Pregled započinjemo s gornje lijeve strane u prostoru kojeg zauzima masivni hladnjak koji se nalazi na VRM jedinici. Kompleksnu 16-faznu napojnu jedinicu sačinjavaju i 60 Amperski International Rectifier IR3550 PowIRstage čipovi koji se dosta griju, posebno pri jačem overclockingu pa je razumljivo zašto ih je potrebno dobro hladiti. Kontroler je IR3563B i nalazi se točno iza gornjeg dijela hladnjaka, a ispred 4-pinskih konektora za CPU ventilatore. Kada smo kod konektora za ventilatore spomenimo kako ih je na ploči ukupno devet. U malom prostoru između I/O panela i hladnjaka nalazi se jedan od dva Renesas uPD720210 USB 3.0 huba, uz pomoć kojih ploča podržava ukupno 8 USB 3.0 portova. CPU ležište je sačinjeno od 1150 pozlaćenih kontakata (15 mikrona), koji na taj način osiguravaju kvalitetniji kontakt sa procesorom. Desno od ležišta nalaze se četiri DIMM slota a iza njih je ponovno čitavo mnoštvo elektronike. Kao prvo tu nalazimo napojnu jedinicu za memoriju (2 faze, IR kontroler), zatim veliku Power tipku, manje Reset i CMOS tipke te čitav niz točaka za mjerenje napona – VRIN, VIOD, VSA, VAXG, VIOA, VRING, VDIMM i VCORE. Odmah do toga je Debug LED i 24-pinski ATX konektor. Iza ATX konektora su SB i BIOS sklopke, te interni USB 3.0 header.

Najveći dio donje lijeve strane ploče zauzima zvučni podsustav, no svoje su mjesto tu našla i dva LAN kontrolera – Qualcommom Atheros Killer E2201 i Intelov i217V (teaming nije podržan). Najzanimljiviji je svakako audio dio, koji je fizički odvojen Audio Noise Guardom koji je osvijetljen zelenom LED rasvjetom, a štiti analogne audio komponente od potencijalnog EMI šuma s ostatka ploče. Na tom dijelu ploče nalazimo više jezgreni Creativeov Sound Core 3D audio procesor sa pozlaćenom zaštitom, operacijsko pojačalo koje je moguće izvaditi s ploče uz pomoć priložene pincete i zamijeniti ga drugim koje dolazi uz ploču (moguće je kupiti još pojačala), te maleno 600Ω pojačalo za slušalice (za prednje audio konektore). Uz to sve za čist se zvuk brinu i posebni bi-polarizirani audio kondenzatori proizvođača Nichicon (MUSE ES i MW serije) za svaki kanal. Sve je ovo upotpunjeno SBX ProStudio softverom o kojem ćemo malo više kasnije, kao i o kvaliteti zvuka. Desno od svega toga i u svom svijetu se nalaze četiri zelena PCIe x16 (x8) konektora (PCIe x16_1 i 2 rade u x16 za dual way konfiguracije, a PCIe x8_1 i 2 dijele bandwidth s njima ukoliko je riječ o 3 ili 4-way konfiguracijama kartica – drugim riječima ukoliko odlučite složiti 4-way kombinaciju sve kartice će raditi na x8 brzini. Ukoliko to napravite, vjerojatno će te pokriti sva tri PCIe x1 slota te nećete moći ugraditi dodatne kartice kao što je primjerice GC-W300B koju Gigabyte isporučuje s ovom pločom. Za osiguravanje sve te silne količine PCIe stazica se brine PLX-ov PEX8747 PCI Express Gen 3 switch koji isporučuje 48 PCIe stazica (27×27 mm, FCBGA pakiranje, 40nm proces). PEX se nalazi tik ispod CPU ležišta i pokriven je hladnjakom. U najnižem dijelu ploče ispod zadnjeg PCIe x8 konektora se nalaze interni audio konektor, konektori za ventilatore i dva interna USB headera.

Na desnoj strani ploče u produžetku se nalazi još jedan konektor za ventilatore, interni USB 3.0 header pokriven čepićem, front panel konektor i još jedan konektor za ventilator. Desno od hladnjaka Z87 čipseta nalaze se Marvellov 88SE9230 čip koji osigurava četiri SATA 6Gbps portova (sivi) i baterija. Uz sam rub su smješteni SATA 6Gbps konektori (10 komada) i jedan SATA Power konektor za dodatno napajanje grafičkih kartica preko PCIe slotova (potrebno ga je prikopčati kada koristimo dvije i više kartica). Ono što nismo spomenuli je da se lijevo od Z87 hladnjaka nalazi još jedan Renesasov USB3.0 kontroler, a ispod čipseta je i ITE-ov Super I/O kontroler.

