Za razliku od Applea koji je na tržište prijenosnih playera zasnovanih na hard diskovima ušao još 2001. godine, japanski se Sony odlučio pojaviti na ovom tržištu tek prošle godine. Do tada je tvrtka svoju prijenosnu hi-fi ponudu bazirala isključivo na svojoj paleti walkmana, discmana (CD walkman) i MD discmana (Mini Disc walkman). Uzgred rečeno, i walkman i discman su termini koji je izmislio Sony. Sve u svemu, zadnji Sonyev proizvod namijenjen ovom tržištu je Vaio Portable Music Player VGF-AP1 odnosno VGF-AP1L. Dva se modela spomenutih playera razlikuju samo po kapacitetu – AP1 u sebi ima disk od 20, a AP1L od 40 GB. Kao što se dalo skužiti iz najave teksta, nama je u gramzive ručice uletio jači model.

Za razliku od iPoda, Sonyev player krasi stvarno "mrak" izgled :)

Krenimo od početka, dakle od kutije. Premda Sonyevu igračku za odrasle (nema kinky primisli, iš!) ne krasi super-šminkerska kockasta kutija, iz njenog je izgleda na prvi pogleda jasno da je Sony svoj novi uređaj dizajnirao u svojoj standardnoj super-cool maniri. Što sve ima u toj kutiji? Da vidimo…tu je set kabela za napajanje (za američke i europske utičnice) zajedno sa AC adapterom, set priručnika i jamstveni uvjeti, CD sa softverom, daljinski upravljač i pripadajuće skraćene slušalice, USB kabel za povezivanje sa računalom, kolijevka pomoću koje se player povezuje sa računalom i na kraju, njegovo veličanstvo VGF-AP1L.

Kolijevka u cyberpunk stilu

Što sve može ovo Sonyevo čudo? Prema specifikacijama proizvođača radi se o multimedijalnom playeru koji osim zvuka može raditi i sa slikama u JPEG formatu. Čim je riječ o Sonyevim playerima, na pamet nam pada jedna potencijalno loša karakteristika – ATRAC3 format. Dotični format kompresije je dizajniran od strane Sonya za uporabu na mini-discovima, ali se kasnije pokazao inferioran u odnosu na MP3. Unatoč inferiornosti te dominaciji MP3-a kao formata za kompresiju glazbe, Sony i dalje nameće korisnicima ATRAC3 (sad i u verziji Plus) kao defaultni format na svim svojim digitalnim playerima. Ista se stvar zamalo dogodila i sa uređajem kojeg smo ovaj put imali prilike testirati, ali Sonyeve su glavešine ipak odlučile ponuditi novi firmware koji je ovom playeru omogućio da nativno funkcionira sa MP3-cama. Mi smo imali prilike isprobati uređaj prije i poslije nadogradnje i možemo reći da bi bez podrške za MP3 dobio vrlo, vrlo nisku ocjenu.