Gigabyte B550 AORUS MASTER recenzija

Objavljeno prije 21 dan - Krešimir Matanović

B550 AORUS MASTER - prvi dio

gigabyte_b550_aorus_master_1 gigabyte_b550_aorus_master_2

Aorus Master je uz Vision D najmoćnija Gigabyteova B550 ploča, koja donosi neke stvarno impresivne značajke. Za početak, napojna je jedinica 16 fazna, doslovno prekopirana s moćne X570 Aorus Xtreme ploče, i sposobna dati 1.120 ampera struje. To znači da je i overclocking Ryzena 9 3950X moguć čak i s ekstremnim oblicima hlađenja. Uz to, ima i dobro riješeno hlađenje, kvalitetno je napravljena te bogato opremljena. Vrlo ozbiljna ploča, po ozbiljnoj cijeni, zadire debelo u X570 teritorij, no po gotovo svim značajkama je vrlo blizu najboljim pločama. Kao što smo napisali, ima napojnu jedinicu iz Aorus Xtreme ploče koja košta 760 €, a oko 90 € je jeftinija od X570 Aorus Master ploče. No, pravo pitanje je treba li u B550 segmentu ovako moćna ploča?

gigabyte_b550_aorus_master_3

Bundle koji dolazi uz ovako moćnu ploču ne može biti siromašan pa je Gigabyte tu uključio:
 • korisničke upute
 • medij s upravljačkim programima i aplikacijama
 • konektor za prednji panel
 • dvije termalne sonde
 • jedan mikrofon za noise detection funkciju
 • produžne RGB LED i ARGB LED kabele
 • dvije čičak trake za aranžiranje kabela
 • Aorus naljepnice
 • 2T2R antenu za WiFi + Bluetooth
 • četiri SATA 6Gbps kabela

gigabyte_b550_aorus_master_4

B550 Aorus Master je novi model u ovom segmentu ploča, jer je u prošloj generaciji najjači bio B450 Aorus Pro. Master sada zauzima najvišu poziciju u lancu (uz Vision D), i donosi malo osvježeni dizajn, te neke značajke koje nisu bile karakteristične za ovaj segment. Gigabyte je primijenio poznati Ultra Durable dizajn kvalitete gradnje i komponenata, kojeg je nadogradio metalnim oklopima i pojačanjima oko prvog PCIe slota, zatim memorijskih slotova, 24-pinskog ATX te 8-pinskog EPS konektora gdje su koristili i pune metalne pinove za bolji kontakt.

gigabyte_b550_aorus_master_5

Izgledom je ploča neupadljiva, uklapa se u moderne trendove crno - sivih tonova, a nema ni jako izraženo lED osvjetljenje. Ono je vrlo decentno smješteno na pokrov stražnjih I/O portova, te u kanalu u PCB-u koji odjeljuje audio jedinicu od ostatka ploče. Ploča ima tri M.2 socketa i svaki je pokriven masivnim aluminijskim hladnjakom, jedan se veliki nalazi na čipsetu, a za napojnu jedinicu su korišteni hladnjaci sastavljeni od aluminijskih limova, povezani toplovodnom cijevi koji efikasnije provode i disipiraju toplinu. Jedino što nam se ne sviđa je produžetak plastičnog pokrova na gornji VRM hladnjak - moglo je i bez toga. Layout ploče je odlično posložen i sve je kako i treba biti, tj. bitni konektori su uz rub ploče. Jedino se i dalje ne možemo odlučiti je li bolji smještaj internog USB 3.0 konektora pored 24-pinskog konektora ili ovako na dnu ploče - možda ipak gore?

