Gigabyte GTX560 Ti SuperOverclock vs. Sapphire HD6950 1GB vs. Zotac GTX560 TiOC

Datum objave 22.02.2011 - Krešimir Matanović

Gigabyte GTX560 Ti SuperOverclock

Gigabyte nastavlja SuperOverclock tradiciju i modelom GTX 560 Ti. Do sada smo testirali tri SOC modela, GeForce GTX275 Super Overclock, GeForce GTX470 Super Overclock i Radeon HD5870 Super Overclock, a svaki je od njih bio vrlo poseban komad hardvera. S ovim je novim GTX 560 Ti SOC modelom Gigabyte otišao najdalje po pitanju taktova. Kartica nam je stigla u bulk pakiranju pa vam kutiju i bundle ne možemo pokazati, ali sudeći po dosadašnjem iskustvu budnle neće biti naročito bogat no i dalje solidan. Glavna je značajka softverskog dijela i dalje OC Guru aplikacija kojom je moguće pratiti parametre rada kartice te ju dodatno overclockirati. Izgledom je ova kartica identična HD5870 modelu i vrlo se lako zabuniti koju od dvije gledate. Tako je sve dok naravno ne uočite natpis smješten između dvaju ventilatora WindForce 2x hladnjaka. Kartica je naravno nešto kraća od HD5870 no zato je najduži GTX560Ti model na tržištu. GTX 560 Ti kartice pogoni GF114 grafički čip koji je revidirana verzija GF104 čipa iz modela kojeg zamjenjuje - GTX 460. Za razliku od GF104 čipa koji je imao uključeno samo 7 od ukupno 8 SM-a enabled, što je rezultiralo slabijim gometrijskim, shadreskim i teksturnim performansama, GF114 ima svih 8 SM-ova uključeno. GF114 tako ukupno broji 384 CUDA jezgri, 64 teksturne jedinice, 8 polymorph mehanizama, 32 ROP-a, ima 512KB L2 priručne memorije, a baš kao i prethodnik ima ukupno četiri 64-bitna memorijska kontrolera. Takt grafičkog procesora je sa 675MHz kod GF104 čipa podignut na 822MHz, a memorije radi na 1002MHz (4.008Gbps efektivno) što je za 102MHz više nego kod referentnih GTX460 kartica.

Taktovi koje u tekstu iznad spominjemo vrijede naravno za referentne modele. Ono što mi danas imamo ispred sebe, ovaj Gigabyteov SOC model, se nikako ne može nazvati referentnim. Gigabyte je ovu karticu napravio iz nule, a jedino što je zajedničko s ostalim modelima je GPU. Ipak, u Gigabyteu tvrde kako su i GPU-i na ovim karticama prošli posebnu Gauntlet selekciju iz koje se uzimaju samo oni najbolji, tj. s kapacitetom postizanja najviših taktova. Takav GPU liježe na plavi PCB proizveden sa više bakrenih vodova po kvadratnom milimetru, a okružuju ga samo najbolje elektroničke komponente. Ovo kao što znamo Gigabyte naziva Ultra Durable VGA+ tehnologijom. Za napajanje se električnom energijom brine 7 fazna regulacija koja na poleđini kartice ima i svoju signalizaciju rada. Jedan NEC-ov Proadizler Quintuple kondenzator na poleđini je kapaciteta do 5000uF a brine se za bolju apsorbciju buke pri gigahertznim frekvencijama, niski ESL/ESR, podnosi višu struju i ima višu frekvenciju izmjene. Sve je ovo rezultiralo mogućnošću podizanja takta GF114 čipa na okruglih 1000MHz (2000MHz za shadere) za najbržu trenutno GTX 560 Ti karticu. Uz to, takt je Samsungovoj GDDR5 memoriji podignut na 1145MHz (4,580Gbps efektivno). Ovo bi po Gigabyteu trebalo rezultirati 21% povećanju performansi u odnosu na modele s referentnim taktovima. Koliko su performanse stvarno narasle, te ima li prostora za još ostaje nam za provjeriti :)

TDP kartice je sa 160W kod GTX460 porastao na 170W u slučaju refrerentne GTX560Ti kartice (za dodatno napajanje strujom brinu se dva 6-pinska PCIe Power konektora). Gigabyteova SOC kartica troši naravno još i više zbog znatno podignutih taktova. Problem pretjeranog zagrijavanja rješava poznati WindForce 2x hladnjak. Njegovo tijelo je kombinacija aluminijskih listova koji se protežu čitavom dužinom PCB-a i bakrene jezgore za GPU iz koje izlaze četiri toplovodne bakrene cijevi. Dvije kraće cijevi protežu se u lijevu stranu hladnjaka, a dvije duže u desnu (gledano kao na slici). Ventilatori koji se nalaze sa gornje strane hladnjaka su okrenuti jedan prema drugom pod blagim kutom što rezultira smanjenjem turbulencija i povećanjem efikasnosti, a imaju zajednički četiri-pinski konektor za napajanje. Nosači hladnjaka su aluminijski i oblikom prilagođeni montaži oko GF114 čipa, tj. njegovog IHS-a. Hladnjak je u radu vrlo efikasan a buka je u granicama normale. Pri višim se opterećenjima ventilatori čuju (maks. izmjereno 2.700 okretaja u minuti) no ne možemo govoriti o visokoj razini buke. GTX560 Ti kartica donosi standardnu SLI (2-Way) podršku, zatim podršku za 3D Vision Surround a video izlazi su omogućeni preko dva dual-link DVI porta i jednog mini-HDMI porta. Sve je ostalo identično GTX 460 karticama i tu nećemo dužiti.

