Surfajući Internetom naišla sam na zanimljiv članak o tome kako je 27. listopada u Austinu, Texas (SAD), u okviru "Austin Gamer Conference", održana "ženska" konferencija o gejmingu.

Članak mi je zapeo za oko iz više razloga. Kao prvo, ja sam žena (iako jedan dio članova PC Ekspert Foruma još uvijek u to sumnja :D), kao drugo zanima me IT, a kao treće igram igre na računalu (pod time ne mislim na solitare J) i visim na internetu po 5-6 sati dnevno s tim da većina tog vremena odlazi na igranje online RPG-a World of Warcraft.

Na konferenciji se, između ostalog, razgovaralo o tome kako u IT industriji, a pogotovo u gejmingu, dominiraju muškarci. International Game Developers Association kaže da je 88,5 % dizajnera igara muškog spola. Također, poznato je da žene ako i rade u IT-u, a takve su zaista rijetke, uglavnom rade nekakve administrativne poslove i nisu neposredno vezane uz dizajn i razvoj. Naravno, postavlja se pitanje zašto je to tako? I to je sad ono pitanje tipa što je bilo prije, kokoš ili jaje? Da li u gejmingu nema žena zato što je to industrija orijentirana na mušku populaciju, ili je gejming orijentiran na mušku populaciju zato što nema više žena dizajnera igara?

I jedno i drugo je naravno točno. Tehnologija je, kako takva, neprivlačna ženama (studentice FER-a, fizike i sličnih studija se, uvjetno rečeno, mogu prebrojati na prste) djelomično iz nekih predrasuda koje ne vladaju samo u RH nego i u drugdje u svijetu, a djelomično i zato što im se pristup takvim zanimanjima ograničava.

Paula Fellbaum, direktorica kadrovske službe u internacionalnoj kompaniji THQ Studios kaže da žene od ove vrste posla odbijaju teški, kako ona kaže, "macho" radni uvjeti. Žene na radnom mjestu očekuju koliko-toliko fiksno radno vrijeme i mogućnost da nakon radnog vremena isključe telefone i odu kući. Na žalost, radni uvjeti u današnjim kompanijama koje razvijaju računalne igre to ne dopuštaju. Neke od sudionica konferencije su rekle da su ih zvali na razgovore za posao, ali da su morale odbiti jer su im radni uvjeti bili neprihvatljivi. Da se razumijemo, nije to slučaj samo u gajming industriji i nisu vlasnici i manageri računalnih firmi najveće zlo koje se moglo desiti ženama koje traže posao van tipičnih "ženskih" zanimanja. To se dešava i u drugim zanimanjima koja se tretiraju kao tipično "muška".

Većina igara se kreira za muškarce. Što nije čudno jer su svi dizajneri igara muškarci. Igre koje bi bile privlačne ženskoj publici gotovo da ne postoje. Mali pomak su učinili Simsi, ali to je nedovoljno da bi se moglo govoriti o igrama za žene. Osobno, mislim da su Simsi bezvezna igra i da se mene pita, ja bi ih zabranila, isto kao i sapunice na TV-u, kad smo kod toga.

Neki od vas će sada sigurno pomisliti kako sam ja sigurno jedno neženstveno biće. Ne, nisam. Ja se šminkam, depiliram i hodam okolo u visokim petama. To što igram CS s frendovima ne znači da se ne izgledam kao žensko. To je još jedna od predrasuda koje vladaju vezano za gejmerice. Nisu sve cure koje vole tehnologiju neženstvene. Takvih je, u stvari, jako malo.

U našem društvu se na žene koje uživaju u računalnim igrama, pogotovo one koje igraju pucačine, ne gleda baš blagonaklono jer se smatra da to nije "ženstveno". U igraonicama nema cura, osim onih koje dođu pratiti dečka. Općenito, računalne igre su "rezervirane" za dečke, a to se vidi i po tome što se poklanja za rođendane i slične prigode. Prije su bake poklanjale unucima autiće, danas poklanjaju igre za Playstation. S druge strane, unukama se još uvijek poklanjaju barbike.

Iz osobnog iskustva mogu reći da su gejmerice smatrane, ako ništa drugo onda najmanje, čudnima. Kad sam se prvi puta pojavila u jednoj igraonici svi su me gledali ispod oka i bilo mi je jako neugodno. Također, bila sam potjerana s jednog LAN partija jer sam žensko. Kad se u društvu povede rasprava o igrama i kad ja kažem da ne volim avanture jer su mi dosadne, da sam prošla skoro cijeli Far Cry, da mi je u COD-u najdraža mapa "casino" i da volim onaj gravity gun iz HL2, svi se jako iščuđavaju. S druge strane kad to kaže moj dečko, sve štima jer se podrazumjeva da se dečke to zanima. Osobno znam samo jednu curu koja voli računalne igre jednako kao ja, ako ne i više.

Na, već spomenutoj, konferenciji u Texasu kao jedan od zaključaka je rečeno da će se sljedeće godine "ženska" konferencija održati samostalno, najvjerojatnije u San Franciscu ili u Seatlu. Moram reći da sam se ja na to malo zabrinula jer mislim da dokle god će se žene u toj "muškoj" industriji ponašati kao ne ravnopravne, do tad će ih se tako i tretirati. Moje mišljenje je da se ne trebaju kreirati nova radna mjesta specifično za žene, već da žene treba primiti na poslove na koje su se do sada većinom primali samo muškarci. No, bilo kako bilo usprkos optimizmu kojim je završena "ženska" gaming konferencija, trebat će još jako puno vremena da žene postanu ravnopravni sudionici u industriji koja se po defaultu smatra "muškom".