gears_5_0

Šesti je naslov u popularnoj Gears of War franšizi jučer postao dostupan u standardnoj verziji, a mi se već nekoliko dana igramo s Ultimate Edition verzijom. Igra nosi skraćeni naziv Gears 5, napravljena je od strane The Coalition studija i izdana od strane XBox Game Studios-a. Napravljena je na Unreal Engine 4 mehanizmu, a izdana je za Microsoft Windows i Xbox One platforme. Mi smo ju isprobali i testirali performanse s deset grafičkih kartica, što GeForcea, što Radeona.

gears_5_1 gears_5_2

Gears 5 donosi čak pet modova igranja i najdublju kampanju do sada. Osim kampanje, tu su i modovi Versus, Escape, Horde i Boot Camp. Posljednji ima za zadatak naučiti igrača kako se kretati, koristiti zaklone, boriti i koristiti razna oružja u igri.

U glavnoj se kampanji svijet se urušava, Swarm je pokvario vojsku robota koalicije i spuštaju se na gradove ljudi kako bi ih uništili. Glavni lik u igri Kait Diaz bježi kako bi otkrila svoju povezanost s neprijateljem i otkrila pravu opasnost za Serau, nju samu. Kait, JD, Del, i JD-ev otac Marcus putuju na ruševine Azure kako bi lansirali prototip satelita koji bi trebao obnoviti Hammer of Dawn mrežu.

Escape je novi agresivni co-op mod, sa suicidalnim timom tri igrača koji bježe iz Hive-a i nadmudruju se sa Swarmom. Versus je bitka tima protiv tima, a Horde je borba protiv valova navale neprijatelja i bossova za igrača i njegovu četvoricu prijatelja. Igra nudi i visoku razinu prilagodbe, tj. građenja vlastitih mapa za bježanje iz Hivea.

Igru smo isprobali i vrlo je zabavna, sa solidnom mehanikom i dovoljno zanimljivom radnjom u kampanji. Ako vam je samo do napucavanja ostali modovi i to nude i definitivno nećete biti razočarani.

gears_5_3 gears_5_4

S tehničke strane, igra je nastala na Unreal Engine 4 mehanizmu i ima vrlo impresivnu grafiku čak i ako nemate HDR monitor. AMD je podržao igru pa su glavni feature-i Async Compute (dozvoljava Radeon grafičkim procesorima izvršavanje višestrukih zadataka odjednom), zatim Multithreaded Command Buffering (brži protok instrukcija od Ryzen procesora do Radeon grafičke), te podrška za FidelityFX tj. RIS ili ti Radeon Image Sharpening. Riječ je o contrast adaptive sharpeningu, tehnologiji koja radi na pooštravanju “meke” scene s manje kontrasta uz minimalnu penalizaciju na performansama. Algoritmi kao što su TSAA i FSAA stvaraju “mekšu” sliku, pa se uz pomoć CAS-a koji je full frame post proces pooštrava scena. RIS još nije dostupan u Gearsu 5, a kad bude, napravit ćemo i malu analizu koliko je uspješan u pooštravanju scene.

gears_5_6 gears_5_7

Za testove smo koristili Asusovu malenu Crosshair VIII Impact matičnu ploču, Ryzen 9 3900X pri 4.3 GHz, zatim G.Skillovu Trident Z Royal memoriju i deset grafičkih kartica – pet Radeona i pet GeForceica. U crvenom su kutu bile – PowerColor Red Devil Radeon RX570 8GB, PowerColor RedDevil RX 590 8GB, Sapphire Nitro+ RX Vega 56 8GB, AMD Radeon RX 5700 8GB i AMD Radeon RX 5700 XT 8GB. U zelenom kutu svoje su boje branile sve redom Gigabyteove GeForce GTX 1660 6GB, 1660Ti 6GB, RTX 2060 Super 8GB, RTX 2070 8GB i RTX 2080 Super 8GB. za AMD-ove smo kartice koristili novi Adrenalin 19.9.1 driver, a za Nvidijine 431.60 za RTX i 436.30 za GTX kartice prema preporuci.

AMD Radeon performanse

gears_5_rx570 gears_5_rx590

gears_5_vega56

gears_5_RX5700 gears_5_rx5700xt

(za veće fotografije, kao i uvijek, open in new tab, ili klik na srednju tipku miša)

Osim što smo sve rezultate složili u graf, napravili smo i screenove. Zapravo je puno više korisnih informacija na njima prikazano osim samo prosječnog frameratea koji ide u graf. Na svakom se screenu vidi i koja je grafička kartica u pitanju, a vidljivo je i da smo testirali samo u 2560 x 1440 rezoluciji i samo s Ultra postavkama.

Nvidia GeForce performanse

gears_5_GTX1660 gears_5_GTX1660Ti

gears_5_RTX2060S gears_5_RTX2070

gears_5_RTX2080S

(za veće fotografije, kao i uvijek, open in new tab, ili klik na srednju tipku miša)

Kod testiranja višestrukih grafičkih kartica treba biti oprezan, jer igra sama mijenja postavke onako kako ona misli da je ispravno, tj. da maksimizira performanse i poveća framerate. Zato je potrebno svaki put forsirati Ultra postavke, isključiti Vsync (koji se automatski uključuje), te isključiti minimalni framerate od 60 koji se također sam uključuje.

Usporedni graf s performansama

Po grafu je vidljivo da je sa svim karticama moguće ovu igru igrati na 1440p, no tek od RTX 2060 Super je gameplay iznad 60 FPS-a, tj. onakav kakav gameri i vole. Zanimljivo je vidjeti visoke performanse AMD-ovih RX 5700 i RX 5700 XT kartica koje su nadmašile svoje rivale RTX 2060 Super i RTX 2070. RTX 2070 Super nismo imali pri ruci, pa smo koristili RTX 2080 Super koja jasno ostvaruje daleko najbolji rezultat.

Zaključak

Gears 5 je dostojan nastavak sage, nudi sate zabave u kampanji, a još više u jednom od preostalih modova. Grafika je impresivna, efekti “filmski”, a igra je pokupila i visoke ocjene prema Metacriticu – 86 po recenzijama i 8.8 po korisnicima. Kao što smo i vidjeli s karticama srednjeg i višeg tržišnog razreda se može lijepo igrati i u 1440p rezoluciji. S RX 570 i RX 580/590 će ugodnije igranje biti pri nižim detaljima ili 1080p rezoluciji, a već s Radeonom RX 5700 će te se lijepo igrati sa 60+ fps-a i s cijenom kartice od oko 2.900 kuna ili GTX2060 Super koja je nešto skuplja.