Sapphire Radeon HD6950 1GB

AMD je Nvidijinim napadom na 250 USD segment odgovorio kresanjem 1GB memorije s HD6950 2GB modela, a samim time i kresanjem cijene na 260 USD. Malena je dakle i skoro zanemariva razlika u cijeni između HD6950 i GTX560 Ti modela. Koje su ostale razlike otkriti bi trebao ovaj današnji članak. Sapphire, tj. njihov hrvatski uvoznik Microline, nam je na test poslao svoju verziju HD6950 kartice koja nije u potpunosti referentnog dizajna. Sapphireovo pakiranje ničim ne iznenađuje, a na kutiji su pobrojane glavne karakteristike 6 serije AMD-ovih Radeona. Unutar se kutije, tj. vanjskog omota nalazi još jedna a sama grafička kartica i njena antistatička vrećica leže u još jednom kartonskom ležištu (bundle je odvojen u zasebnoj kutiji). I više nego adekvatna je to zaštita od eventualnih oštećenja koja joj prijete tijekom transporta.

Sapphire rijetko kada škrtari na opremi, a takav je i ovdje slučaj. Uz karticu će kupac dobiti i korisničke upute na hrvatskom jeziku, Sapphire Select Club karticu, instalacijski CD, mini-DisplayPort-to-DisplayPort adapter, HDMI kabel dužine 1.8 metara, dva Molex-to-PCIe Power adaptera te CrossFire mostić. Članstvo u Select klubu vam donosi zlatni status a pogodnosti su automatsko sudjelovanje u RMA programu, besplatne promocije (igre, softver - do 5 skidanja godišnje) te sudjelovanje u raznim natjecanjima i nagradnim igrama.

Sapphire kartica donosi već poznati dizajn PCB-a i hladnjaka sa 2GB modela. Riječ je o dual slot dizajnu s hladnjakom kojeg krasi jedan 80 mm ventilator i plastični oklop koji osim dobrog izgleda ima i ulogu kanaliziranja strujanja zraka kroz aluminijske listove hladnjaka. Sapphire je kod ove kartice koristio plavi PCB dužine 24,4 cm koji ne prelazi granice PCB-a ATX ploče. Kartica se bazira na Cayman arhitekturi, a grafički čip je neizmjenjen u odnosu na onaj koji pogoni HD6950 2GB model.

U svemu je ovo tipičan HD6950 model sa Cayman Pro čipom. Slabiji Cayman kao što znamo ima 1408 shadera u 22 SIMD-a, koji rade na brzini od 800MHz. Računska snaga je 2.25 TFLOPs-a i 563 GFLOPs-a. Teksturnih jedinica je za 8 manje nego kod HD6970, pa ih je tako ukupno 88. Render back-endova je isti broj 32, kao i Z/Stencil jedinica - 128. Texture Fillrate iznosi 70.4 Gtex/s, a Pixel Fillrate 25.6 Gpix/s. Sapphireova kartica ima ugrađeno 1GB Elpidine GDDR5 memorije koja radi na 1250MHz (efektivno 5.0Gbps). Memorijska propusnost iznosi ravno 160 Gbps. Maksimalni PowerTune limit TDP-a je 200W, a tipična potrošnja u igrama iznosi 140W.

Hladnjak koji Sapphire koristi je identičan kao i na 2GB modelu, a to znači kako je riječ o hladnjaku koji kombinira bakrenu jezgru na kojoj se nalazi aluminijski blok koji se pak širi dalje aluminijskim listovima kroz koje prolaze ukupno tri bakrene toplovodne cijevi. 8 cm ventilator s PWM kontrolom hladi aluminijske listove i bakrene cijevi a na sve je postavljen plasični pokrov. Hladnjak je u radu vrlo tih, a samo se povremeno prilikom najvećih opterećenja zaleti u malo više okretaje pri čemu postaje čujan, ali ne i bučan. U normalnom radu ne prelazi 2.000 okretaja, dok se pri PowerTune +20% postavci zavrti i do 2.800 okretaja u jednoj minuti. U svemu je ostalom ovo tipična HD6950 kartica, kojoj jedino u odnosu na 2GB model nedostaje drugi BIOS. Od video izlaza tu je jedan DL-DVI, jedan SL-DVI, dva mini DisplayPorta po v.1.2 standardu i jedan HDMI izlaz po 1.4a standardu. UVD 3 tehnologija je podržana, a ona podrazumjeva podršku za hardverski ubrzano dekodiranje Blu-ray 3D i Divx sadržaja. UVD3 i GPU compute (OpenCL i DirectCompute 11) podrška sada čine tehnologiju zajedničkog imena AMD Eyespeed.

