Gigabyte GM-M8000Xtreme – gamerska evolucija

Datum objave 04.05.2010 - Krešimir Matanović

GM-M8000Xtreme

Kako bi napravili vizualni odmak od pakiranja prethodnog modela, u Gigabyteu su se odlučili za promjenu zelene boje u plavu. Tako sada na pakiranju M8000X modela dominira plava boja, a svi natpisi su zadržali svoja mjesta. Na bokovima i stražnjoj strani imamo prilike saznati više informacija o uređaju, njegovim mogućnostima te korištenim tehnologijama pri njegovoj izradi. Baš kao i kod prethodnika, bundle sadržava iscrpne korisničke upute, CD sa driverima (aplikacijom), utege te zamjenske teflonske nožice. Standardno dobro i tu Gigabyte nije ništa mijenjao.

Sam miš se tek u nekoliko detalja vizualno razlikuje od prethodnika. Samo iskusni poznavatelji će na prvi pogled uočiti te razlike. Vizualnoj usporedbi sa prethodnikom će mo se vratiti kasnije, a sada malo prođimo tehničkom karakteristikama. Da ne bi bilo zabune, moramo reći kako je i ovaj miš zični, tj. veza sa računalom se ostvaruje putem 1.8m dugog upletenog kabela koji na svome kraju ima pozlaćeni USB2.0 konektor. Za razliku od prethodnika GM-M8000 koji je imao AVAGO 6090 laserski senzor preciznosti od 400 do 4000 dpi-a, novog miša pogoni AVAGO 9500 laser koji ima raspon preciznosti od 90 pa sve do 6000 dpi-a. Kao i kod prethodnika, u softveru možemo odrediti četiri razine preciznosti koje mijenjamo DPI tipkom. Tipka se nalazi iza scroll kotačića ( kao i do sada pomičnog u četiri smjera), a u kojem smo modu pratimo preko četiri LE diode na lijevome rubu. Precizni laser omogućava obradu od 12.000 sličica u sekundi (M8000 je mogao obraditi 7.200), a maksimalno je ubrzanje podignuto sa 20g na 30g uz maksimalnu brzinu podignutu sa 65 na čak 150 inča u sekundi. Iz ovih sirovih brojki lako je vidljivo kako je sa hardverske strane ovaj model znatno unaprijeđen.

Kao i prethodnik i M8000X ima 9 programabilnih gumba, a novost je mogućnost spremanja do 5 profila. Tvornički su svi profili podešeni kao i kod svakog drugog miša, a uz pomoć softvera ih možete podesiti po vlastitim željama. 5 se isprogramiranih i spremljenih profila kao i do sada bira gumbom na desnoj strani miša (prva slika) a odabir pojedinog profila prati i promjena boje GHOST natpisa na vrhu miša. Izbor funkcija pojedinih tipaka je vrlo velik, a i izbor broja boja je sada povećan na 27. Na desnom se boku vide dvije naprijed/nazad tipke te sam GHOST engine kome je sa 8KB memorija povećana na 32KB. Kao i do sada moguće je snimanje makro naredbi, tj. slijeda naredbi mišem i tipkovnicom kojeg izvršavamo pojedinom tipkom miša. Spremanje pojedinih profila ili makro naredbi u memoriju miša je pogodno zbog činjenice da jednom programirani miš možete koristiti na više računala bez potrebe za instalacijom softvera.

Dimenzije miša se nisu mijenjale, te on broji 126mm dužine, 74mm širine i 43mm visine. Početna masa, tj. masa "praznog" miša je također neizmjenjena. Ona iznosi 145 grama, a dodatnim utezima kao i kod prethodnika ju je moguće povećati za 38 grama. U pakiranju se nalaze tri utega po 6 grama te jedan od 20 grama. Sa donje strane miša nalazi se poklopac ispod kojega je pjenasto ležište za utege. Namjerno smo donju stranu miša poslikali nakon dva tjedna upotrebe kako bi vidjeli koliko se zapravo prašine skupi oko teflonskih nožica. Prljavština je naravno je naravno problem kod svih miševa i dobro ih je redovito očistiti.

