Fractal Design Vector RS recenzija

Objavljeno prije 9 dana - Krešimir Matanović

Vector RS - prvi dio

fractal_vector_rs_1 fractal_vector_rs_2

Kao što smo ranije najavili, na test su nam uz Fractalovo ION+ napajanje stigla i dva kućišta, a danas je na redu recenzija jednoga od njih - Vectora RS. Riječ je o novom tipu kućišta za Fractal, predstavljenom prošle godine koje kombinira visoku propusnost zraka i tihi rad. Vanjski dizajn je potpuno novi, s oštrim linijama, izbočinama pod nasuprotnim kutevima koje razdvaja duga neprekinuta ARGB LED traka koja se proteže cijelom gornjom i prednjom stranicom.

fractal_vector_rs_3 fractal_vector_rs_4

fractal_vector_rs_5

Kućište dolazi u klasičnoj velikoj smeđoj kutiji s crnom grafikom i natpisima. Sve su bitne tehničke karakteristike i značajke vidljive na vanjskoj strani pakiranja. Unutar se kutije kućište nalazi u najlonu i debelom stiroporu, dobro zaštićeno od vanjskih mehaničkih utjecaja. Uz kućište se nalazi još jedna kutija unutar koje su smještene komponente za alternativnu funkciju kućišta. Tvornički se na vrhu nalazi staklena stranica na jednom dijelu i nju je moguće skinuti, te zamijeniti s perforiranom ispod koje se onda postavlja priloženi nosač za ventilatore ili vodena hlađenja, te filtar za prašinu.

fractal_vector_rs_6 fractal_vector_rs_7

U većoj se kutiji nalazi i ona manja, u kojoj je sve potrebno za gradnju računala - različiti vijci, odstojnici, alat za odstojnike, gumene podloške za tvrde diskove, vezice i Adjust R1 RGB kontroler koji na sebi ima magnet za postavljanje na metalne dijelove kućišta. Kućište kao što smo napisali ima dugačku ARGB traku koja se proteže po cijeloj gornjoj i prednjoj stranici, pa je Fractal uz nju priložio i ovaj kontroler za slučaj da na svojoj matičnoj ploči nemate tu kontrolu. Inače, traka je kompatibilna s aplikacijama ASRocka, Asusa, Gigabytea i MSI-a. Adjust R1 nudi mogućnost promjene efekta, dužine trajanja efekta i jačine osvjetljenja.

fractal_vector_rs_8

Kućište je mid tower, po vanjskom dizajnu drugačije od bilo čega drugog što je Fractal imao u ponudi do sada. Prednja i gornja stranica su izbočene, tj. prelomljene na suprotne strane i obje su djelomično staklene. Staklo je na prednjoj stranici uže od plastike i potpuno je zatamnjeno, tj. plastika je iza njega. Na vrhu je obrnuto, stakleni je dio širi. Isto tako, lijeva je bočna stranica potpuno staklena, a u sva tri je slučaja riječ o djelomično zatamnjenom kaljenom staklu. Fractal u ponudi ima u Dark verziju s dodatno zatamnjenim staklima.

fractal_vector_rs_9

Po samom rubu izbočina na vrhu i na prednjoj strani prolazi ARGB LED traka koja se doima neprekinuta, no zapravo je sastavljena od tri dijela. U donjem je desnom kutu prednje stranice smješten i Fractalov logo, a desna je bočna stranica puna, metalna. Prednja strana se proteže skroz do podloge, čime pokriva dvije srebrne plastične nožice koje su tik iza nje, montirane na šasiju kućišta.

fractal_vector_rs_10

Prednji, ili u ovom slučaju gornji panel se smjestio na užem nakošenom dijelu, a sastoji se od Power tipke s LED-icom, dva USB 3.0 Type A porta, jednog USB Type C porta, dva audio porta za 3,5-milimetarske jackove (mikrofon i slušalice), te reset tipke. Nakošena je stranica zapravo samo pokrov, kao što ćemo kasnije vidjeti, a panel je postavljen na šasiju kućišta. Kao što vidimo, nema starih USB 2.0 portova, Fractal se ovdje okrenuo modernim vremenima i budućnosti. Ako i nemate USB 3.2 interni utor na ploči, interni USB 3.0 bi svaka trebala imati u zadnjih nekoliko godina.

