Fractal Design je uz svoju veliku ponudu kućišta odlučio krenuti i u područje računalnih napajanja uz svoje tri nove serije napajanja pod nazivima Integra, Tesla i Newton. Velika ofenziva na tržište napajanja je poprilično velik zahvat za tvrtku relativno nepoznatu na ovom području računalnih komponenti.

Za početak, jedan pogled na ambalažu primjerka pristiglog na našu adresu otkriva da ova tvrtka itekako ozbiljno shvaća svoje zadatke i zacrtane ciljeve. Vrlo elegantna i pomalo drukčija sivo-crna kutija otkriva na svojoj površini da se unutar nje krije najnoviji 600W model iz njihove Newton R3 serije, koji posjeduje 80Plus Platinum certifikat efikasnosti, petogodišnje jamstvo, kao i kompatibilnost za rad u višekartičnim (CrossFire/SLI) sustavima. Na poleđini spomenute kutije (pozamašnih dimenzija) može se jasno i detaljno vidjeti o kakvim je tehnologijama zapravo riječ:

Dakle navedimo neke od glavnih značajki:

  • 80 PLUS Platinum efikasnost – Najviši stupanj efikasnosti trenutno korišten pri testiranju napajanja za svakodnevna stolna računala. Uz manju potrošnju električne energije i manje zagrijavanje, također omogućava i manji broj okretaja ugrađenog ventilatora što za rezultat daje manju količinu proizvedene buke.
  • Vrhunske električne performanse –  Newton R3 serija napajanja posjeduje odličnu DC naponsku regulaciju kao i sposobnost izuzetno dobrog sprječavanja naponskih izobličenja, te isporučuje kontinuiranu maksimalnu deklariranu snagu pri okolnoj temperaturi do 50°C.
  • SLI/CrossFireX kompatibilnost – Napajanja su testirana i certificirana za rad sa najnovijim grafičkim karticama
  • Modularni kabeli – Većina kabela je modularnog tipa, što znatno pomaže u protočnosti kućišta i lakšem snalaženju prilikom instalacije komponenti
  • Kompatibilnost sa najnovijim standardima – ATX12V 2.31 kao i EPS12V2.92.
  • Polupasivno hlađenje – Kao rezultat smanjenog zagrijavanja (velike efikasnosti), Newton R3 serija napajanja uglavnom rade u pasivnom modu rada, tj. ventilator unutar napajanja se pokreće samo u slučaju povećanog zagrijavanja
  • Jedinstveni  12V naponski vod – Omogućava neometan rad sa svim modernim komponentama današnjice
  • Iznimno dugi ATX12V (EPS) kabel – 700mm dugi 12V EPS kabel, koji pogoduje kućištima sa donjom pozicijom napajanja
  • Robustan ventilator (kuglični ležajevi) – iznimno dug životni vijek ugrađenog ventilatora.
  • Kvalitetni japanski kondenzatori – Vrhunska kvaliteta kondenzatora omogućava veliku stabilnost i produženi životni vijek

Nakon vanjštine došao je red i na sadržaj bijele kutije na koju nailazimo nakon što odstranimo crno-sivu „košulju“:

Ovdje nailazimo na vrlo elegantni prozirni plastični oklop na koji je zalijepljen crni korisnički priručnik, te natpis koji naglašava da je u paketu priložen i niz plastičnih vezica i „čičak“ velcro vrpci. Ispod svega se nalazi pjenasta spužva koja štiti sadržaj kutije od oštećenja.

Oblik kutije i zaštitne ambalaže jako dobro obavlja svoj zadatak i zaista nema mjesta prigovoru, a raspored sadržaja je moguće vidjeti na gornjoj slici. Crni kabel za spajanje na napon gradske mreže, napajanje umotano u crnu „šuškavac“ vrećicu, te naravno rasklopiva crna torbica sa svim pripadajućim modularnim kabelima i dodacima (uz obavezan bijelo-plavi Fractal logo).

Osim navedenog u kutiji se nalazi i mala poruka koja upozorava kako ventilator ne radi konstantno, tj. rotira se samo kada je to potrebno.

Kada su u pitanju kabeli, ovo napajanje posjeduje optimalnu količinu konektora i duljinu vodiča (raznih dimenzija, ovisno o potrebi korisnika). Ono što se može primjetiti iz njihove duljine jest da je ovo napajanje namijenjeno instalaciji u kućišta sa donjom pozicijom PSU-a, što otkriva iznimno dug EPS 12V kabel. Jedina moguća zamjerka ide 24-pinskom ATX konektoru koji bi mogao biti duži, no u kućištima srednjih dimenzija to neće dolaziti previše do izražaja, dok u većim modelima ipak treba dobro promisliti raspored kabela i njihovo provođenje.
Modularni kabeli su (po uzoru na Corsairovu HX seriju) flat tipa tj. omogućavaju lakše provođenje prilikom njihove instalacije između bočne stranice kućišta i matične ploče (tj. MBO traya). Možda nije naodmet naglasiti kako su fiksni kabeli uobičajnog „sleeve“ tipa tj. umotani su u tzv. snake-skin.