Zotac GTX560Ti OC

Prije nego krenemo s opisom Zotacovih modela osvrnuti ćemo se i na izmjenjeno imenovanje novih modela, tj. novi Ti sufiks u imenu. Ta Ti oznaka kao što znamo i nije tako nova. Sjetimo davne 2001. i 2002 godine i GeForce 3 Ti / GeForce 4 Ti modela i uspjeha koji su donijele svojem proizvođaču. Nvidija to nije zaboravila pa se na naki način odužuje tim davnim precima, ali čini se i želi evocirati osjećaj nostalgije kod kupaca. Bilo kako bilo GTX 560 sa Ti sufiksom je pred nama. Zotac svoju GTX560 Ti OC karticu pakira u vertikalno postavljenu kutiju malenih dimenzija, unutar koje je kartica vrlo dobro zaštičena. Na kutiji se nalazi i pregršt informacija o samom proizvodu, a raduje najava jedne igre u bundleu.

Zotac kao i obično ne škrtari s bundleom pa uz ovu karticu nalazimo svu silu uputstava za instalaciju i rad, instalacijskog CD-a na kojem se nalaze upravljački programi, FireStorm alat te Boost Premium skup CUDA ubrzanih alata ili popusta pri kupovini istih (vReveal, Nero Vision Xtra, Cooliris, XBMC i Kylo). Uz to tu je i promo kod za igru Assassin`s Creeed Brotherhood. S hardverske strane tu su dva Molex-to-PCIe Power adaptera, jedan mini-HDMI-to-HDMI adapter te jedan DVI-to-VGA adapert. Sve u svemu vrlo dobro i zadovoljavajuće, a fali jedino SLI mostić.

Zotacova je kartica u svemu identična referentnom modelu osim po pokrovu hladnjaka. Zgodan je to detalj kojim Zotac maskira referentni dizajn ostatka kartice, pa imate dojam kako je kartica u cijelosti njihov dizajn. Kao što smo rekli u opisu Gigabyteovog modela GTX 560 Ti je pogonjen od strane GF114 čipa koji je duhovni nasljednik GF104 čipa iz popularnog GTX 460 modela. Njegovih 384 shadera kuca na 1644MHz dok ostatak čipa radi na 822MHz. Ovaj Zotacov OC model donosi nešto viši takt od 1700MHz za shadere, tj. 850MHz za ostatak čipa. Nije velika razlika no nas je ionako zanimalo koliko još može potegnuti. Na karticu je ugrađeno 1024MB GDDR5 grafičke memorije brzine 1003MHz (4010Gbps efektivno) što je za samo 3MHz više nego kod referentnog modela.

Hladnjak koji Zotac koristi na ovoj kartici identičan je referentnom GTX 560 Ti modelu. Kartica je duga 24 centimetra a cijelom se njenom dužinom proteže aluminijski okvir koji za svrhu ima hlađenje elektroničkih komponenata i pružanje veće čvrstoće PCB-u. Na GPU, tj. njegov IHS nasjeda aluminijsku hladnjak kružnog oblika na kojem sjedi ventilator. Iz njega izlaze tri toplovodne cijevi i šire se na aluminijske listove u obliku lepeze na lijevu i desnu stranu. Ventilator strujanje zraka usmjeruje van iz kartice preko proreza pored video izlaza. Kartica ima TDP od 170W, a konektori za dodatno napajanje (2x 6-pinski) postavljeni su vodoravno na dužinu PCB-a. U svemu ostalom je ovo tipičan primjerak GTX560 porodice, sa svim podržanim tehnologijama (DX11, SLI, 3D Vision, CUDA). Video izlazi su mini-HDMI te dva DL-DVI-a.

Zotac GTX560 Ti

Kartica bez OC sufiksa u svom imenu prati Nvidijine referentne specifikacije, a dolazi ipakirana u identično pakiranje bez malene OC naljepnice. Sve ostalo je sa strane dizajna i pakiranja identično. I bundle koji dolazi jepotpuno isti,pa veseli kako i ovaj model donosi voucher za Assassin`s Creeed Brotherhood igru.

