Fractal Design Meshify 2 recenzija

Datum objave 22.12.2020 - Krešimir Matanović

Fractal Design Meshify 2 - prvi dio

fractal_meshify_2_1 fractal_meshify_2_2

Fractal Design je prošli mjesec na tržište izbacio potpuno novu Meshify 2 seriju kućišta koja dolazi u dvije veličine i nekoliko izvedbi boja. Meshify 2 je evolucija starijih modela visoke protočnosti zraka, a izvedbom unutrašnjosti se naslanja na poznato Define 7 kućište. Donosi njegovu poznatu fleksibilnost koja omogućava smještaj ili custom loop vodenog hlađenja ili pak mnoštva tvrdih diskova za file server. Sve to sada uz veći protok zraka za moćnije komponente. Mi smo u kućište ugradili najmoćnije što imamo - Ryzen 9 5950X i Radeon 6900 XT, te na muku stavili rashladni sustav.

fractal_meshify_2_3 fractal_meshify_2_4

Kao što smo u uvodu napomenuli, Meshify 2 se bazira na Define 7 kućištu kojeg smo imali prilike testirati u travnju ove godine, pa je i pakiranje vrlo slično. Unutar velike kutije se nalazi dobro zaštićeno kućište u debeli stiropor i najlon, a staklena bočna stranica je još dodatno zaštićena kartonskom kutijom u kojoj se nalaze dodatne ladice i sve ono što je potrebno za instalaciju.

fractal_meshify_2_5

Unutar kutije nalazimo lijepo zapakirane i prezentirane dodatne četiri ladice za diskove (primaju i 2,5 i 3,5-inčne) - svaka u svom ležištu u stiropjeni i svaka u najlonskoj vrećici. Uz njih je tu i plava knjižica s uputstvima za instalaciju, koja je slikovna i odlično opisuje svaki korak instalacije i sve mogućnosti ovoga kućišta. U malenoj kartonskoj kutiji u sredini se nalaze vijci, odstojnici, matica za odstojnike, plastične vezice i krpica za brisanje stakla.

fractal_meshify_2_6

Meshify 2 je po dimenzijama identično Define 7 kućištu, a dolazi u četiri različite izvedbe - Dark Tempered Glass, Light Tempered Glass, Clear Tempered Glass (bijelo kućište iz vana) i obični Meshify 2 s obje metalne stranice. Uz ovu veličinu, tu je i Meshify 2 XL u dvije izvedbe - Dark Tempered Glass i Light Tempered Glass. Najčešća je izvedba dakle ona sa staklenom bočnom stranicom koja će omogućiti privlačenje pogleda kupaca na unutrašnjost, pogotovo ako je ona osvijetljena. Meshify 2 se od Define 7 razlikuje po prednjoj stranici koja je kompletno od metalne mreže i koja omogućava usis velike količine zraka u kućište preko dva tvornički ugrađena ventilatora.

fractal_meshify_2_7

Kućište je dimenzija 542 x 240 x 474 milimetara, što mu daje zapreminu od 59 litara, a mase je velikih 10,5 kilograma. To ga čini dosta većim od Meshify C kućišta koje nasljeđuje, a koje smo testirali još tamo u veljači 2018. godine. Sada je tu riječ o ozbiljnijem kućištu za veće komponente i još veće rashladne mogućnosti. Kućište je kompletno crno, a sve osim filtera za prašinu, prednje maske i bočne stranice je metalno. Metal (čelik) je dovoljno debeo i odlično obrađen. Straga nalazimo klasični raspored. Na dnu je odvojivi okvir za ugradnju napajanja, iznad je sedam horizontalnih mjesta za dodatne kartice, dva vertikalna za grafičku karticu (ako ju tako odlučimo orijentirati), te prorez za stražnje I/O portove matične ploče i rešetka na koju je s unutarnje strane montiran ispušni 140-milimetarski ventilator. Obje bočne stranice imaju poznati Fractalov mehanizam koji se sastoji od kuglica koje nasjedaju u plastične kopče, metalnih nožica te plastičnih nosića za izbacivanje stranice iz ležišta.

