fractal_meshify_2_18

Na dnu stražnje stranice nalazimo plastični pokrov preko cijelog donjeg dijela koji služi za skrivanje kabela, napajanja i donjeg kaveza za diskove. Jednostavno ga je skinuti i ponovno montirati, a vrlo efikasno skriva sve kabele, te dodatno usmjerava struju zraka kroz donji dio kućišta. Kabeli prednjeg panela su dovoljno dugi da dosegnu sve konektore na matičnim pločama. Kućište prima napajanja dužine do 250 milimetara s ugrađenim kavezom za diskove što bi trebali biti dovoljno za većinu najvećih napajanja na tržištu. Sam kavez je moguće i izvaditi, a u osnovnoj konfiguraciji prima dva 3,5-inčna diska. Ladice su pričvršćene uz pomoć thumb vijaka, a diskove montiramo uz pomoć gumenih odstojnika za eliminaciju prijenosa vibracija.

fractal_meshify_2_19 fractal_meshify_2_20

Gornja je strana metalna s metalnom mrežom, a ispod nje se nalazi veliki plastični filtar koji se lako skida i čisti. Ispod njega su nosači na koje stanu tri 140-milimetarska ventilatora ili do 420 milimetara dugi radijator. Ako gradite custom loop vodeno hlađenje, Fractal je ostavio rupu za nadolijevanje tekućine u sistem promjera 25,4 milimetra odnosno jedan inč – odličan detalj.

fractal_meshify_2_21 fractal_meshify_2_22

Fractal uz Define 7 isporučuje tri svoja Dynamic X2 GP-14 ventilatora. Dva su postavljena na usis i jedan na ispuh pa će već u tvorničkoj konfiguraciji protok zraka biti visok. X2 ventilatori imaju 3-pinske konektore, LLS ovjes (long life sleeve), maksimalno se vrte na 1.000 okretaja u minuti pri čemu proizvode protok zraka od 68,4 CFM-a i statički pritisak od 0,71 mm H2O. U radu nisu pretjerano bučni, a mjerenja smo vršili na nekoliko načina i toga ćemo se dotaknuti kod analize temperatura. Osim ova tri ventilatora, kućište ih prima još šest (ukupno devet od 140 milimetara) – dva na dno, tri na vrh i još jedan na prednju stranu. Naravno, ako ne ugrađujemo radijatore.

fractal_meshify_2_23 fractal_meshify_2_24

Prednja stranica se drži na plastičnim nosačima i lako ju je kompletnu skinuti. Perforirana vrata za stranicu su pričvršćena s tri plastična panta i potrebno je malo vještine i opreza za skidanje i ponovno postavljanje. A jedino skidanjem možemo izvaditi plastični okvir s najlonskim filtrom za prašinu kojeg možemo čistiti pod mlazom vode – praktično i jednostavno. Tako je ovo kućište s tri strane odlično filtrirano protiv prašine i unutrašnjost će biti potrebno rjeđe čistiti.

fractal_meshify_2_25a

S obzirom na namjenu kućišta, a to je hlađenje moćnih komponenata u njega smo ugradili ono što smo trenutno imali najjače u labu. Na bazu, tj. Gigabyteovu B550 Aorus Master ploču smo ugradili najmoćnijeg Ryzena 9 pete generacije tj. 5950X. Hladili smo ga Gigabyteovim Aorus Liquid Cooler 280 hladnjakom čiji radijator s ventilatorima ne dozvoljava slaganje kućišta u layout za primanje više diskova. No, nama to nije bilo potrebno jer smo na ploču ugradili Corsairov MP600 2 TB NVMe disk. Za kraj, u ovaj dio kućišta je sjela i Radeonka RX 6900 XT.

fractal_meshify_2_26

Straga je dovoljno prostora za aranžiranje kabela. Može to i puno urednije nego što smo mi to napravili, no s obzirom na to da ovdje protok zraka nije bitan, a računalo smo ionako rastavljali nakon testa ostavili smo to ovako. Fractal je postavio odlične organizatore, a uz njih je i dovoljan broj metalnih ušica za provlačenje plastičnih vezica – odličan posao. Napajanje koje je brinulo da sve komponente imaju dovoljno struje je odlično Fractalovo ION+ 860P. Na ovu stranu je moguće ugraditi još dva 2,5-inčna i tri 2,5/3,5-inčna diska pa nam dodatan kavez i ladice za diskove nisu ni potrebne.

fractal_meshify_2_27 fractal_meshify_2_28 fractal_meshify_2_29 fractal_meshify_2_30

Komponente smo stavili na maksimalnu “muku” kakvu će rijetko iskusiti u normalnim uvjetima. Procesor smo opteretili OCCT-ovim Large Data testom, a povrh njega smo još pokrenuli i Furmark koji je opteretio grafiku do kraja. Temperature jesu bile visoke, no ovo je i ekstremno opterećenje. Stoga zaključujemo kako kućište ima i više no adekvatan protok zraka već i u ovakvoj tvorničkoj konfiguraciji za najmoćnije komponente. Kod normalnog opterećenja, npr. igranja igara temperature su dosta niže.

Za  ovu smo recenziju pripremili i video materijal rastavljanja, ugradnje komponenata i ponovnog zatvaranja kućišta. Video bolje dočarava ugradnju komponenata od fotografija, i bolje je vidljivo koliko je prostora u kućištu za ovakve komponente.

fractal_meshify_2_32

Ono što nas je najviše iznenadilo je da buka nije bila visoka. Tako smo s udaljenosti od 50 centimetara od prednje strane kućišta izmjerili tek 38,5 dB što je vrlo ugodna količina buke koja neće smetati pri dugotrajnom radu. Jednom složen i upogonjen Fractal Meshify 2 moćan je saveznik i najjačim komponentama i s punim pravom ga možemo preporučiti svima kojima su bitne maksimalne performanse hlađenja. Mi bi još eventualno za ovakav setup dodali i treći ventilator na usis. Na dnu će on drastično pomoći hlađenju tvrdih diskova ako ih stavljamo u ladice.

fractal_meshify_2_33

Fractal Design je upotrijebio dvije provjerene formule za novi uspjeh na tržištu. Kombinirali su Meshify dizajn visoke protočnosti s odličnim Define 7 kućištem fleksibilne unutrašnjosti i stvorili novu prostraniju generaciju kućišta za hlađenje najmoćnijih komponenata. Već je u ovoj Meshify 2 izvedbi dovoljno prostrano, a kome treba više uvijek može izabrati Meshify 2 XL. Kućišta su odlično napravljena, kvalitetno obrađena i odlično opremljena. Fleksibilnost unutrašnjosti je odlična, kućište prima open loop vodena hlađenja, a opet s druge strane može biti odličan file server. Uz to, i organizacija kabela je izvrsno riješena, a tu je i hub za ventilatore. Dizajn možda neće privući svakoga, no nama se ovakav industrijski, monolitni pristup jako sviđa.

I dok se Meshify C cijenom još i kreće ispod tisuću kuna (može ga se nabaviti i za ispod 900), Meshify 2 je s povećanjem dimenzija i mogućnosti skočio na 1.100 do 1.200. Puno je to novca, no ako izdvajate za matičnu ploču, procesor i grafičku karticu dobra baza kao Meshify 2 je više no preporučljiva, a ono svakako zbog svega navedenog vrijedi traženi iznos. Kućište je odlično i nismo mu našli ni jednu manu vrijednu spomena.