Na sličan način kao glazbene datoteke, na iPod Photo se prebacuju slike. Sinhronizaciju je moguće napraviti preko iTunesa, bilo da dodajemo zaseben datoteke, cijele mape ili foto-albume kreirane pomoću Adobeovog Albuma ili Elementsa. Slike je moguće pregledavati na zaslonu, a alternativa je spajanje iPod Photoa na televizor pomoću priloženog AV kabela. Budući da je riječ o AV kabelu (Audio-Video), za vrijeme gledanja slika na televizoru moguće je svirati glazbu sa iPoda. Premda uređaj nije moguće direktno sinhronizirati sa digitalnim fotoaparatima (morate priznati, vrlo zgodna funkcija za bilo kakva putovanja), moguće je dokupiti dodatak koji iPod Photou omogućava i ovu funkciju. Doduše…čovjek bi očekivao da za ovako skup uređaj neće morati kupovati praktički esencijalne dodatke, ali tako je to u Apple svijetu.

iPod Photo u akciji sa televizorom

Treća funkcija pregledavanja dokumenata je ona koja se odnosi na bilješke, adresar i kalendar. Naime Appleova igračka kuži exportirane kalendare (vCalendar format), sinhronizira se Outlookovima adresarom i može čitati text datoteke. Uz sve ove funkcije, iPod Photo možete rabiti i kao maleni prijenosni hard disk. Uređaj se prijavljuje Windowsima kao prijenosni disk koji je moguće rabiti na isti način kao i pravi prijenosni disk ili flash memoriju.

Premda iPod Photo ima veće gabarite i masu od standardnih iPoda (čak i od 40-gigabajtnog običnog iPoda), ne možemo reći da se radi o neprihvatljivim vrijednostima. Dimenzije uređaja su 104x61x19 mm, a masa 181 g. U slučaju da smatrate da je ovo za vas previše, uvijek se možete odlučiti za obični iPod kapaciteta 20 GB. Naravno, onda zaboravite na zaslon u boji i podršku za slike. Kad smo već kod zaslona… Riječ je o LCD-u sa pozadinskim osvjetljenjem dijagonale 2 inča, rezolucije 220×176 piksela koji može prikazati maksimalno 65.536 boja (dakle 16-bitna boja). Kućište u kojem je smještena sva elektronika napravljeno je od metala i polikarbonske plastike (kažu da je to ona ista od koje se rade neprobojna stakla – nismo provjeravali :)) sniježno bijele boje. Polovica iPoda na kojoj su zaslon i kontroler napravljen je od plastike dok je druga polovica uređaja metalna i kromirana. Sve u svemu vrlo elegantan, ali i ekstreman dizajn koji neće odgovarati svima. Stvar jednostavno izgleda kao da je pobjegla s modnih pista ili iz kakvog spota mlađahne R’n’B zvijezde. Da se preživjeti, ali voljeli bi da se ova stvarčica proizvodi u više boja.

E da nam je više ovakvih press fotki :)

Vjerojatno najjači feature iPoda je ergonomija uporabe. Uređajem upravljamo putem kruga čiji je obod osjetljiv na dodir i uz to ima četiri pravilno raspoređene površine koje je moguće kliknuti, a imaju ulogu tipki (play/pause, next/forward, previous/rewind te tipka za izbornik odnosno back). U sredini kruga nalazi se još jedna tipka koja služi za potvrđivanje odabira i zalaženje dublje u izbornike. Princip upravljanja iPodom je izuzetno jednostavan. Sa srednjom tipkom se ulazi dublje u izbornik, prateći obod kruga (Apple Click Wheela) u jednom ili drugom smjeru se scrollamo po izborniku gore ili dolje, dok sa se tipkom MENU vraćamo jedan korak nazad u izborniku. Nakon što izaberemo datoteke koje želimo svirati, počinju funkcionirati tipke na obodu Click Wheela pa njima možemo kontrolirati playback. Uz to, dok nismo u izborniku već u dijalogu koji prikazuje trajanje pjesme koja trenutno svira, obod Click Wheela funkcionira kao potenciometarska kontrola glasnoće ili uz pritisak srednje tipke, kao potenciometarska kontrola pozicije u datoteci. Sve u svemu – ergonomično i prijemljivo "do bola".

Što se tiče zvuka na Apple se nemamo što požaliti. U uređaj je integriran 5-pojasni ekvilizator koji nije moguće posebno podešavati, ali zato je tu hrpa predefiniranih postavki koje bi ti trebale zadovoljiti ljubitelje svih mogućih vrsta glazbe. Priložene slušalice (tzv. "bube") su izvrsne. Neće vas zadovoljiti samo u slučaju da ste audiofil i pol (takvi fanatici neka radije potraže neke Senheiserice). Zadnja stavka – trajanje baterije. Nama je izdržala oko 12 sati tlačenja, ali imajte na umu da smo mi prčkali po kontrolama mnogo više nego što će to činiti korisnik u normalnoj uporabi.

Pogledajmo sad što nam može ponuditi veliki Sony.