Kartica je dizajnom vrlo slična prethodno opisanom modelu, no tako je samo na prvi pogled. Dok OC model donosi referentni dizajn hladnjaka i PCB-a, ova kartica ima kraći PCB i drugačije riješen rashladni sistem. Taktovi na kojima GF104 čip na njoj radi su referenthih 1645MHz za 384 shadera, te 822MHz za ostatak čipa. Na karticu je ugrađeno 1024MB GDDR5 memorije koja radi na okruglih 1000MHz (4Gbps) s maksimalnom propusnošću od 140GB/s. Kvaliteta izrade Zotacovih kartica je uvijek na vrlo visokom nivou a takav je slučaj i s ovim modelom.

Za razliku od OC verzije, PCB je kao što smo napisali nešto kraći a rashladni sistem je samo naizgled isti. Ispod se poklopca krije potpuno drugačiji hladnjak koji također kombinira okrugli aluminijski blok na kojeg se vežu lepezasto posloženi aluminijski listovi kroz koje prolaze dvije podeblje bakrene toplovodne cijevi. Ventilator je 60 mm promjera, u radu je dovoljno tih, a pri većim se optrećenjima zna zavrtiti u više okretaje kada postaje čujan, no ne i previše bučan. Za sve danas testirane kartice iz ovoga srednjeg tržišnog razreda vrijedi to da nude dobar omjer performansi i buke koju stvaraju u radu. Ostale karakteristike ovoga modela identične su prethodno opisanom, baš kao i referentnim Nvidijinim modelima. Kombinacija video izlaza je ponešto izmjenjena - ova kartica ima dva DL-DVI-a, jedan HDMI u punoj veličini ali i jedan DisplayPort što je karakteristika ovog Zotacovog dizajna.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

Gigabyte X58-Extreme

Procesor(i)

Intel Core i7 980X

Memorija

3x 2GB DDR3 Kingmax 1600MHz

Grafičke kartice

Gigabyte GeForce GTX560 Ti SOC;

Zotac GeForce GTX560 Ti OC;

Zotac GeForce GTX560 Ti;

Driveri: Forceware 266.66

Sapphire Radeon HD6950 1GB;

Driveri: Catalyst 11.1

Zvučna kartica

On Board

Napajanje Thermaltake ToughPower 1.2kW
Hard disk(ovi)

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit
Chipset datoteke

Intel 9.1.0.1007

DirectX verzija 11 (SDK Feb 2010)
3DMark 2011 Performance
Battlefield Bad Company 2 Maximum details, DX11, HBAO ON
Heaven Benchmark

Unigine engine, v2.0, DX11, High, DX11

Lost Planet 2 Demo, DX11, High
Mafia II Maximum details
Metro 2033 DX11, Very High, SSAO ON
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat Demo, DX11, Very high, SSAO High
 

Način testiranja i overclocking

Kartice smo testirali na standardnom test stroju koji se sastoji od Gigabyteove X58-Extreme ploče, Intelovog Core i7-980X procesora te ukupno šest gigabajta Kingmaxove radne memorije u 3 x 2GB kombinaciji. Potrošnju smo pod opterećenjem mjerili u igri Battlefield 2 koja se pokazala kao najveće opterećenje za kartice. Uz rezultate danas testiranih kartica, u tablicama donosimo i rezultate modela HD6870 1GB, HD6950 2GB, HD6970 2GB i GTX 570 kako bi točno vidjeli gdje se smještaju po performansama.

S obzirom da smo imali dvije vrlo slične Zotacove kartice htjeli smo napraviti i SLI testove no s nezadovoljstvom smo ustanovili kako nemamo SLI mostiće za povezivanje dvije kartice. Isprobali smo sa trostrukim SLI mostićem kojeg jedinog imamo i utvrdili kako je skaliranje dobro, no zbog prirode trostrukog mosta (moraju biti tri kartice) slika je u 3D-u konstantno treperila. Pokuda je to Zotacu koji ne bundla SLI mostiće. Kada smo ih upitali zašto je tome tako, odgovorili su da je SLI niša i da tek 1% korisnika kupuje dvije kartice. Mi se s time ne slažemo i otuda i ideja za aktualnu anketu na našim stranicama. Uostalom, ako može Sapphire bundlati Crossfire mostiće zašto ne bi i Zotac mogao SLI mostiće.

Što se overclockinga tiče tu smo se najprije poigrali s već ionako pošteno overclockiranom GTX560 Ti SuperOverclock karticom. Bez podizanja broja okretaja ventilatora, što bi značilo i visoku buku stabilno smo ju uspjeli podići na 1040MHz za GPU (2080MHz za shadere) te na 1.225MHz (4.9GHz efektivno za memoriju). Izvrsni rezultati koji se vjerujemo ekstremnijim hlađenjem daju znatno povećati - ova je kartica za to stvorena. Zotacov OC model sa standardnim hlađenjem smo podigli sa 850MHz na 930MHz, a memoriju 1003MHz na 1100MHz (4.4GHz efektivno). Običnu Zotacovu karticu smo uspjeli podići na samo 910MHz za GPU i 1075MHz za memoriju. Prilikom overclockinga Zotacovih kartica ventilatori su bili na automatskim postavkama, a često su se znali zaletjeti u više okretaje pri čemu bi povisili i novo buke. Nije kritično, no to je nešto na što morate računati prilikom podizanja taktova. Sapphireovu smo karticu uspješno overclockirali na 910MHz za GPU te 1.400MHz (5.6GHz efektivno) za memoriju što je vrlo dobar rezultat. To smo naravno postigli sa PowerTuneom na +20%. Overclockirali smo izvrsnim MSI-evim Afterburnerom. U posebnom grafu Overclocking pogledajte koliko su skalirale performanse.

