G.Skill Ripjaws F3-10666CL7D-4GBRH – overclocker u duši

Datum objave 21.12.2009 - Danijel Pavlović

Uvod i opis

Uvod

Činjenici koliko je IT industrija ovisna o Intelovim potezima, u prilog ide upravo izlazak Core i7/i5 procesora. Baš oni su bili razlog prekretnice po pitanju proizvodnje memorije, koja je morala poći nešto drugačijim putem nego do tada. Izlaskom DDR3 memorije, na tržištu su prevladavale memorije deklarirane na 1.6-1.7V i više, jer bojazni oko oštećenja procesora tada nije bilo. Kada se to promijenilo (prisjetimo se, memorijski kontroler na Intelovim procesorima je po prvi put integriran upravo na i7 procesorima), proizvođači su bili prisiljeni okrenuti ploču u proizvodnji, tako da je u relativno kratkom roku od godine dana tržište memorije preplavljeno low-voltage memorijama deklariranim za rad na niskim naponima reda 1.5v. Sada se otišlo i korak dalje, tako da su neki proizvođači počeli s proizvodnjom memorijskih kitova koji rade na čak 1.35v (DDR3 memorija po JEDEC-ovom standardu radi na 1.5v). No, vratimo se mi na naš članak. Od G.Skilla smo na test dobili dual-channel kit deklariran za rad na niskom naponu, koji svojim stegnutim latencijama ukazuje da se ne radi o bilo kakvoj memoriji. Kit spada u novu Ripjaws seriju, koja uz Trident i Perfect Storm serije predstavlja sam vrh G.Skillove ponude DDR3 memorija. Kakvim se pokazao naš primjerak, pročitajte u današnjem članku.

 

Nešto o samim specifikacijama testirane memorije:

  • Brzina: 1333MHz DDR3 (PC3-10666)
  • Latencije: CL 7-7-7-21, 2T (CAS-TRCD-TRP-TRAS, CR)
  • Kapacitet: Dostupni u 2GB modulima, odnosno 4GB ili 6GB dual/triple-channel kitovima (testirano 2x 2GB)
  • Napon: 1.5V
  • Tip: Unbuffered
  • Pakiranje: 240-pin DIMM
  • Jamstvo: Doživotno
  • Optimizirani za rad sa Intelovim P55 pločama
  • Optimizirani za rad u Dual-channel konfiguraciji

* preuzeto sa službenih stranica proizvođača

Opis

Kao i velika većina proizvođače, i G.Skill svoje pakira u jednostavno plastično pakiranje. Unutar kutije je kartončić na kojem možemo uočiti sve važnije informacije oko memorije, a to su deklarirana brzina, latencije, te napon na kojem dotična radi. Ono što je neobično za vidjeti čim ugledate memoriju jesu memorijski hladnjaci, tj heatspreaderi. Oblik dotičnih nema nekog dubljeg smisla osim estetskog. Kako memorija nosi dodatak Ripjaws u nazivu, takav oblik HS-ova pomalo podsjeća na ralje. Uz naljepnicu s nazivom obitelji iz koje dolazi možemo vidjeti i naljepnicu bijele boje koja nam odaje sve informacije vezane za ovu memoriju, istu onakvu kakvu smo mogli vidjeti na samom pakiranju.

Nadalje, kako je riječ o memoriji deklariranoj na 1.5V, temperatura ne bi trebala biti problem, a u praksi niti nije bila, pa ni pri većem naponu. S druge strane, nakon pomnijeg pregleda memorije, tj. heatspreadera, uočavamo kako oni ne nasjedaju najbolje na čipove memorije. Sjetimo se da su takve probleme su imali i ostali proizvođači, a glavni problem je u tome što nema veće kopče ili pak vijaka, koji bi jače fiksirali obje strane heatspredera na čipove. No, kako smo već spomenuli, Ripjawsi nemaju problema sa zagrijavanjem, tako da vas to ne treba brinuti.

Skidanjem heatspreadera smo, očito naivno, očekivali vidjeti o kojim se čipovima radi, no nažalost jedino što smo mogli vidjeti jesu neke generičke brojke pored G.Skillovog natpisa. Dakle, rebrandirani čipovi. Sudeći po naponu, da se zaključiti da je najvjerojatnije riječ o Elpidinim čipovima. A overclocking potencijal bi nam trebao dati pobližu naznaku o kojim konkretnim. Inače memorija dolazi u dvostranoj memorijskoj konfiguraciji - točnije sa 16 čipova po 128 MB naslaganih s obje strane PCB-a. I za kraj dosadnog dijela spomenimo još jednom deklarirane vrijednosti memorije. Dakle, radi se o modelu deklariranom na 1333 MHz, koji radi pri 1.5V, sa stegnutijim latencijama 7-7-7-21, te nešto labavijem CR-u - 2. Također, valja reći kako Ripjawsi imaju programiran jedan XMP profil, tako da je čitava stvar po pitanju konfiguracije istih još lakša. Dakle, memorija kao stvorena za i5/i7 sisteme, kako smo već spomenuli u uvodniku. Po pitanju garancije, vani G.Skill nudi doživotno jamstvo, dok od naših trgovaca možete očekivati garanciju od 3 godine - nije loše, ali nije ni bajno.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Matična ploča

