gskill_tridentZ_neo_3600_1 gskill_tridentZ_neo_3600_2

G.Skill nam je na test poslao novi kit namijenjen specijalno X570 platformi i AMD Ryzen 3000 seriji procesora. Trident Z Neo serija memorijskih kitova napravljena je s velikom pažnjom i uz rigorozne testove kompatibilnosti s novom AMD platformom i korisnicima nudi stabilnost i visoke performanse. PCB na kojem se nalaze novi Hynixovi memorijski čipovi je 10-slojni, a na njemu je aluminijski hladnjak u dvije boje između kojeg je na vrhu postavljena mliječno bijela plastika, a ispod koje su smještene RGB LED-ice. Kit koji je nama stigao na test je 2x 8GB konfiguracije što će biti najčešći izbor kupaca, brzine 3.600 MHz i CL16-19-19-39 latencija.

gskill_tridentZ_neo_3600_3

Trident Z neo kit dolazi u klasičnom pakiranju koje G.Skill nije mijenjao već godinama. Vanjski kartonski omot štiti blister pakiranje u kojem su moduli, a tu je i neizostavna naljepnica za kućište. S kutije saznajemo da je kit namijenjen Ryzen procesorima, te kako je kompatibilan s MSI Mystic Light, Asus Aura Sync i Gigabyte RGB Fusion aplikacijama za kontrolu RGB LED osvjetljenja, a njima treba dodati i podršku za ASRock Polychorme Sync. Kao i svi memorijski kitovi iz G.Skilla, i ovaj dolazi s doživotnim ograničenim jamstvom.

gskill_tridentZ_neo_3600_4

G.Skill u ponudi ima čak 35 različitih kitova Trident Z Neo memorije, pa bi svatko trebao naći odgovarajući za sebe. Dolaze u kombinacijama s po dva i četiri modula, s brzinama od 2.666 do 4.000 MHz i kapacitetima do 64 GB. Sve ih karakterizira aluminijski hladnjak u crnim i sivim tonovima poznatog dizajna iz ostatka Trident Z serije, s RGB LED elementima ugrađenim u mliječnu plastiku smještenu na vrh modula, točno između dva aluminijska dijela hladnjaka.

gskill_tridentZ_neo_3600_5

Nama je na test stigao kit naziva F4-3600C16D-16GTZNC koji je u konfiguraciji 2x 8 GB što znači da je ukupan kapacitet 16 GB, što je ujedno i najčešći izbor kupaca. To je trenutno najoptimalnija količina radne memorije za sve potrebe gamera i entuzijasta. Više će vam trebati jedino ako se bavite ozbiljnijim poslom, virtualizacijom i slično. Kit u XMP profil ima zapisanu brzinu od 3.600 MHz i latencije CL16-19-19-39 pri naponu od 1.35 V. Riječ je o standardnoj unbuffered, Non-ECC DDR4 memoriji, SPD brzine 2.133 MHz i napona 1.2 V.

gskill_tridentZ_neo_3600_6

G.Skill je u izradi ovoga kita koristio 10-slojni PCB, i Hynixove nove DJR memorijske čipove u standardnom 78-ball FBGA pakiranju gustoće 8 Gb napravljene u 17 nm proizvodnom procesu. Kit ima OnSemi-ev N34TS04 termalni senzor, koji mjeri i negativne vrijednosti temperature što je bitno kod LN2 overclockinga. Kit ima i podužu QVL (qualified vendors list) kompatibilnost, i premda ploča na kojoj smo ga mi testirali nije na njoj, nikakvih problema s kompatibilnošću nismo imali.

gskill_tridentZ_neo_3600_7

Kao što smo već više puta spomenuli, kit ima i RGB LED osvjetljenje koje je kompatibilno s ASRock Polychorme Sync, Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion i MSI Mystic Light aplikacijama za kontrolu RGB LED osvjetljenja. To znači da će se s efektima lijepo uklopiti u ostatak matične ploče, a za sve koji osvjetljenje ne vole mogu ga naravno i isključiti. Prikaz boja i snaga osvjetljenja je odlična.