Pakiranje i bundle

gigabyte_z97x_ud5h_bk_1 gigabyte_z97x_ud5h_bk_2

Za razliku od dosadašnjeg (šarenijeg) dizajna svojih pakiranja, UD5H-BK dolazi u kutiji crne boje čijom prednjom stranom dominira veliki Ultra Durable Black Edition natpis. U gornjem desnom kutu Gigabyte ističe kako je matična ploča u pitanju prošla 168-satnu torturu nakon proizvodnje. Prednja stranica kutije se otvara čime možemo vidjeti i samu matičnu ploču kroz mali prozorčić (nije baš neki prizor obzirom da je ploča u antistatičkoj vrećici :)). Kao i obično, sa stražnje strane su navedene detaljne specifikacije, a prikazana je i informativna fotografija ploče i njenog backpanela. Otvaranjem kutije dobijamo pristup zaštićenoj matičnoj ploči ispod koje se nalazi sam bundle.

gigabyte_z97x_ud5h_bk_3 gigabyte_z97x_ud5h_bk_4

UD5H-BK dolazi s višejezičnim priručnikom, instalacijskim uputama, DVD medijem s driverima i popratnim softverom te fleksibilnim 2-Way SLI mostom crne boje. Ono što dosada nismo vidjeli u bundleu matičnih ploča jesu sleevani SATA kabeli (4 komada). Gigabyte je otišao korak naprijed po pitanju detalja tako da je inače crne SATA kabele upakirao u bužir crne boje. Tu je i I/O limić također crne boje čija je pozadina zaštićena spužvom (ovo s druge strane nije nešto novo obzirom da to Asus prakticira godinama). Za kraj tu su i dvije naljepnice za kućište, Black Edition certifikat na kojem je navedeno mjesto testiranja ploče, te mala VIP kartica s navedenim URL-om gdje možemo registrirati svoju ploču čime dobivamo neke pogodnosti kao što je produženo jamstvo. Sve u svemu i više nego solidna oprema, tako da s te strane nemamo nikakvih zamjerki.

Nešto o Black Edition seriji matičnih ploča

gigabyte_z97x_ud5h_bk_20

Gigabyte trenutno ima četiri tvornice od čega su dvije na Tajvanu i dvije u Kini. Black Edition serija matičnih ploča se rađa u Nan-Ping tvornici na Tajvanu koja ima kapacitet za proizvodnju od oko 250 000 matičnih ploča, 50 000 grafičkih kartica i 5 000 serverskih matičnih ploča mjesečno. Svakako impresivne brojke, obzirom da u njoj radi oko 1000 zaposlenika. Dosad smo dvaput imali priliku obići Gigabyteove tvornice, a nešto detaljnije o tome možete pročitati na našim stranicama.

O čemu se konkretno ovdje radi? Na samom kraju prije slanja matičnih ploča na pakiranje i slanje krajnjim distributerima u prodaju, na istom katu gdje se odvija lemljenje SMT komponenti na PCB-ove ploča, nalazi se posebno postrojenje pod nazivom Black Edition Testing Facility koje tjedno obrađuje testiranje 3000 matičnih ploča. Testiranje obuhvaća sedmodnevnu (168 sati) torturu u vidu 3Dmark benchanja i bitcoin rudarenja. Ukoliko matična ploča prođe testiranje bez problema, takav primjerak dobiva Black Edition certifikat. Gigabyte trenutno u ponudi ima tri matične ploče iz Black Edition postave – Z97X-UD3H-BK, Z97X-UD5H-BK i Z97X-Gaming G1-WiFi-BK, a s vremenom će se ta lista proširivati novim modelima.

gigabyte_z97x_ud5h_bk_5

Uz sve ovo Gigabyte nudi još jednu pogodnost vlasnicima Black Edition matičnih ploča – „Take One, Get 2“. Radi se o petogodišnjem jamstvu i trogodišnjem besplatnom upgradeu matične ploče. Naime, nakon što registrira svoju ploču (najkasnije 4 tjedna nakon dana kupovine), vlasnik ima mogućnost, unutar tri godine, zamijeniti postojeću za noviji (ili jači) model (iz recimo serije 10 ili 11). Ukoliko se radi o ekvivalentnom modelu, nadoplata neće biti potrebna, no ukoliko se radi upgrade na jači model (recimo prijelaz sa UD3H na UD5H seriju), potrebno je nadoplatiti razliku cijene. Isto tako je bitno spomenuti da je moguće zadržati samo jednu ploču kod ovakve zamjene. Odnosno prvo morate poslati ploču u Gigabyte kako biste kasnije dobili zamjensku. U slučaju da ne želite biti bez računala dok čekate drugu ploču, novu unaprijed možete dobiti samo ako uplatite njenu punu cijenu, a nakon što zaprime vašu staru novac će vam biti vraćen natrag. To je jedan od načina s kojim se Gigabyte zaštitio od prljavih igara, što je po nama sasvim korektno, obzirom da kako god se okrene, vi ste na dobitku. Isto tako treba istaknuti da upgrade vrijedi za cijeli svijet, a ne samo za Aziju ili Ameriku. Sve u svemu ovo je odlična stvar, koju smo još davno mogli vidjeti kod EVGA-e, koji to nude, nažalost, samo u Americi. Nadamo se da će više proizvođača slijediti ovakvu praksu.

Kako bi čitavu priču oko svoje nove serije matičnih ploča dodatno začinili, Gigabyte je svim novopečenim vlasnicima omogućio sudjelovanje u nagradnom izvlačenju. Od početka ove promotivne akcije proteklo je dva izvlačenja, a preostala su još dva. U svakom od izvlačenja natjecatelj može osvojiti vrijedne nagrade kao što su procesor, memorija, diskovi ili monitor. Isto tako kod trećeg izvlačenja, sretnik je u mogućnosti osvojiti besplatnu kartu za Computex 2015 te obilazak Gigabyteove tvornice, kao i trodnevno noćenje.

I na kraju ovog dijela o “crnim” pločama, ovdje možete pogledati i video uradak OverclockingTV ekipe koja je dokumentirala čitav proces proizvodnje i testiranja Gigabyteovih Black Edition matičnih ploča. Uživajte i ne zaboravite okrenuti sljedeću stranicu nakon videa! :)