Gigabyte GA-P55A-UD4P
BIOS: F5 (20/11/09)

Procesor

Intel Core i5 750

Memorija

2x 2GB G.Skill Ripjaws 1333MHz,
7-7-7-21, 1.5v

Grafička kartica

Asus ENGTX295;
Driveri: Forceware 195.62

Napajanje Corsair TX 650W
Hard disk

Seagate Baracuda LP 1TB

DVD-RW LG GSA-H66N

 

Testni sistem :: Software
OS Microsoft Windows 7 Ultimate x64
Everest

v5.03.1954 (Memory test)

Crysis Warhead 1024x768, DX10, Low (Avalanche)
Far Cry 2 1024x768, DX10, Low (Ranch Small)
Resident Evil 5 1024x768, DX10, Low (Fixed Bench)

 

Način testiranja i overclocking rezultati

Memoriju smo testirali na i5 platformi koja se sastojala od Core i5 750 procesora, te Gigabyteove GA-P55A-UD4P matične ploče. Valja napomenuti da se dotična ploča nalazi na popisu službeno podržanih matičnih ploča za optimalan rad s ovom memorijom, kao i većina Asusovih modela matičnih ploča. Kako smo i u prošlom članku napomenuli dok smo testirali takeMS-ovu memoriju, prije igranja s memorijom valja se dobro upoznati s mogućnostima ploče, ali i procesora. Zašto procesora? Prvenstveno iz tog razloga što smo na konkretno i5 750 procesoru ograničeni na maksimalni množitelj - 10. Čovjek bi pomislio kako je to i više nego dovoljno, no ukoliko imate lošiji primjerak procesora automatski ste ograničeni baseclockom procesora, a samim time i ne možete izvući iz memorije ono što ste imali na umu kad ste ju kupovali. Dakle, prije svega testirati procesor za maksimalni "bclk", zatim razmisliti kakvu memoriju trebate/želite i onda tek ići u kupovinu. Napravili smo malu digresiju od naše priče, no ovakve je stvari važno spomenuti da kasnije ne bi bilo nismo znali.

Memoriju smo testirali na jedini mogući nam način. A to je jednostavnim dizanjem "bclk" frekvencije. "Formula uspjeha" je sljedeća; baseclock * množitelj memorije = finalna brzina memorije. Pošto smo već upoznati s mogućnostima našeg procesora, njegov množitelj smo stavili na 20, te isključili Turbo. Kako je memoriju nemoguće pravilno testirati uz takve uvjete, odustali smo od uobičajene baterije testova, te smo uz najsmisleniji mogući test ubacili nekoliko testova igara. Nema nekog smisla ubacivati Super Pi, wPrime i slične alate kada samim overclockom memorije, overclockiramo i procesor. Everest je koliko-toliko meritoran jer se prilikom overclocka procesora najviše osjeti porast performansi u Write testu, dok su Read i Copy više memorijski orijentirani.

Latencije

Frekvencija

Napon

7-7-7, 1T

1600 MHz

1.5v

1650 MHz

1.75v


Latencije

Frekvencija

Napon

8-8-8, 1T

1680 MHz

1.5v

1850 MHz

1.75v


Latencije

Frekvencija

Napon

9-9-9, 1T

1730 MHz

1.5v

2050 MHz

1.75v

Izvedba... Sudeći po gore navedenoj tablici, zanimljiva, ne? Za one kojima se ne da čitati, napisati ćemo ukratko kako testirana memorija jako voli opuštene latencije, pri čemu pokazuje svoj puni potencijal. CL7 nije "igra" za nju, dok je recimo CL8 zlatna sredina po tim pitanjima. Prije svega recimo kako smo ovu memoriju najprije isprobali na Maximus III Formula ploči s kojom se baš i nije najbolje slagala. Nije bilo nekompatibilnosti među komponentama, nego jednostavno nije radilo glatko kao na Gigabyte-ici. Recimo kako je dizanje napona na 1.65v rezultiralo bootom iz prve na 200*20 (4GHz) za CPU te 2000MHz za memoriju. Zašto smo napomenuli u odlomku prije kako treba "upoznati" ploču i procesor? Jer je "tajna" uspjeha overclockinga dobro pogođen omjer VTT-a i napona memorije. Na stranu ono pravilo ".5v". Jest da ga se treba držati, no evo, naš kombo ploče, procesora i memorije je najbolje radio na omjeru od nekih .3v, odnosno najbolje na oko 1.4v, +/- par milivolta. Napon čipseta kao i PLL su dignuti za 2 stepenice više čisto radi stabilnosti procesora - ipak se ovdje radilo o brzinama preko 4GHz.

