Gainward i Leadtek FX5900 vs Sapphire R9800Pro

Datum objave 05.09.2003 - Ozren Žagmešter

Uvod

NVIDIA se definitvno nije proslavila sa svojom FX5800 (NV30) serijom, dapače možemo reći da je dotična serija bila debakl. Prvi razlog za to je odluka da se FX5800/NV30 radi u 0.13 mikronskoj tehnologiji. TSMC je uvjerio tvrtku NVIDIA da je njihova 0.13 mikronska tehnologija proizvodnje puno zrelija nego što je stvarno bila. Rezultat toga je bilo veliko kašnjenje i mnogo problema. Druga stvar gdje je NVIDIA fulala bila je odluka da se koristi 128-bitna arhitektura u kombinaciji s vrlo skupom DDR-II memorijom. No, još bi to sve nekako prošlo da NVIDIA nije odlučila koristiti FXFlow hlađenje koje se pokazalo iznimno glasnim, nepouzdanim i objektom sprdnje. Nećemo ulaziti u detalje FXFlow-a jer smo o tom "fantastičnom" hlađenju već napisali dosta. Oni koji nas prate redovno znaju o čemu govorimo, a oni koji ne, skok na http://www.pcekspert.com/clanak/how-to-cook-a-gf-fx-5800-ultra-with-a-screensaver/ i http://www.pcekspert.com/clanak/more-fx5800-cooling-problems/. Kako je NV30 dočekan na nož, na 'Netu su se pojavile i neke negativne informacije koje nisu bile objektivne. Tako je NVIDIA doživjela paljbu zbog broja pipelinea što nije bilo opravdano jer je pipeline arhitektura na NV30/NV35 potpuno različita od one koji koristi ATi.

Uza sve probleme vezane uz sam hardware, tu su se pojavilo još i pitanje varanja u 3dMarku 2003. Iako nema sumnje da je NVIDIA varala da bi 3dMark 2003 pokazao njihove kartice u što boljem svjetlu, Futuremark isto ima putra na glavi. Po svemu sudeći napravili su dosta gluposti u 3dMarku 2003 koje su omogućile da na njih NVIDIA pusti svoje pravnike s lanca. Rezultat toga znamo - Futuremark je podvio rep.

NVIDIA je naravno bila svjesna problema s NV30 (iako to nevoljko priznaje) tako da je rad na nasljedniku NV35, počeo odmah. Da bi popravili stvar smanjili su takt GPU-a, prešli na 256-bitnu arhitekturu (čime je bandwidth narastao na 27.2GB/s - na NV30 bio je 16GB/s) te promijenili hlađenje. Uz to su popravili drivere da kvaliteta anisotropica bude bolja - na račun anisotropica NVIDIA je zasluženo primila jako puno kritika. Dodali su i par optimizacija (UltraShadow za sjene, CineFX 2.0, itd.) da bi ubrzali cjelokupni rad - najviše da nadoknade niži takt spram NV30. Tu je i IntelliSample HCT - tehnologija za tzv. kompresiju boja koja najviše pomaže performansama kada se koristi FSAA. Ipak najveći napredak spram 5800 serije jest UltraShadow tehnologija koja omogućava programerima da ograniče prostor u kojem treba izračunati svjetlost i sjene, umjesto da se računanja vrše i za područja koja se neće vidjeti.

NVIDIA je na početku najavila tri varijante NV35 - 5900 Ultra (256MB, takt 450/850MHz jezgra/memorija), 5900 (128MB, takt 400/850MHz) i 5900 Value. 5900 i 5900 Ultra su se pojavile na tržištu i kod nje je sve jasno. Value čini se nikad neće vidjeti svjetlo dana jer je NVIDIA odlučila rađe izbaciti FX5900SE koju krase 256-bita (Value je trebala biti 128-bitna kartica) i takt od 400/700MHz-a (jezgra/memorija). FX5900SE kartice trebale bi doći na tržište vrlo skoro, no ništa vezano za njih nije potvrđeno.

Ovaj test je originalno trebao biti prvenstveno test Gainward FX PowerPack ! Ultra/1200 XP 128MB Golden Sample grafičke kartice. Kako je jedino logično bilo ovu karticu usporediti s Radeonom 9800Pro, odlučili smo usput napisati i test R9800Pro kartice koju smo koristili za usporedbu - Sapphire Atlantisa 9800Pro. Kako se kaže - jednim udarcem dvije muhe. No, nismo ni tu stali - u ruke nam je stigla još jedna FX5900 kartica - Leadtek WinFast A350TDH myVIVO pa smo i nju ubacili u ovaj test.

Grafičke kartice

Gainward FX PowerPack ! Ultra/1200 XP 128MB Golden Sample

Gainward već duže vrijeme svojim grafičkim karticama daje imena koje lagano mogu zbuniti. Tako je i s Gainward FX PowerPack ! Ultra/1200 XP 128MB Golden Sample - čovjek bi u prvi mah zaključio da se radi o FX 5900 Ultra kartici. No, radi se "samo" o normalnoj FX 5900.

Gainward FX PowerPack ! Ultra/1200 XP 128MB Golden Sample bundle

Paket u kojem dolazi kartica nije baš bogat. Osim kablovine (kao i sve nove kartice, i FX 5900 traži dodatno napajanje a tu je i VIVO kablovina), DVI-VGA konektora i driver CD-a tu je još i WinCinema. Čovjek bi očekivao malo više od tako skupe kartice, no bundle je najmanje važan (pogotovo u Hrvatskoj). Za one kojima to treba, tu je i potpuna VIVO podrška.