gigabyte_b550_aorus_master_6 gigabyte_b550_aorus_master_7

Iznad se stražnjih I/O portova i VRM hladnjaka uzdiže poprilično veliki plastični pokrov koji je mogao biti i manji, te dozvoliti više "disanja" i bolje otpuštanje topline s hladnjaka. No, Gigabyte je očito napravio mjerenja i procijenio da je i tako dobro. S obzirom na to da su hladnjaci i pokrov dosta visoki, vanjski će ventilatori velikih hladnjaka (D15) stršati prema van, a oko socketa ima uobičajena količina prostora za sve tipove hladnjaka. Desno od AM4 socketa su četiri oklopljena DIMM utora, koji primaju 128 GB DDR4 memorije maksimalne frekvencije 5.400 MHz pri overclockingu. Ploča podržava i ECC (1Rx8/2Rx8) i non-ECC (1Rx8/2Rx8/1Rx16) module. Na ovom su se dijelu ploče smjestila tri 4-pinska konektora za sistemske ventilatore i pumpe vodenih hlađenja, header za temperaturni senzor, oklopljeni 24-pinski ATX konektor, LED dijagnostika, napojna jedinica za memoriju, te dva 4-pinska konektora za CPU ventilatora, dva LED headera (RGB i ARGB), te senzor buke. Odmah pri dnu memorijskih slotova je i jednostavna VGA/CPU/BOOT/DRAM LED dijagnostika koja se nadopunjava s malim LED ekranom.

gigabyte_b550_aorus_master_8

Gigabyte je kao i kod Master Pro ploče koju smo testirali prije dva dana, za CODEC odabrao Realtekov ALC1220-VB (120 dBA SNR) s pojačalom za slušalice (110/114 dBA SNR na prednjem odnosno stražnjem ulazu za slušalice za mikrofon), kojem u čišćem zvuku pripomažu WIMA FKP2 i Nichicon Fine Gold audio kondenzatori. Za bolje iskustvo tu je i Gigabyteova AMP-UP tehnologija, a tu je i DTS:X Ultra 3D audio iskustvo. Ploča kao i Master Pro koristi Realtekov 2.5 Gbps ethernet kontroler, koji je kako se čini bolje izveden od Intelovog I225-V. Mrežne mogućnosti ploče tu ne završavaju jer je opremljena i s Intelovim AX201 WiFi 6 modulom koji podržava 802.11ax standard i kombinirane brzine transfera do 2,4 Gbps preko 2,4 GHz i 5 GHz raspona. Podržan je naravno i Bluetooth 5.0

gigabyte_b550_aorus_master_9

Na dnu su ploče smješteni uobičajeni headeri i konektori, a s lijeva na desno to izgleda ovako - Front Audio, LED Demo, ARGB LED, RGB LED, temperaturni senzor broj dva, dva interna USB 2.0 konektora, još dva 4-pinska konektora za sistemske ventilatore i vodenu pumpu, interni USB 3.0 konektor, te TPM i Front Panel konektori. Tik ispod hladnjaka čipseta smjestio se i ITE-ov Super I/O kontroler. Na desnom rubu su šest horizontalnih SATA konektora s podrškom za RAID 0, 1 i 10 polja diskova.

B550 AORUS MASTER - drugi dio

gigabyte_b550_aorus_master_10 gigabyte_b550_aorus_master_11

Ploča s donje strane ima identično metalno pojačanje kao i X570 Aorus Xtreme. Ona služi dvojaku funkciju - jedna je pojačanje kompletne čvrstoće, a druga je povećanje rashladne površine za elektroničke komponente napojne jedinice smještene s donje strane PCB-a. Ovo je i veliki razlog zašto je Xtreme, pa i ova Master hladnija sa stražnje strane i oko socketa od drugih ploča.

gigabyte_b550_aorus_master_12

Nakon skidanja plastičnog pokrova otkriva nam se konfiguracija hladnjaka napojne jedinice koji je napravljen sastavljanjem aluminijskih limova. Ovakav je hladnjak znatno učinkovitiji od punih aluminijskih jer lakše otpušta toplinu u okoliš, pogotovo kada postoji i određeni protok zraka preko njih. Hladnjaci su povezani s jednom plošnom toplovodnom cijevi koja ima direktan kontakt s integriranim MOSFET-ima preko LAIRD-ove 7.5 W/mK termalnom podlogom.

gigabyte_b550_aorus_master_13

Gigabyte je dosta resursa uložio u poboljšano hlađenje komponenata ove ploče, pa ovdje vidimo koliko su i M.2 hladnjaci masivni, kolika je ploča za stražnju stranu, te kako izgleda i koliko je masivan hladnjak čipseta. B550 je malo manje kompleksan od X570 pa nema potrebe za aktivnim hlađenjem, a ovaj hladnjak ostaje blago zagrijan i pri dugotrajnim opterećenjima. Isto tako, hladnjaci na napojnoj jedinici i pri overclockingu ostaju mlaki s površinskim temperaturama od oko 40°C što je za svaku pohvalu.