Nešto o ponašanju memorije. Ovi moduli ne vole previsoke napone! Došli smo do zaključka kako joj "kurenje" naponom donosi samo poteškoće u radu, tako da, unatoč tome što smo ju prvobitno htjeli testirati na 1.5/1.7/1.9v naponima, to je palo u vodu jer se najbolje ponašala pri tih 1.75v. Zašto je tome tako, nismo još dokučili. Smanjivanje/povećavanje VTT napona nije imalo veze, tako da smo jednostavno stali na tih 1.75v. Ne samo što je takav napon siguran i za memoriju, siguran je i za procesor. Da ne nastavimo u negativnom tonu, jer ova memorija tako što nikako ne zaslužuje, recimo kako smo pri takvim naponima dobili memoriju na maksimalnih 2050MHz stabilno za testove, što za memoriju po takvoj cijeni ne da nije za baciti nego je odličan rezultat. Vrtjeli smo i Primeov Blend test, koji je pokazao da uz to što prolazi sve testove, daje nam do znanja kako je memorija na tim frekvencijama stabilna (uzmimo to ipak sa zrnom soli, jer nismo vrjetli test više od sat-sat i pol vremena, a tu je u igri bio i procesor na 4.2 GHz).

Validacija

Maksimalno postignuta frekvencija na sobnim temperaturama bila je 2150MHz. Zašto? Zid na procesoru. Isprobali smo ga na tri ploče i jednostavno staje na 220MHz. A na oko 215MHz pokazuje nestabilnost. Pred sam završetak članka, odlučili smo se još jednom poigrati s memorijom i procesorom, ali ovej put u večernjim satima uz otvoren prozor. Hladan zrak je svakako pomogao čitavoj stvari, tako da je nova maksimalna frekvencija koju smo uspjeli postići bila 2250MHz, pri 1.8v. Pri latencijama 9-9-9-24, 1T. Uzevši to u obzir, postoji mogućnost, a prilično smo sigurni u to kako ova memorija može i više i bolje, samo trebate procesor koji nema takvog zida, ili trebate neki procesor iz i7 8x0 serije koji imaju množitelj memorije otključan na 12, što bitno rasterećuje čitavu stvar; od ploče, pa do procesora. Mi nismo imali sreće u nabavci jednog takvog, tako da će nam krajnji OC potencijal ove memorije za sada ostati nepoznanica. Sve u svemu 2250MHz sa 1.8v je izvrstan rezultat pogotovo ukoliko uzmemo u obzir kako je sve zajedno odrađeno na Command Rateu 1T, za razliku od deklariranih 2T. Pošto smo zadržali procesor na množitelju 20, u vidjeti ćete jako lijepih "bandwith" brojki u Everestovom Memory testu.

Rezultati testiranja

Everest

Read (MB/s)
2050MHz @ 9-9-9-1T
21182
  
1860 Mhz @ 8-8-8-1T
19292
  
1650 Mhz @ 7-7-7-1T
17369
  
Stock @ XMP
12898
  
 
055001100016500220
00
 
Write (MB/s)
2050MHz @ 9-9-9-1T
18668
  
1860 Mhz @ 8-8-8-1T
16847
  
1650 Mhz @ 7-7-7-1T
15025
  
Stock @ XMP
9579
  
 
04750950014250190
00
 
Copy (MS/s)
2050MHz @ 9-9-9-1T
23312
  
1860 Mhz @ 8-8-8-1T
20991
  
1650 Mhz @ 7-7-7-1T
19085
  
Stock @ XMP
13606
  
 
060001200018000240
00
 

 Kako smo ranije već spomenuli, Everest u svojim Read i Copy testovima najviše "reagira" na sirovu brzinu memorije, dok je Write oduvijek bio ograničen(iji) na procesor/fsb/bclk. Upravo iz tog razloga npr vidimo razlike kod Write testa gdje stock frekvencija ne dostiže niti 10GB/s, dok je situacija kod Read i Copy testova promet preko 12-13GB/s. Svi rezultati su dakle kristalno jasni. Memorija pri 2050MHz radi nemalih 20+GB/s što nije za baciti.