Kartica sa športskim hlađenjem

Sama kartica izgleda efektno jer iako asocira na neki Hot Rod auto nije kič. Cooler je velik i pokriva memoriju i GPU. Na sebi ima dva ventilatora koji nisu previše glasni. Spram FlowFX hlađenja može se reći da su bešumni - po buci su u rangu ventilatora na ATi karticama. Uza sve to cijeli sustav hlađenja je dovoljno tanak da vam kartica neće zauzeti dva slota. Za neke će ovo biti plus. Nas ne smeta previše niti kada grafička kartica zauzima dva slota jer AGP utor najčešće dijeli IRQ upravo s prvim PCI utorom tako da PCI #1 u tom slučaju namjerno ostavimo praznim. Gainward moramo pohvaliti i zato što je nanio taman termalne paste koliko treba (ni premalo ni previše).

Osim što su tihi, ventilatori i svijetle. Efekt je dobar jer svjetlo nije prenapadno (ugodne je plave boje) i konstantno, tj. nije da su ventilatori "disko" tipa (kao što su na novim MSI i FIC pločama).

Ventilatori po danu...

...i po noći

Sve skupa Gainward je dobro obavio posao po pitanju dizajna!

 

Leadtek WinFast A350TDH myVIVO 128MB

Dok smo isprobavali Gainward i Sapphire kartice, stigla nam je u ruke još jedna FX5900 kartica - Leadtek A350TDH myVIVO. Leadtek je svima poznat kao proizvođač solidnih kartica pristupačne cijene koje često krase neki noviteti. A350TDH ne donosi neke novitete jer se zapravo radi o adaptaciji Leadtek FX5800 Ultra kartice. Leadtek je jednostavno prebacio sistem hlađenja i VIVO funkcije (koje Leadtek naziva myVIVO) na FX5900 i to je to.

Bundle

Bundle s kojom kartica dolazi je nešto bogatiji nego kod Gainwarda, ali razlike su minimalne. Najveća razlika je u bogatstvu dodatnih VIVO kablova.

Leadtek WinFast A350TDH myVIVO

Najbitnija stvar je sama kartica, tj. njezino hlađenje. Leadtek se odlučio za svoj sistem koji se sastoji od "oklopa" za cijelu karticu i dva ventilatora od kojih jedan vuče zrak u karticu, a drugi je vuče van. Iako vrlo tiho, hlađenje se na testu nije iskazalo pa se Leadtek kartica dala osjetno manje overclockati nego Gainwardov model. Moramo napomenuti da nam se kod Leadteka nikako nije svidjela činjenica da se ventilatori pale i gase ovisno o potrebi (kao na FX5800). Puno mirnije se spava uz Gainwardovo rješenje gdje ventilatori uvijek rade, neovisno da li se radi o 2D, 3D ili nekom "zlom" 3D screensaveru. Na sreću, Leadtek karticu nismo uspjeli natjerati da poludi, tj. da dođe do pojava kao na Gainward FX5800 Ultra kartici kada bi se dotična pregrijala. Uz to, moramo reći da cijela kartica izgleda ružno, kao da se radi o nekom alumunijskom sarkofagu.

Otvor za napajanje

"Oklop" čini karticu prilično debelom tako da A350TDH zauzima dva utora. Jedine rupe u "oklopu" su za dodatno napajanje s jedne strane, te VIVO, VGA i DVI konektori s druge. Potreba za dodatnim napajanjem nije ništa novo. Ono što je zgodno kod NVIDIA kartica je to što će vam kartica raditi čak i ako zaboravite ukopčati dodatno napajanje. Prilikom dizanja OS-a driveri će vam reći da ste "nešto" zaboravili i da će zbog toga takt kartice biti osjetno smanjen.

 

Sapphire Atlantis 9800Pro 128MB

Sapphire Atlantis 9800Pro dolazi u još siromašnijem paketu - osim kartice, molex kabela, DVI-VGA konvertera i driver CD-a, tu je još samo PowerDVD. S obzirom da smo isprobali retail karticu, nije nam jasno koja je razlika u njezinom paketu spram white box varijante - siromašnije ne može. Što se dizajna kartice tiče, tu se nema što reći - identičan je ATi reference kartici koju smo isprobali u našem Radeon 9800Pro testu.

Kartica je pljunuti referentni dizajn

Zbog ove sličnosti, bojim se da u ovom opisnom dijelu nemamo ništa više za napisati o Sapphire Atlantis 9800Pro kartici!

Kvaliteta slike 1/2

Kvaliteta slike

Kvaliteta slike u 2D je za sve kartice odlična. Za Sapphire Atlantis 9800Pro nismo ni sumnjali da će biti drugačija, tj. očekivali smo identične rezultate ATi reference kartici. Kada je riječ o NVIDIA karticama, tu zna biti svašta. Na sreću i Gainward i Leadtek su svoj posao obavili kako treba tako da je 2D slika isto kristalno jasna i oštra. Sada ćemo baciti oko na kvalitetu anisotropic filteringa i FSAA.

