.

fractal_meshify_2_compact_20

Sada kad smo prošli sve ono što ovo kućište nudi i može, krećemo s ugradnjom komponenata. Odabrali smo Gigabyteovu B550 Aorus Master ploču, AMD Ryzen 9 5950X procesor, Kingstonovu Hyper X memoriju i Arcticov Freezer 50 A-RGB hladnjak. Na ploči se nalazio i Kingstonov SSD pa nismo koristili ni jednu poziciju za 2,5 ili 3,5-inčne diskove.

fractal_meshify_2_compact_22 fractal_meshify_2_compact_23

Napajanje koje smo koristili je također bilo Fractalovo, i to ION+ 860P koje je savršenih dimenzija za ovo kućište, a uz to ima i meke kabele što znatno olakšava njihovo provlačenje. Kabele je moguće vrlo uredno složiti unutar kućišta zahvaljujući čičak trakama i dovoljnoj količini prostora.

fractal_meshify_2_compact_28

Za kraj smo još u kućište ubacili i AMD Radeon 6900 XT karticu i tortura je mogla početi. Ovo su poprilično moćne komponente i na kušnju će staviti kućište i njegove mogućnosti hlađenja. Ujedno, ovako složeno računalo predstavlja ozbiljnu radnu i igraću stanicu u malenom pakiranju.

fractal_meshify_2_compact_24 fractal_meshify_2_compact_25 fractal_meshify_2_compact_26 fractal_meshify_2_compact_27

Kao i do sada, paralelno smo opteretili i procesor i grafiku pri čemu je potrošnja sustava bila konstantnih 520 W, što je taman odgovaralo našem 80 Plus Platinum napajanju snage 860 W. Pustili smo da se sve skupa "kuha" 45 minuta nakon čega smo zaključili da temperature više neće rasti. Zanimljivo je bilo vidjeti da je prosječan takt procesora iznosio preko 4 GHz na svim jezgrama, a takt GPU-a preko 2.000 MHz. Ujedno, CPU Package Power je u prosjeku iznosio oko 136 W, a GPU Socket Power oko 270 W. Temperature su bile u granicama normale, s procesorom na maksimalnih 75,3°C, VRM-om na maksimalnih 64°C, te GPU-om na 81°C (ili hot spotom na 101°C). Ono što je bilo u "crvenom" je Kingstonov SSD sa 61°C koji je sjedio direktno ispod grafičke kartice. Sve u svemu kućište Meshify 2 Compact ostvarilo je odličan rezultat, i sposobno je hladiti vrlo moćne komponente. U stanju mirovanja smo na oko 50 centimetara izmjerili buku od 35,5 dB(A) Meterkom MK09, dok je na maksimumu buka iznosila 43,1 dB(A). To znači da kućište nije u stanju prigušiti buku, koju stvaraju komponente no to mu nije ni namjena.

fractal_meshify_2_compact_29

Meshify 2 Compact je izvrsno maleno mid-tower desktop kućište kojem je teško pronaći manu. Fractal Design je upotrijebio sve svoje inženjersko znanje i iskustvo i značajno poboljšao dizajn i upotrebljivost u odnosu na prethodnika - Meshify C kućište. Compact donosi zanimljiv dizajn koji još više dolazi do izražaja u ovoj tamno sivoj izvedbi, odlično je filtrirano sa svih strana i donosi prilagodljivu unutrašnjost. Korisnik može u njega ugraditi ili mnoštvo ventilatora ili radijatore vodenog hlađenja i to one najveće, a može ga prilagoditi i za ugradnju maksimalnog broja diskova. Kao što smo iz testova vidjeli, rashladne mogućnosti su mu izvrsne. I ovako je u tvorničkoj izvedbi u stanju proizvesti zračnu struju koja može na razumnim temperaturama držati moćne komponente. Meshify 2 Compact dolazi s preporučenim cijenama od 99,99 do 108,99 € u ovisnosti o izvedbi. Ova je verzija među najskupljima, no za traženu cijenu donosi kvalitetu, visoku propusnost zraka uz odlično filtriranje i vrlo prilagodljivu unutrašnjost. Cijenu za hrvatsko tržište još nemamo, no u prodaji će se naći vrlo brzo.