I/O stražnji panel:

  • 1 x PS/2 keyboard/mouse port
  • 2 x HDMI ports
  • 1 x DisplayPort
  • 1 x coaxial S/PDIF Out connector
  • 1 x optical S/PDIF Out connector
  • 6 x USB 3.0/2.0 ports
  • 2 x USB 2.0/1.1 ports
  • 2 x RJ-45 ports
  • 5 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Line In/Mic In, Line Out, Headphone/Speaker Out)

Posebnost stražnjeg I/O panela su svakako pozlaćeni svi audio i video izlazi što osigurava kvalitetniji kontakt i kvalitetniji signal. Tu se nalazi i velik broj USB3.0 konektora (šest), a Gigabyte je uz USB2.0 (zbog periferije) odlučio zadržati i legacy PS/2 port.

Gigabyte i za Z87 seriju donosi dva izgleda UEFI sučelja svojih BIOS-a, a prvi nam je dobro poznat sa stare serije i on se nije mijenjao. Tako će se svi koji su radili sa starijom serijom ploča lako snaći u sučelju, ali i novaci ne bi trebali imati problema. Ploča nam je stigla sa F3h BIOS-om kojeg smo odmah nadogradili na F6b verziju. Kao i do sada svi se tweakovi nalaze u M.I.T. izborniku, a opcija je kao i uvijek pregršt. Mi smo se prilikom overclockinga najviše zadržali kod Gigabyteice jer je pristigla nekako u isto vrijeme kada i i7-4770K procesor. Kako smo kod prijašnjih testova ASUS i Intel ploča detaljnije objasnili kako rade novi procesori i kako se overclockiraju to nećemo ponovno ponavljati. Dovoljno je reći da se možete ponovno igrati sa CPU Strap-om i da su vrijednosti frekvencija ovaj puta znatno više nego ranije. Upravo smo Gigabyteicu i uspjeli natjerati na 166MHz pa će te te rezultate moći kasnije i vidjeti. Sve u svemu, Gigabyte je napravio vrlo solidan i stabilan BIOS koji naprednom korisniku pruža mnoštvo opcija za igranje, a za one manje vične tu su preddefinirani profili od kojih jedan ide i do 4.7GHz (i radi stabilno) :)

Drugi (Windows) izgled BIOS-a nas se nije naročito dojmio unatoč činjenici kako je prelaskom sa F3h na F6b osim promjene boje sučelje i znatno ubrzano. Ovdje na malo intuitivniji način možete mijenjati sve postavke kao i kod klasičnog izgleda UEFI-a i vjerujemo kako će biti dosta korisnika kojima će se ovakav način svidjeti (svakako je bolji od starih "3D" UEFI-a), no mi radije biramo klasičan izgled.

Iz UEFI-a prelazimo u Windowse gdje su se također desile velike promjene. Gigabyteov je softver konačno doživio vizualnu ali i funkcionalnu promjenu pa sada sve skupa izgleda svježije i preglednije. Novost je APP Center sučelje koje je smješteno u malenom prozorčiću sa strane, a nov je i način izbora nadogradnji, @BIOS nadogradnje BIOS-a (premda smo mi to napravili kroz UEFI), a tu je i novi Easy Tune, EZ Setup itd. Sve radi vrlo stabilno i glatko. Od ostalog softvera tu je i Qualcommov Network Manager uz pomoć kojeg pratimo parametre mreže.

Najzanimljiviji od svega softvera je ipak Creativeov SBX ProStudio uz pomoć kojeg mijenjamo i podešavamo parametre naprednog zvučnog podsistema ove ploče. Sučelje je jednostavno za korištenje i sve što vam treba je tu. Kvaliteta zvuka na ovoj ploči je uvjerljivo najbolja koju smo ikada čuli na našim Cambridge Soundworks zvučnicima, a čak smo primijetili i razliku u mekoći zvuka izmjenom operacijskog pojačala. Ne možemo se pohvaliti iznimno istančanim sluhom ili pak vrhunskom opremom na kojoj smo isprobavali no razlika je primjetna, a primijetili smo i kako naše Vulcan ANC i HS1 slušalice bolje zvuče preko front audio konektora. Ocjena kvalitete zvuka je ipak nešto što će svatko morati donijeti za sebe, no mi smo bili impresionirani – odličan posao za Gigabyte.