fractal_vector_rs_11

Na bokovima se prednje plastične stranice nalaze rešetke za usis zraka. Ovo je kućište po svojoj prirodi zatvorenog tipa, no Fractal tvrdi da kroz te dvije rešetke može ući dovoljno zraka za stvaranje dobre zračne struje te hlađenje i moćnijih komponenata. Ipak, omogućili su i skidanje gornje stranice te otvaranje dodatnih kapaciteta hlađenja, za slučaj da je potrebno bolje hladiti cijeli sustav. Ovaj lijevi gornji brid je ujedno i najzanimljiviji dio kućišta na kojem se spajaju tri staklene stranice od kojih dvije omogućavaju pogled na unutrašnjost i komponente koje se nalaze unutra. U najboljoj Fractalovoj praksi, svi su elementi ovoga kućišta, kao i sama šasija vrlo kvalitetno napravljeni i obrađeni te je svakako riječ o premium proizvodu. To se ujedno vidi i po masi koja iznosi visokih 12,64 kilograma.

fractal_vector_rs_12

Dimenzije kućišta su u skladu s njegovom mid tower izvedbom - 552 x 233 x 498 milimetara. To znači da je vrlo prostrano i da prima i najveće komponente u sebe. Straga je raspored klasičan. Na dnu se nalazi odvojivi okvir za napajanje, iznad kojih su sedam horizontalnih i dva vertikalna proreza za dodatne kartice. Tako grafičko karticu možemo orijentirati i okomito, te pokazati njen hladnjak i eventualno RGB osvjetljenje kroz bočnu stranicu. Iznad toga je rešetka ispušnog ventilatora promjera 140 milimetara, te prorez za stražnje I/O portove matične ploče. Obje su bočne stranice pričvršćena dvostruko - thumb vijcima i push-to-lock mehanizmom koji ih drži s unutarnje strane što je rješenje koje smo već vidjeli kod Fractala.

fractal_vector_rs_13

Donja je strana kućišta gotovo cijela perforirana i na njoj se nalazi plastični filtar za prašinu. Filtar se jedino može ukloniti kada se prednja stranica skine, što nije teško - samo se povuče prema van i spreman je za čišćenje (plastičan je pa ga se može isprati vodom). U kuteve su raspoređene plastične nožice zanimljivog dizajna, s gumenim kontaktnim podloškama. Prednje su nožice napravljene od jednog komada, pri čemu je prednji dio onaj na koji se naslanja prednja stranica.

Vector RS - drugi dio

fractal_vector_rs_14

Ako vam je unutrašnjost ovog kućišta poznata, to je zbog toga što smo ju već vidjeli ranije i to u Define R6. Fractal je dakle iskoristio postojeću R6 platformu i učinio ju privlačnijom s novim vanjskim dizajnom. Unutrašnjost je vrlo prostrana, no zbog dvije se pregrade na prvi pogled to ne čini tako. Jedna je pregrada na dnu, koja pokriva napajanje i dio diskova, a druga je na desnoj strani i služi za skrivanje od pogleda velikog nosača za diskove koji je modularan. Nakon skidanja poklopca pregrade, vidimo i njegovu strukturu, a s druge se strane nalazi ukupno šest odvojivih ladica za 3,5-inčne diskove. Ladice se sve mogu ukloniti, a pregrada preseliti na suprotnu stranu kao što ćemo kasnije vidjeti, ili pak u potpunosti ukloniti. Sama pregrada pak ima mjesta za ukupno 11 ladica, pa je u ovo kućište moguće smjestiti i kakav file server.

fractal_vector_rs_15

U kućište stanu Extended ATX (širine do 285 milimetara), ATX, mATX i ITX ploče, a odstojnici su tvornički ugrađeni. Oko matične ploče je dovoljno proreza za aranžiranje kabela, a svi su gumirani, što je standard na koji nas je Fractal već naviknuo. Ako ostavimo pregradu (ili kavez), za diskove prostora ima za grafičke kartice dužine do oko 320 milimetara, a ako ga uklonimo to raste na 440 milimetara, s ugrađenim prednjim ventilatorima. Kućište je i dosta široko, pa prima CPU hladnjake visine do 185 milimetara.