Krenut ćemo s kvalitetom anisotropic filteringa u dobrom starom Quakeu 3. Za screenshotove smo koristili Gainward FX5900 jer je davala za nokat bolju sliku nego Leadtek (boje su na Gainward kartici nešto bogatije).

Bez korištenja anisotropic filteringa:

Radeon 9800Pro:

FX 5900:

Bez anisotropica, kvaliteta slike i na FX5900 i na Radeonu 9800Pro nije baš nešto. No, to smo i očekivali :P Ono što upada u oči jest da je generalno kvaliteta izgleda tekstura osjetno bolja od ATi-a.

 

Anisotropic filtering 2x:

Radeon 9800Pro:

FX 5900:

Dojam za ATi je bolji zbog više kvalitete izgleda samih tekstura. Što se anisotropica tiče, tu su pak ATi i NVIDIA vrlo izjednačeni.

 

Anisotropic filtering 4x:

Radeon 9800Pro:

FX 5900:

ATi je u minimalnoj prednosti što se tiče samog anisotropica, a u velikoj zbog kvalitete izgleda samih tekstura.

 

Anisotropic filtering 8x:

Radeon 9800Pro:

FX 5900:

Priča se ponavlja - ATi je u blagoj prednosti što se tiče samog anisotropica, a u velikoj kod kvalitete samih tekstura.

 

Anisotropic filtering 16x:

Radeon 9800Pro:

ATi posjeduje i anisotropic 16x mod za koji ne možemo reći da je napredniji spram odličnog 8x. No, od viška glava ne boli.

Što je zaključak? NVIDIA se osjetno popravila što se tiče kvalitete anisotropica, ali nažalost ne i što se tiče izgleda samih tekstura. Jednostavno, ATi je tu u prednosti. Sreća za NVIDIA-u je samo to što su današnje igre u prosjeku dovoljno nabijene akcijom da je tokom igre nemoguće promatrati detalje i da onda lošiji izgled tekstura ne dolazi toliko do izražaja. Neovisno o tome, ovo smatramo velikim minusom za NVIDIA kartice. Na sreću, tek izašli Detonator 45.23 driveri osjetno poboljšavaju situaciju (o tome ćemo drugom prilikom).

Kvaliteta slike 2/2

Sada je vrijeme za FSAA. Tu smo koristili igru Sturmovik kojoj FSAA čini čuda. Za detalj koji smo "snimili" izabrali smo dodatne topove za njemačku 109-icu. Svi screenshotovi rađeni su pod OpenGL-om, osim NVIDIA 4S i 6S FSAA modova koji su samo podržani pod DirectX-om.

Bez korištenja FSAA:

Radeon 9800Pro:

FX 5900:

Ovo su referentne slike za FSAA. Kvaliteta tekstura je na strani ATi-a, što smo i očekivali.

 

FSAA 2x2:

Radeon 9800Pro:

FX 5900:

Moramo se ispričati zbog različite dužine cijevi topa - kada smo radili screenshotove nismo primijetili da smo odabrali krivu vrstu dodatnog naoružanja. Što se kvalitete FSAA tiče, teško je ocijeniti tko je bolji - ATi ili NVIDIA.

 

FSAA 4x4:

Radeon 9800Pro:

FX 5900:

Teška odluka je i kod FSAA 4x4. Neke stvari ispale su bolje na ATi-u, neke na FX5900. Ipak, nekako nam se čini da 4x4 izgleda bolje na FX5900.

 

FSAA 6x6:

Radeon 9800Pro:

FX 5900 (FSAA 8x8):

U "vrhu ponude" za ATi je tu FSAA 6x6, a 8x8 za NVIDIA kartice. Moramo priznati da je NVIDIA tu u prednosti i da njezin 8x8 mod izgleda bolje nego ATi-ev 6x6, iako je razlika stvarno mala.

 

NVIDIA inače još u svojoj "ponudi" ima i dva dodatna DirectX FSAA moda, 4x4S i 6x6S. Postoji i Quincux, no njega ignoriramo jer je taj mod po nama totalni promašaj. 4x4S i 6x6S smo grupirali zajedno jer se radi o modovima koji ćete koristiti samo u posebnim prilikama.

FSAA 4x4S:

FSAA 6x6S:

Razliku između ova dva je teško naći iako se nama čini da je ustvari 4x4S kvalitetniji nego 6x6S (nadamo se da smo samo slijepi i da nije stvarno tako). Kako oba moda nose veliki performance hit (to ćete vidjeti kasnije), mišljenja smo da je puno bolje koristiti standardne 4x4 ili 8x8 modove. Obratite i pažnju na razliku u izgledu sjene kotača na slikama - kada se koristi 4x4S ili 6x6S, ona je potpuno crna. Ovakve pojave kod "S" FSAA modova pamtimo još od doba GF4 Ti kartica. Što će reći da si NVIDIA nije baš dala truda u zadnjih godinu dana da to popravi.

Sve u svemu, pobjeda za kvalitetu FSAA ipak odlazi tvrtki NVIDIA.

 

Što se drivera tiče, nismo imali većih zamjerki - i Catalyst 03.6 i Detonatori 44.03 svoj posao rade kako treba. Naravno, to ne znači da je sve na svom mjestu. Tako Detonatori 44.03 (kao i 43.45) i dalje pate od problema sa FSAA-om na rezoluciji od 1600x1200. U toj rezoluciji s FSAA možete očekivati ovakve pojave:

UT2003 "The way it wasn't meant to play"

Na sreću, ovakve pojave desit će se samo na 1600x1200, rezoluciji koja je prezahtjevna za FX5900 ukoliko se koristi FSAA i/ili anisotropic filtering.

