Func MS-3 Rev.2 Func MS-3 Rev.2

 Func je, ako niste znali, nastao još davne 1999. godine u Kaliforniji, a osnovali su ga pasionirani igrači i prijatelji kojima klasična periferija za računala jednostavno nije bila dovoljna. 2000. su lansirali originalnu sUrface 1030 podlogu za miša, a ostalo je povijest. 2012. su se pak odlučili za kompletnu modernizaciju branda i proširenje ponude. S obzirom da dolaze i na domaće tržište, na test su nam poslali svoj MS-3  Revision 2 laserski miš i Surface XL podlogu. Kako sami slogan tvrtke a ujedno i objašnjenje imena kaže Func znači funkcionalnost – Functionality. Perfected. MS-3 Revision 2 dolazi u lijepo dizajniranoj kutiji na kojoj je moguće vidjeti izgled proizvoda, te osnovne funkcionalnosti.

Func MS-3 Rev.2 Func MS-3 Rev.2

 Prednja se stranica može otklopiti pa kroz prozirnu plastiku imamo pogled na miša, a tu se nalaze i malo detaljnije tehničke karakteristike proizvoda. Uz miša u paketu dolaze i upute za korištenje, medij sa softverom i kratke upute na što treba pripaziti prilikom instalacije.

Func MS-3 Rev.2

 MS-3 je vrlo neobičnog oblika na kojeg je moguće nasloniti sve prste ruke i koji će izvrsno sjesti u malo veću šaku. Zbog svojeg je dizajna izrazito “dešnjački” orijentiran, i ljevaci će se jako teško koristiti njime. Dimenzije su mu 126.92 x 100.69 x 42.38 mm uz masu od 127 grama čime je taman na granici da bude pretežak. No, nije i u većoj će se ruci savršeno snaći. Na kraju dva metra dugog upletenog kabela se nalazi pozlaćeni USB konektor. Miš je napravljen od kvalitetne plastike, a kompletna je površina premazana gumiranom bojom pa je i grip primjeren.

Func MS-3 Rev.2 Func MS-3 Rev.2

 Kad ga pogledamo sa desne strane uočiti ćemo taj zanimljivi dizajn koji je zapravo idealno odmorište za dva prsta. Na vrhu su klasične dvije tipke sa Omron prekidačima, a pored desne je i tipka kojoj pristupamo uz pomoć srednjeg prsta. Na vrhu, između dvije glavne tipke nalazi se Scroll kotačić sa dvije DPI tipke na vrhu. Uz lijevu je stranu, točno u prorezu uz bočnu i gornju stranicu smještena LED indikacija DPI postavki (tri razine). Ispod, na boku se nalaze dvije tipke za za palac, tu je i Instant Aim tipka uz pomoć koje poboljšavamo ciljanje (snižava DPI), te još jedna tipka u dosegu palca.

Func MS-3 Rev.2 Func MS-3 Rev.2

  Bočna aim tipka i sroll kotačić imaju LED osvjetljenje koje uz pomoć softvera možemo promijeniti u bilo koju boju unutar RGB spektra. S donje strane ovog širokog i vrlo stabilnog miša se nalaze četiri velike teflonske nožice. Što se hardvera tiče ovaj miš pogoni WT6573 procesor, koji na raspolaganju ima 512KB memorije za spremanje profila, a laserski je senzor Avago ADNS 9500 sa maksimalnih 5670 DPI-a (minimum 90 DPI-a). Laser procesuira 12.000 sličica u sekundi, ima brzinu praćenja od 5.1 m/sec (150 ips), te podnosi maksimalnu akceleraciju od 30g. Report rate je promjenjiv od 125 do 1000Hz, a posebnost je i promjenjiva lift-off udaljenost.

Func MS-3 Rev.2 Func MS-3 Rev.2

func_ms3_12

 Sučelje softvera (v1.26) je pregledno a nudi pregršt mogućnosti konfiguriranja tipaka i ponašanja miša, koje je moguće spremiti u tri profila. Izbor boja je vrlo šarolik i neovisno je moguće podešavati osvjetljenje Scroll kotačića i “aim” tipke. Uz sve klasične postavke, softver dopušta i snimanje Macro naredbi.