fractal_vector_rs_16

Desna je bočna stranica puna, metalna, a s unutarnje strane je obložena materijalom za upijanje zvuka (bitumen). Na dno kućišta je moguće ugraditi najveća napajanja jer je prostor dug 330 milimetara, pa ima dovoljno mjesta i za sve kabele. Kao što smo napisali, u tvorničkoj su konfiguraciji ladice za diskove orijentirane tako da ih se ne vidi i pristup im je s desne strane, no moguće ih je ukloniti, stranicu premjestiti i na nju vertikalno pričvrstiti dva 3,5-inčna diska.

fractal_vector_rs_17

Ispod velikog proreza za donji dio CPU hladnjaka nalaze se dvije ladice za 2,5-inčne SSD-e, koje je moguće preseliti u prednju komoru, na donju pregradu, točno iznad napajanja. S ove strane se nalaze i dvije čičak trake za aranžiranje kabela koje provodimo kroz bočne gumene organizatore. Kabeli prednjeg panela su uredno organizirani tvornički i moguće ih je u velikoj mjeri i ostaviti u tom položaju u kojem ih drže gumirane žičice. Zanimljivo, kabel s konektorom za front audio proveden je s gornje strane i također povezan.

fractal_vector_rs_18 fractal_vector_rs_19

Odmah pored gumiranih proreza se nalazi i hub za devet ventilatora koje je moguće spojiti i tako centralizirati njihovo upravljanje. Hub struju crpi iz SATA Power konektora, a kontrola je omogućena putem jednog 4-pinskog konektora koji se spaja na matičnu ploču. Fractal uz ovo kućište daje tri Dynamic X2 GP-14 140-milimetarska ventilatora. Dva su smještena na usis i jedan je na ispuhu. Ovi ventilatori imaju 3-pinske konektore, LLS ovjes (long life sleeve), maksimalno se vrte na 1.000 okretaja u minuti pri čemu proizvode protok zraka od 68,4 CFM-a i statički pritisak od 0,71 mm H2O. U radu nisu pretjerano bučni, a stvaraju adekvatno kretanje zraka kroz kućište. Naravno, ponešto su ograničeni užim i filtriranim usisom na ovom kućištu.

fractal_vector_rs_20

Skidanjem prednje maske nam se otvara pogled na dva predinstalirana usisna ventilatora i na jedno mjesto za treći. Sva mjesta na ovom kućištu primaju ili 120 ili 140-milimetarske ventilatore, a ukupno ih je moguće ugraditi devet - dva na dno, tri na vrh (ako tako konfiguriramo kućište), tri na usis i jedan na ispuh. Alternativno, u Vector RS je moguće ugraditi i radijatore vodenih hlađenja i to 360-milimetarski sprijeda, 360-milimetarski na vrh (ako tako konfiguriramo kućište, a ide i do 420 milimetara ako imamo manje elemente na matičnoj ploči), 120-milimetarski straga na ispuh, i 240/280-milimetarski na dno kućišta. Opcija za hlađenje je tako i više no dovoljno.

fractal_vector_rs_21 fractal_vector_rs_22

Prednja je stranica plastična, te sa staklenim umetkom na prednjoj strani koji podiže dozu elegancije kućišta. Izvedena je tako da ima četiri dodirna kontakta za prijenos električne energije u ARGB LED traku, čime je eliminirana potreba za konektorom. Na unutarnjoj strani, na bokovima, nalaze se dva plastična filtra za prašinu koji se lako skidaju radi čišćenja. Ovo je jedini ulaz zraka u kućište, ako ne ugradimo donje ili eventualno gornje ventilatore koji će dodatno uvlačiti zrak.

fractal_vector_rs_23 fractal_vector_rs_24

Fractal kao što smo rekli uz kućište daje šest nosača za diskove uz koje dolaze i gumene podloške za mehaničke diskove. U ladice osim 3,5-inčne mehanike, možemo ugraditi i 2,5-inčne HDD-e, te SSD-e. Nosače ili ladice, drži samo jedan thumb vijak pa ih je lako vaditi i vraćati nazad. Gornja se stranica sastoji od dva dijela koji su međusobno povezani i za kućište pričvršćeni s po dva vijka. Jedan, veći dio, je stakleni, a drugi je plastični. U taj plastični je integrirana i ARGB LED traka pa se na njemu nalazi i pločica te dva konektora. Taj plastični pokrov na kućištu naravno ostaje u obje moguće konfiguracije gornje stranice.