U usporedbi sa starijim modelom vidimo kako je vrlo malo toga izmijenjeno dizajnerski. Najveća promjena je to što sada na vrhu miša ne svijetli Gigabyte natpis nego Ghost, dok je Gigabyte pomaknut iznad lijeve tipke. Uz još nekoliko sitnih razlika, te razlike u boji sve je zapravo na izgled isto. Promjene su vidljive kada miša primite u ruke. Bočni gumeni oslonci za prste sada su mekaniji i pružaju više otpora. Sve tipke rade malo mekanije i tiše, a korištena Omron tehnologija im jamči životni vijek od 10 milijuna pritisaka. Promjena je vidljiva i kod rubnih plastičnih dijelova koji su sada sjajni, a ne više mat kao kod prethodnika. Ergonomski, oba su miša su identična što znači da je i dalje zadržan visoki nivo, te će malo tko naći bilo kakvu ozbiljniju zamjerku. Nakon godinu dana korištenja M8000 modela, plastika se malo izlizala na mjestima gdje naliježu prsti pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se ista stvar desiti i kod ovoga. Sve u svemu riječ je i dalje o vrlo kvalitetnom proizvodu koji je ovako unaprijeđen u stanju boriti se sa najboljima.

Software i Zaključak - Conclusion

Software

Nakon nekoliko klikova mišem aplikacija je instalirana i spremna za upotrebu. Odmah je na početku vidljiv velik odmak u odnosu na aplikaciju kojom smo programirali prethodnika. Raspored je logičan, no zbog prenatrpanosti bi vam se mogli pokoji puta dogoditi da ne nađete od prve ono što tražite. Kada jednom pohvatate sve konce, ova interaktivna aplikacija će vam se činiti vrlo logičnom. Sve je detaljo objašnjeno, pritiskom na pojedinu tipku zasvijetliti će njezina funkcija pa programiranje, odabir boja kao i kreiranje makro naredbi postaje vrlo lako.

Uz programiranje tipaka, moguće je podesiti i preciznost u četiri zasebna profila koja kasnije odabiremo DPI tipkom na vrhu. U kojem smo profilu, osim po brzini kursora na ekranu, vidimo i po bučno postavljenim LED-icama. Podesiti možemo i brzinu scrollanja i to po vertikali i horizontali. Jednom kada sve podesite i profile spremite u 32KB memorije, miš možete prenositi sa računala na računalo i koristiti sve njegove funkcionalnosti i bez softvera.

 

 

Zaključak

Već je sa prethodnikom Gigabyte napravio odličan posao i uspješno ušao u svijet high-eng gaming miševa. Nakon godinu dana upotrebe M8000 modela naše se mišljenje nije promijenilo. Miš radi odlično, a jedina mana su lagano izlizane gornje tipke na mjestima gdje naliježu prsti. Jedina stvar koju smo poželjeli je dvostruki način rada scroll tipke kakvu ima Logitechov MX Revolution miš. Mogućnost odabira rada kotačića sa i bez otpora se pokazala idealnom u slučaju baratanja sa dugim web stranicama i dugim dokumentima. Da je još to ugrađeno na ovaj miš, bio bi jednostavno savršen i za svakodnevnu upotrebu, a ne samo za gaming. Odlična ergonomija, mogućnost podešavanja težine, odličan grip, vrlo dobra kvaliteta izrade te odlične mogućnosti Ghost mehanizma sa povećanim memorijskim kapacitetima čine ovaj miš odličnim odabirom za svakog gamera. Aplikacija za programiranje je u odnosu na prethodnu znatno unaprijeđena i to bilježimo kao dodatan plus. Uz očekivanu cijenu od oko 55 - 60 € ovaj miš je i povoljniji od konkurencije.

 

Conclusion

With the M8000 predecessor Gigabyte has already made an excellent job and successfully entered the world of high-eng gaming mice. After one year of usage of M8000 model our opinion has not changed. Mouse works great, and the only flaw is slightly worn upper buttons. The only thing we really missed was dual mode scroll key like the one on Logitech's MX Revolution mouse. The possibility of selection, to work with or without resistance proved to be ideal in cases when u deal with long pages and/or long documents. If that excellent function was built on this mouse, it would be just perfect for everyday use, and not just for gaming. Excellent ergonomics, adjustable weight, excellent grip, very good quality workmanship and great Ghost mechanism with increased memory capacity makes this mouse an excellent choice for all gamers. Application for programming and adjusting the mouse and its commands is much improved compared to the previous version. Expected price of 55-60 € on European market puts this mouse in a great position compared to the opposition.