fractal_meshify_2_1 fractal_meshify_2_2

Fractal Design je prošli mjesec na tržište izbacio potpuno novu Meshify 2 seriju kućišta koja dolazi u dvije veličine i nekoliko izvedbi boja. Meshify 2 je evolucija starijih modela visoke protočnosti zraka, a izvedbom unutrašnjosti se naslanja na poznato Define 7 kućište. Donosi njegovu poznatu fleksibilnost koja omogućava smještaj ili custom loop vodenog hlađenja ili pak mnoštva tvrdih diskova za file server. Sve to sada uz veći protok zraka za moćnije komponente. Mi smo u kućište ugradili najmoćnije što imamo – Ryzen 9 5950X i Radeon 6900 XT, te na muku stavili rashladni sustav.

fractal_meshify_2_3 fractal_meshify_2_4

Kao što smo u uvodu napomenuli, Meshify 2 se bazira na Define 7 kućištu kojeg smo imali prilike testirati u travnju ove godine, pa je i pakiranje vrlo slično. Unutar velike kutije se nalazi dobro zaštićeno kućište u debeli stiropor i najlon, a staklena bočna stranica je još dodatno zaštićena kartonskom kutijom u kojoj se nalaze dodatne ladice i sve ono što je potrebno za instalaciju.

fractal_meshify_2_5

Unutar kutije nalazimo lijepo zapakirane i prezentirane dodatne četiri ladice za diskove (primaju i 2,5 i 3,5-inčne) – svaka u svom ležištu u stiropjeni i svaka u najlonskoj vrećici. Uz njih je tu i plava knjižica s uputstvima za instalaciju, koja je slikovna i odlično opisuje svaki korak instalacije i sve mogućnosti ovoga kućišta. U malenoj kartonskoj kutiji u sredini se nalaze vijci, odstojnici, matica za odstojnike, plastične vezice i krpica za brisanje stakla.

fractal_meshify_2_6

Meshify 2 je po dimenzijama identično Define 7 kućištu, a dolazi u četiri različite izvedbe – Dark Tempered Glass, Light Tempered Glass, Clear Tempered Glass (bijelo kućište iz vana) i obični Meshify 2 s obje metalne stranice. Uz ovu veličinu, tu je i Meshify 2 XL u dvije izvedbe – Dark Tempered Glass i Light Tempered Glass. Najčešća je izvedba dakle ona sa staklenom bočnom stranicom koja će omogućiti privlačenje pogleda kupaca na unutrašnjost, pogotovo ako je ona osvijetljena. Meshify 2 se od Define 7 razlikuje po prednjoj stranici koja je kompletno od metalne mreže i koja omogućava usis velike količine zraka u kućište preko dva tvornički ugrađena ventilatora.

fractal_meshify_2_7

Kućište je dimenzija 542 x 240 x 474 milimetara, što mu daje zapreminu od 59 litara, a mase je velikih 10,5 kilograma. To ga čini dosta većim od Meshify C kućišta koje nasljeđuje, a koje smo testirali još tamo u veljači 2018. godine. Sada je tu riječ o ozbiljnijem kućištu za veće komponente i još veće rashladne mogućnosti. Kućište je kompletno crno, a sve osim filtera za prašinu, prednje maske i bočne stranice je metalno. Metal (čelik) je dovoljno debeo i odlično obrađen. Straga nalazimo klasični raspored. Na dnu je odvojivi okvir za ugradnju napajanja, iznad je sedam horizontalnih mjesta za dodatne kartice, dva vertikalna za grafičku karticu (ako ju tako odlučimo orijentirati), te prorez za stražnje I/O portove matične ploče i rešetka na koju je s unutarnje strane montiran ispušni 140-milimetarski ventilator. Obje bočne stranice imaju poznati Fractalov mehanizam koji se sastoji od kuglica koje nasjedaju u plastične kopče, metalnih nožica te plastičnih nosića za izbacivanje stranice iz ležišta.

fractal_meshify_2_8 fractal_meshify_2_9

Na vrhu se kućišta nalazi panel s dva Audio konektora, USB-C portom, power tipkom, reset tipkom, te dva USB-A porta. Klasično i bez previše promjena, samo s dodatkom USB-C porta u odnosu na prethodnu seriju. Prednja je stranica plastična s posebno dizajniranom metalnom maskom iza koje je filtar za prašinu. Unutar vanjskog plastičnog okvira se nalaze vrata koja otvaramo potezanjem za dršku koja se nalazi na dnu a na kojoj se nalazi Fractal logo. Ne možemo govoriti o velikim dizajnerskim zahvatima i jedino što stvarno privlači pažnju je ta reljefna izvedba prednje metalne maske.