gigabyte_b550_aorus_master_14

Konačno dolazimo i do ove masivne napojne jedinice koja je kao što smo rekli doslovno prekopirana s moćne X570 Aorus Xtreme ploče koja košta preko 750 €. Riječ je o 14 + 2 faznoj konfiguraciji pri čemu je 14 faza namijenjeno x86 jezgrama, a dvije su za SOC. Svih 14 faza je opremljeno s Infineonovim (International Rectifier) TDA21472 integriranim MOSFET-ima (buck gate-driver, Schottky dioda te low side i high side MOSFET-i), koji svaki mogu isporučiti 70 ampera (70 A) struje za ukupnih 1.120 ampera! Sve to kontrolira moćni Infineonov XDPE132G5C 16-fazni kontroler koji podržava struje od 1.000 ampera. Ovo je vrlo napredan kontroler predstavljen 2019. godine koji ima telemetrijske registre za real-time nadzor, zatim phase fault protection flag s auto kompenzacijom, promjenjivu frekvenciju prebacivanja od 200 kHz do 2 MHz po fazi, ima Adaptive Transient algoritam te je visoko učinkovit. Jasno je da je na ovu ploču moguće staviti Ryzen 9 3950X i overlclockirati ga bez većih problema, čak i s ekstremnim tipovima hlađenja. Tako je ploča jedva osjetila naš overclockirani Ryzen 9 3900X na 4,3 GHz, te se hladnjaci nisu pošteno ni zagrijali. Tako smo površinski izmjerili oko 40°C (infracrveni termometar), a HWInfo je poazao maksimalnu temperaturu na jednom senzoru od 73°C kod OCCT Large data i 77°C kod Small Data testa.

gigabyte_b550_aorus_master_15

Gigabyte na ovoj ploči donosi Dual BIOS konfiguraciju (2x 256 Mbit) koju potpisuje AMI, za razliku od Aorus Pro ploče koja ima Single BIOS. Tri su PCIe utora pune dužine, a samo je gornji po PCIe 4.0 x16 standardu, dok su donja dva PCIe 3.0 x4. Drugi slot dijeli resurse sa SATA 4 i 5 portovima. Tri su M.2 socketa i svi su pokriveni hladnjacima. Prvi je dužine 110 milimetara, kontroliran od strane procesora i podržava SATA/PCIE 4.0 x4 uređaje. I druga dva su dužine 110 milimetara, a oba podržavaju PCIe 4.0 x4 uređaje. Ploča donosi i Smart Fan 5 tehnologiju koja uključuje osam 4-pinskih konektora za ventilatore i pumpe vodenih hlađenja, zatim sedam temperaturnih senzora na ploči, dva vanjska sa senzorima u bundleu, jedan noise detection port i kabel. Svi konektori za ventilatore podržavaju do 24 W na izlazu, imaju OCP zaštitu, a tu je i intuitivna kontrola brzine vrtnje ventilatora.