Test sistem i overclocking

Test sistem:

Test sistem :: Hardware
Platforme

Soyo P4I875P DRAGON 2 (4AA2R BIOS)

Procesor(i)

Intel P4C 2.4GHz @ 3333/1111/444MHz (HT uključen)

Memorija 2x 256MB Corsair XMS3500C2
Grafička kartica

Gainward FX PowerPack ! Ultra/1200 XP 128MB Golden Sample (400/850MHz)
Driveri :: NVIDIA Detonator 44.03

Leadtek WinFast A350TDH myVIVO 128MB (400/850MHz)
Driveri :: NVIDIA Detonator 44.03

Sapphire Atlantis 9800Pro 128MB (380/680MHz)
Driveri :: ATi Catalyst 03.6

Muzička kartica CL Audigy Player
Driveri :: Audigy DrivePack 31.12.2002.
Kontroler integrirani ICH5
Hard disk(ovi)

Seagate Barracuda IV 40GB 7200rpm

CD-ROM

Kenwood TrueX72


Testni sistem :: Software
OS Windows XP Professional
Service Pack SP1
Chipset datoteke

Intel Chipset Driveri :: 5.00.1012

Intel Application Accelerator :: 2.3.0.2164

DirectX verzija 9.0a
3DMark 2001SE build 330, sve default
UT2003 Demo dm-antalus demo, no sound, modificirane Hard OCP skripte
Quake 3 Arena Retail, v1.30 sve default, demo four.dm_66
Serious Sam: TSE v1.07, Grand Cathedral demo
SPECviewperf v7.1, 1152x864x32
3dMark 2003 build 320 i 330, sve default

Sve kartice isprobali smo na overclockanom P4C sistemu. Odlučili smo se na to da bi stvarno usko grlo bila grafička kartica, a ne CPU ili platforma. S taktom od 3333/1111/444MHz-a (CPU/FSB/RAM) mislimo da smo stvorili odlične uvjete za to.

Bilo bi nam draže da smo mogli malo unaprijediti benchmarke koje koristimo, no situacije je tu vrlo slaba. Jedini DX9 naslov koji se pojavio je Gun Metal koji ima i dobar benchmark. Nažalost, prema njemu imamo averziju jer smo kopiju ove igre dobili u paketu s referentnom FX5900 Ultra karticom koju nam je poslala sama NVIDIA. Iako nismo primjetili neko varanje kod performansi, odlučili smo malo pričekati i dati ATi-u vremena da (ukoliko je potrebno) još malo sredi drivere. Nadamo se da će se ubrzo pojaviti još DX9 naslova (koji neće biti turbo puni bugova kao DX8 igra Splinter Cell) jer ne želimo dočekati sljedeću godinu (kada tek dolaze Doom III i SS2) s istim benchmarcima. Ubacili smo i 3dMark 2003, tek tolko, jer po nama je ovaj sintetički bench stvarno smeće (bolje da ne znate što nam je sve Croteam ispričao o tome kako je cijela stvar iskodirana....).

 

Overclocking:

Što se tiče overclockinga samih kartica, tu su rezultati bili svakojaki. Sapphire Atlantis 9800Pro smo uspjeli overclockati na 412/730MHz (default je 380/680MHz). Zanimljivo je to da je to identični takt na koji smo uspjeli dići ATi reference karticu. Ovakva podudarnost se rijetko sreće - da su nas pitali da li mislimo da je moguće da se dvije kartice mogu dići na identični takt, rekli bismo da ne. No, desilo se! Gainward FX PowerPack ! Ultra/1200 XP 128MB Golden Sample se stabilno i bez artifakata dao overclockati na 472/951MHz. To je stvarno dobar rezultat iako smo se nadali da ćemo možda dostići 500MHz-a za GPU. Gainward kroz svoj EXPERTool utility nudi i mogućnost rada grafičke u Enhanced modu. Takt za ovaj mod je 440/900MHz i za njega garantira sam Gainward (da je siguran). Gainward daje na svoje grafičke kartice garanciju od tri godine što je isto lijepi "bonus". Leadtek A350TDH se dao dići na 427/913MHz, dakle puno niže nego Gainward.