Rezultati testova - 1.dio

Battlefield Bad Company 2

1680x1050 @ 4xAA, 16xAF
Gigabyte GTX560 Ti SOC
98,106
  
Nvidia GTX570
97,328
  
Zotac GTX560 Ti OC
87,255
  
AMD HD6970 2GB
87,094
  
Zotac GTX560 Ti
84,328
  
Sapphire HD6950 1GB
79,744
  
AMD HD6950 2GB
79,367
  
AMD HD6870 1GB
72,2
  
 
025507510
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Gigabyte GTX560 Ti SOC
83,294
  
Nvidia GTX570
81,272
  
AMD HD6970 2GB
75,989
  
Zotac GTX560 Ti OC
72,071
  
Sapphire HD6950 1GB
70,272
  
Zotac GTX560 Ti
69,633
  
AMD HD6950 2GB
68,839
  
AMD HD6870 1GB
61,922
  
 
025507510
0
 

 

Po taktovima nam je bilo kako će Gigabyteova SuperOverclock kartica biti odlična, no da će odmah poraziti i GTX570 model ipak nismo očekivali. S druge strane bitka između HD6950 1GB i GTX560 Ti, se već zahuktava. Na nižoj je rezoluciji Nvidia dosta brža, no na višoj AMD-ov model prelazi u prednost. Što se tiče razlike među HD6950 sa 1GB i 2GB memorije kod Battlefielda je praktički i nema, a malo bolji rezutat novije kartice pripisujemo novim Catalystima. HD6950 sa 2GB smo testirali jođ sa 10.12 verzijom.

Heaven Benchmark

1680x1050 @ 4xAA, 16xAF, No Tesselation (FPS)
AMD HD6970 2GB
74,3
  
Sapphire HD6950 1GB
66,2
  
AMD HD6950 2GB
65,7
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
65,1
  
Nvidia GTX570
63,1
  
Zotac GTX560 Ti OC
55
  
Zotac GTX560 Ti
53,1
  
AMD HD6870 1GB
44,1
  
 
025507
5
 
1680x1050 @ 4xAA, 16xAF, Normal Tesselation (FPS)
AMD HD6970 2GB
49,6
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
47,5
  
Nvidia GTX570
46,9
  
Sapphire HD6950 1GB
44,5
  
AMD HD6950 2GB
44
  
Zotac GTX560 Ti OC
39,5
  
Zotac GTX560 Ti
38,1
  
AMD HD6870 1GB
31,6
  
 
025507
5
 
1680x1050 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tesselation (FPS)
Nvidia GTX570
36,2
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
35,1
  
AMD HD6970 2GB
30,9
  
Sapphire HD6950 1GB
30,8
  
Zotac GTX560 Ti OC
29,2
  
Zotac GTX560 Ti
28,2
  
AMD HD6950 2GB
27,5
  
AMD HD6870 1GB
21,4
  
 
025507
5
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, No Tesselation (FPS)
AMD HD6970 2GB
63,1
  
Sapphire HD6950 1GB
56,5
  
AMD HD6950 2GB
55,1
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
53,1
  
Nvidia GTX570
51,2
  
Zotac GTX560 Ti OC
46,5
  
Zotac GTX560 Ti
44,9
  
AMD HD6870 1GB
37,6
  
 
025507
5
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Normal Tesselation (FPS)
AMD HD6970 2GB
43,9
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
40,4
  
Nvidia GTX570
40,3
  
Sapphire HD6950 1GB
39,6
  
AMD HD6950 2GB
39,1
  
Zotac GTX560 Ti OC
35,2
  
Zotac GTX560 Ti
34
  
AMD HD6870 1GB
27,8
  
 
025507
5
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, Extreme Tesselation (FPS)
Nvidia GTX570
31,6
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
30,8
  
AMD HD6970 2GB
28,4
  
Zotac GTX560 Ti OC
26,5
  
Zotac GTX560 Ti
25,7
  
Sapphire HD6950 1GB
25,7
  
AMD HD6950 2GB
25,3
  
AMD HD6870 1GB
19,4
  
 
025507
5
 
 

U testelacijskim testovima ipak vidimo nadmoć GTX570 modela nad moćnom GTX560 Ti SOC. Razlika je to zbog količine shadera u jednom i drugom čipu. AMD-ove kartice vode sve dok ne krenemo u ekstremniju teselaciju, no ipak vidimo kako HD6950 1GB u ni jednom slučaju ne zaostaje daleko iza GTX560 Ti modela.