fractal_meshify_2_8 fractal_meshify_2_9

Na vrhu se kućišta nalazi panel s dva Audio konektora, USB-C portom, power tipkom, reset tipkom, te dva USB-A porta. Klasično i bez previše promjena, samo s dodatkom USB-C porta u odnosu na prethodnu seriju. Prednja je stranica plastična s posebno dizajniranom metalnom maskom iza koje je filtar za prašinu. Unutar vanjskog plastičnog okvira se nalaze vrata koja otvaramo potezanjem za dršku koja se nalazi na dnu a na kojoj se nalazi Fractal logo. Ne možemo govoriti o velikim dizajnerskim zahvatima i jedino što stvarno privlači pažnju je ta reljefna izvedba prednje metalne maske.

fractal_meshify_2_10 fractal_meshify_2_11

Na dnu se kućišta kao i kod Define 7 modela nalaze četiri velike nožice s gumenim podlogama između kojih je perforirani metal na kojeg je postavljen plastični filtar za prašinu. Filtar je lako izvući radi čišćenja njegove najlonske mreže koja efikasno zaustavlja ulazak većih čestica prašine. Na vrhu se kućišta nalazi odvojiva metalna stranica s metalnom mrežom za ispuh zraka.

fractal_meshify_2_12 fractal_meshify_2_13

Na test nam je stigla najtamnija varijanta bočne stranice od kaljenog stakla (Dark Tempered Glass), a koliko je zapravo tamna vidimo kada je stranica spuštena na bijeli stol.  Na gornjoj i donjoj strani stakla se nalaze metalni okviri. Na dnu su metalne nožice koje ulaze u za to predviđena mjesta u kućištu, a na gornjoj su tri nosića s kuglicama koje nasjedaju u plastične kopče u kućištu. Ovo je već provjeren i poznat koncept koji je dovoljno robustan i izdrži mnoga otvaranja i zatvaranja. Ujedno, ovo je i veliki odmak u odnosu na Meshify C koji je imao rupe u staklu za vijke, što je malo vizualno nespretnije rješenje. Otvaranjem bočne stranice vidimo na je unutrašnjost podijeljena u dva dijela, tj. na dnu se nalazi metalni plašt iznad napajanja i ladica za diskove.

fractal_meshify_2_14

Unutrašnjost je identična Define 7 kućištu - donosi isti raspored i istu fleksibilnost, tj. modularnost kao i taj model. Kućište prima i najveće E-ATX (ili SSI-EEB u slučaju XL modela) matične ploče širine do 285 milimetara. Te veće ploče će pokriti dva velika gumirana proreza za provlačenje kabela, pa će posao aranžiranja kabela biti malo otežan. Stoga je možda pametnije držati se ATX formata ploča, koje su idealne za Meshify 2. Prednji je dio kućišta modularan i moguće ga je pretvoriti u kavez za diskove, pa će o tome ovisiti i maksimalna dužina grafičkih kartica. Ako kaveza ili pak spremnika tekućine za open look vodeno hlađenje nema, tada možemo ugraditi grafičku karticu dužine do 491 milimetar, no ako koristimo kavez tada smo limitirani na 315 milimetara.

fractal_meshify_2_15

Kućište je vrlo široko pa je moguće ugraditi CPU hladnjak visine do 185 milimetara. U kućište stane i nekoliko radijatora za vodena hlađenja - prednji radijator može biti maksimalno 360 milimetara dug (alternativa je 280), a gornji radijator može biti dužine 360 ili čak 420 milimetara. Na dno je moguće ugraditi 240 ili 280-milimetarske radijatore, kao i rezervoare custom loop vodenih hlađenja. I za kraj, još je jedan, ali samo 120-milimetarski radijator moguće ugraditi na ispuh. Maksimalne dužine su naravno moguće samo u slučaju da ne koristimo prednji dio kao kavez za diskove. Ako pak odlučimo konfigurirati kućište za file server, dobro je znati da je u njega moguće ugraditi do 23 diska.

