Fractal Design Meshify C recenzija

Datum objave 06.02.2018 - Krešimir Matanović

Fractal Design Meshify C - prvi dio

fractal_meshify_c_1 fractal_meshify_c_2

Fractal Design nam je na test poslao zanimljivo Meshify C kućište. Riječ je o mid-toweru koji donosi novi dizajn i povećane performanse hlađenja. Prednja je stranica novo dizajnirana, s tzv. kutnom mrežom što bi trebalo pospješiti ulaz zraka, a daljnji je protok neometan jer je kućište napravljeno po principu open ATX dizajna. Meshify C dolazi s dva predinstalirana Dynamic X2 GP-12 ventilatora, a na usisima su i filtri za prašinu. U unutrašnjosti ima dovoljno mjesta i za malo veće komponente, te a Fractal se potrudio i dodao dobre karakteristike za aranžiranje kabela.

fractal_meshify_c_3 fractal_meshify_c_4

Meshify C je novi smjer u dizajnu za Fractal. Kako sami kažu, prednja stranica je agresivno dizajnirana u obliku brušenih dijamantnih površina, s kutnom asimetrijom koja pomaže u protoku zraka. Kućište je potpuno crno, a i bočno je kaljeno staklo zacrnjeno kako bi se dobio black-on-black izgled. I stvarno, prednja je stranica vrlo efektna, neobičnog reljefa i svakako privlači poglede. Jedino što odskače je sjajna pločica s Fractal Design natpisom u donjem lijevom kutu. Oko mreže oblika površina dijamanta nalazi se rub od sjajne plastike koji naglašava dojam velike površine. Meshify C je manje mid-tower kućište dimenzija 409 x 217 x 453 i mase je 6.5 kilograma. Stražnja je strana klasična. Na dnu je otvor za napajanje s okvirom (napajanje "guramo" sa stražnje strane), a iznad je sedam mjesta za kartice, rešetka za strujanje zraka, rešetka iza koje je 120-milimetarski ventilator, te prorez za zaštitni lim za stražnje I/O portove matične ploče.

fractal_meshify_c_5

Prednja je stranica kompletno napravljena od kvalitetne crne plastike i može se odvojiti od metalnog dijela kućišta. No, ne u potpunosti jer smetaju kabeli prednjeg panela koji se nalazi na vrhu. Tipke i utori su klasični. S lijeva na desno nalazimo Reset tipku, zatim dva 3.5 mm utora za mikrofon i slušalice, pa je u nastavku tipka za uključivanje i do nje su dva USB 3.0 utora. Na vrhu signalnih LED-ica nema, no jedna je plava u gornjem dijelu desno, iza mreže koja signalizira da je računalo uključeno.

fractal_meshify_c_6 fractal_meshify_c_7

Na vrhu se kućišta nalazi rešetka na koju je s donje strane moguće montirati radijatore vodenog hlađenja ili ventilatore, a pokrivena je metalnim filtrom s magnetnim trakama koji se jednostavno skida i moguće ga je ispirati vodom. Na dnu su četiri plastične noge s gumenim donjim površinama koje dobro prianjaju na različite podloge. U sredini se nalazi veliki plastični filtar za prašinu. On sjedi u svojim vodilicama, i jednostavno ga je ukloniti radi čišćenja. Kompletno je plastičan i bez problema ga možemo ispirati vodom. Na kraju je kućišta rešetka za usis zraka za napajanje.

fractal_meshify_c_8 fractal_meshify_c_9

Na lijevom se boku (gledano sprijeda), nalazi spomenuto kaljeno staklo s crnim zatamnjenjem. Staklo na sebi s unutarnje strane ima gumene trake koje nasjedaju na metalne površine, a nosači stakla su također gumeni. Thumb vijci su jasno metalni, no i oni imaju gumene površine s unutarnje strane, tako da je staklo maksimalno osigurano.

fractal_meshify_c_10 fractal_meshify_c_11

Prednju je stranicu lako ukloniti čime nam se otvara prostor za ugradnju dodatnih ventilatora ili pak radijatora vodenih hlađenja, koji mogu biti dugi do 360 milimetara. Na limu koji dijeli kućište se nalazi poklopac kojeg uklonimo, a također je za takav veliki radijator potrebno ili pomaknuti ili ukloniti kavez za 3.5" diskove. Fractal uz kućište isporučuje dva Dynamic X2 GP-12 120-milimetarska ventilatora koji imaju 3-pinske konektore. U radu su zadovoljavajuće tihi, premda ne i nečujni. Od glavnog se dijela prednje stranice ukloniti može mrežasta struktura koja s unutarnje strane ima filtar za prašinu i cijeli je taj dio "periv" u vodi.

fractal_meshify_c_12 fractal_meshify_c_13

Uz kućište, u kavezu za diskove dolazi i kutija s pomoćnim dijelovima za sklapanje računala. U kutiji tako nalazimo, četiri vijka za pričvršćivanje napajanja, dvadeset vijaka finog navoja (SSD), osam vijaka za matičnu ploču, osam odstojnika, osam vijaka za 3.5" HDD, jedan alat za odstojnike, šest vezica i jednu krpicu za brisanje stakla (zgodan detalj). U zasebnoj se vrećici nalaze upute za instalaciju koje su slikovne i tu bi se i početnici lako trebali snaći.