fractal_meshify_2_10 fractal_meshify_2_11

Na dnu se kućišta kao i kod Define 7 modela nalaze četiri velike nožice s gumenim podlogama između kojih je perforirani metal na kojeg je postavljen plastični filtar za prašinu. Filtar je lako izvući radi čišćenja njegove najlonske mreže koja efikasno zaustavlja ulazak većih čestica prašine. Na vrhu se kućišta nalazi odvojiva metalna stranica s metalnom mrežom za ispuh zraka.

fractal_meshify_2_12 fractal_meshify_2_13

Na test nam je stigla najtamnija varijanta bočne stranice od kaljenog stakla (Dark Tempered Glass), a koliko je zapravo tamna vidimo kada je stranica spuštena na bijeli stol.  Na gornjoj i donjoj strani stakla se nalaze metalni okviri. Na dnu su metalne nožice koje ulaze u za to predviđena mjesta u kućištu, a na gornjoj su tri nosića s kuglicama koje nasjedaju u plastične kopče u kućištu. Ovo je već provjeren i poznat koncept koji je dovoljno robustan i izdrži mnoga otvaranja i zatvaranja. Ujedno, ovo je i veliki odmak u odnosu na Meshify C koji je imao rupe u staklu za vijke, što je malo vizualno nespretnije rješenje. Otvaranjem bočne stranice vidimo na je unutrašnjost podijeljena u dva dijela, tj. na dnu se nalazi metalni plašt iznad napajanja i ladica za diskove.

fractal_meshify_2_14

Unutrašnjost je identična Define 7 kućištu – donosi isti raspored i istu fleksibilnost, tj. modularnost kao i taj model. Kućište prima i najveće E-ATX (ili SSI-EEB u slučaju XL modela) matične ploče širine do 285 milimetara. Te veće ploče će pokriti dva velika gumirana proreza za provlačenje kabela, pa će posao aranžiranja kabela biti malo otežan. Stoga je možda pametnije držati se ATX formata ploča, koje su idealne za Meshify 2. Prednji je dio kućišta modularan i moguće ga je pretvoriti u kavez za diskove, pa će o tome ovisiti i maksimalna dužina grafičkih kartica. Ako kaveza ili pak spremnika tekućine za open look vodeno hlađenje nema, tada možemo ugraditi grafičku karticu dužine do 491 milimetar, no ako koristimo kavez tada smo limitirani na 315 milimetara.

fractal_meshify_2_15

Kućište je vrlo široko pa je moguće ugraditi CPU hladnjak visine do 185 milimetara. U kućište stane i nekoliko radijatora za vodena hlađenja – prednji radijator može biti maksimalno 360 milimetara dug (alternativa je 280), a gornji radijator može biti dužine 360 ili čak 420 milimetara. Na dno je moguće ugraditi 240 ili 280-milimetarske radijatore, kao i rezervoare custom loop vodenih hlađenja. I za kraj, još je jedan, ali samo 120-milimetarski radijator moguće ugraditi na ispuh. Maksimalne dužine su naravno moguće samo u slučaju da ne koristimo prednji dio kao kavez za diskove. Ako pak odlučimo konfigurirati kućište za file server, dobro je znati da je u njega moguće ugraditi do 23 diska.

fractal_meshify_2_16 fractal_meshify_2_17

Straga imamo čak 30 milimetara prostora za smještaj kabela, a tu su i tri nosača za 2,5-inčne diskove, zatim hub za ventilatore, te tri plastična organizatora za kabele s velcro vezicama na središnjoj vertikali te dva plastična organizatora s velcro vezicama (čičak trake) na desnoj vertikali (za CPU EPS konektore). Gornja dva i središnja dva proreza za kabele su gumirana, kao i jedan donji koji je vidljiv s unutarnje strane kućišta. Spomenuti Nexus+ 2 hub prima tri 4-pinska i šest 3-pinskih ventilatora, a napaja se iz jednog SATA Power konektora. Na ploču ga spajamo uz pomoć 3-pinskog kabela za PWM kontrolu (maks. 30W).