fractal_meshify_2_16 fractal_meshify_2_17

Straga imamo čak 30 milimetara prostora za smještaj kabela, a tu su i tri nosača za 2,5-inčne diskove, zatim hub za ventilatore, te tri plastična organizatora za kabele s velcro vezicama na središnjoj vertikali te dva plastična organizatora s velcro vezicama (čičak trake) na desnoj vertikali (za CPU EPS konektore). Gornja dva i središnja dva proreza za kabele su gumirana, kao i jedan donji koji je vidljiv s unutarnje strane kućišta. Spomenuti Nexus+ 2 hub prima tri 4-pinska i šest 3-pinskih ventilatora, a napaja se iz jednog SATA Power konektora. Na ploču ga spajamo uz pomoć 3-pinskog kabela za PWM kontrolu (maks. 30W).

Fractal Design Meshify 2 - drugi dio

fractal_meshify_2_18

Na dnu stražnje stranice nalazimo plastični pokrov preko cijelog donjeg dijela koji služi za skrivanje kabela, napajanja i donjeg kaveza za diskove. Jednostavno ga je skinuti i ponovno montirati, a vrlo efikasno skriva sve kabele, te dodatno usmjerava struju zraka kroz donji dio kućišta. Kabeli prednjeg panela su dovoljno dugi da dosegnu sve konektore na matičnim pločama. Kućište prima napajanja dužine do 250 milimetara s ugrađenim kavezom za diskove što bi trebali biti dovoljno za većinu najvećih napajanja na tržištu. Sam kavez je moguće i izvaditi, a u osnovnoj konfiguraciji prima dva 3,5-inčna diska. Ladice su pričvršćene uz pomoć thumb vijaka, a diskove montiramo uz pomoć gumenih odstojnika za eliminaciju prijenosa vibracija.

fractal_meshify_2_19 fractal_meshify_2_20

Gornja je strana metalna s metalnom mrežom, a ispod nje se nalazi veliki plastični filtar koji se lako skida i čisti. Ispod njega su nosači na koje stanu tri 140-milimetarska ventilatora ili do 420 milimetara dugi radijator. Ako gradite custom loop vodeno hlađenje, Fractal je ostavio rupu za nadolijevanje tekućine u sistem promjera 25,4 milimetra odnosno jedan inč - odličan detalj.

fractal_meshify_2_21 fractal_meshify_2_22

Fractal uz Define 7 isporučuje tri svoja Dynamic X2 GP-14 ventilatora. Dva su postavljena na usis i jedan na ispuh pa će već u tvorničkoj konfiguraciji protok zraka biti visok. X2 ventilatori imaju 3-pinske konektore, LLS ovjes (long life sleeve), maksimalno se vrte na 1.000 okretaja u minuti pri čemu proizvode protok zraka od 68,4 CFM-a i statički pritisak od 0,71 mm H2O. U radu nisu pretjerano bučni, a mjerenja smo vršili na nekoliko načina i toga ćemo se dotaknuti kod analize temperatura. Osim ova tri ventilatora, kućište ih prima još šest (ukupno devet od 140 milimetara) – dva na dno, tri na vrh i još jedan na prednju stranu. Naravno, ako ne ugrađujemo radijatore.

fractal_meshify_2_23 fractal_meshify_2_24

Prednja stranica se drži na plastičnim nosačima i lako ju je kompletnu skinuti. Perforirana vrata za stranicu su pričvršćena s tri plastična panta i potrebno je malo vještine i opreza za skidanje i ponovno postavljanje. A jedino skidanjem možemo izvaditi plastični okvir s najlonskim filtrom za prašinu kojeg možemo čistiti pod mlazom vode - praktično i jednostavno. Tako je ovo kućište s tri strane odlično filtrirano protiv prašine i unutrašnjost će biti potrebno rjeđe čistiti.

fractal_meshify_2_25a

S obzirom na namjenu kućišta, a to je hlađenje moćnih komponenata u njega smo ugradili ono što smo trenutno imali najjače u labu. Na bazu, tj. Gigabyteovu B550 Aorus Master ploču smo ugradili najmoćnijeg Ryzena 9 pete generacije tj. 5950X. Hladili smo ga Gigabyteovim Aorus Liquid Cooler 280 hladnjakom čiji radijator s ventilatorima ne dozvoljava slaganje kućišta u layout za primanje više diskova. No, nama to nije bilo potrebno jer smo na ploču ugradili Corsairov MP600 2 TB NVMe disk. Za kraj, u ovaj dio kućišta je sjela i Radeonka RX 6900 XT.