gigabyte_b550_aorus_master_16

Stražnji je I/O panel poprilično bogat te uključuje:
 • 2 x SMA antenna connectors (2T2R)
 • 1 x HDMI port
 • 6 x USB 2.0/1.1 ports
 • 5 x USB 3.2 Gen 2 Type-A ports (red)
 • 1 x USB Type-C port, with USB 3.2 Gen 2 support
 • 1 x Q-Flash Plus button
 • 1 x RJ-45 port
 • 1 x optical S/PDIF Out connector
 • 5 x audio jacks
S obzirom na to da je ovo top model B550 serije, Gigabyte se potrudio i opremio je stražnji I/O panel s čak šest USB 3.2 Gen 2 portova - 5x Type A i 1x Type C propusnosti 10 Gbps. Ako netko poželi na ploču ugraditi APU, tu je jedan HDMI port
 gigabyte_b550_aorus_master_uefi_2 gigabyte_b550_aorus_master_uefi_3
gigabyte_b550_aorus_master_uefi_4 gigabyte_b550_aorus_master_uefi_5
gigabyte_b550_aorus_master_uefi_6 gigabyte_b550_aorus_master_uefi_1
UEFI sučelje smo već vidjeli kod Aorus Pro ploče, a možemo ponoviti da izgleda vrlo dobro, intuitivno je i brzo. Opcija za tweakanje ima dovoljno, a i opcije za overclocking su bogate. Od softvera imamo APP Center sa @BIOS, EasyTune, Fast Boot, Game Boost, ON/OFF Charge, RGB Fusion, Smart Backup i System Information Viewer aplikacijama. Tu je i podrška za Q-Flash Plus (nadogradnja BIOS-a bez ijedne komponente na ploči), Q-Flash i Xpress Install, ali i Norton Internet Security (OEM), XSplit Gamecaster + Broadcaster (12 months license) te Realtek 8125 Gaming LAN Bandwidth Control Utility.

Test sistem, način testiranja, overclocking i ponašanje u radu

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča Gigabyte B550 Aorus Master, UEFI: F3
Procesor AMD Ryzen 9 3900X
Memorija G.Skill Trident Z Royal 3.600 MHz CL16
Grafičke kartice Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8G
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD Corsair Neutron XT 480GB
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 May 2019
DirectX verzija 12
AIDA64 Engeneer 6.00.5100
PCMark 10
3DMark TimeSpy, PCIe Feature
Cinebench v.15
7-Zip 19.00
V-Ray Benchmark

Način testiranja

gigabyte_b550_aorus_master_17

Kao i do sada prilikom testiranja matičnih ploča, koristili smo klasičan set benchmarka, za općenite performanse Futuremark, za procesorske 7-Zip i Cinebench. Memorijsku smo propusnost mjerili s AIDA 64 softverom. Ploče smo testirali s najjačim dostupnim hardverom, tj. Ryzenom 9 3900X, Gigaybteovim Radeonom RX 5700 XT Gaming OC i G.Skillovom memorijom Trident Z Royal. Sistemski SSD je bio Corsairov Neutron XT 480GB, a Windowsi 10 Pro. Dakle sve isto kao kod ranijih testova X570 ploča s kojima i ide usporedba. Overclocking

gigabyte_b550_aorus_master_oc

Overclockirali smo ručno unutar UEFI sučelja, a postigli smo maksimalno stabilnih 4.3 GHz za pri naponu od 1.35 V. Ista situacija kao i na prethodno testirane dvije B550 ploče. Na ovoj ploči je procesor radio dovoljno stabilno i na 4,4 GHz i prošao bez problema OCCT-ov Large Data test, no na Small Data testu je zagrijavanje jednostavno bilo preveliko, čak blizu 100°C pa nema smisla tjerati procesor u takve temperature. Na 4,3 GHz je temperatura bila malo podnošljivijih 95°C na Small Data i oko 88°C na Large Data koji je i reprezentativniji test za svakodnevne multithreaded zadaće. Small Data je opterećenje na procesor koje će te teško ponoviti u bilo kojoj od aplikacija. Ponašanje u radu I ova ploča se ponašala identično kao i Aorus Pro te je forsirala procesor van njegovih standardnih mogućnosti i AMD-ovih specifikacija. Prisjetimo se, Gigabyte B550 ploče u UEFI sučelju pod menijem Advanced CPU Settings imaju opciju koja se zove Core Performance Boost što je vjerojatno drugo ime za PBO. Postoje samo dva moda rada - Auto i Disabled. U tvorničkim postavkama je ta opcija na Auto pri čemu je omogućen automatski overclocking, pa ako to ne želite, preporučljivo je prebaciti to u Disabled.