Lost Planet 2

1920x1200 @ 4xAA
Nvidia GTX570
49,1
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
46,65
  
AMD HD6970 2GB
42,9
  
Zotac GTX560 Ti OC
39,6
  
Zotac GTX560 Ti
38,4
  
AMD HD6950 2GB
34,2
  
Sapphire HD6950 1GB
33,35
  
AMD HD6870 1GB
30,4
  
 
0102030405
0
 
 

Ponovno teselacija i ponovno u prednost dolazi GTX 570 kartica, no Gigabyteov SOC model ne zaostaje daleko iza nje. HD6950 1GB po očekivanju ovdje ipak malo više zaostaje za GTX560 Ti modelom.

Mafia II

1920x1200 (AA On, AF 16x, Phsyx off)
AMD HD6970 2GB
61,1
  
Nvidia GTX570
56,7
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
56,5
  
Sapphire HD6950 1GB
55,4
  
AMD HD6950 2GB
55,1
  
AMD HD6870 1GB
48,5
  
Zotac GTX560 Ti OC
48,3
  
Zotac GTX560 Ti
46,9
  
 
0316
2
 
1920x1200 (AA On, AF 16x, Phsyx on)
Nvidia GTX570
37,1
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
35,7
  
Zotac GTX560 Ti OC
32,9
  
Zotac GTX560 Ti
32,2
  
 
0316
2
 
 

Dobra stara Mafia II bez korištenja fizike prednost daje AMD karticama, a ovdje vidimo potpuno izjednačenje GTX570 i GTX560 Ti SOC performansi što se tek malo mijenja u korist skuplje kada uključimo fiziku.

Rezultati testova - 2.dio

Metro 2033

1680x1050 @ AAA, 16xAF
AMD HD6970 2GB
33,528
  
Nvidia GTX570
30,867
  
Sapphire HD6950 1GB
30,111
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
29,856
  
AMD HD6950 2GB
29,367
  
Zotac GTX560 Ti OC
25,941
  
AMD HD6870 1GB
25,583
  
Zotac GTX560 Ti
25,194
  
 
0 71421283
5
 
1920x1200 @ AAA, 16xAF
AMD HD6970 2GB
26,389
  
Nvidia GTX570
24,772
  
Sapphire HD6950 1GB
24,583
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
24,078
  
AMD HD6950 2GB
23,894
  
Zotac GTX560 Ti OC
20,942
  
AMD HD6870 1GB
20,556
  
Zotac GTX560 Ti
20,333
  
 
0 71421283
5
 

 

U Metrou je kao što vidimo HD6950 1GB potpuno potukla GTX560 Ti karticu koja joj se tek u Gigabyteovoj SOC verziji približava. Klasična GTX560 Ti ima performanse bliske HD6870 modelu.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

1680x1050 @ 4xAA, 16xAF
AMD HD6970 2GB
68,5
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
63,75
  
Nvidia GTX570
61,5
  
Sapphire HD6950 1GB
60,25
  
AMD HD6950 2GB
59,75
  
Zotac GTX560 Ti OC
54,25
  
Zotac GTX560 Ti
52,5
  
AMD HD6870 1GB
44,5
  
 
0357
0
 
1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
AMD HD6970 2GB
57
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
51,25
  
AMD HD6950 2GB
50,25
  
Sapphire HD6950 1GB
49,75
  
Nvidia GTX570
49,5
  
Zotac GTX560 Ti OC
43,75
  
Zotac GTX560 Ti
42,75
  
AMD HD6870 1GB
36,75
  
 
0357
0
 
 

S.T.A.L.K.E.R. ponovno dovodi SuperOverclock model u prednost nad GTX 570 karticom, a klasična je GTX 560 Ti za 15-16% sporija od konkurentice HD6950 1GB.

Overclocking

3DMark11
Gigabyte GTX560 Ti SOC @ OC
5181
  
Sapphire HD6950 1GB @ OC
5170
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
5000
  
Zotac GTX560 Ti OC @ OC
4675
  
Sapphire HD6950 1GB
4623
  
Zotac GTX560 Ti OC
4341
  
 
013002600390052
00
 
S.T.A.L.K.E.R. COP (1920x1200)
Sapphire HD6950 1GB @ OC
55,75
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC @ OC
53,25
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
51,25
  
Sapphire HD6950 1GB
49,75
  
Zotac GTX560 Ti OC @ OC
46,75
  
Zotac GTX560 Ti OC
43,75
  
 
020406
0
 
Mafia II (1920x1200)
Sapphire HD6950 1GB @ OC
60,7
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC @ OC
59,5
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
56,5
  