fractal_meshify_2_26

Straga je dovoljno prostora za aranžiranje kabela. Može to i puno urednije nego što smo mi to napravili, no s obzirom na to da ovdje protok zraka nije bitan, a računalo smo ionako rastavljali nakon testa ostavili smo to ovako. Fractal je postavio odlične organizatore, a uz njih je i dovoljan broj metalnih ušica za provlačenje plastičnih vezica - odličan posao. Napajanje koje je brinulo da sve komponente imaju dovoljno struje je odlično Fractalovo ION+ 860P. Na ovu stranu je moguće ugraditi još dva 2,5-inčna i tri 2,5/3,5-inčna diska pa nam dodatan kavez i ladice za diskove nisu ni potrebne.

fractal_meshify_2_27 fractal_meshify_2_28 fractal_meshify_2_29 fractal_meshify_2_30

Komponente smo stavili na maksimalnu "muku" kakvu će rijetko iskusiti u normalnim uvjetima. Procesor smo opteretili OCCT-ovim Large Data testom, a povrh njega smo još pokrenuli i Furmark koji je opteretio grafiku do kraja. Temperature jesu bile visoke, no ovo je i ekstremno opterećenje. Stoga zaključujemo kako kućište ima i više no adekvatan protok zraka već i u ovakvoj tvorničkoj konfiguraciji za najmoćnije komponente. Kod normalnog opterećenja, npr. igranja igara temperature su dosta niže.

Za  ovu smo recenziju pripremili i video materijal rastavljanja, ugradnje komponenata i ponovnog zatvaranja kućišta. Video bolje dočarava ugradnju komponenata od fotografija, i bolje je vidljivo koliko je prostora u kućištu za ovakve komponente.

fractal_meshify_2_32

Ono što nas je najviše iznenadilo je da buka nije bila visoka. Tako smo s udaljenosti od 50 centimetara od prednje strane kućišta izmjerili tek 38,5 dB što je vrlo ugodna količina buke koja neće smetati pri dugotrajnom radu. Jednom složen i upogonjen Fractal Meshify 2 moćan je saveznik i najjačim komponentama i s punim pravom ga možemo preporučiti svima kojima su bitne maksimalne performanse hlađenja. Mi bi još eventualno za ovakav setup dodali i treći ventilator na usis. Na dnu će on drastično pomoći hlađenju tvrdih diskova ako ih stavljamo u ladice.

fractal_meshify_2_33

Fractal Design je upotrijebio dvije provjerene formule za novi uspjeh na tržištu. Kombinirali su Meshify dizajn visoke protočnosti s odličnim Define 7 kućištem fleksibilne unutrašnjosti i stvorili novu prostraniju generaciju kućišta za hlađenje najmoćnijih komponenata. Već je u ovoj Meshify 2 izvedbi dovoljno prostrano, a kome treba više uvijek može izabrati Meshify 2 XL. Kućišta su odlično napravljena, kvalitetno obrađena i odlično opremljena. Fleksibilnost unutrašnjosti je odlična, kućište prima open loop vodena hlađenja, a opet s druge strane može biti odličan file server. Uz to, i organizacija kabela je izvrsno riješena, a tu je i hub za ventilatore. Dizajn možda neće privući svakoga, no nama se ovakav industrijski, monolitni pristup jako sviđa. I dok se Meshify C cijenom još i kreće ispod tisuću kuna (može ga se nabaviti i za ispod 900), Meshify 2 je s povećanjem dimenzija i mogućnosti skočio na 1.100 do 1.200. Puno je to novca, no ako izdvajate za matičnu ploču, procesor i grafičku karticu dobra baza kao Meshify 2 je više no preporučljiva, a ono svakako zbog svega navedenog vrijedi traženi iznos. Kućište je odlično i nismo mu našli ni jednu manu vrijednu spomena.