fractal_vector_rs_25 fractal_vector_rs_26

Ako se odlučimo veću propusnost i skidanje staklene stranice, tada je najprije potrebno montirati nosač za ventilatore ili radijator, te dodatni plastični filtar. Ovako će više buke izlaziti iz kućišta, no i komponente će biti hladnije. Naravno, filtar je opcionalan u ovisnosti o orijentaciji ventilatora, tj. želimo li da uvlače ili izvlače zrak van kućišta. Na kraju se kućišta nalazi plastična rešetka kroz koju zrak može izlaziti, pa je i pod staklenu stranicu moguće ugraditi jedan ili nekoliko ventilatora koji će ispuhivati topli zrak van.

fractal_vector_rs_27

Konačni je izgled ovakav, a velika perforacija na metalnoj stranici ne narušava ukupno dobar izgled kućišta, koliko zapravo pomaže u dodatnom hlađenju komponenata. Fractal je ovime napravio odličan potez i proširio bazu potencijalnih kupaca.

Vector RS - treći dio

fractal_vector_rs_28

(fotografije su napravljene prije testiranja, ventilatori su okrenuti na pravu stranu kod testiranja zagrijavanja)

Mi smo radi boljeg protoka zraka ladice od diskova izvadili, stranicu premjestili na suprotnu stranu, te tako gradili računalo. Upotrijebili smo našu AMD testnu "mašinu" koja se sastoji od ASRockove X570 Phantom Gaming X matične ploče, Ryzen 9 3900X procesora, G.Skillovog Trident Z Royal 3.600 MHz 16 GB kita, Noctuinog D15 hladnjaka i Gigabyteove Radeon RX 5700 XT grafičke kartice. Za napajanje smo koristili nedavno testirano Fractalovo ION+ 860P. Ovakva će konfiguracija dobro testirati termalna svojstva kućišta i upravo zato je izabrana. Ono što je veliki izazov za manja kućišta, nije i za Vector RS - drugi je ventilator na Noctuinom hladnjaku stao u kućište bez problema - izgleda ružno jer strši, no stao je. Ploča širine 244 milimetra je stala tik do gumiranih proreza za kabele, što znači da bi ih svaka šira djelomično ili u potpunosti pokriti i time otežati organizaciju i provlačenje kabela. Iz tog se razloga najbolje držati ATX ili manjih ploča kod ugradnje u ovo kućište.

fractal_vector_rs_29 fractal_vector_rs_30

(fotografije su napravljene prije testiranja, ventilatori su okrenuti na pravu stranu kod testiranja zagrijavanja)

Sam je proces ugradnje komponenata jednostavan i lak, kao i kod Define R6 serije kućišta. Najviše oduševljavaju opcije za provlačenje i organizaciju kabela, koje su kao i uvijek kod Fractala odlične. Na stražnju smo stranu još ugradili dva 2,5-inčna SSD-a i sistem je bio spreman za testiranje. Kabele smo mogli i urednije složiti, no nije bilo potrebe zbog toga što smo sistem ionako nakon testa rastavljali.

fractal_vector_rs_31

(fotografije su napravljene prije testiranja, ventilatori su okrenuti na pravu stranu kod testiranja zagrijavanja)

Kod slaganja smo morali napraviti jedan kompromis, no to nije na dušu kućišta, nego ploče. Naime, ASRock je vertikalni interni USB 3.2 konektor postavio baš u ravnini s prvim PCIe slotom, što znači da se svaka grafička kartica duža od 235 milimetara neće moći ugraditi u taj slot ako želimo koristiti USB 3.2 utor. Veliki previd ASRockovih inženjera i u sljedećoj generaciji ploča će ovo svakako morati ispraviti.

fractal_vector_rs_32

Jednom kada je sve složeno i uključeno mora se priznati da su Fractalovi dizajneri napravili oku ugodno, a i dalje dovoljno nenametljivo kućište što je bio njihov stil do sada. Ovdje su se malo ohrabrili no ne previše i "prostu" formu R6 kućišta, ipak podigli na novi nivo.

