fractal_meshify_c_1 fractal_meshify_c_2

Fractal Design nam je na test poslao zanimljivo Meshify C kućište. Riječ je o mid-toweru koji donosi novi dizajn i povećane performanse hlađenja. Prednja je stranica novo dizajnirana, s tzv. kutnom mrežom što bi trebalo pospješiti ulaz zraka, a daljnji je protok neometan jer je kućište napravljeno po principu open ATX dizajna. Meshify C dolazi s dva predinstalirana Dynamic X2 GP-12 ventilatora, a na usisima su i filtri za prašinu. U unutrašnjosti ima dovoljno mjesta i za malo veće komponente, te a Fractal se potrudio i dodao dobre karakteristike za aranžiranje kabela.

fractal_meshify_c_3 fractal_meshify_c_4

Meshify C je novi smjer u dizajnu za Fractal. Kako sami kažu, prednja stranica je agresivno dizajnirana u obliku brušenih dijamantnih površina, s kutnom asimetrijom koja pomaže u protoku zraka. Kućište je potpuno crno, a i bočno je kaljeno staklo zacrnjeno kako bi se dobio black-on-black izgled. I stvarno, prednja je stranica vrlo efektna, neobičnog reljefa i svakako privlači poglede. Jedino što odskače je sjajna pločica s Fractal Design natpisom u donjem lijevom kutu. Oko mreže oblika površina dijamanta nalazi se rub od sjajne plastike koji naglašava dojam velike površine.

Meshify C je manje mid-tower kućište dimenzija 409 x 217 x 453 i mase je 6.5 kilograma. Stražnja je strana klasična. Na dnu je otvor za napajanje s okvirom (napajanje “guramo” sa stražnje strane), a iznad je sedam mjesta za kartice, rešetka za strujanje zraka, rešetka iza koje je 120-milimetarski ventilator, te prorez za zaštitni lim za stražnje I/O portove matične ploče.

fractal_meshify_c_5

Prednja je stranica kompletno napravljena od kvalitetne crne plastike i može se odvojiti od metalnog dijela kućišta. No, ne u potpunosti jer smetaju kabeli prednjeg panela koji se nalazi na vrhu. Tipke i utori su klasični. S lijeva na desno nalazimo Reset tipku, zatim dva 3.5 mm utora za mikrofon i slušalice, pa je u nastavku tipka za uključivanje i do nje su dva USB 3.0 utora. Na vrhu signalnih LED-ica nema, no jedna je plava u gornjem dijelu desno, iza mreže koja signalizira da je računalo uključeno.

fractal_meshify_c_6 fractal_meshify_c_7

Na vrhu se kućišta nalazi rešetka na koju je s donje strane moguće montirati radijatore vodenog hlađenja ili ventilatore, a pokrivena je metalnim filtrom s magnetnim trakama koji se jednostavno skida i moguće ga je ispirati vodom.

Na dnu su četiri plastične noge s gumenim donjim površinama koje dobro prianjaju na različite podloge. U sredini se nalazi veliki plastični filtar za prašinu. On sjedi u svojim vodilicama, i jednostavno ga je ukloniti radi čišćenja. Kompletno je plastičan i bez problema ga možemo ispirati vodom. Na kraju je kućišta rešetka za usis zraka za napajanje.

fractal_meshify_c_8 fractal_meshify_c_9

Na lijevom se boku (gledano sprijeda), nalazi spomenuto kaljeno staklo s crnim zatamnjenjem. Staklo na sebi s unutarnje strane ima gumene trake koje nasjedaju na metalne površine, a nosači stakla su također gumeni. Thumb vijci su jasno metalni, no i oni imaju gumene površine s unutarnje strane, tako da je staklo maksimalno osigurano.

fractal_meshify_c_10 fractal_meshify_c_11

Prednju je stranicu lako ukloniti čime nam se otvara prostor za ugradnju dodatnih ventilatora ili pak radijatora vodenih hlađenja, koji mogu biti dugi do 360 milimetara. Na limu koji dijeli kućište se nalazi poklopac kojeg uklonimo, a također je za takav veliki radijator potrebno ili pomaknuti ili ukloniti kavez za 3.5″ diskove. Fractal uz kućište isporučuje dva Dynamic X2 GP-12 120-milimetarska ventilatora koji imaju 3-pinske konektore. U radu su zadovoljavajuće tihi, premda ne i nečujni.

Od glavnog se dijela prednje stranice ukloniti može mrežasta struktura koja s unutarnje strane ima filtar za prašinu i cijeli je taj dio “periv” u vodi.

fractal_meshify_c_12 fractal_meshify_c_13

Uz kućište, u kavezu za diskove dolazi i kutija s pomoćnim dijelovima za sklapanje računala. U kutiji tako nalazimo, četiri vijka za pričvršćivanje napajanja, dvadeset vijaka finog navoja (SSD), osam vijaka za matičnu ploču, osam odstojnika, osam vijaka za 3.5″ HDD, jedan alat za odstojnike, šest vezica i jednu krpicu za brisanje stakla (zgodan detalj). U zasebnoj se vrećici nalaze upute za instalaciju koje su slikovne i tu bi se i početnici lako trebali snaći.