gskill_tridentz_rgb_3600_1

G.Skill nam je na test poslao svoj Trident Z RGB memorijski kit koji karakterizira osvjetljenje gornjeg dijela hladnjaka. Trident Z RGB kitovi su predstavljeni ove godine, a s njima smo se već imali prilike sresti kod testa AMD-ovih novih Threadripper procesora. AMD nam je poslao dva dvokanalna kita brzine 3.200 MHz. Sada pak testiramo četverokanalni kit oznake F4-3600C16Q-32GTZR. Iz nje je vidljivo kako je brzina visokih 3.600 MHz, a kapacitet čak 32 GB.

gskill_tridentz_rgb_3600_2

G.Skill već tradicionalno svoje kitove pakira u blister kutijice koje su smještene u kartonsku kutiju. Zboh RGB prirode kita, kutija je malo šarenija no inače, a na njoj se nalaze sve osnovne informacije vezane uz proizvod. Tako s kutije potencijalni kupac odmah može vidjeti kako je kit kompatibilan s Asusovom Aura Sync aplikacijom što znači kako je moguće u potpunosti uskladiti svjetlosne efekte na ploči i kitu. Uz to, na kutiji je vidljivo kako je kit prilagođen korištenju na Intelovim platformama (XMP), pogotovo na novoj X299, kako ima “lifetime” jamstvo, te kako su serijski brojevi modula odmah jedan iza drugoga kao što i priliči četverokanalnom kitu koji je testiran baš za takav rad.

gskill_tridentz_rgb_3600_3

G.Skill je još tamo na Computexu ove godine najavio kitove i specifikacije za novu Intelovu HEDT X299 platformu, a među njima i mnoštvo novih Trident Z RGB modula. RGB serija kreće od 2x 8GB, pa do 8x 16GB s kapacitetom, brzine su od 2.466 pa sve do 4.266 MHz, a latencije od CL14 pa do CL18.

Kit koji je nama stigao je u gornjem srednjem segmentu s brzinom od 3.600 MHz i kapacitetom 32 GB. Puni naziv kita je F4-3600C16Q-32GTZR. Kapacitet svakog modula je 8 GB, pa je ukupni 32 GB. Brzina je 3.600 MHz pri naponu od 1.35 V i latencijama CL16-16-16-36. To je sve naparvo zapisano u XMP profil memorije koji aktiviramo u BIOS-u. Mi smo kit testirali na X299 ploči i s i7-7800X procesorom, pri čemu je uz aktiviran XMP sve bilo apsolutno stabilno.

gskill_tridentz_rgb_3600_4

Po pitanju dizajna, G.Skill je slijedio osnovne smjernice Trident Z serije s oštrim bridovima aluminijskih hladnjaka s tzv. “hair line” finišom, koji osim što dobro izgledaju vrlo su i efikasni u odvođenju topline. Plastičnu su srednju traku kod RGB serije zamijenili poluprozirnom mliječne boje koja odlično naglašava RGB efekte LE dioda smještenih na PCB-u tik iznad memorijskih čipova. Kontrola osvjetljenja se može vršiti ili putem G.Skillovog softvera ili putem Asusovog Aura Synca.

gskill_tridentz_rgb_3600_5

G.Skill je jasno ovaj kit namijenio Intelovoj HEDT platformi, no nedavno je seriju nadopunio i specifikacijama za AMD-ove Ryzene i naravno Threadrippere koji i koriste četverokanalnu memoriju. Nama je AMD s Threadripper procesorima upravo i isporučio G.Skillove module što znači kako je kompatibilnost temeljito testirana. Tako se kupci bez straha mogu odlučiti i za ranije predstavljene kitove koji će raditi i na X399 i na X370 s AGESA 1.0.0.6 nadogradnjama.

gskill_tridentz_rgb_3600_8

Osim G.Skillovog softvera namijenjenog za promjenu svjetlosnih efekata, to možemo napraviti i s Asusovim Aura Syncom pa smo upravo to mi i napravili, te sve snimili.

Pojedini profili su znali zaštucati (Static i Breathing), no svi ostali su radili baš onako kako treba i svjetlosni efekti su se ili poklapali s onima na ploči ili nisu – u ovisnosti o podešenju u Aura softveru koji može definirati i različito ponašanje različitih zona.