Fractal Design Meshify C - drugi dio

fractal_meshify_c_14

Unutrašnjost kućišta je vrlo čista i tu se primarno išlo na neometani protok zraka. Nije naročito prostrana kao kod nekih većih mid-towera, no primit će i veće komponente. Tako će stati ATX, mATX i ITX ploče, grafičke kartice dužine do 315 milimetara i procesorski hladnjak visine do 172 milimetra. Unutrašnjost je kao što vidimo podijeljena u dvije komore, a u donju ugrađujemo napajanje te diskove u kaves s dvije ladice.

fractal_meshify_c_15 fractal_meshify_c_16

Na prednju stranu je moguće ugraditi 120/240 ili 360-milimetarski radijator ili pak 140/280-milimetarski. Na vrh stanu 120/240 radijatori, no moramo računati na to kako komponente na ploči (memorijski moduli, VRM hladnjaci itd.), ne smiju biti viši od 40 milimetara. Još je jedan radijator i to 120-milimetarski moguće smjestiti na ispuh. Opcija je za hlađenje stvarno pregršt i to se dobro poklapa s otvorenošću ovoga kućišta i filozofije visokog protoka zraka. Rupa za provlačenje i aranžiranje kabela je dovoljno sa svih strana, a i gumirani su. Uz to, stražnja je strana pua ušica za koje kabele možemo pričvrstiti plastičnim vezicama.

fractal_meshify_c_17 fractal_meshify_c_18

Stražnja lijeva strana je dubine 35 milimetara, a to se sužava na 15 milimetara na nosaču za matične ploče. Ipak, to je sasvim dovoljno mjesta za sve kabele, te čak i za nosač koji prima tri SSD-a, a koji se nalazi na otvoru za backplate matične ploče. Kabeli prednjeg panela su standardne dužine i organizirani su uz pomoć tri velcro vezice u koje je moguće dodati i nekoliko kabela napajanja. U donjem se dijelu nalazi pomični kavez za diskove s dvije ladice koje imaju gumene antivibracijske podloške. Do njega je prostor za napajanje koje može biti dužine/dubine do 175 milimetara.

fractal_meshify_c_19

U kućište smo odlučili ugraditi Asusovu Crosshair VI Hero ploču, na kojoj je bio Ryzen 7 1800X procesor i G.Skillova memorija. Za hlađenje procesora se brinuo Cryorigov A40 Ultimate hladnjak kojeg smo nedavno recenzirali. Hladnjak je bez problema stao na vrh kućišta, a njegov ventilator na pumpi je odlično poslužio za hlađenje VRM jedinice.

fractal_meshify_c_20 fractal_meshify_c_21

Straga smo ugradili dva SSD-a i na dno Seasonicovo PRIME Titanium Fanless 600W napajanje (recenzija uskoro). Kabele nismo složili najurednije jer smo nakon testa konfiguraciju rastavljali, no u ovom je kućištu i sprijeda i straga moguće odlično aranžirati sve kabele. Finalni touch je bila ugradnja Asusove GTX1060 Dual kartice s Accelero Twin Turbo III hladnjakom (recenzija uskoro).

fractal_meshify_c_22 fractal_meshify_c_23 fractal_meshify_c_24

Temperature koje smo zabilježili opterećivanjem grafike i procesora su u granicama normale i Meshify C se stvarno pokazalo kao kućište s visokim protokom zraka. Ta njegova otvorenost doduše ima jednu manu, a to je lakše otpuštanje buke u okolinu i to je nešto o čemu svakako trebamo voditi brigu. Naše računalo nije bilo pretjerano bučno, a najviše su se čuli ventilatori na vodenom hlađenju koji su se vrtjeli na oko 1.500 okretaja. Fractalovi su se GP-2 ventilatori vrtjeli na oko 1.200 okretaja, a Accelero hladnjak je vrlo tih. Uz to, imali smo i fanless napajanje pa je i to pridonijelo tišem radu.

fractal_meshify_c_25

Meshify C je predstavlja smjer u kojem se kreće Fractal Design i to je otvoreno kućište s dobrim protokom zraka, koje je kao što smo vidjeli u stanju hladiti i malo jače komponente. Možda nije najprostranije, no pametnim je rješenjima omogućeno smještanje i većih komponenata koje će se adekvatno hladiti. Kvaliteta izrade je vrlo dobra, ukupan dizajn odličan sa zanimljivo dizajniranom mrežom na prednjoj stranici i zatamnjenom bočnom stranicom od kaljenog stakla. Fractal je kao i uvijek posvetio dosta vremena detaljima pa kućište ima odlična svojstva za aranžiranje kabela, ali i pametna rješenja poput nosača za tri SSD-a i pomičnog kaveza za diskove. S cijenom od oko 710 kuna, Meshify C je na domaćem tržištu vrlo konkurentno i zaslužuje sve preporuke.