FSP EP 1500 FSP EP 1500

Sve o ovakvim uređajima je već dobro poznato no ipak ćemo samo kratko objasniti čemu služe. UPS (uninterruptible power supply) ili po naški besprekidno napajanje je uređaj koji služi za trenutnu zaštitu od promjena (pad ili porast napona), ili potpunog prekida glavnog napajanja koje je najčešće gradska mreža, uz to što nudi i isporuku energije uređajima koji su na njega spojeni jedno određeno vrijeme. To vrijeme ponajprije ovisi o kapacitetu baterije koja se nalazi u UPS-u. UPS se spaja serijski između gradske mreže i ostalih uređaja (PC, mrežni uređaji itd.), a kada napon oslabi ili se desi potpuni prekid, najčešće nećemo ni primijetiti da se nešto desilo jer UPS trenutačno preuzima ulogu izvora napajanja. FSP (Fortron Source) je dobro poznati proizvođač ovakvih uređaja i trenutno ih u ponudi imaju tri vrste – Line-Interactive, On-line i Off-line. Off-line tipično nude osnovnu razinu zaštite od izboja i naravno nestanka glavnog izvora napajanja, dok On-line modeli su tzv. “electrical firewall” uređaji čija je baterija stalno spojena na inverter čime se u potpunosti eliminiralo vrijeme prelaska s glavnog izvora na bateriju. Treća vrsta i ona kakvu danas testiramo je Line-Interactive, koja ima tzv. buck-boost transformator koji kontinuirano kompenzira padove napona ili gladi izboje a bez da koristi akumuliranu energiju u baterijama, čime naravno produžuje vijek autonomije uređaja kada jednom nestane glavnog izvora energije.

FSP EP 1500 FSP EP 1500

FSP u ovoj seriji ima ima oko 11 modela (neki su tek u izlasku na tržište), podijeljenih u dvije serije – FP i EP. Nama je na test stigao drugi po sbazi EP model kapaciteta 1500 VA (najsnažniji ima 2000 VA). Za one koji ne znaju VA (volt-amper) je jedinica prividne snage (u izmjeničnom strujnom krugu postoje tri vrste snage – prividna, jalova i radna (djelatna)), a riječ je o vršnoj vrijednosti funkcije snage i jednaka je produktu apsolutne RMS vrijednosti napona i apsolutne RMS vrijednosti struje. Prevedeno u vate 1500VA je 900W, a to pak znači kako će uređaj koji troši 900W moći raditi malo preko jedne minute na ovome UPS-u.

FSP EP 1500 FSP EP 1500

EP 1500 je relativno velik uređaj dimenzija 397 x 146 x 205 (mm) i mase 11.1 kg. Za veliku masu su najzaslužnije dvije 12V baterije kapaciteta 9Ah, a onda i svo ostalo sklopovlje te naravno samo plastično kućište. Uređaj ima deklarirani ulazni napon 110/220V frekvencije 50 ili 60 Hz (auto sensing), a na 220V mreži tolerira promjene napona od 162 pa do 290V. Izlazni napon je 220V frekvencije 50 ili 60Hz. Tipično vrijeme transfera između vanjskog napajanja i baterijskog napajanja je 2 do 6ms, do maksimalnih 10ms. To se u praksi ne osjeti i svi uređaji priključeni na UPS nastavljaju normalno raditi. Na prednjoj se strani nalazi i display na kojem iščitavamo podatke o opterećenju i načinu rada (više na drugoj stranici), a ispod njega je tipka za paljenje odnosno gašenje.

FSP EP 1500

EP 1500 na stražnjoj strani ima jedan muški Euro konektor za gradsku mrežu, dva RJ11 utora za zaštitu komunikacijskih uređaja, te izlazne utičnice –  tri ženske Euro (IEC) i tri Schuko utičnice za spajanje uređaja, produžnih letvica i ostale opreme. Na vrhu su  komunikacijski RS232 i USB portovi. Plastično kućište je perforirano kako bi se osiguralo primjereno hlađenje za što naravno služi i dosta bučni ventilator (dosta iznad proizvođačevih deklariranih 40dB). UPS leži na četiri plastične nožice, a sama masa je dovoljna da spriječi klizanje po podlozi, pa se u FSP-u valjda zbog toga nisu odlučili za ugradnju gumenih nožica.