gigabyte_aorus_lc_280_1 gigabyte_aorus_lc_280_2

Kao što ste već mogli vidjeti u recenziji AMD-ovog Ryzena 9 3950X, u lab nam je prošli tjedan iz Gigabytea stigao njihov novi vodeni hladnjak za procesore. Aorus Liquid Cooler 280 dio je nove serije proizvoda u Gigabyteovoj ponudi, koja se sastoji još od 240 i 360 modela. Gigabyte se za nove hladnjake obratio stručnjacima u Aseteku koji su ih opremili svojim pumpama nove generacije, LC ekranom i RGB osvjetljenjem. Ovaj 280 model je idealan za kućišta za koja je 360 prevelik, a u trenutku kada postoji potreba za moćnim hlađenjem. Mi smo ga isprobali na tri procesora, Ryzen Threadripper 2920X, Ryzen 9 3950X i Core i7-8700K, naravno overclockiranim.

gigabyte_aorus_lc_280_3

Hladnjak dolazi u većoj kartonskoj kutiji u kojoj je udobno smješten u debelu stiropjenu i omotan vrećicom s mjehurićima zraka. Gigabyte je s pakiranjem otišao korak dalje od konkurencije, jer ovakvi hladnjaci obično dolaze u ležištu od recikliranog kartona i običnim najlonskim vrećicama. Svaki je od ventilatora smješten u tanki karton i omotan najlonom s vanjske strane. U kutiji se još osim seta za instalaciju nalaze i detaljne slikovne upute za instalaciju na jedan od podržanih socketa.

gigabyte_aorus_lc_280_5

Instalacijski kit dolazi u zasebnoj vrećici i u njemu se nalazi sve potrebno za montažu hladnjaka na jedan od podržanih socketa. S AMD-ove strane to su AM4 i TR4, s tim da za potonji nosač za pumpu dolazi uz Threadripper procesor. S Intelove strane su podržani 2066, 2011-3, 1366 i 115x socketi. Karakteristika Asetekovog dizajna je laka promjena nosača pumpe, pa je stoga i instalacija laka, ali je postignuta i dobra kompatibilnost. Uz vijke, podloške, matice i nosače dolazi i veća šprica s termalnom pastom koja ima samo Aorus naljepnicu na sebi, a vjerojatno dolazi iz Asetekovog asortimana.

gigabyte_aorus_lc_280_4

Ventilatori su djelo tajvanskog Power Logica, promjera su lopatica 140 milimetara, a ovjes im je Double Ball. Kućište je crno, plastično, a propeler je napravljen od mliječne plastike zbog ARGB LED efekta, pri čemu su LE diode smještene oko motora u sredinu. Maksimalna brzina vrtnje im je 2.300 okretaja u minuti, pri čemu proizvode 44.5 dBA buke, što je tvornički podatak, a također je i vrlo precizan. Mi smo Meterk uređajem izmjerili 45 dBA, što je u domeni vrlo čujnog, pa čak i pomalo bučnog. Maksimalni protok zraka je 100.16 CFM-a (170 m3/h), a maksimalni zračni pritisak visokih 5.16 mmH2O, što je jamac dobrih performansi. Očekivani životni vijek ventilatora je 70.000 radnih sati.

gigabyte_aorus_lc_280_6 gigabyte_aorus_lc_280_7

Kao i svaki drugi AIO hladnjak, i ovaj dolazi tvornički sklopljen. To znači da je radijator cijevima povezan s pumpom i da je rashladna tekućina u sistemu. U vijeku trajanja hladnjaka nije potrebno rasklapati ga i mijenjati tekućinu. Radijator je aluminijski sa sinusoidalnim rebrima i s mogućnošću montaže četiri 140-milimetarska ventilatora. Na sebi ponosno nosi Aorus ime, a dimenzije su mu 315 x 143 x 30 milimetara (bez ventilatora). Cijevi su na njega montirane fiksno, a na strani pumpe s pomičnim koljenastim spojnicama. Cijevi su gumene i dovoljno fleksibilne, opletene su najlonskim koncem, a dužina im je oko 360 milimetara što je dovoljno za većinu kućišta.

gigabyte_aorus_lc_280_8 gigabyte_aorus_lc_280_9

Kućište pumpe je plastično, s okruglim LCD-om dimenzija promjera 60 milimetara na vrhu. Na dnu se kućišta pumpe nalazi bakreni blok koji je također promjera 60 milimetara. Dodirna površina je strojno obrađena, ima sitne brazde koje će popuniti termalna pasta. Ukupne dimenzije kućišta pumpe su 80 x 80 x 60 milimetara. Kućište na sebi ima nosiće za montažu nosača za socket koje su tipične za Asetekov dizajn. Pumpa koja se nalazi u kućištu je jasno Asetekov proizvod, a riječ je o šestoj generaciji njihovih pumpi za vodu namijenjenih AIO hladnjacima. Asetek je uveo neke promjene i poboljšanja, a ono najznačajnije je da sve te promjene doprinose dugovječnosti. Pumpa se vrti na maksimalnih 2.800 okretaja u minuti i pri tom nije čujna.

