gelid_phantom_black_1agelid_phantom_black_2

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upravo zbog toga će biti zanimljiv kupcima koji nemaju najveća i najdublja kućišta, a s druge strane žele dobre performanse hlađenja.

Gelid je hongkonška tvrtka osnovana 2008. godine od strane bivših zaposlenika tadašnjeg Arctic Coolinga. Danas u ponudi imaju razna “termalna rješenja” kao što su ventilatori, CPU/VGA/SSD hladnjaci, različiti dodaci za hlađenje (paste, podloge/jastučići itd.), zatim gaming kućišta za računala, home office proizvodi (streaming kitovi, mikrofoni) te OEM/ODM proizvodi.

gelid_phantom_black_3 gelid_phantom_black_4

Phantom Black (CC-Phantom-Black-01-A) je jedan od pet “gamer” hladnjaka koje imaju u ponudi, a dolazi u vertikalno orijentiranoj kutiji s obzirom na to da je riječ o tower dizajnu. Na kutiji se nalaze fotografije hladnjaka te sve bitne informacije o njemu. Unutar kutije je dobro zaštićen u debelu stiropjenu, te dodatno u najlon. Uz njega dolazi kutija s kitom za montažu i dodacima, te zasebno zapakirana dva ventilatora.

Kit za instalaciju podržava sljedeće sockete – za AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2 i FM2+ te za Intel 775, 1366, 2011, 2066, 1155, 1156, 1150, 1151 & 1200. U pakiranju nalazimo i dva seta metalnih nosača za ventilatore (malo zastarjeli i kompliciraniji tip nosača), Y-splitter za 4-pinske konektore, GC-PRO pastu, setove vijaka, odstojnika i matica, donji nosač te jamstveni listić (5 godina jamstva) i vodič za instalaciju.

gelid_phantom_black_5 gelid_phantom_black_6

Tijelo je kao što vidimo sa slika dvorstuki toranj, koji se uzdiže do visine od 160 milimetara, a s ventilatorima je dubok 118, te širok 126 milimetara. Masa s dva ventilatora je 1.020 grama. Tijelo je napravljeno od aluminsijkih limova, koji su spajani međusobno, a kroz koje prolazi čak sedam toplovodnih cijevi različitih debljina. Toplovodne cijevi prolaze kroz aluminijsku bazu s bakrenim cold plateom, a sve zajedno je poniklano.

gelid_phantom_black_7 gelid_phantom_black_8

Limovi su rezani u takav oblik da najefikasnije usmjeravaju zrak s ventilatora koji hladi njih ali i toplovodne cijevi. Kao što s fotografije vidimo, tijelo je hladnjaka u offsetu u odnosu na bazu kako bi se poboljšala kompatibilnost s memorijskim modulima. Hladnjak je tako koncipiran da može primiti i treći ventilator na sebe koji se nabavlja zasebno. Ipak, praksa najčešće pokazuje kako su dva sasvim dovoljna, a i manje mjesta zauzimaju.

gelid_phantom_black_9 gelid_phantom_black_10

Baza je bakrena, niklana i zadovoljavajuće glatko, barem “na oko”. Vidimo da je i blago refleksivna, a i ravna je. Lijepo nasjeda na IHS procesora, oba koja smo testirali – otisak paste je ravnomjeran. Na gornju stranu baze je fiksno postavljena greda za pričvršćivanje na nosače na socketu. Vijci dolaze odvojeno, a voljeli bi da su tvornički postavljeni kao kod nekih konkurenata – pogotovo stoga što su univerzalni.