Sapphire HD6950 1GB
55,4
  
Zotac GTX560 Ti OC @ OC
53,2
  
Zotac GTX560 Ti OC
48,3
  
 
0316
2
 
Lost Planet 2 (1920x1200)
Gigabyte GTX560 Ti SOC @ OC
48,7
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
46,65
  
Zotac GTX560 Ti OC @ OC
43,15
  
Zotac GTX560 Ti OC
39,6
  
Sapphire HD6950 1GB @ OC
36,51
  
Sapphire HD6950 1GB
33,35
  
 
0102030405
0
 
 

Overclockingom smo postigli solidne pomake sa svim testiranim karticama, tek će nešto niže rezultate imati obični Zotacov GTX560 Ti model čiji rezultati nisku iskazani u tablicama. Njegov je rashladni sistem ipak malo slabiji od onoga na OC modelu pa i nije bilo za očekivati više taktove.

Potrošnja

Idle (W)
Radeon HD6950 2GB
120
  
Zotac GTX560 Ti
120
  
Zotac GTX560 Ti OC
121
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
122
  
Radeon HD6870 1GB
124
  
Radeon HD6970
125
  
Sapphire HD6950 1GB
127
  
GeForce GTX570
130
  
 
019038
0
 
Load (W)
Radeon HD6950 2GB
283
  
Radeon HD6870 1GB
284
  
Sapphire HD6950 1GB
313
  
Zotac GTX560 Ti
315
  
Zotac GTX560 Ti OC
325
  
Radeon HD6970
358
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
368
  
GeForce GTX570
369
  
 
019038
0
 
 

Potrošnej se kartica kreću u razumnim granicama pri čemu se Gigabyteov SOC model približava GTX570 kartici. No, to ne treba čuditi jer je i po pitanju performnasi tako.

Temperature

Idle (°C)
Zotac GTX560 Ti OC
31
  
Zotac GTX560 Ti
32
  
Gigabyte GTX560 Ti SOC
33
  
Sapphire HD6950 1GB
40
  
 
02040608
0
 
Load (°C)
Gigabyte GTX560 Ti SOC
64
  
Sapphire HD6950 1GB
71
  
Zotac GTX560 Ti OC
74
  
Zotac GTX560 Ti
76
  
 
02040608
0
 

Sve kartice imaju dovoljno učinkovite i razmjerno tihe hladnjake. Tek se ventilator na Sapphireovoj HD6950 1GB i Zotacovoj GTX560 Ti ponekad zna zaletiti u više okretaje, no buka tada nije nepodošljiva. Gigabyteova GTX560 Ti SOC ima dva ventilatora koji također znaju biti malo bučniji no to je sasvim u skladu s performansama. Taj je rashladni sistem kao što vidimo i najučinkovitiji. Gigabyte je stvarno napravio dobar posao s ovom karticom.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Za početak ćemo se osvrnuti na razlike i sličnosti između GTX560 Ti i HD6950 1GB modela. Cayman čip koji pogoni AMD-ovu karticu je high-end čip, dok je GF104 ipak pripadnig mid-end segmenta. Na taj način gledano Nvidiji treba skinuti kapu na odličnom čipu koji pogoni karticu koja će definitivno biti pravi hit na tržištu, baš kao što je to prije nje bila GTX460. No, AMD ima asa u rukavu - dobru cijenu. Tek 10 USD veća preporučena cijena lako će se zaboraviti kada se zbroje i oduzmu prednosti HD6950 1GB modela. Performanse su u pojedinim naslovima izjednačene, u nekima dosta više (Metro 2033), a Nvidia ima prednost tek kada je zahtjevna teselacija u igri. Uz to Nvidijina kartica podržava PhysX pa će i to biti veliki doprinos krajnjoj oduci koji od ova dva modela kupiti. Koliko i da li AMD zarađuje na HD6950 1GB ne treba biti naša briga jer kao krajnji kupci ovdje odlično prolazimo. Uz to, 2GB model ne donosi više performanse pa je 1GB trenutno best buy.

Gigabyte je kao što smo vidjeli odradio vrhunski posao sa GTX560 Ti SuperOverclock karticom, koja je u potpuno svojoj klasi. Zotacova se kartica overclockingom nije uspjela približiti niti blizu SOC tvorničkih taktova, a kamo li postignutih maksimalnih 1040MHz. Kvaliteta izrade, rashladni sistem i performanse Gigabyteovog modela su na najvišem nivou, a pred time i GTX570 često puta mora pokleknuti. Što je najbolje od svega, uz ovakve performanse ne dolazi i tako visoka cijena. Gigabyteova kartica se u SAD-u prodaje po 270 - 280 USD, što je tek 20 - 30 USD više od klasičnih GTX560 Ti modela i dosta jeftinije od GTX570. Na Europskom pak tržištu SOC se model prodaje po 250 Eura, dok klasični Gigabyteovi GTX560 modeli idu od 210-220 Eura. Ekstra novac definitivno vrijedi izdvojiti jer je GTX560 Ti SOC odlična kartica, a pogotovo kada znamo da se GTX570 modeli prodaju za oko 300 Eura.

