Aivia je Gigabyteova nova serija periferije, a K8100 tipkovnica je njen prvi predstavnik. Akronim Aivia je dobiven je od Advanced, Intuitive and Versatile interface archetype. Gigabyte smatra kako Aivia nije samo produžetak ljudskom intelektu, već intuitvni produžetak za korištenje umjetne inteligencije. Aivia je tako interpretirana kao AI kroz Gigabyte. Tipkovnica dolazi u povećoj ali elegantnoj sjajno-crnoj kutiji, unutar koje se nalazi još jedna kartonska kutija koja služi kao ležište tipkovnice, te ju štiti od potencijalnih oštećenja. Na stražnjoj strani vanjskog omota nalaze se sve informacije o proizvodu koje kupcu mogu biti relevantne. Pobrojane su sve korištene i dostupne tehnologije, kao i pokloni koji uz tipkovnicu dolaze – silikonska zaštitna maska, te zamjenske gumirane WASD tipke, kao i alat za vađenje tipki.

K8100 je kao što smo rekli namijenjena prvenstvaeno gamerima što je vidljivo iz nekoliko detalja. Prvi je svakako dizajn, koji prati Aivia filozofiju. Tipkovnica je impozantnih dimenzija – 490 x 263 x 2.8 mm (DxŠxV), uz masu od 1300 grama. Velik dio čini i široko odmorište za dlanove, koje je na nju vezano vijcima. Ukoliko ga ne koristite, moguće ga je i ukloniti. Layout tipkovince je Američki (QWERTY), a sve su tipke standardne veličine osim tipke Enter. Enter je i jedna od najkorištenijih tipki pa nam se njene ovako male dimenzije ne sviđaju. Ukoliko gledamo iz čisto gamerske perspektive, tada manje dimenzije možda i neće biti toliki problem. Tipka ESC i funkcijske F1-12 tipke nalaze se u zasebnom redu iznad, baš kao i Print Screen, Scroll Lock i Pause (Break) tipke. Između glavnog dijela i numeričkog smjestile su se klasične Insert, Home, Delete itd. tipke, a ispod njih tipke za kretanje. Izmad numeričkog dijela smještene su LED indikacije za Num, Caps i Scroll lock funkcije. Na lijevom rubnom dijelu smjestila se poveća Mode tipka kojom biramo jedan od pet G profila. Crni gornji dio služi za kontrolu glasnoće. S lijeve se strane nalazi "slider" osjetljiv na dodir, a sa desne signalizacija jačine zvuka odnosno Mute funkcije. Kao što je sa slike vidljivo u bundleu kao poklon dobiti će te alat za vađenje tipki te četiri zamjenske gumirane tipke koje gameri najčešće koriste – W, A, S i D. Gumirane tipke osiguravaju bolji grip ali i veću trajnost.

Kada smo kod tipaka potrebno je naglasiti kako tu Gigabyte donosi ergonomski dizajn u smislu otpora koje pojedine grupe tipaka pružaju. Plavo označene tipke, tj, one rubne u standardnom položaju ruku su najlaše (najčešće se aktiviraju malim prstom) – potreban je pritisak od 50 grama kako bi ih aktivirali. Zelena skupina je najkorištenija skupina tipaka u radu i za njihovu aktivaciju potreban je pritisak mase od 60 grama. Tipke koje se najčešće koriste prilikom gaminga pružaju najveći otpor i za njihovu je aktivaciju potrebna masa od 70 grama. U radu i igri se ovo vrlo dobro osjeti, a time su i najkorištenije tipke ujedno i najotpornije. Naviknuti na rad sa Logitechovom tipkovnicom iz MX5500 seta moramo priznati kako nas je Gigabyte ugodno iznenadio kvalitetom tipki, otporom ali i hodom (3.5+/-0.5mm). Uz to, K8100 je i nešto tiša od naše sad već vremešne MX5500 tipkovnice. Maksimalni broj preklopa tipki koje navodi proizvođač je 10 milijuna. Gigabyte je eliminirao problem "ghostinga" kod istovremenog pritiskanja višestrukih tipaka – do sada je maksimum bio 6 tipaka kod standardnih USB tipkovnica. Računalo sada može razaznati do 20 simultano pritisnutih tipaka, bez gubitka ijedne.

Buka tipkanja (posebno izraženo noću), može se dodatno eliminirati Gigabyteovim poklonom u obliku silikonskog pokrova za ovu tipkovnicu. Osjećaj tipkanja je donekle umanjen, no tišinu rada ne može ništa nadmašiti. Uz to tipkovnica je sigurna od prolijevanja kave, čaja ili nečeg trećeg. Tipkovnicu na računalo spajamo putem upletenog USB kabela, koji oko sebe ima feritnu jezgru za smanjenje interferencija. Kabel je dovoljno dug i elastičan, a USB konektor je pozlaćen. Ghost makro mehanizam poznat iz Gigabyteovih M8000 miševa i ovdje je u potpunosti autonoman te ne ovisi o računalu na koje spajamo tipkovnicu. Jednom isprogramirane, G tipke pamte svojih 25 funkcija, a tu je i mehanizam za kreiranje vlastitih makro naredbi. O samom načinu programiranja čitajte nešto kasnije u tekstu.

S donje strane vidimo vijke kojima je odmorište za dlanove pričvršćeno za tipkovnicu, a dobrobit korištenja odmorišta smatramo kako nije potrebno dodatno objašnjavati. Jedina mana je što zauzima puno prostora. USB kabel kojim tipkovnicu spajamo na računalo moguće je izvući na sredini te blizu lijeve nožice putem dva za to predviđena kanala. Za eliminaciju klizanja tipkovnice brinu se četiri gumena jastučića, a podizanje stražnjeg dijela vršimo pomoću dvije izvlačive nožice, na vrhovima kojih se također nalaze gumeni jastučići. Otpor koji oni pružaju je dosta velik, a i ima ih dosta pa je potrebno primjeniti veliku silu kako bi tipkovnicu pomaknuli.

K8100 ima još jednu funkciju, a to je LED osvijetljene tipke za noćni rad/igranje. Tipka kojom palimo osvjetljenje nalazi se na stražnoj desnoj strani tipkovnice. Uz to tu su i dva USB utora, jedan na desnom boku te drugi na lijevom, koji uvelike olakšavaju život. Nije više potrebno tražiti utore na računalu, a to je posebno korisno u zamračenoj prostoriji. Kvaliteta izrade i korištenih materijala je na vrlo visokom nivou i ova tipkovnica ostavlja dojam visoke klase. Dizajn oštrih linija možda se neće svakome svidjeti, no nama je baš nekako legao. Isto tako ova žuta boja će za mnoge biti pre napadna, no srećom, Gigabyte u ponudi ima još dvije boje – crnu i crvenu. Napomenuti treba kako su žuta i crvena namijenjene isključivo Američkom tržištu tj. layoutu.