Detaljnije informacije o pripadajućim kabelima ovog napajanja nalaze se u tablici ispod:

S druge strane, promatrajući glavne električne karakteristike ovog napajanja, svi važniji detalji nalaze se unutar višejezičnog korisničkog priručnika:

Upravo ovdje za oko zapinju električne performanse ovog napajanja, točnije regulacija DC napona i količina izobličenja i šuma (Ripple) koji su rigoroznije kontrolirani nego što to ATX specifikacija zahtijeva – što je itekako lijepo za vidjeti. Ova stavka pomalo podsjeća i na Seasonicovu specifikaciju unutar njihove X-serije, čime Fractal Design instantno daje do znanja na koji segment domaćeg tržišta zapravo cilja, a ukoliko cijena i rezultati testova budu konkurentni, ovo će itekako biti hvale vrijedna promjena.
Eksternim dizajnom napajanja prevladava crna boja, bijeli 135mm ventilator te Fractalove logo oznake, što čini ovo napajanje poprilično jednostavnim i elegantnim. U neku ruku cijeli dizajn napajanja zapravo majstorski skriva ono što se nalazi ispod „haube“  – napajanje prepuno moderne tehnologije.

Možda jedina veća zamjerka vanjskom dizajnu napajanja jest završna obrada tj. boja njegovog kućišta koja se prilikom testiranja pokazala poprilično osjetljivom na ogrebotine i sitna oštećenja – ništa odveć bitno, ali se lako primjećuje.
Modularni panel izgleda vrlo čisto i jednostavno, te je gotovo nemoguće pogriješiti u povezivanju kabela, a ovome znatno pridonosi  različita boja konektora (bijeli – VGA/PCIe,  crni – perfierni uređaji Molex/SATA). U slučaju 600W modela jedan bijeli konektor na napajanju uvijek ostaje slobodan, jer se oba dodatna PCIe konektora nalaze na suprotnom kraju jednog kabela. Time se ostavlja mogućnost da ovo kućište napajanja bude iskorišteno i za 800/1000W modele bez ikakvih izmjena na modularnom panelu (što, vjerujemo, bitno smanjuje proizvodne troškove). Prilikom testiranja su isprobana oba bijela konektora i naravno, oba su jednako funkcionalna.

Kontrast bijelog 135mm polu-pasivno upravljanog ventilatora ostavlja odličan ukupan dojam, te pomalo razbija monotoniju na tržištu napajanja, dok njegova rešetka samo nadopunjuje vrlo solidan izgled. Kao što je moguće vidjeti sa slike gore desno – ventilator nije učvršćen uobičajenim vijcima, već posebnim gumenim dodacima/držačima, koji osjetno smanjuju prijenos vibracija sa ventilatora na ostatak kućišta. Prema specifikacijama, ovaj ventilator bi se trebao pokretati tek iznad 50% ukupnog opterećenja, što je i potvrđeno tijekom testiranja. Jedina minorna stavka je možda prebrza početna rotacija spomenutog ventilatora, no s druge strane, potrebno je solidno opteretiti napajanje da bi ga se pokrenulo, pa većinu vremena nećete imati priliku primjetiti ga u radu.

Sljedeća stavka, možda i najbitnija u cijeloj recenziji jest deklaracija snage ovog napajanja:

Uz niz navedenih certifikata koje ovo napajanje zadovoljava, kao i zaštitnih mjera, specifikacija snage otkriva vrlo modernu platformu koja se krije unutar njegovog kućišta. Mogućnost isporučivanja sveukupne snage isključivo na +12V railu otkriva DC-DC način kreiranja manjih (+3.3/5V) railova, što za rezultat uglavnom daje povećanu efikasnost i dobru stabilnost napona. Dosad sve upućuje na ove zaključke, a jedini način kako bi se provjerila njihova istinitost jest prilikom realnog testiranja pri opterećenju.

Nakon pregleda vanjštine, na red je došao i pregled unutrašnjosti samog napajanja, čime možemo ustvrditi koliku ukupnu snagu je ovo napajanje sposobno isporučiti na svojim izlazima, te koliko kvalitetno i dugo to može ostvarivati bez nekakvih bitnih posljedica po svoju funkcionalnost i životni vijek. Stoga zavirimo pod limeni poklopac…