fractal_vector_rs_33 fractal_vector_rs_34

Razigranijem dojmu svakako doprinosi LED traka koja se proteže cijelom gornjom i prednjom stranicom kućišta. U njoj su ARGB LED-ice, ima ih dovoljno i efekt je vrlo dobar. Osim što je osvjetljenje moguće kontrolirati putem Adjust R1 kontrolera ili putem aplikacije koja dolazi uz ploču. U ovom smo slučaju koristili ASRockovu Polychrome aplikaciju koja je prepoznala traku i kontrolirala ju pravilno u svima osim u jednom efektu. Adjust R1 je magnetni i moguće ga je smjestiti negdje unutar kućišta ali to otežava promjenu efekata, pa je bolje koristiti aplikaciju. Polychorme nažalost nije ispravno prepoznala Trident Z Royal kit pa on nije mijenjao boju u video demonstraciji.

fractal_vector_rs_35 fractal_vector_rs_36 fractal_vector_rs_37

(staklena gornja stranica)

Vector RS kućište je po prirodi i po tvorničkoj konfiguraciji zatvorenog tipa. Kao takvo, nije u stanju uvlačiti velike količine zraka kao neka kućišta otvorenog tipa, i to je nešto o čemu svaki kupac treba voditi brigu. U ovoj tvorničkoj konfiguraciji, ventilatori jesu sposobni napraviti zračnu struju i hladiti komponente, no ne u onoj mjeri kao da je prednja stranica perforirana. Zbog toga su sve temperature nakon dugotrajnog opterećenja visoke, a pogotovo one za SSD-e koje je očito ipak potrebno premjestiti na drugu lokaciju unutar kućišta. Od pomoći u ovakvom setupu bi moglo biti naknadno ugrađivanje nosača i barem jednog ventilatora na vrh koji bi dodatno izvlačio zrak iz kućišta, a po mogućnosti i jednog na dno koji bi dodatno uvlačio friški zrak. Na zadnjem screenu nam se potkrala greška pa se ne vidi temperatura grafičke kartice, no ona nije bila u crvenom.

Maksimalna izmjerena buka na otprilike jedan metar udaljenosti je iznosila 43,1 dB(A) koliko je izmjerio naš Meterk MK09 uređaj. To je dosta čujno, no ne i pretjerano bučno.

fractal_vector_rs_38 fractal_vector_rs_39 fractal_vector_rs_40

(mrežasta gornja stranica)

Samo zamjenom staklene za mrežastu gornju stranicu i bez ugradnje dodatnih ventilatora, temperature dosta padaju, a prosječni radni takt procesora naraste. Najznačajniji pad je kod SSD-a koji više nisu u "crvenom", no i kod ostalih je vidljiv pad i za 10°C. Buka pri tom raste no ne previše, i zadržava se na i dalje podnošljivih 43,8 dB(A) na udaljenosti od jednog metra. Za usporedbu, prosječna kuhinjska napa na udaljenosti od jednog metra generira buku od oko 51 dB(A). Skala je kao što znamo logaritamska, a ne linearna.

fractal_vector_rs_41

Iz testova je moguće zaključiti da je Vector RS u svom tvorničkom izdanju idealan za gradnju računala koje ima umjereno jake komponente. Ako se koriste jače, kao što smo mi, treba razmisliti o dodavanju barem još dva ventilatora - jedan na dno i jedan na vrh za bolju zračnu struju, ako želite zadržati lijep izgled sa staklenom gornjom stranicom. Ako pak želite maksimalne zračne performanse, tada je staklenu stranicu potrebno skinuti i omogućiti bolje disanje. I upravo je zato Vector RS odličan proizvod jer će se prilagoditi svim potrebama i željama korisnika. S jedne strane, od njega moguće stvoriti odličan showcase s moćnim komponentama i custom loop vodenim hlađenjem, a s druge file server u koji stane čak 11 3,5-inčnih diskova - i to je njegova snaga. Poznati Fractalov pristup dizajnu i izradi je dignut na viši nivo, kućište je atraktivno, pogotovo s uključenom rasvjetom, a zadržana je modularnost i visoka kvaliteta materijala i izrade. Vector RS nažalost nije namijenjen prosječnom potrošaču jer košta čak 1.600 kuna od čega će se mnogima zavrtjeti u glavi. No, zbog svoje modularnosti, prilagodljivosti različitim ulogama, kvaliteti i na kraju krajeva izgledu sigurni smo da će i po toj cijeni biti primamljiv mnogima. Mi ga svima koji mogu toliko izdvojiti, svakako možemo preporučiti zbog svih navedenih kvaliteta.