gelid_phantom_black_11

Uz hladnjak Gelid isporučuje dva svoja Phantom Black ventilatora koji su bijelih okvira, te crnog propelera i crnih jastučića za eliminaciju vibracija. Ventilatori su s Hydro Dynamic ovjesom imaju promjenjivu brzinu vrtnje od 750 do 1.600 okretaja u minuti, te deklarirani MTTF od 50.000 radnih sati. Maksimalna deklarirana buka iznosi 26,7 dB, a mi smo na udaljenosti od oko 50 centimetara na maksimalnom broju okretaja izmjerili 43 dB(A) Meterk MK09 uređajem. Maksimalni statički pritisak je 2,18 mmH2O. Ventilatori su solidne kvalitete izrade i s posebno dizajniranim lopaticama propelera za efikasnije strujanje zraka, a maksimalni deklarirani protok je 65,5 CFM-a (111,35 CMH). Ukupni TDP hladnjaka iznosi solidnih 200 W.

gelid_phantom_black_12 gelid_phantom_black_13

Phantom Black podržava sve moderne sockete, a mi smo ga montirali na AM4 i na LGA1151. Za AMD-ov se socket koristi postojeća donja ploča koja dolazi uz svaku matičnu ploču, a s gornje se strane pričvrste odstojnici, grede i thumb vijci. Za LGA1151 socket je malo drugačija priča. Potrebno je s donje strane postaviti ploču (nosač) koja dolazi s hladnjakom, u odgovarajuće rupe staviti vijke, pa na njih plastične odstojnike na koje onda dolaze nosive grede te thumb vijci.

gelid_phantom_black_14 gelid_phantom_black_15

Taj dio instalacije nosača na matičnu ploču prolazi jednostavno, da bi se stvari malo zakomplicirale kod postavljanja hladnjaka. Naime, vijke je s oprugama potrebno namjestiti na nosač na hladnjaku, a s obzirom na to da su teški magnetni ih odvijač teško drži. Uz to su još i kliski pa će često i iskliznuti iz prstiju. Voljeli bi da ih je proizvođač postavio fiksno na nosač jer ovako ipak stvaraju određene probleme.

gelid_phantom_black_19

Zadnji korak kod instalacije je postavljanje ventilatora, na što ponovno imamo zamjerke. Metalni tanki nosači su zastarjele koncepcije i dok je još vanjski ventilator koliko toliko jednostavno pričvrstiti, problemi nastaju s unutarnjim gdje kopče znaju zapeti za aluminijske limove koji ih onda izvuku. Malo iskusniji korisnici će potrošiti manje vremena, no oni manje iskusni bi se mogli namučiti s montažom. Moglo je to i malo bolje.

Sklopljeni hladnjak odlično izgleda i lijepo se uklapa na moderne matične ploče. Ipak, vanjski će ventilator morati malo stršati iznad tijela hladnjaka kod većih hladnjaka memorijskih modula, pa na to treba računati. Visina tada više nije 160 nego koji milimetar iznad.

gelid_gc_extreme_1 gelid_gc_extreme_2

gelid_gc_extreme_3

Uz hladnjak iz Gelida su nam stigli i GP-Ultimate termalni jastučić te GC-Extreme termalna pasta. GP-Ultimate je jastučić debljine 0,5 milimetara (dolazi i u izvedbi debljine 1 milimetar), koji ima 15 W/mK toplinsku provodljivost, ne provodi struju, nije otrovan, ne korodira i jednostavno se koristi. Veličina jastučića je 90 x 50 milimetara, pa ga se može rezati po potrebama korisnika. GP-Ultimate od 0.5 milimetra se prodaje po cijeni od 4,8 €, a od 1 milimetar za 6,35 €.

GC-Extreme je pasta u pakiranju od 3,5 grama uz koju dolazi i posebni aplikator, a termalna provodljivost joj je 8,5 W/mK, što je za 1,5 W/mK bolje nego kod GP-Pro koja dolazi uz hladnjak. Pakiranje GC-Extreme paste od 3,5 grama košta 9 €, a od 1 grama 2,5 €.

Sve testove smo napravili s GC-Extreme pastom, a u jednom smo slučaju napravili usporedbu s GC-Pro.