Inače, naći maks. overclock za FX5900 kartice nije bio lak posao zbog toga što ove kartice ne možete natjerati na rušenje. Razlog tome je što će kartica sama smanjiti takt ukoliko pretjerate s overclockom pa temperatura postane previsoka. Ukoliko debelo pretjerate doći će do dugih perioda gdje će se činiti da se sistem lockao, tj. doći će do stajanja (kao i na FX5800 karticama). Ukoliko je overclock malo previsok sve će se činiti normalno, no performanse će biti niže. Tako ćete na taktu od npr. 480/951MHz možda dobiti rezultate slične kao kada karticu vrtite na defaultnih 400/850. U driverima postoji i Auto Detect za sigurni overclock koji za core (GPU) daje prilično dobru vrijednost (u našem slučaju za Gainward bacio je van vrijednost od 464MHz) dok za memoriju daje potpuno krivu. Tokom testiranja našli smo najbolji način za pronalaženje maks. overclocka za FX5900 kartice. Prvo pustite da vam se 3dMark loopano vrti par sati na default taktu. Tokom tih par sati kartica će se fino zagrijati. Nakon toga otiđite u drivere i pokrenite Auto Detect. On će vam dati vrijednost koja će biti vrlo blizu točnoj, a totalno drugačiju nego kada Auto Detect napravite kada je kartica hladna. U većini slučajeva "zagrijani" Auto Detect će pogoditi vrijednost za GPU i fulati za memoriju (redovno za memoriju bude preoptimističan, tj. da prevelik takt). Nakon toga opet pokrenite loopani 3dMark i pustite ga neko vrijeme. Kada opet bacite oko na njega, najvjerovatnije ćete primijetiti razne artifakte zbog previsokog takta memorije. Spustite memoriju za desetak MHz-a i ovaj postupak ponovite dok vam sve ne bude radilo kako treba. Za kraj, da biste bili sigurni, izbenchajte 3dMark dok je kartica još vruća. Nakon toga ugasite računalo i pustite da se sve ohladi. Tada izbenchajte hladni sistem i ako vam je rezultat u 3dMarku isti kao onaj kada je kartica vruća, znat ćete da je sve na svom mjestu. Ukoliko je rezultat vruće kartice niži, to znači da je takt GPU-a previsok.

3dMark performanse

Test performansi:

Prvo moramo upozoriti da smo još jednom promijenili grafove. Naš Ivan je odustao od pravljenja slikica i napisao nam aplikaciju koja generira grafove u HTML-u. Stvar radi jako dobro i razveselit će one sa sporijom vezom - HTML grafovi puno brže se "skinu" od sličica. Nemojte se samo iznenaditi ako se izgled grafova bude još koji put promijenio jer se naš Ivan još igra s bojama.

3D Mark 2001SE

1024x768x32
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
19747
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
19051
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
18952
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
18762
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
18677
  
Gainward GF FX5900
18330
  
Leadtek GF FX5900
18311
  
10
00012000140001600018000200
00
 
1280x1024x32
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
16920
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
15948
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
15743
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
15576
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
15531
  
Gainward GF FX5900
15048
  
Leadtek GF FX5900
15045
  
10
00012000140001600018000200
00
 
1600x1200x32
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
14146
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
13311
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
13290
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
13011
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
12986
  
Gainward GF FX5900
12531
  
Leadtek GF FX5900
12492
  
10
00012000140001600018000200
00
 

U 3dMarku 2001SE Radeon 9800Pro se najbolje drži, no ne može se reći da FX5900 puno zaostaje.

3D Mark 2003

1024x768x32
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
6298
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951 (build320)
6230
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (build320)
5898
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
5858
  
Gainward GF FX5900 (build320)
5464
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
5000
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
4721
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
4708
  
Gainward GF FX5900
4450
  
Leadtek GF FX5900
4448
  
30
0035004000450050005500600065
00
 

Iako 3dMark 2003 realno po ničemu ne zaslužuje da ga se koristi kao bench, situacija je takva da je neizbježan. U ovom grafu smo dali dva seta rezultata za NVIDIA kartice - kada se koristi build 320 i build 330. Build 320 je verzija u kojoj je NVIDIA varala pa je zgodno vidjeti ogromnu razliku u performansama. U svakom slučaju, Radeon 9800Pro je ovdje kralj.

QIII i SS: TSE

QIII Arena

512x384x16
Gainward GF FX5900 @ 472/951
396.2
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
393.9
  
Gainward GF FX5900
393.5
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
393.3
  
Leadtek GF FX5900
393.2
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
383.7
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
381.1
  
1
8020022024026028030032034036038040
0
 
1024x768x32
Gainward GF FX5900 @ 472/951
338.5
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
334.4
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
333.8
  
Gainward GF FX5900
331.9
  
Leadtek GF FX5900
330.2
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
313.4
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
312
  
1
8020022024026028030032034036038040
0
 
1280x1024x32
Gainward GF FX5900 @ 472/951
297.3
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
294.8
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
286.9
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
286.4
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
285.5
  
Gainward GF FX5900
277.7
  
Leadtek GF FX5900
276.7
  
1
8020022024026028030032034036038040
0
 
1600x1200x32
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
249.3
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
236.6
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
233
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
225.9
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
224
  
Gainward GF FX5900
214.1
  
Leadtek GF FX5900
213.8
  
1
8020022024026028030032034036038040
0
 

U Quake 3 Areni se očekivano NVIDIA kartice drže bolje nego do sada. Kada se pak stigne do 1600x1200x32 onda Radeon 9800Pro pokazuje tko je ovdje šef. Ipak, razlike su stvarno male, što ne čudi jer Q3 ipak prastari bench. Kada pak gledamo samo FX5900 kartice, vidimo da je Gainward opet u maloj prednosti spram Leadteka.

