gigabyte_b550_aorus_master_1 gigabyte_b550_aorus_master_2

Aorus Master je uz Vision D najmoćnija Gigabyteova B550 ploča, koja donosi neke stvarno impresivne značajke. Za početak, napojna je jedinica 16 fazna, doslovno prekopirana s moćne X570 Aorus Xtreme ploče, i sposobna dati 1.120 ampera struje. To znači da je i overclocking Ryzena 9 3950X moguć čak i s ekstremnim oblicima hlađenja. Uz to, ima i dobro riješeno hlađenje, kvalitetno je napravljena te bogato opremljena.

Vrlo ozbiljna ploča, po ozbiljnoj cijeni, zadire debelo u X570 teritorij, no po gotovo svim značajkama je vrlo blizu najboljim pločama. Kao što smo napisali, ima napojnu jedinicu iz Aorus Xtreme ploče koja košta 760 €, a oko 90 € je jeftinija od X570 Aorus Master ploče. No, pravo pitanje je treba li u B550 segmentu ovako moćna ploča?

gigabyte_b550_aorus_master_3

Bundle koji dolazi uz ovako moćnu ploču ne može biti siromašan pa je Gigabyte tu uključio:

  • korisničke upute
  • medij s upravljačkim programima i aplikacijama
  • konektor za prednji panel
  • dvije termalne sonde
  • jedan mikrofon za noise detection funkciju
  • produžne RGB LED i ARGB LED kabele
  • dvije čičak trake za aranžiranje kabela
  • Aorus naljepnice
  • 2T2R antenu za WiFi + Bluetooth
  • četiri SATA 6Gbps kabela

gigabyte_b550_aorus_master_4

B550 Aorus Master je novi model u ovom segmentu ploča, jer je u prošloj generaciji najjači bio B450 Aorus Pro. Master sada zauzima najvišu poziciju u lancu (uz Vision D), i donosi malo osvježeni dizajn, te neke značajke koje nisu bile karakteristične za ovaj segment. Gigabyte je primijenio poznati Ultra Durable dizajn kvalitete gradnje i komponenata, kojeg je nadogradio metalnim oklopima i pojačanjima oko prvog PCIe slota, zatim memorijskih slotova, 24-pinskog ATX te 8-pinskog EPS konektora gdje su koristili i pune metalne pinove za bolji kontakt.

gigabyte_b550_aorus_master_5

Izgledom je ploča neupadljiva, uklapa se u moderne trendove crno – sivih tonova, a nema ni jako izraženo lED osvjetljenje. Ono je vrlo decentno smješteno na pokrov stražnjih I/O portova, te u kanalu u PCB-u koji odjeljuje audio jedinicu od ostatka ploče. Ploča ima tri M.2 socketa i svaki je pokriven masivnim aluminijskim hladnjakom, jedan se veliki nalazi na čipsetu, a za napojnu jedinicu su korišteni hladnjaci sastavljeni od aluminijskih limova, povezani toplovodnom cijevi koji efikasnije provode i disipiraju toplinu. Jedino što nam se ne sviđa je produžetak plastičnog pokrova na gornji VRM hladnjak – moglo je i bez toga. Layout ploče je odlično posložen i sve je kako i treba biti, tj. bitni konektori su uz rub ploče. Jedino se i dalje ne možemo odlučiti je li bolji smještaj internog USB 3.0 konektora pored 24-pinskog konektora ili ovako na dnu ploče – možda ipak gore?

gigabyte_b550_aorus_master_6 gigabyte_b550_aorus_master_7

Iznad se stražnjih I/O portova i VRM hladnjaka uzdiže poprilično veliki plastični pokrov koji je mogao biti i manji, te dozvoliti više “disanja” i bolje otpuštanje topline s hladnjaka. No, Gigabyte je očito napravio mjerenja i procijenio da je i tako dobro. S obzirom na to da su hladnjaci i pokrov dosta visoki, vanjski će ventilatori velikih hladnjaka (D15) stršati prema van, a oko socketa ima uobičajena količina prostora za sve tipove hladnjaka.

Desno od AM4 socketa su četiri oklopljena DIMM utora, koji primaju 128 GB DDR4 memorije maksimalne frekvencije 5.400 MHz pri overclockingu. Ploča podržava i ECC (1Rx8/2Rx8) i non-ECC (1Rx8/2Rx8/1Rx16) module. Na ovom su se dijelu ploče smjestila tri 4-pinska konektora za sistemske ventilatore i pumpe vodenih hlađenja, header za temperaturni senzor, oklopljeni 24-pinski ATX konektor, LED dijagnostika, napojna jedinica za memoriju, te dva 4-pinska konektora za CPU ventilatora, dva LED headera (RGB i ARGB), te senzor buke. Odmah pri dnu memorijskih slotova je i jednostavna VGA/CPU/BOOT/DRAM LED dijagnostika koja se nadopunjava s malim LED ekranom.

gigabyte_b550_aorus_master_8

Gigabyte je kao i kod Master Pro ploče koju smo testirali prije dva dana, za CODEC odabrao Realtekov ALC1220-VB (120 dBA SNR) s pojačalom za slušalice (110/114 dBA SNR na prednjem odnosno stražnjem ulazu za slušalice za mikrofon), kojem u čišćem zvuku pripomažu WIMA FKP2 i Nichicon Fine Gold audio kondenzatori. Za bolje iskustvo tu je i Gigabyteova AMP-UP tehnologija, a tu je i DTS:X Ultra 3D audio iskustvo.

Ploča kao i Master Pro koristi Realtekov 2.5 Gbps ethernet kontroler, koji je kako se čini bolje izveden od Intelovog I225-V. Mrežne mogućnosti ploče tu ne završavaju jer je opremljena i s Intelovim AX201 WiFi 6 modulom koji podržava 802.11ax standard i kombinirane brzine transfera do 2,4 Gbps preko 2,4 GHz i 5 GHz raspona. Podržan je naravno i Bluetooth 5.0

gigabyte_b550_aorus_master_9

Na dnu su ploče smješteni uobičajeni headeri i konektori, a s lijeva na desno to izgleda ovako – Front Audio, LED Demo, ARGB LED, RGB LED, temperaturni senzor broj dva, dva interna USB 2.0 konektora, još dva 4-pinska konektora za sistemske ventilatore i vodenu pumpu, interni USB 3.0 konektor, te TPM i Front Panel konektori. Tik ispod hladnjaka čipseta smjestio se i ITE-ov Super I/O kontroler. Na desnom rubu su šest horizontalnih SATA konektora s podrškom za RAID 0, 1 i 10 polja diskova.