gskill_enki_360_1 gskill_enki_360_2

G.Skill je krajem prošle godine predstavio novu liniju AIO CPU hladnjaka – ENKI. Linija je nazvana po drevnom sumerskom bogu vode, i G.Skillovo je vlastito rješenje. Tako se još jedan poznati brend uključio u svijet AIO hladnjaka, a nama su na test poslali flagship – ENKI 360.

Uz model 360, sredinom prosinca 2020. predstavili su i modele s 240, te 280 milimetara širokim radijatorima. Sva tri modela imaju iste ventilatore s hidro ovjesom, imaju rebra radijatora veće gustoće, konveksnu “hladnu” bakrenu ploču s dizajnom mikro listića s gornje strane i cijevi unutarnjeg promjera 8 milimetara za visoku protočnost. Svi hladnjaci dolaze s 5-godišnjim ograničenim jamstvom.

ENKI AIO hladnjaci dolaze standardnom pakiranju, unutar kojeg su adekvatno zaštićeni. Osim tvornički složenog i zatvorenog hladnjaka, tu su i ventilatori, svaki pakiran u svoju kartonsku zaštitu, te naravno sve ono što je potrebno za montažu na jedan od podržanih socketa kao i “server grade” termalna pasta. S AMD strane to su AM4, AM3+, AM3, AM2, FM2+, FM2, FM1 i TR4, a s Intelove LGA1200, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3 i 2066. Široka lepeza socketa i velika kompatibilnost jamče i uspjeh na tržištu, a G.Skill to dobro zna. Na videu iznad, osim otpakiravanja možete vidjeti i postupak instalacije na LGA1200 socket do čega ćemo u tekstu malo kasnije doći. Najprije pogledajmo hladnjak.

gskill_enki_360_3

Kao i svaki drugi (uz poneke varijacije na temu), i ovaj se AIO hladnjak sastoji od četiri dijela – radijator, cijevi, kućište s pumpom i ventilatori. Ovo je veliki, 360-milimetarski radijator pa na njega idu tri 120-milimetarska ventilatora koje montiramo uz pomoć vijaka. I to je na ENKI-u sav pripremni posao koji imamo s hladnjakom prije montaže na socket, uz naravno postavljanje samog nosača na socket. S obzirom na to da je radijator velik i cijevi moraju biti dugačke. Sa spojnicama i koljenima mjere ukupno 430 milimetara što bi trebalo biti dovoljno i za veća kućišta. Cijevi su gumene (ultra-low evaporation rubber), opletene najlonskim koncem, a unutarnji promjer im je 8 milimetara.

gskill_enki_360_4 gskill_enki_360_5

Radijator je aluminijski, dimenzija 394 x 120 x 27 milimetara, a debljina mu se povećava na 52 milimetra s ugrađenim ventilatorima. Taj je podatak bitan ako radijator želimo smjestiti na gornju stranicu kućišta, da znamo ima li mjesta do matične ploče i njenih VRM hladnjaka koji najčešće smetaju. Radijator je povećane gustoće rebara u odnosu na neka konkurentska rješenja za efikasniji prijenos topline. To znači da je bilo potrebno staviti ventilatore dovoljno visokog statičkog pritiska da istjera svu tu toplinu van iz rebara.

gskill_enki_360_6 gskill_enki_360_7

A ti ventilatori hidro (fluid) ovjesa su standardnih dimenzija 120 x 120 x 25 milimetara, solidne su kvalitete izrade i jasno potpuno su plastični. Okvir na sebi ima gumene jastučiće za mekanije nasjedanje na radijator i za čim niži prijenos vibracija. A vibracije se svakako stvaraju vrtnjom propelera s devet lopatica brzinom do čak 2.100 okretaja u minuti. Proizvođač ne navodi najnižu brzinu vrtnje, no navodi da se buka kreće od 23,6 do 29,6 dBA, zračni pritisak od 0,2 do 1,86 mmH2O, a protok zraka od 23,6 do 93,5 CFM-a (kubna stopa u minuti). Mi smo uređajem Meterk MK09 izmjerili maksimalnu buku od visokih 49,3 dBA, i možemo slobodno reći da su ventilatori dosta bučni na maksimumu.

gskill_enki_360_8 gskill_enki_360_9

Kućište pumpe je plastično, a osim pumpe u njemu se nalazi i bakrena “hladna” ploča, te na vrhu osvijetljeni G.Skill logo. Hladna je ploča napravljena od bakra, s donje strane je blago konveksna za bolji kontakt s pastom i IHS-om, a s gornje (unutarnje) ima gusto napravljene mikro listiće bakra za povećanje površine za disipaciju. Preko listića bakra prelazi rashladna tekućina, koja na sebe preuzima toplinu i kroz cijev odlazi na hlađenje u radijator. Pumpa je visoko protočna i u radu nije bučna, a G.Skill ne navodi nikakve detalje kao što je materijal izrade ili broj okretaja. Oko plastičnog kućišta je postavljen univerzalni nosač za sve tipove socketa. Kućište je dimenzija 57 x 57 x 39 milimetara.

gskill_enki_360_10

Samu ste instalaciju na LGA1200 socket, tj. Gigabyteovu Z490 Aorus Master ploču i Intelov i9-10850K procesor mogli vidjeti u videu. Tamo ste vidjeli da sam proces instalacije nije kompliciran, i da se najprije postavlja nosač na socket, na kojeg onda naliježe nosač koji je predinstaliran tvornički na kućištu pumpe. Dva nosača pričvršćujemo uz pomoć dva vijka i pripadajućih im opruga i podloški. Voljeli bi da su vijci na gornjem nosaču fiksni, jer bi to olakšalo ugradnju, no ni ovako nije jako komplicirano.

gskill_enki_360_11

Kod instalacije na AMD socket smo naišli na problem koji nas je u tome onemogućio. Naime, jedan od nosača za AMD socket nije imao navoj, tvornička greška koja se ne desi često, no eto u našem se slučaju dogodio propust u pakiranju. Inače, instalacija na AM4 socket je vrlo jednostavna, jednako kao i na LGA1200, a za pohvalu je što je G.Skill mislio i na vlasnike Threadripper procesora te omogućio TR4 kit.

Ono što nas je pomalo začudilo je da G.Skill u pakiranje nije dodao i 3-u-1 adapter za ventilatore pa je korisnik prisiljen svaki od ventilatora spajati na drugi 4-pinski konektor na ploči. To dosta komplicira stvari po pitanju aranžiranja kabela. Na našoj je ploči srećom bilo dovoljno konektora u blizini socketa, pa bi i montaža na vrh kućišta bila jednostavna, no neke ploče nemaju četiri konektora, koliko ih je potrebno za ovaj hladnjak.

gskill_enki_360_12

Na vrhu se kućišta baze nalazi plastični poklopac sa G.Skill logoom ispod kojeg su ARGB LED-ice. Na kućištu se nalazi i jedan ARGB konektor (3-pinski 5V RGB), kojeg spajamo na matičnu ploču kako bi sinkronizirali sav osvijetljeni hardver koji imamo.

Osvjetljenje je kompatibilno s ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light i ASRock Polychrome Sync aplikacijama. Mi smo naravno koristili RGB Fusion 2.0 u kojem postoje Off, Static, Pulse, Flash, Double Flash, Color Cycle, Music, Random i Game opcije osvjetljenja.