Serious Sam TSE

MQ 1024x768x32
Gainward GF FX5900 @ 472/951
155
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
154.1
  
Gainward GF FX5900
151.7
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
151.6
  
Leadtek GF FX5900
151.2
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
134
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
131.9
  
6
08010012014016
0
 
MQ 1280x1024x32
Gainward GF FX5900 @ 472/951
144.2
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
141.1
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
139.9
  
Leadtek GF FX5900
136.9
  
Gainward GF FX5900
135.7
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
128.4
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
128.1
  
6
08010012014016
0
 
HQ 1280x1024x32
Gainward GF FX5900 @ 472/951
118.2
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
112.6
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
112.4
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
111.5
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
109.1
  
Gainward GF FX5900
106.1
  
Leadtek GF FX5900
106.1
  
6
08010012014016
0
 
HQ 1600x1200x32
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
91.7
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
88
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
85.1
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
82.7
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
82.3
  
Gainward GF FX5900
77.5
  
Leadtek GF FX5900
77.4
  
6
08010012014016
0
 

Serious Sam je od davnina bolje ležao NVIDIA karticama. Tako je i ovaj put. Tek kada se pređe u 1600x1200x32 Quality Radeon 9800Pro pokazuje svoje pravo lice. Gainward je opet bolji od Leadteka, a rezultati koji se dobiju overclockingom će sigurno razveseliti naprednije korisnike.

UT2003

UT 2003 HQ

Botmatch 1024x768x32
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
68.8
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
68.7
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
68.2
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
68.1
  
Gainward GF FX5900
68
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
67.5
  
Leadtek GF FX5900
67.4
  
4
8505254565860626466687
0
 
Botmatch 1280x1024x32
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
64.9
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
63.9
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
63.7
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
63.2
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
62.9
  
Gainward GF FX5900
62.3
  
Leadtek GF FX5900
61.9
  
4
8505254565860626466687
0
 
Botmatch 1600x1200x32
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
59
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
57.6
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
55.6
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
55.2
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
55.1
  
Gainward GF FX5900
52.4
  
Leadtek GF FX5900
52.3
  
4
8505254565860626466687
0
 
Flyby 1024x768x32
Gainward GF FX5900 @ 472/951
189.5
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
186.4
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
183.8
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
182.3
  
Gainward GF FX5900
175.9
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
175.5
  
Leadtek GF FX5900
175.4
  
6
08010012014016018020
0
 
Flyby 1280x1024x32
Gainward GF FX5900 @ 472/951
131.7
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
128.3
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
125
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
123.9
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
118.2
  
Gainward GF FX5900
117.8
  
Leadtek GF FX5900
117.8
  
6
08010012014016018020
0
 
Flyby 1600x1200x32
Gainward GF FX5900 @ 472/951
92.2
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
89.6
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
87.1
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
86.5
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
82.5
  
Gainward GF FX5900
82.3
  
Leadtek GF FX5900
82.3
  
6
08010012014016018020
0
 

U Botmatch testovima, dakle testovima koji pokazuju realne performanse dok se igrate, Radeon 9800Pro je za dlaku u prednosti. No, u FlyBy testovima, testovima koji ovise najviše o grafičkoj kartici, NVIDIA FX5900 kartice odnose pobjedu (ali isto za dlaku). Što nam ovo govori? Da se NVIDIA kartice više oslanjaju na CPU nego ATi R9800Pro, nešto što nije loše znati, pogotovo ukoliko nemate neku mrgu od procesora.

SPECviewperf 7.1

SpecView Perf 7#1

3dsmax-02
Gainward GF FX5900 @ 472/951
16.74
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
16.31
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
16.16
  
Gainward GF FX5900
15.87
  
Leadtek GF FX5900
15.77
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
13.46
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
12.9
  
1
2131415161
7
 
drv-09
Gainward GF FX5900 @ 472/951
69.69
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
69.44
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
69.25
  
Gainward GF FX5900
69.18
  
Leadtek GF FX5900
69.09
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
43.04
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
42.47
  
4
0455055606570758
0
 
dx-08
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
70.31
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
69.15
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
50.29
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
50.1
  
Gainward GF FX5900
50.04
  
Leadtek GF FX5900
49.95
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
49.88
  
4
550556065707
5
 
light-06
Gainward GF FX5900 @ 472/951
15.36
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
15.34
  
Gainward GF FX5900
15.28
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
15.19
  
Leadtek GF FX5900
15.15
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
14.38
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
14.3
  
1
414.214.414.614.81515.215.415.615
.6
 
proe-02
Gainward GF FX5900 @ 472/951
18.87
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
18.51
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
18.4
  
Gainward GF FX5900
18.18
  
Leadtek GF FX5900
18.11
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
15.61
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
15.32
  
1
515.51616.51717.51818.51
9
 
ugs-03
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
26.79
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
26.25
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
9.624
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
9.065
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
8.841
  
Gainward GF FX5900
8.411
  
Leadtek GF FX5900
8.399
  
 
7 911131517192123252
7
 

SPECviewperf je oduvijek više ležao NVIDIA karticama, tako da rezultati ne čude. Tu je jednostavno NVIDIA kod kuće. Ipak, u dva testa Radeon 9800Pro pobjeđuje i to s izrazitom prednošću.