Rezultati testova

Performance Core Boost - Disabled UL Benchmark [ichart headers="ID,Score" title="PCMark 10" htitle="Score"  labels="ASUS Crosshair VIII Hero,ASRock X570 Taichi,ASUS X570-E Gaming,MSI MEG X570 Godlike,ASRock X570M PRO4,ASRock X570 Phantom Gaming X,Gigabyte X570 Aorus PRO,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi),Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte B550 Aorus Pro" values="6562,6561,6427,6412,6233,6217,6185,6181,6048,5723,5614" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="700" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark Time Spy" htitle="Score"  labels="ASRock X570 Phantom Gaming X,Gigabyte X570 Aorus PRO,ASRock X570 Taichi,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi),Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte B550 Aorus Pro" values="9450,9443,9413,9358,9342,9333" colors="blue,blue,blue,blue,red,blue" height="500" min="0"] PCMark mjeri općenite performanse sistema, Time Spy izvlači maksimum iz grafičke kartice. U PCMarku, kada je PCB u stanju disabled, performanse su tek malo bolje od Pro ploče, a u Time Spy grafičkom testu su puno izjednačenije. CPU testovi [ichart headers="ID,Score" title="7-Zip" htitle="Score (MIPS)"  labels="ASUS X570-E Gaming,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,ASUS Crosshair VIII Hero,ASRock X570 Taichi,ASRock X570 Phantom Gaming X,MSI MEG X570 Godlike,ASRock X570M PRO4,Gigabyte X570 Aorus PRO,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi),Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte B550 Aorus Pro" values="111346,110542,110447,110255,109120,109111,108902,108686,107471,102744,102210" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="700" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15 Multi Core" htitle="Score (cb)"  labels="ASRock X570 Phantom Gaming X,ASUS Crosshair VIII Hero,ASRock X570 Taichi,Gigabyte X570 Aorus PRO,ASRock X570M PRO4, ASUS X570-E Gaming,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,MSI MEG X570 Godlike,Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte B550 Aorus Pro,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi)" values="3219,3206,3188,3188,3170,3167,3114,2996,2966,2956,2946" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue" height="700" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15 Single Core" htitle="Score (cb)"  labels="ASRock X570 Taichi,Gigabyte X570 Aorus PRO,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi),ASRock X570 Phantom Gaming X,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASRock X570M PRO4,ASUS X570-E Gaming,ASUS Crosshair VIII Hero,MSI MEG X570 Godlike,Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte B550 Aorus Pro" values="212,212,209,204,203,203,202,201,200,178,178" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="700" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 20 (Multi)" htitle="Score (cb)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Pro,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi),Gigabyte B550 Aorus Master" values="6805,6744,6739" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Obje Gigabyteove ploče s PCB disabled imaju slabiji 7-Zip rezultat, kao i single core rezultat u Cinebenchu 15. Multi core performanse su u oba Cinebencha visoke i onakve kakve trebaju biti. Memorijska propusnost [ichart headers="ID,Read (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Read" htitle="Read (MB/s)"  labels="Gigabyte X570 Aorus PRO,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASRock X570M PRO4,ASRock X570 Taichi,Gigabyte B550 Aorus Pro,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,ASUS Crosshair VIII Hero, ASUS X570-E Gaming,Gigabyte B550 Aorus Master,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi)" values="55890,55324,55257,55008,54993,54905,54827,54731,54559,54509" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="600" min="0"] [ichart headers="ID,Write (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Write" htitle="Write (MB/s)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master,ASRock X570 Taichi,Gigabyte B550 Aorus Pro,ASRock X570M PRO4,ASRock X570 Phantom Gaming X,Gigabyte X570 Aorus PRO,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,ASUS Crosshair VIII Hero,MSI MEG X570 Godlike,ASUS X570-E Gaming,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi)" values="53241,53199,53199,53108,53097,53091,52953,52892,52772,52708,52410" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600" min="0"] [ichart headers="ID,Copy (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)"  labels="ASRock X570M PRO4,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASRock X570 Taichi,Gigabyte X570 Aorus PRO,Gigabyte B550 Aorus Master,ASUS Crosshair VIII Hero,MSI MEG X570 Godlike,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,Gigabyte B550 Aorus Pro,ASUS X570-E Gaming,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi)" values="56207,56177,55969,55888,55832,55686,55418,55324,54822,54587,53662" colors="blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="ASUS X570-E Gaming,MSI MEG X570 Godlike,ASRock X570 Phantom Gaming X,ASUS Crosshair VIII Hero,ASRock X570M PRO4,ASUS TUF Gaming X570-PLUS,Gigabyte X570 Aorus PRO,ASRock X570 Taichi,Asus Rog Strix B550-F Gaming (WiFi),Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte B550 Aorus Pro" values="67.5,67.5,67.7,67.8,67.9,67.9,68,68.1,68.6,70.2,70.3" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue" height="600" min="0"] Memorijske su performanse su vrlo dobre, s tek nešto višim vremenom pristupa. Performance Core Boost - Auto, Disabled & Overclock (4.3GHz) testovi UL Benchmark [ichart headers="ID,Score" title="PCMark 10" htitle="Score"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master @ OC,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Auto,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Disabled" values="6350,6300,5723" colors="red,orange,pink" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark Time Spy" htitle="Score"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master @ OC,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Auto,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Disabled" values="9403,9397,9342" colors="red,orange,pink" height="300" min="0"] CPU testovi [ichart headers="ID,Score" title="7-Zip" htitle="Score (MIPS)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master @ OC,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Auto,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Disabled" values="109503,107945,102744" colors="red,orange,pink" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15 Multi Core" htitle="Score (cb)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master @ OC,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Auto,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Disabled" values="3333,3176,2966" colors="red,orange,pink" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15 Single Core" htitle="Score (cb)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Auto,Gigabyte B550 Aorus Master @ OC,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Disabled" values="213,202,178" colors="red,orange,pink" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 20 Multi Core" htitle="Score (cb)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master @ OC,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Auto,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Disabled" values="7640,7260,6739" colors="red,orange,pink" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 20 Single Core" htitle="Score (cb)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Auto,Gigabyte B550 Aorus Master @ OC,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Disabled" values="526,499,442" colors="red,orange,pink" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="V-Ray 1.0.8." htitle="Score in seconds (less is better)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Auto,Gigabyte B550 Aorus Master @ OC,Gigabyte B550 Aorus Master @ PCB Disabled" values="44,45,49" colors="red,orange,pink" height="300" min="0"] Odlučili smo napraviti usporedne testove performansi u tri različita moda rada. Dva su Gigabyteova tvornička - PCB Auto i Disabled, a treći je ručni overclock u kojem smo podesili 4,3 GHz frekvenciju procesora i napon od 1,35 V. Rezultati su kao što vidimo vrlo zanimljivi. U većini je testova PCB Auto vrlo blizak overclockiranom rezultatu, dok je PCB Disabled slabiji. Ipak, u oba Cinebench Single Core testa je PCB Auto postigao bolji rezultat od OC jer ploča tjera jednu jezgru između 4,4 do 4,5 GHz - ovisno o situaciji.