Zotac je sa svojim karticama također napravio vrlo dobar posao, pogotovo kod transformacije referentnog dizajna u svoj. Nereferentni GTX560 Ti je svakako isplativija kupnja jer tvornički overclockirani GTX560 Ti OC model u startu ne donosi više performanse, a i overclocking mogućnosti su mu tek malo bolje. Zotacov bundle je odličan pogotovo zbog činjenice da donosi i jednu igru, a zamjerka ide tek na nedostatak SLI mostića. U domaćim se dućanima Zotacova GTX 560 Ti prodaje po vrlo visokih 2.200 kuna s PDV-om, a GTX 560 Ti OC za oko 2.600 kuna s PDV-om. Teško je progutati ovakve cifre, a pogotovo jer se najjeftinije GTX 570 kartice na tržištu daju nači već za 2.600 - 2.700 kuna. Nadamo se kako će cijene Zotacovih kartica ipak uskoro ići dolje. Za one koji traže još više Zotac ima AMP! model kojem je takt GPU-a podignut na 950MHz. Ipak, ovaj model će vas koštati oko 290 - 300 Eura u Njemačkoj, a za taj novac već dobijate GTX 570. Da ni ne spominjemo 50 € jeftiniji Gigabyteov SOC model.

Što se tiče konkurencije, Sapphire je kao i uvijek odradio vrlo dobar posao i tržištu ponudio karticu sa vrlo dobrim rashladnim sistemom po vrlo konkurentnoj cijeni od 220 - 230 Eura. U našim će te ju dućanima naći za cijenu od oko 2000 kuna s PDV-om, što je priznati će te primamljivije od skupih Zotacovih kartica. Zbog vrlo dobrih performansi, solidnog OC potencijala, dobrog bundlea i na kraju dobre cijene, Sapphireov model zaslužuje najtoplije preporuke.

 

Conclusion

Firstly we will talk about the HD6950 and GTX560 Ti similarities and differences. Cayman Pro in HD6950 1GB is a high-end chip, while GF104 in GTX560 Ti is a mid-end chip. For the same level of performance with these cards, we can only praise Nvidia for making a great job. GTX560Ti will undoubtedly be a huge market hit, just like GTX460 before it. But AMD, despite using a high-end chip has an ace in its sleeve - good price. 10 USD, which is the suggested price difference, is nothing when we compare the level of performance. Nvidia will win in high tessellation, and the PhysX support, but all other goes in AMD`s favor. How much is AMD earning with this low priced high-end product shouldn`t be our concern, because as buyers we get a great deal. Also, buying a 2GB model is not necessary at this moment, 1GB will be sufficient.

As we have seen from the test, Gigabyte has done a great job once again. Their GTX560 Ti SuperOverclock card is in a league of its own. Just as a comparison, Zotac`s OC model didn’t even get close to SOC`s default clocks, let alone 1040MHz we got out of it with additional overclocking. Great build quality, attention to details; efficient cooling system and high performance level are something that even GTX 570 has to kneel before. Best of all is the price. In USA this SOC model is sold for 270 - 280 USD and in Europe for 250 Euros. This price is some 30 - 40 Euros above the normal GTX560 Ti models, but it is absolutely worth it, especially if you know that GTX 570 goes for around 300 Euros. Gigabyte`s GTX560 Ti is a must have.

Zotac has done a great job with masking a reference designed GTX560 Ti card with its own GTX560 Ti OC. However, non referent Zotac GTX560 Ti is a better choice, because OC version doesn`t have all that better performance level, and even the additional OC headroom isn`t that much bigger. Zotac has a great bundle (Assassin’s Creed Brotherhood game is bundled), but we objet the lack of SLI bridge. If Sapphire can bundle Crossfire bridge, there is no reason Zotac can`t bundle SLI bridge. However, that isn`t the biggest problem. In Croatian IT stores, Zotac`s GTX560 Ti is sold for around 300 Euros and GTX560 Ti OC for around 350 Euros. For the larger sum, you can get the cheapest GTX 570. Hopefully these prices will fall down soon. For those who demand even more, Zotac has an AMP! model, which GPU frequency is raised to 950, but again the price of 300 Euros in German stores you can get a decent GTX 570, let alone a great Gigabytes GTX560 Ti SOC.

On the other hand, Sapphire has also done a great job with their HD6950 1GB. It has a great bundle, efficient cooling system and a decent price of 220 - 230 Euros. In Croatian IT stores this model is sold for 270 Euros, which is 30 € cheaper that Zotac`s GTX560 Ti. No doubt Sapphire`s HD6950 1GB is a best buy, and gets the recommendation over Zotac`s cards.