FSAA i anisotropic 1024x768x32

UT2003 FSAA & Aniso HQ 1024

Botmatch FSAA 2x 1024
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
68.4
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
68.2
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
66.4
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
66.4
  
Gainward GF FX5900
66.2
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
65.6
  
Leadtek GF FX5900
65.3
  
3
0354045505560657
0
 
Botmatch FSAA 4x 1024
Gainward GF FX5900 (4x4) @ 472/951
65.9
  
Leadtek GF FX5900 (4x4) @ 427/913
65.4
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
65.2
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (4x4)
65.2
  
Gainward GF FX5900 (4x4)
64.8
  
Leadtek GF FX5900 (4x4)
64.2
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
62.7
  
Gainward GF FX5900 (4x4S) @ 472/951
53.1
  
Leadtek GF FX5900 (4x4S) @ 427/913
51
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (4x4S)
50.4
  
Gainward GF FX5900 (4x4S)
47.9
  
Leadtek GF FX5900 (4x4S)
47.9
  
3
0354045505560657
0
 
Botmatch FSAA 6+x 1024
Sapphire Radeon 9800 Pro (6x6) @ 412/730
50.7
  
Gainward GF FX5900 (6x6S) @ 472/951
49.3
  
Sapphire Radeon 9800 Pro (6x6)
46.7
  
Leadtek GF FX5900 (6x6S) @ 427/913
46.7
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (6x6S)
46.6
  
Gainward GF FX5900 (6x6S)
45.7
  
Leadtek GF FX5900 (6x6S)
45.7
  
Gainward GF FX5900 (8x8) @ 472/951
38.9
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (8x8)
36.7
  
Leadtek GF FX5900 (8x8) @ 427/913
36.2
  
Gainward GF FX5900 (8x8)
36
  
Leadtek GF FX5900 (8x8)
36
  
3
0354045505560657
0
 
Botmatch Anisotropic 2x 1024
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
68.6
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
68.5
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
67.8
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
67.8
  
Gainward GF FX5900
67.3
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
67.1
  
Leadtek GF FX5900
66.6
  
3
0354045505560657
0
 
Botmatch Anisotropic 4x 1024
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
68.6
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
68.4
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
67.7
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
67.3
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
66.7
  
Gainward GF FX5900
66.4
  
Leadtek GF FX5900
65.8
  
3
0354045505560657
0
 
Botmatch Anisotropic 8x 1024
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
68.7
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
68.6
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
67.4
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
66.6
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
66.3
  
Gainward GF FX5900
65.4
  
Leadtek GF FX5900
64.9
  
3
0354045505560657
0
 
Botmatch Anisotropic 16x 1024
Sapphire Radeon 9800 Pro
68.5
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
68.4
  
3
0354045505560657
0
 
Botmatch Combined FSAA 4x & Aniso 8x @ 1024
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
60.1
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
57
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
54.9
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
52.9
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
52.5
  
Gainward GF FX5900
50.6
  
Leadtek GF FX5900
50.5
  
3
0354045505560657
0
 

Očekivano, kada se gledaju FSAA i anisotropic performanse, Radeon 9800Pro izlazi kao sveukupni pobjednik. Protivnik je ipak samo FX5900, a ne FX5900 Ultra iako se čini da ni Ultra tu ne bi spasila čast. No, ne možemo reći da je FX5900 spora, naprotiv, zadovoljit će i najzahtijevnije igrače (pogotovo ako se radi o Gainwardici), nešto što se ne može reći za kartice srednje klase (9600Pro, FX5600, itd.) kao što ćete vidjeti u jednom od naših slijedećih članaka.

FSAA i anisotropic 1280x1024x32

UT2003 FSAA & Aniso HQ 1280

Botmatch FSAA 2x 1280
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
59.1
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
58.3
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
56.6
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
56.3
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
56.1
  
Gainward GF FX5900
54.4
  
Leadtek GF FX5900
54.3
  
1
020304050607
0
 
Botmatch FSAA 4x 1280
Gainward GF FX5900 (4x4) @ 472/951
52
  
Leadtek GF FX5900 (4x4) @ 427/913
50.6
  
Gainward GF FX5900 (4x4)
49.2
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (4x4)
49.2
  
Leadtek GF FX5900 (4x4)
49.1
  
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
47.7
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
44
  
Gainward GF FX5900 (4x4S) @ 472/951
34.2
  
Leadtek GF FX5900 (4x4S) @ 427/913
33
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (4x4S)
32.1
  
Gainward GF FX5900 (4x4S)
30.5
  
Leadtek GF FX5900 (4x4S)
30.5
  
1
020304050607
0
 
Botmatch FSAA 6+x 1280
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
33.8
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
31.2
  
Gainward GF FX5900 (6x6S) @ 472/951
31.1
  
Leadtek GF FX5900 (6x6S) @ 427/913
30
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (6x6S)
29.3
  
Gainward GF FX5900 (6x6S)
28.9
  
Leadtek GF FX5900 (6x6S)
28.9
  
Gainward GF FX5900 (8x8) @ 472/951
22.1
  
Leadtek GF FX5900 (8x8) @ 427/913
21.5
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (8x8)
20.8
  
Gainward GF FX5900 (8x8)
19.9
  
Leadtek GF FX5900 (8x8)
19.9
  
1
020304050607
0
 
Botmatch Anisotropic 2x 1280
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
63.5
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
61.7
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
59.4
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
57.5
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
57.5
  
Gainward GF FX5900
55.4
  
Leadtek GF FX5900
55.3
  
1
020304050607
0
 
Botmatch Anisotropic 4x 1280
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
60.7
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
58.4
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
56.8
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
54.7
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
54.6
  
Gainward GF FX5900
51.9
  
Leadtek GF FX5900
51.4
  
1
020304050607
0
 
Botmatch Anisotropic 8x 1280
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
59.4
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
57.1
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
55
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
52.7
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
52.5
  
Gainward GF FX5900
49.6
  
Leadtek GF FX5900
49.6
  
1
020304050607
0
 
Botmatch Anisotropic 16x 1280
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
59.1
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
56.7
  
1
020304050607
0
 
Botmatch Combined FSAA 4x & Aniso 8x @ 1280
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
41.5
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
38.2
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
37
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
35.1
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
34.8
  
Gainward GF FX5900
33.6
  
Leadtek GF FX5900
33.6
  
1
020304050607
0
 

Slične rezultate vidimo i na 1280x1024x32. Primjećuje se i trend da FX5900 kartice brže "obrađuju" FSSA 4x4 od 9800Pro.

