Genius DVR-FHD660G

Iz Geniusa nam je na test stigla njihova FHD660G kamera za automobil koja snima video u 1080p rezoluciji, te ima ugrađen GPS prijemnik. In-car kamere su postale vrlo popularne u zadnjih nekoliko godina, što je zapravo najviše zahvatilo Rusiju, a onda i ostatak svijeta. Danas se mnoštvo proizvođača trudi imati ovakav proizvod u svojoj ponudi, a tajvanski Genius nije izuzetak. Genius ovakve kamere nudi već duže vremena i svakako nisu novi u ovome poslu. Kod automobilskih kamera koje snimaju promet ili unutrašnjost automobila, bitno je da imaju široki kut snimanja, dobru stabilizaciju slike, dobru kvalitetu snimanja te naravno dobar i pouzdan nosač. Za FHD660G proizvođač tvrdi kako ima sve to uz još poneke značajke kao što su ugrađeni GPS sa zapisom vremena (njihova prva takva kamera), brzine kretanja i koordinata (praćenje kretanja na karti putem softvera), te G senzor koji pali kameru u slučaju trešnje, što je korisno kod sudara (tj. akceleracije ili deceleracije), vandalizma ili sličnih situacija.

Genius DVR-FHD660G

Na kutiji se jasno nalaze sve potrebne informacije koje bi mogle zanimati krajnjeg kupca, no nas je naravno više zanimalo ono što je unutra. Uz kameru dolazi i punjač za automobil s dovoljno dugim kabelom na čijem je kraju microUSB konektor, uputstva za korištenje, nosač i softver za naknadno praćenje kretanja vozila po karti. Ulazni napon u kameru je od 12 do 24V, a microUSB port služi samo za punjenje, tj. prijenos podataka nije moguć.

Genius DVR-FHD660G Genius DVR-FHD660G

DVR-FHD660G je malena i lagana, dolazi s 3MP 1/3″ CMOS senzorom i širokokutnom lećom od 135° (f /2.0), zaštićenom s četiri sloja stakla. Podržava NTSC i PAL standarde, te snima video materijal u maksimalnih 1920 x 1080 piksela pri 30 sličica u sekundi. Ukoliko korisnik ima manju microSD karticu, rezoluciju snimanja može spustiti na 1280 x 720 pri istih 30 sličica u sekundi. Video se sprema u .MOV/H.264 formate, a zapis od tri minute u prosjeku zauzima oko 300MB prostora pri maksimalnoj kvaliteti. Na taj način kamera i “reže” video materijal, tj. ne snima nikada duže od tri minute. Uz to što bilježi video, snima i zvuk putem ugrađenog mikrofona. Osim video i audio materijala, kameru možemo prebaciti i u mod za slikanje fotografija pri čemu ih sprema u JPEG format. Kamera ima i ugrađenu bateriju od 470 mAh (Li-po), koja je dostatna za otprilike 15 minuta autonomije.

Genius DVR-FHD660G

Na stražnjoj se strani nalazi 2.4″ TFT LCD ekran i četiri tipke za podešavanje. Sučelje je vrlo jednostavno za korištenje i lako se snaći. Malo živcira što baterija vrlo kratko traje pa je svaki put potrebno podešavati vrijeme i datum, jer ga softver ne sinkronizira sa satelitom. Kamera prima micro SDHC kartice maksimalnog kapaciteta 32GB klase 6 i viših, što je dovoljno za malo više od 5 sati video materijala.

Genius DVR-FHD660G Genius DVR-FHD660G

Nosač na koji montiramo kameru je robustan, a “priljepak” odlično drži ne samo za staklene nego i za limene površine. Nudi i dovoljno pomaka u svim smjerovima pa je lako podesiti smjer snimanja kamere, te ga putem matica fiksirati u tu poziciju. Jednom kada je sve podešeno vrijeme je za pokretanje vozila i snimanje. Kao što smo spomenuli u uvodu kamera ima i G-Force senzor u tri osi, zatim Ublox GPS senzor i mogućnost podešavanja alarma koji vozača obavještava o prekoračenoj brzini. Za brzo pregledavanje snimljenog  materijala tu je i HDMI sučelje.

Za kraj, tu su i dvije snimke vožnje, na kojima možemo vidjeti kako je snimljeni materijal dovoljno kvalitetan i dobar u svim uvjetima. Naravno, nije riječ o kvaliteti na razini skupljih, razvikanijih i popularnijih proizvoda no malena je DVR-FHD660G za traženu cijenu od oko 900 kuna na našem tržištu i više nego zadovoljila. GPS senzor dovoljno brzo bilježi i pokazuje promjene, nije trenutačan, no dovoljno je brz, kvaliteta materijala i izrade je na solidnoj razini, a jedino što nas je ljutilo je mali kapacitet baterije i “zaboravljanje” vremena i datuma.