Genuino 101 – Intelov izlet već poznatim putešestvijima

Genuino-003

Kao prirodni tehnološki nastavak Arduino Una, Genuino 101 donosi zaista veliki napredak. 32 MHz 32 bitne Quark x86 jezgre naspram 8 bitnog ATmega328P mikrokontrolera, 196kb flash memorije naspram 32 – 0.5 kb kod ATMega te 24 kb SRAM-a naspram 2kb kod ATMega. Kako ne bi sve ostalo na sirovoj snazi, osim prijeko potrebnog osvježenja po pitanju mikrokontrolera, novi Genuino 101 donosi i LE Bluetooth modul s jasno vidljivom antenom na PCB-u te 6-osni akcelerometar/žiroskop.

Sve to upakirano je u takozvani Intel Curie (Quark SE, bivši Clanton, mikrokontroler), navodno dual core SoC sa 86x Quark jezgrom te ARC (Argonaut RISC core). Navodno je s razlogom jer tu sljeduje prva mrlja Intelu – u toku pisanja ovog članka ne postoji javno dostupan datasheet za dotični SoC jer je za pristup istom potreban Intel EDC (Intel Embedded Design Center) račun, pa je samim time bilo kakva diskusija oko toga što se zaista nalazi unutra bazirana samo na dostupnoj dokumentaciji na Arduino.cc stranici.

Genuino-004

Činjenica jest da je toliko malo toga dostupno od tehničke dokumentacije da je nemoguće „ući u dubinu“, no Intelova stranica koja uspoređuje Quark procesore navodi pod „Number of cores“ (broj jezgara) samo jednu za Quark SE. Intel najavljuje publikaciju RTOS izvornog koda i tehničkih detalja tokom ožujka ove godine, pa živi bili… Jedini stvarno dostupan dokument temeljem pretrage u odnosu na fizički napisano na samom SoC-u je PCN dokument gdje se navodi sSpec broj SR2NW pod imenom marketinškim imenom „JHCURIE“. Nažalost, taj sSpec ne odgovara niti D1000 (SLKMJ) ili D2000 (SR2KF) SoC-u pa tapkamo u mraku.

Što se softverske strane tiče, ni ovdje stvar nije ništa bolja – Genuino 101 se ponaša kao i „svaki drugi“ Arduino pa je sve što bi trebalo biti dostupno „ispod haube“ za sada svedeno na nulu.

Valja napomenuti da se Genuino 101 gotovo uopće ne grije, a i pri najvećem opterećenju nije postizao vršnu snagu iznad 0.25W!

U suštini, u „originalnom“ Arduino ekosustavu 101 je vrlo dobar napredak naspram Una i to za razumni porast cijene koji je praktički neosjetljiv. Također, valja se nadati kako će Intel uskoro objaviti ostatak softverske priče za 101 kako bi se vidio njegov puni potencijal. Arduino zajednica je velika i nesumnjivo će biti raznih benefita i za postojeće 101 korisnike, kao i za ona koji to tek odluče postati.

Ipak, nismo još gotovi, obzirom da predstavljamo novu pločicu, a nakon toga možete provjeriti head-to-head usporedbu.

86duino ZERO – brutalan i anoniman

86duino-003

Fizičkih dimenzija gotovo jednak Genuinu 101, 86duino ZERO je Arduino Uno kompatibilna pločica bazirana na Vortex86EX jezgri tajvanskog DM&P. Sama pločica ima implementirane i spremne za rad Ethernet, USB 2.0 host, micro SD i PCI-E guest sučelje kao i bateriju za RTC, zaokruženo sa, za takav hardver „golemih“, 128 MB DDR3 memorije. DM&P-ov Vortex86EX je Pentium kompatibilna x86 procesor sa 16kb 4-way L1 cachea, 128kb 4-way L2 cachea, CrossBar sučeljem, (X-)ISA, I2C, SPI, IPC (DMA), UARTA, SD/SATA i CAN sučeljima.

Moguće je koristiti i PS2 tipkovnicu i miša (kompatibilno s 8042 kontrolerom), 10 UART-a portova kao i MCI (kontrola motora). Takt u ovoj konkretnoj izvedbi iznosi mu 300 MHz (maksimalno 400MHz), što mu je ujedno i nedostatak obzirom na povećano grijanje. Naravno, problem je rješiv ili spuštanjem takta, ili korištenjem aktivnog hlađenja ili unaprjeđenjem postojećeg pasivnog hlađenja. O ozbiljnosti ovog procesora govori činjenica o branch prediction bufferu kao i 32 I/D TLB-a. Sam procesor podržava maksimalno do 2GB DDR3 RAM-a, pa je moguće očekivati razvojne pločice s više RAM-a ili pak pretpostaviti da bi u produkciji s tim procesorom korisnik na raspolaganju imao mogućnost znatno veće količine.

86duino-004

Nakon impresivnog hardvera, slijedi i softver – podrška za Windowse (doduše, operativno i relativno jednostavno izvedivo samo na ONE verziji), DOS, Linux, Windows CE kao i Linux s Xenomai RT kernelom te puna IgH EtherCAT Master podrška. Tehnička dokumentacija odlično je napisana iako zahtijeva ogromno znanje i razumijevanje materije, jer se radi o „kompletnom“ PC računalu.

Korisniku je, ukoliko se odluči koristiti samo Arduino razvojno sučelje, dostupno 2MB flash memorije za spremanje programa.

Zaista bi bilo za očekivati da po svemu napisanom, 86duino stoji barem duplo više novaca od Genuina 101, no to nije tako – 86duino ZERO je po preporučenoj cijeni svega 8 eura skuplji nego 101!