gigabyte_aorus_lc_280_10

Na PCB se unutar kućišta pumpe nalaze spojeni i različiti kabeli, a podijeljeni su u četiri skupine. Jedan kabel je sa SATA konektorom za napajanje cijelog sklopa, drugi je s dva 4-pinska muška konektora za dva ventilatora, treći je s dva konektora za ARGB kontrolu ventilatora, a na četvrtom se nalazi USB interni ženski konektor za komunikaciju sa softverom.

gigabyte_aorus_lc_280_11

Šuma kabela, no može ih se pristojno organizirati vezicama. Jedino će komunikacijski kabel predstavljati problem u slaganju jer se spaja na dno matične ploče, no dovoljno je dug da ga se provede ispod matične ploče ili sa stražnje strane kućišta. Za potrebe testa smo ventilatore postavili tako da zrak tjeraju preko matične ploče kako bi hlađenje bilo efikasnije, a u kućištu ih se okreće prema potrebi, u ovisnosti o tome gdje smještamo radijator.

gigabyte_aorus_lc_280_12 gigabyte_aorus_lc_280_13

S obzirom na to da smo testirali na tri platforme, prošli smo gotovo sve postupke instalacije i možemo zaključiti kako je ona jednostavna kao i kod svakog drugog Asetek rješenja. Najprije smo hladnjak montirali na ASRockovu X570 Gaming Phantom X ploču i Ryzen 9 3900X/3950X procesore. Za instalaciju se koristi originalni backplate koji dolazi uz ploču, na koji se pričvršćuju četiri dvostrana vijka. Na pumpu je potrebno montirati nosač za AM4 nakon čega se sve zajedno pričvršćuje s četiri thumb matice.

gigabyte_aorus_lc_280_17

Za HEDT platforme je instalacija još lakša. Kod AMD-a i TR4 socketa je instalacija najlakša jer je potrebno iskoristiti samo nosač koji dolazi uz Threadripper procesore i pričvrstiti ga na ploču što je iznimno jednostavan postupak. Kod kod Intela, tj. LGA2066 socketa je potrebno na postojeće rupe staviti vijke i montirati pumpu s odgovarajućim nosačem. Kod LGA115x je potrebno iskoristiti plastični backplate koji dolazi uz hladnjak i uz pomoć četiri dvostrana vijka ponoviti postupak montaže pumpe s četiri thumb vijka.

gigabyte_aorus_lc_280_14 gigabyte_aorus_lc_280_15

ARGB osvjetljenje ventilatora je vrlo dobro, premda ne i najbolje koje smo imali prilike vidjeti. Boje su vjerne i jačina je dovoljna, no Corsair to na svojim ventilatorima i dalje radi malo bolje. LCD je u boji, animacije su solidne, a putem softvera ih je moguće mijenjati.

gigabyte_aorus_lc_280_19

Kada smo kod softvera, trebat će vam dva – RGB Fusion 2.0 i Aorus Engine. Prvi je za kontrolu osvjetljenja i sinkronizaciju s ostalim Gigabyte hardverom, a drugi za kontrolu ventilatora, brzine pumpe i efekata ekrana na pumpi. RGB Fusion nudi uobičajeni set efekata koje smo u ovom slučaju sinkronizirali s X399 Aorus Gaming 7 matičnom pločom i RX 5700 XT Gaming OC grafičkom karticom.

gigabyte_aorus_lc_280_20

Aorus Engine nam služi za kontrolu LCD-a, kao i odabir profila rada ventilatora i brzine pumpe. Sliku na LC ekranu možemo i rotirati u tri smjera, a kod prikaza ekrana možemo odabrati jedan od preddefiniranih profila, ili pak odabrati vlastitu neku grafiku te tekst. Profila za brzinu rada ventilatora je nekoliko, no kod jačih će se procesora uvijek ventilatori zavrtjeti do maksimuma bez obzira koji profil odabrali. Stoga, ako želimo nižu buku i nije nam problem viša temperatura, moguće je brzinu ventilatora podesiti po vlastitim željama. Ujedno, i brzinu pumpe možemo promijeniti s maksimalne od 2.800 okretaja, na nižu od oko 2.100 okretaja. Kod jačih je procesora poželjno odabrati višu brzinu.