gskill_trident_z_32gtz_1 gskill_trident_z_32gtz_2

S obzirom da DDR4 memorija postaje sve jeftinija i da se sve više širi tržištem kupovina 16 GB dvokanalnog kita je postala skoro pa obavezna pri slaganju iole ozbiljnijeg stroja. Oni koji imaju veće potrebe i slažu računalo koje će uz gaming poslužiti i kao radna stanica sada za relativno pristupačan iznos mogu nabaviti i 32 GB dvokanalni kit. Takav jedan nam je G.Skill poslao i to dosta visoke brzine od 3200 MHz, a uz dosta stegnute C15 latencije. Riječ je naravno o Trident Z kitu, proizvodu kojeg je G.Skill namijenio Intel Z170 pločama i entuzijastima.

gskill_trident_z_32gtz_3

Moduli dolaze u klasičnom kartonskom pakiranju sa slikama i informacijama, a unutar kartona su smješteni u blister pakiranje. Uz module kao i uvijek dolazi i G.Skill naljepnica za kućište. Pismenog jamstva nema, no kao što znamo G.Skill na svoje module daje doživotno jamstvo.

gskill_trident_z_32gtz_4

S Trident Z modulima, koji su najnoviji u G.Skillovoj ponudi smo se već susreli prilikom testa F4-3200C16D-16GTZ kita, kada smo i analizirali gdje nam to točno treba 16 GB memorije i kako ju najbolje iskoristiti. Sada pak imamo duplo toliko, 32 GB, tj. 16 GB po modulu i ponovno se postavlja pitanje gdje i kako iskoristiti taj “silni” RAM. Kao i tada, kada smo pokazali kako alati poput Photoshopa i 7-Zipa donose konkretne prednosti tako i sada možemo to isto ponoviti za 32 GB kit. Kod kompresije podataka sada možemo otići u još veće ekstreme i koristiti veliki Dictionary, odnosno kompresirati veliku količinu podataka bez degradacije u performansama, a Photoshop može brže obrađivati znatno veće fotografije te ih spajati u panoramu. Naravno, prednost 32 GB kita dolazi i kod korištenja virtualnih računala, zatim možemo alocirati veći RAM Cache itd. U svakom slučaju, 32 GB neće svakome trebati, no itekako ima svojih primjena i koristi.

gskill_trident_z_32gtz_5

O Trident Z modulima smo sve manje više napisali kada smo testirali 16 GB kit.Trobojna kombinacija eloksiranog aluminija i plastike ih čini vrlo atraktivnima, a visina hladnjaka od 44 mm je kompatibilna s različitim tipovima hladnjaka za procesore. Uz to, hladnjaci su vrlo sposobni i ne zagrijavaju se znatnije ni prilikom overclockinga i podizanja napona. Kit koji nam je došao na test nosi oznaku F4-3200C15D-32GTZ (unbuffered, non-ECC). Iz imena vidimo kako je riječ o dvokanalnom kitu kapaciteta 32 GB (2x 16GB), koji u svoj XMP 2.0 profil ima upisanu brzinu od 3200 MHz, s CL15-15-15-35-50-2N latencijama pri radnom naponu od 1.35 V. U najagresivniji SPD (JEDEC) profil su upisane CL14-14-14-34-48-2N (CAS#, RAS# to CAS#, RAS# Precharge, tRAS i tRC) latencije pri brzini od 2133 MHz i naponu od 1.2 V. Riječ je dakle o agresivnijim latencijama nego što je to bio slučaj kod 16 GB kita, a u oba slučaja su korišteni Samsungovi čipovi. Toliko u opisu, krenimo na overclocking i testove!