FSAA i anisotropic 1600x1200x32 i Zaključak

UT2003 FSAA & Aniso HQ 1600

Botmatch FSAA 2x 1600
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
47.4
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
45
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
43.7
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
43
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
42.2
  
Gainward GF FX5900
40.5
  
Leadtek GF FX5900
40.5
  
1
520253035404550556
0
 
Botmatch FSAA 4x 1600
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
35.6
  
Gainward GF FX5900 (4x4) @ 472/951
33.6
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
32.8
  
Leadtek GF FX5900 (4x4) @ 427/913
32.4
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (4x4)
31.4
  
Gainward GF FX5900 (4x4)
30
  
Leadtek GF FX5900 (4x4)
30
  
Gainward GF FX5900 (4x4S) @ 472/951
20.8
  
Leadtek GF FX5900 (4x4S) @ 427/913
19.8
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (4x4S)
19.5
  
Gainward GF FX5900 (4x4S)
18.3
  
Leadtek GF FX5900 (4x4S)
18.3
  
1
520253035404550556
0
 
Botmatch FSAA 6+x 1600
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
21.5
  
Gainward GF FX5900 (6x6S) @ 472/951
20.8
  
Gainward GF FX5900 (8x8) @ 472/951
20.8
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
20
  
Leadtek GF FX5900 (6x6S) @ 427/913
19.7
  
Leadtek GF FX5900 (8x8) @ 427/913
19.7
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (6x6S)
19.5
  
Gainward GF FX5900 Enhanced (8x8)
19.5
  
Gainward GF FX5900 (6x6S)
18.3
  
Gainward GF FX5900 (8x8)
18.3
  
Leadtek GF FX5900 (6x6S)
18.3
  
Leadtek GF FX5900 (8x8)
18.3
  
1
520253035404550556
0
 
Botmatch Anisotropic 2x 1600
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
55.1
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
51.1
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
48.9
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
46.3
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
45.8
  
Gainward GF FX5900
42.9
  
Leadtek GF FX5900
42.9
  
1
520253035404550556
0
 
Botmatch Anisotropic 4x 1600
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
50.3
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
46.3
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
46
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
43.4
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
43
  
Gainward GF FX5900
40.2
  
Leadtek GF FX5900
40.2
  
1
520253035404550556
0
 
Botmatch Anisotropic 8x 1600
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
48.4
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
44.5
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
44.4
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
41.8
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
41.5
  
Leadtek GF FX5900
38.8
  
Gainward GF FX5900
38.7
  
1
520253035404550556
0
 
Botmatch Anisotropic 16x 1600
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
47.8
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
44
  
1
520253035404550556
0
 
Botmatch Combined FSAA 4x & Aniso 8x @ 1600
Sapphire Radeon 9800 Pro @ 412/730
31.1
  
Sapphire Radeon 9800 Pro
28.6
  
Gainward GF FX5900 @ 472/951
25.1
  
Gainward GF FX5900 Enhanced
23.4
  
Leadtek GF FX5900 @ 427/913
23.4
  
Gainward GF FX5900
22.1
  
Leadtek GF FX5900
22.1
  
1
520253035404550556
0
 

Tu nema nikakvih novosti. Radeon 9800Pro je ipak kralj kada se koristi i FSAA i anisotropic, no FX5900 ipak nije top model u lepezi.

 

Zaključak

Odlučiti o ocjenama nije bilo lako. Jedino problema nismo imali za Leadtek A350 jer se pokazala lošijom od Gainwarda. Radeon 9800Pro je i dalje kartica #1, no činjenica da je made by ATi će neke (neopravdano) odvratiti od kupovine. Jednostavno, onima koji su nvIDIOTi će ime ATi odmah izazvati rast kandži i očnjaka, isto kao što će spominjanje imena NVIDIA izazvati istu pojavu kod fanATIka. Što se tiče cijene, Sapphire Radeon 9800Pro jest najskuplja kartica na test, no razlika spram FX5900 kartica nije tako velika. Po nama će se ta razlika povećati čim FX5900 prestane biti "novitet". S obzirom na cjelokupnu situaciju, odlučili smo Sapphire Atlantis Radeon 9800Pro i Gainward FX PowerPack ! Ultra/1200 XP 128MB Golden Sample nagraditi s Editor's Choice titulama jer se radi o dva odlična proizvoda koja nude odlične performanse i overclocking potencijal. Gainward moramo posebno pohvaliti i na ogromnom napredku spram njihove FX5800 Ultra kartice. Moramo napomenuti da cijenu nismo uzeli kao bitan faktor kod ocjenjivanja jer bi onda ocjene i za jednu i za drugu karticu bile niže - Radeon 9700 serija vjerovatno je #1 po omjeru cijena/performanse.