Zaključak

gigabyte_b550_aorus_master_18

B550 Aorus Master je čista demonstracija sile od strane Gigabytea. Njenim su izbacivanjem na tržište pokazali sve što mogu u inženjerskom smislu. U prvom redu je tu monstruozna 16-fazna sapojna jedinica sposobna dati 1.120 ampera struje procesoru, prekopirana direktno sa 750 € vrijedne X570 Aorus Xtreme ploče. Nju prati i moćan rashladni sustav koji se sastoji od dva hladnjaka sastavljena od tankih aluminijskih limova povezanih s debelom toplovodnom cijevi. Direktno s X570 Aorus Mastera je i stražnja ploča koja pomaže u disipaciji topline i učvršćivanju konstrukcije. To sve skupa znači da bez problema na ovu ploču možete staviti Ryzena 9 3950X i overclockirati ga kako god želite - zrak, voda, LN2. S druge strane, oprema je dovoljno bogata i na ploči se nalazi sve što korisnik može realno poželjeti - 2.5GBps LAN, Wi-Fi 6, 3x M.2, 6x USB 3,2 Gen 2 itd. Za razliku od X570, B550 ploče su zakinute za određene I/O sposobnosti, pa ako možete bez njih bit će dobra alternativa X570. UEFI sučelje je bogato opcijama i vrlo intuitivno, a i softverska je podrška vrlo dobra. B550 Aorus Master je vrhunac onoga što Gigabyte može ponuditi u ovom segmentu, i za 300 € će te dobiti izuzetno sposobnu ploču za overclocking, koja je odlična i na svim ostalim poljima.