Crysis Warhead

1024x768, Low details (FPS)
2050MHz @ 9-9-9-1T
224,12
  
1860 Mhz @ 8-8-8-1T
210,72
  
1650 Mhz @ 7-7-7-1T
198,02
  
Stock @ XMP
157,22
  
 
07515022
5
 

 

Za testirane igre smo koristili nisku rezoluciju kako bismo izolirali bottleneck grafičke kartice. Prvi i najveći skok u performansama možemo vidjeti između defaultnih 1333MHz i 1650MHz, od čak 40-ak FPS-a, što nam lijepo pokazuje koliko igri odgovara boost procesora sa defaultnih 2.66GHz na preko 3GHz. Kasniji skokovi su pak nešto manji, ali i dalje uočljivi, radi se o razlika od 10-ak FPS-a.

Far Cry 2

1024x768, Low details (FPS)
2050MHz @ 9-9-9-1T
142,02
  
1860 Mhz @ 8-8-8-1T
136,53
  
1650 Mhz @ 7-7-7-1T
126,53
  
Stock @ XMP
109,55
  
 
05010015
0
 

 

Da je s igrom Far Cry 2 situacija drukčija pokazuje nam općenito skok u performansama između različitih brzina memorije, odnosno procesora, koja je znatno manja nego kod Crysisa, radi se više manje o skokovima od 15-ak FPS-a, a s većim frekvencijama se cjelokupna razlika sve više topi. Da smo igru testirali na npr. 800x600, razlika pri većim frekvencijama bi bila vjerojatno osjetnija.

Resident Evil 5

1024x768, Low details (FPS)
2050MHz @ 9-9-9-1T
169,4
  
1860 Mhz @ 8-8-8-1T
151,4
  
1650 Mhz @ 7-7-7-1T
136,8
  
Stock @ XMP
102,2
  
 
08517
0
 

 

Situacija kod Resident Evila 5 je gotovo identična kao i kod Crysisa. S obzirom na to koliko je ova igra ovisna o procesoru, upravo su toliki skokovi uočljivi. Prvi je od gotovo 40-ak FPS-a, kao i kod Crysisa. Razlika se topi većim frekvencijama, no opet zadržava razliku od otprilike 15-20 FPS-ova, ovisno o postavkama. Bilo bi dobro vidjeti neki game benchmark(mi nismo naletjeli na takav) koji bi mjerio različite aspekte igre kao što je brzina loadanja mapa i slično gdje bi veća brzina memorije, te općenito veći bandwith dolazio do puno većeg izražaja nego kod sirovog procesiranja igre.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Na testiranju smo dakle imali G.Skillovu memoriju iz nove Ripjaws serije, koja je deklarirana za rad na 1333MHz, uz CL7 latencije te 1.5V radni napon. Riječ je o dual-channel kitu kapaciteta 4GB, koji je u današnje vrijeme više manje postao standard. Na početku testa koristili smo već spomenutu Maximus III Formula ploču, pri čemu nas čitava stvar nije oduševila, te smo s pravom bili smo pomalo skeptični po pitanju overclocking potencijala ove memorije. Mijenjanjem ploče, tj. prelaskom na Gigabyteov model, situacija se u potpunosti promijenila, tj. krenula u dobrom smjeru. Ripjaws memorija nas je jednostavno oduševila po pitanju svojih overclocking mogućnosti, a kočnica joj je nažalost bio procesor koji je došao do svog base clock zida. Maksimalno postignutih 2050MHz i stabilnih za testiranje i svakodnevno korištenje pri 1.75v, te maksimalnih 2250MHz pri 1.8v pokazuje kako se ovdje radi o ozbiljnoj memoriji namijenjenoj isključivo za overclocking. Za divno čudo, ova memorija je dostupna i u Hrvatskoj i to po cijeni od 769kn. Uzevši u obzir kako je cijena najjeftinijeg 4GB kita oko 600-650kn, ovo je i više nego pristojna cijena za ovu memoriju. Zaslužuje našu preporuku u svakom slučaju.

Conclusion

Today, we tested G.Skill`s Ripjaws dual-channel 4GB memory kit rated to work on 1333MHz @ 1.5V, with CL7 latencies. From these numbers you can see that it is meant to work with Intel`s P55 systems. So we thought that our Maximus III Formula board should work just fine with it, and it did - right to the point where we started with overclocking. We tried everything but just couldn’t get some decent numbers. After switching to Gigabyte`s GA-P55A-UD4P things changed for better, in fact much better. Ripjaws kit just thrilled us with its speed, and the wall we hit was the maximum base clock of our CPU, and not the memory. 2050MHz @ 1.75V, which can be used 24/7 is a great result for a 1333MHz rated kit. We even hit 2250MHz @ 1.8V, but that wasn’t complete stable, though we found out it would be with some extreme cooling. It is definitely some serious piece of kit for overclocking. In Croatia you can get it for just over a 100 €, and considering the lowest price of 4GB kit is between 85 and 90 €, this is a fair price. This kit definitely deserves our recommendation.